Το πανό στο υπουργείο Υγείας στέλνει μήνυμα ξεσηκωμού |
Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε από το κέντρο της Αθήνας, από το υπουργείο Υγείας, το γιγαντοπανό που ανάρτησαν χτες τα ξημερώματα οι νοσοκομειακοί γιατροί, απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στο δικαίωμα του λαού για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη. Μια συμβολική πράξη - κάλεσμα στο αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο, την ώρα που το νομοσχέδιο - έκτρωμα θα συζητιέται στην Ολομέλεια της Βουλής. Ενα νομοσχέδιο που στέλνει τον φτωχό κόσμο απευθείας στον ιδιωτικό τομέα, όπως κατήγγειλαν και χτες οι υγειονομικοί, και που το έχουν απορρίψει χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί και χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία σ' όλη την Ελλάδα, όλες οι Ενώσεις τους και οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Ταυτόχρονα, διαρκώς αυξάνονται τα δεκάδες Εργατικά Κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς που συστρατεύονται στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών.
Στο μεταξύ, η χτεσινή αυτή αγωνιστική παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας σημαδεύτηκε από τις εικόνες ντροπής, με διμοιρίες των ΜΑΤ να σπεύδουν εντός 5λέπτου μόλις έγιναν αντιληπτοί οι νοσοκομειακοί γιατροί για να τους περικυκλώσουν, απειλώντας με αστυνομική επέμβαση.
Εικόνες ντροπής με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να περικυκλώνονται από αναρίθμητες δυνάμεις των ΜΑΤ |
Για πάνω από δύο ώρες οι γιατροί έμειναν στον χώρο και, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους περικύκλωναν ασφυκτικά, φώναζαν συνθήματα, διαδήλωναν την ανυποχώρητη στάση τους, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση και τα «κοράκια» της Υγείας ότι δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν περίθαλψη, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μετατρέψουν τους ασθενείς τους σε πελάτες, να τους κοιτάνε στην τσέπη και όχι στα μάτια.
Το νομοσχέδιο - έκτρωμα εισάγεται αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, με τις κινητοποιήσεις να παίρνουν πια παλλαϊκό χαρακτήρα, με εκατοντάδες σωματεία, και φορείς να έχουν αποφασίσει για αύριο συλλαλητήρια με στάσεις εργασίας, στην Αττική (1 μ.μ. Βουλή), στη Θεσσαλονίκη (6 μ.μ. Αγαλμα Βενιζέλου) και σε πόλεις όλης της χώρας (βλ. ολόκληρο το πρόγραμμα κινητοποιήσεων δίπλα).
Eurokinissi |
Νέα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στο υπουργείο |
Στον αντίποδα του εκτρωματικού νομοσχεδίου, απαίτησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Κατήγγειλαν τις αναμονές για μια αξονική, όπως για παράδειγμα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στον «Ευαγγελισμό», που φτάνει μέχρι και τις 27 ώρες στα Επείγοντα, ή στον «Αγιο Σάββα», όπου ένας εξωτερικός ογκολογικός ασθενής είναι στην αναμονή 3 μήνες για ακτινοθεραπεία, κι έτσι αναγκάζεται να κλείσει απογευματινό ραντεβού, να πληρώσει 50 - 60 ευρώ για να τον δει έγκαιρα ογκολόγος...
Οι νοσοκομειακοί γιατροί αναδεικνύουν ότι το νομοσχέδιο «πατάει» σε υπαρκτά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, όσον αφορά τη στελέχωση, την εκπαίδευση σε ορισμένες ειδικότητες, τους πολύ χαμηλούς μισθούς των γιατρών κ.λπ., που έχει προκαλέσει η πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία του λαού. Από την ίδια πολιτική όμως απορρέουν και οι «λύσεις» που προωθούνται με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προκειμένου να μην εκτρέπονται οι αντιλαϊκοί «δημοσιονομικοί στόχοι», να μειώνεται το «κόστος» λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων για να ανταποκριθούν στις μειωμένες κρατικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από την πώληση των εργασιών τους ώστε να είναι «βιώσιμα».
Σε αυτό το φόντο πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, όπου «επιβεβαιώθηκε η απόφασή τους να περάσουν διά πυρός και σιδήρου αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα», όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, μετά το τέλος της συνάντησης. «Για μια ακόμη φορά σε κανένα από τα ερωτήματα που θέσαμε στον υπουργό δεν πήραμε απάντηση. "Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε". Η ουσία του νομοσχεδίου - και αυτό αποτυπώθηκε και σήμερα στον λόγο και τις απαντήσεις του υπουργού Υγείας - είναι μία: Ωμός εκβιασμός και απροκάλυπτη κυνικότητα. "Υπάρχει το φακελάκι, δεν θα το αντιμετωπίσουμε, αλλά θα το νομιμοποιήσουμε και αφού θα είναι νόμιμο θα πάψει να είναι ανήθικο"».
