ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπογραφές στο Κάιρο, μηνύματα «διευθετήσεων» στην Αγκυρα

«

Μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, για συνεργασία στους τομείς της Αεροναυτικής και της Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης, υπεγράφη χθες στο Κάιρο από τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών, Ν. Παναγιωτόπουλο και Μοχάμεντ Ζάκι.

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας (καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας και αλληλοβοήθειας των αρμόδιων Κέντρων Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης των δύο χωρών) παρέστησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας, και της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης (αργότερα υπέγραψε με τον Αιγύπτιο βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Ιχάμπ Νασρ, συμφωνία για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων από την Αίγυπτο στον γεωργικό τομέα στην Ελλάδα).

Στην ομιλία του κατά την τελετή της υπογραφής, ο Ν. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «στη συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την έρευνα και διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Συμφωνία την οποία έφερε «σε αντιδιαστολή» με «τα αποκαλούμενα "μνημόνια συνεργασίας" μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης», που όπως είπε «συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές. Αποτελούν σαφείς προκλήσεις κατά κυρίαρχων κρατών, παραβλέπουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και της ίδιας της γεωγραφίας, ενώ αποτελούν σαφή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Καθώς ακολούθησε διμερής συνάντηση του υπουργού Αμυνας με τον ομόλογό του, με συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, κατά την οποία συζητήθηκαν δραστηριότητες και προγράμματα για τον «εμπλουτισμό» της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε σχετικά: «Επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων όλων των κλάδων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, με τη διεξαγωγή πολλών κοινών εκπαιδεύσεων και εμβληματικών διακλαδικών ασκήσεων». Αναφέρθηκε ακόμα στην άσκηση «Medusa», η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, με συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και άλλων χωρών.

Ο δε Ν. Δένδιας δήλωσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος «συνεχίζουν να εργάζονται με βάση αυτήν τη φιλοσοφία και να δίνουν το σχετικό παράδειγμα και προς άλλες χώρες της Μεσογείου». Ακολούθως είχε διμερή συνάντηση με τον Σούκρι και σε δηλώσεις του έπειτα σημείωσε ότι τόσο η συμφωνία για την έρευνα και διάσωση όσο και η άλλη, για τους εποχικούς εργάτες, «έρχονται πάνω από μια άλλη βασική συμφωνία που υπογράψαμε μαζί πριν από δύο χρόνια, στο ίδιο κτίριο, για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μας. Η παρούσα συμφωνία αποτελεί πρότυπο του τρόπου συνεργασίας των χωρών που επιθυμούν να συνυπάρξουν σε ένα αμοιβαία επωφελές περιβάλλον», ξανακλείνοντας το μάτι στην Τουρκία, δεδομένου και ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση προβλέπει μειωμένη επήρεια στα νησιά, ακόμα και στην Κρήτη.

Ερωτηθείς δε αν η χθεσινή συμφωνία θα μπορούσε να στείλει μήνυμα στην Τουρκία, απάντησε πως «δείχνει ότι μέσα στο πνεύμα της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης, πολλές συμφωνίες μπορούν να υπογραφούν και πολλές ευκαιρίες μπορούν να βελτιωθούν».

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, αντιδρώντας στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου δήλωσε ξανά ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός σε Κύπρο, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο», αλλά και ότι είναι «ανοιχτή στον διάλογο».

Με όλες τις αξιώσεις στο τραπέζι η Τουρκία

Την ίδια ώρα, η φετινή έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τις θέσεις και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής για το 2023 αναφέρει ότι «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου» και ότι «καμία πλατφόρμα ή σχέδιο στην περιοχή το οποίο προσπαθεί να αγνοήσει τη χώρα μας δεν πρόκειται να επιτύχει». Κατηγορούνται άλλες πλευρές (ΕΕ και «ορισμένες τρίτες χώρες») για «προκατειλημμένη και μεροληπτική στάση», που «δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής».

Την ίδια στιγμή αναφέρεται ως απόδειξη της αποτυχίας σχεδιασμών από τους οποίους απουσιάζει η Τουρκία «η απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ από το έργο του αγωγού φυσικού αερίου "EastMed"».

Ακόμα, η Αγκυρα μνημονεύει ξανά τα όρια της υφαλοκρηπίδας που κατέθεσε η ίδια στον ΟΗΕ το 2020, επιμένοντας ότι «σε αυτήν την υφαλοκρηπίδα, όπου έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνεχίζονται με σκάφη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων υπό τουρκική σημαία».

Κατηγορεί ειδικά την Ελλάδα για «παράνομες αξιώσεις» και «προκλητικές ενέργειες», υποστηρίζοντας ότι «εμείς στοχεύουμε σε μια δίκαιη λύση όλων των αλληλένδετων προβλημάτων» και προσθέτοντας ότι «η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα ήταν βραχύβια - η ελληνική πλευρά δεν επέδειξε ειλικρινή και τίμια προσέγγιση και συνέχισε τις προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και δηλώσεις της». Συγκεκριμένα, κατηγορεί την Αθήνα ότι ευθύνεται στο ακέραιο για την ακύρωση των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και την αναστολή όλων των μηχανισμών διαλόγου υψηλού επιπέδου. Η Αγκυρα επιμένει να μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, κατηγορώντας την Ελλάδα για «πολιτικές εκφοβισμού» σε βάρος της.