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έθεσαν, για παράδειγμα, στην κυβέρνηση το εξής εύλογο ερώτημα: «Ο ασθενής ενός συναδέλφου που πλέον νόμιμα θα έχει ιδιωτικό ιατρείο χρειάζεται να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Με δεδομένες τις ελλείψεις, ποιος θα προηγείται; Δεν θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ο ιδιώτης για να προηγηθεί ο ασθενής που θα τον έχει πελάτη νόμιμα στο ιδιωτικό του ιατρείο;». Η απάντηση του υπουργού ήταν «ναι, αυτό γίνεται ήδη». «Αντί δηλαδή να το αντιμετωπίσει, από Παρασκευή πρωί θα είναι και αυτό νόμιμο, το πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών, θα επιβιώνει μόνο όποιος έχει να πληρώσει και όποιος δεν έχει, να πάρει δάνειο, να μπει στις πλατφόρμες διαφόρων χορηγών όπως γίνεται στη Μ. Βρετανία και αλλού. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε. Οσο αποφασισμένοι είναι αυτοί, άλλο τόσο να είμαστε και εμείς. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να μπλοκάρουμε τα σχέδιά τους», σημείωσε η Αφροδίτη Ρέτζιου.
Στη 1 μ.μ. στη Βουλή το αυριανό μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού. Στις 6 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις
Για αύριο, Πέμπτη, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο.
Στάση εργασίας έχουν προκηρύξει τα Εργατικά Κέντρα Αττικής, η ΠΟΕΔΗΝ (11 π.μ. με 3 μ.μ.) και η ΑΔΕΔΥ πανελλαδική στάση (από 12 μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου).
Στην Αθήνα μεγάλο συλλαλητήριο προγραμματίζεται στη 1 μ.μ. στη Βουλή, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις της χώρας και συγκεκριμένα:
Στη Θεσσαλονίκη, σε συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση της ΕΝΙΘ, στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, καλεί και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΝΤ ΑΔΕΔΥ), η οποία προκήρυξε στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. Επίσης, συλλαλητήριο προγραμματίζεται για τις 6 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων.
Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο σε μια σειρά από πόλεις, και πιο συγκεκριμένα:
Στάση εργασίας έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής για αύριο, Πέμπτη (12 μ. έως 5 μ.μ.) και καλεί, μαζί με δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στη συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στη Βουλή, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Αλλωστε, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει άρθρο που είναι «αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους στις φαρμακαποθήκες, και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 51, που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να επεκτείνουν το ωράριο σε 6ήμερη βάση καταστρατηγώντας ευθέως το κεκτημένο δικαίωμα στο πενθήμερο - 8ωρο Δευτέρα - Παρασκευή.
Επίσης αύριο, το Συνδικάτο θα πάρει μέρος στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. στα γραφεία της εργοδοτικής ένωσης (ΣΦΕΕ), όπου θα γίνει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας με θέμα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.
Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ - Ειδικευομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο, του Εργατικού Κέντρου, του Ιατρικού Συλλόγου, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων, Οικοδόμων, των Συνταξιουχικών Σωματείων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Συλλόγου Ειδικών και Βοηθητικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΒΕΠΕΑ) Θεσσαλίας.
Εκ μέρους της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας, ο πρόεδρός της, Νίκος Νταφούλης, αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει το νομοσχέδιο αν περάσει, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «έρχεται να τσακίσει το πετσοκομμένο δικαίωμα του λαού στη δωρεάν περίθαλψη, καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών, οδηγεί τους ασθενείς κανονική βορά στα μεγάλα "κοράκια" της ιδιωτικής Υγείας».
Απάντησε στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα αυξηθούν οι μισθοί, σημειώνοντας ότι οι γιατροί διεκδικούν να επανέλθουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2009, ενώ κατήγγειλε τους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «ελευθερίας επιλογών», σημειώνοντας ότι στην ουσία η κυβέρνηση λέει στον λαό, «αν θέλεις να βρεις γιατρό, πλήρωσε, βάλε βαθιά το χέρι στην τσέπη».
Οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων φορέων ανέδειξαν πλευρές των συνεπειών της εμπορευματοποίησης της Υγείας, του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αλλά και την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πυξίδα του αγώνα των υγειονομικών και του λαού πρέπει να είναι το σύνθημα «Υγεία - κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους».
Τέλος, όλοι οι εκπρόσωποι κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνεται αύριο, Πέμπτη, στις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
«Πληρωμένη απάντηση» από την ΟΕΝΓΕ στις συκοφαντίες της κυβέρνησης
Με προκλητικό τρόπο ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ισχυριζόταν και χτες ότι πρόκειται για «μειοψηφίες» που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, ενώ επανέλαβε τις χιλιοειπωμένες συκοφαντίες ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, λέγοντας ότι τα «νοσοκομεία ανήκουν στον λαό και όχι στους συνδικαλιστές».
Αμεσες όμως ήταν και οι «εξηγήσεις» που έδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας προς το υπουργείο Υγείας, φωτίζοντας τις αντιδραστικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου.
Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, πρώτον, «οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και συνολικά των υγειονομικών είναι για να μπορεί να έχει πραγματική πρόσβαση ο λαός στα δημόσια νοσοκομεία, πράγμα το οποίο καταργείται από το νομοσχέδιο του υπουργείου. Ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις είναι για να μπορούν, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, να απολαμβάνουν σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας οι ασθενείς και να μη στέλνονται ευθέως ή διά της πλάγιας οδού στους επιχειρηματίες της Υγείας».
Δεύτερον, «οι νοσοκομειακοί γιατροί παλεύουν για αυξήσεις μισθών, εφαρμογή των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που υποχρεώνουν την πολιτεία να επαναφέρει τους μισθούς στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012», και απορρίπτουν συνολικά «τις μισθολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, δεν εξαγοραζόμαστε ούτε λοξοκοιτάμε τις τσέπες των ασθενών για έξτρα εισόδημα».
Ενώ, δίνοντας απάντηση στα περί «μειοψηφιών», η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό να ...κοιτάξει στον καθρέφτη του. «Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχει κατορθώσει να βρει ούτε μια Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, ούτε έναν Ιατρικό Σύλλογο, ούτε γενικά κανέναν φορέα υγειονομικών που να συμφωνεί με το νομοσχέδιο - νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης. Τόσο η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις - μέλη της, με ομόφωνες αποφάσεις, όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι - μέλη του ΠΙΣ, έχουν ταχθεί δημόσια και ξεκάθαρα ενάντια στο νομοσχέδιο. Ισχνή μειοψηφία μέσα στον ιατρικό κλάδο είναι η κα Γκάγκα και οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού υποστηρικτές της», σημειώνει.
Θυμίζει άλλωστε ότι στις αρχαιρεσίες της ΟΕΝΓΕ ψήφισαν 10.000 νοσοκομειακοί γιατροί, και με συντριπτική πλειοψηφία απορρίπτουν το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθολικά, χωρίς αστερίσκους.
«Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κύριος Πλεύρης εχθρεύεται τη συλλογική οργανωμένη δράση των εργαζομένων στα σωματεία τους. Ομως, όπως ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις, έτσι και οι εργαζόμενοι εκλέγουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Οι 10.000 νοσοκομειακοί γιατροί που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, μας ανέθεσαν την αποστολή να οργανώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.
Ανεξέλεγκτη παραμένει η διασπορά του κορονοϊού στον πληθυσμό, κάτι που αποτυπώνεται και από τα στοιχεία για το διάστημα 21 - 27 Νοέμβρη, παρά την απουσία ουσιαστικής επιδημιολογικής επιτήρησης.
Τη βδομάδα αυτή άλλοι 118 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 34.309 θάνατοι. Αυξήθηκε παράλληλα ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι στους 93.
Εγιναν 1.283 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και επιβεβαιώθηκαν 43.914 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 28%. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.404.690.
Να σημειωθεί ότι ήδη έχει καταγραφεί κι ένας θάνατος από τη γρίπη.
Δήλωση του δημάρχου Πάτρας - κάλεσμα στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου αύριο Πέμπτη στην 6η ΥΠΕ
Τη στήριξή του στον αγώνα των υγειονομικών, των εργαζομένων συνολικά αλλά και του λαού, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, εκφράζει ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, καλώντας και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, αύριο Πέμπτη στη 1 μ.μ. στην 6η ΥΠΕ. Σε δήλωσή του τονίζει:
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη είναι απαράδεκτο. Δεν φτάνουν τα όσα τράβηξε και συνεχίζει να τραβάει ο λαός μας, λόγω της διαχείρισης της πανδημίας, που αποκάλυψε την αδυναμία του εμπορευματοποιημένου και ιδιωτικοποιημένου συστήματος Υγείας, να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες. Δεν φτάνει η αποψίλωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από γιατρούς, η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη υποδομών, σύγχρονου εξοπλισμού.
Ερχονται να γκρεμίσουν ό,τι έχει μείνει όρθιο!
Παραδίδουν ουσιαστικά την υγεία του λαού μας στους επιχειρηματίες του κλάδου, στους κλινικάρχες, που για τα πάντα θα βάζουν το χέρι στην τσέπη των ασθενών - πελατών! Κάνουν τα νοσοκομεία κέντρα αναμονής των ιδιωτικών ιατρείων και κλινικών. Ταυτόχρονα, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και συνολικά των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας.
Ο πατραϊκός, συνολικά ο ελληνικός λαός, δεν πρέπει να επιτρέψει να περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Πρέπει να αποσυρθεί και να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, με μόνιμες προσλήψεις, χρηματοδότηση, υποδομές και εξοπλισμό. Ειδικά για την πόλη μας, πρέπει να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος και να αναβαθμιστεί το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τους αγώνες των υγειονομικών:
«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς που αυτές τις μέρες, σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε μονάδα Υγείας, έξω από το υπουργείο Υγείας, δίνουν έναν αγώνα για όλο τον λαό, προκειμένου να μην περάσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που καλεί τους ασθενείς να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και μετατρέπει τα νοσοκομεία σε χώρους άντλησης πελατείας για τα "κοράκια" της ιδιωτικής υγείας.
Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για την απόρριψη αυτού του νομοσχεδίου, για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, για την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας, σύγχρονου και απολύτως δωρεάν για όλους».