Στο μεταξύ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χθες σε 33 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 6 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.


ΗΜΕΡΙΔΑ
Δικτατορία του κεφαλαίου - Το αληθινό πρόσωπο του σημερινού «επιτελικού κράτους δικαίου»

Αύριο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Στο φόντο της εντεινόμενης καταστολής, των παρακολουθήσεων - υποκλοπών, των πυκνών εξελίξεων και συζητήσεων γύρω από το «κράτος δικαίου» και την επίθεση που δέχονται τα λαϊκά δικαιώματα, το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Δικαιοσύνης Αττικής του Κόμματος πραγματοποιούν ημερίδα με θέμα «Δικτατορία του κεφαλαίου: Το αληθινό πρόσωπο του σημερινού "επιτελικού κράτους δικαίου"». Θα γίνει αύριο Πέμπτη 24 Νοέμβρη, με ώρα έναρξης 7 μ.μ. και ώρα προσέλευσης 6.30 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Εισηγητικές ομιλίες

Κεντρική εισήγηση - Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η συνταγματική κάλυψη της καταστολής και της ενσωμάτωσης του λαού - Μαρίνα Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ

Παρεμβάσεις

«Κράτος δικαίου» και «θεσμικά αντίβαρα» - Ο ρόλος των Δικηγορικών Συλλόγων - Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων»

Η συνενοχή των αστικών κομμάτων στη διαμόρφωση της «κανονικότητας» των παρακολουθήσεων / υποκλοπών - Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων - Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ για το μαζικό και προληπτικό φακέλωμα των λαών - Στέλα Παπαοικονόμου, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπροστάρης για να μπουν τα Βαλκάνια στο «ενεργειακό μαντρί» ΗΠΑ - ΕΕ

Πλαφόν που «σφραγίζει» τις τεράστιες αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Διυπουργική διάσκεψη για την Ενέργεια οργάνωσε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, την «εμβάθυνση της συνεργασίας» μεταξύ των συμμετεχόντων «προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και να διασφαλιστούν προσιτές τιμές για τους καταναλωτές». Στη διάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Πράσινης Μετάβασης της Ιταλίας, G. Fratin (μέσω τηλεδιάσκεψης), Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, B. Balluku, Ενέργειας της Βουλγαρίας, R. Hristov, Ενέργειας της Ρουμανίας, V. Popescu, και Οικονομικών του Κοσόβου, A. Rizvanolli.

Η διάσκεψη εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, να αναλάβει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο για την προώθηση των ευρωατλαντικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, έχοντας βέβαια ως κεντρικό άξονα τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα και την ταυτόχρονη αύξηση των εισαγωγών των αντίστοιχων αμερικανικών.

Φυσικά δεν έλειψαν οι «κορόνες» και τα ευχολόγια για τον έλεγχο των τιμών Ενέργειας προς όφελος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, υποσχέσεις που ακούγονται ακόμη περισσότερο αστείες καθώς συνέπεσαν χρονικά με τις ανακοινώσεις της επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, για το περιβόητο «πλαφόν» που θα επιβάλει η ΕΕ στις τιμές προμήθειας φυσικού αερίου. Οπως δήλωσε η επίτροπος, το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου θα οριστεί στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όριο που θα ισχύει για έναν χρόνο από την 1η Γενάρη 2023. Η εξωφρενικά υψηλή αυτή τιμή υποτίθεται ότι αποφασίστηκε με στόχο... «να προστατευθούν οι απλοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις από ακραίες αυξήσεις τιμών» και παράλληλα «να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια εφοδιασμού».

Να υπενθυμίσουμε ότι η τιμή που όρισε η Επιτροπή κινείται στα ανώτατα όρια που έχει φτάσει η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική χρηματιστηριακή αγορά τους τελευταίους μήνες. Για την ακρίβεια, σε αυτά τα επίπεδα βρέθηκε μόλις για 6 μέρες μεταξύ 22 και 29 Αυγούστου, χρονικό διάστημα που για μια μέρα (26 Αυγούστου) έφτασε στο ιστορικά υψηλό των 332 ευρώ/MWh. Να σημειωθεί ακόμη ότι τις τελευταίες μέρες η τιμή έχει ομαλοποιηθεί πέριξ και κάτω από τα 120 ευρώ/MWh.

Με απλά λόγια, το πολυσυζητημένο πλαφόν της ΕΕ που θα «έτριζε τα δόντια στην αισχροκέρδεια των προμηθευτών», στην ουσία καθιερώνει, και με τη «βούλα» των Βρυξελών, την ανώτατη τιμή που έφτασε το τελευταίο εξάμηνο η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