ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αύριο Πέμπτη κατεβαίνουν στην Αθήνα και διαδηλώνουν για την επιβίωσή τους

Στις 14.30 η προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και με παρακαταθήκη τις μεγάλες και συντονισμένες κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας, οι μηλοπαραγωγοί θα διαδηλώσουν αύριο στην Αθήνα, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα θα βρεθούν αύριο μηλοπαραγωγοί από τη Λάρισα, την Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα, τη Μαγνησία.

Με προσυγκέντρωση στις 14.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη, οι μηλοπαραγωγοί θα διαδηλώσουν προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου θα συναντηθούν με τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να πάρει θέση απέναντι στις διεκδικήσεις τους.

Αιτήματα επιβίωσης

Οι μηλοπαραγωγοί παλεύουν για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται καθημερινά εξαιτίας των χαμηλών τιμών παραγωγού - ακόμα και κάτω από το κόστος - που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι με τις πλάτες και τους νόμους όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, αλλά και εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους παραγωγής ως απόρροια της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος παραγωγής για τα μήλα είναι διαμορφωμένο περίπου στα 0,35 ευρώ/κιλό, η τιμή πώλησης των μήλων στους μεγαλέμπορους διαμορφώνεται κυρίως στα 0,15 ευρώ - 0,20 ευρώ/κιλό, ενώ πολλές φορές δίνονται και με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, χωρίς δηλαδή να ξέρει ο παραγωγός πόσο και πότε θα πληρωθεί. Βέβαια, στα σούπερ μάρκετ οι τιμές είναι 5 με 10 φορές πάνω από την τιμή στην οποία τα παραδίδει ο παραγωγός.

Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν «ΠΟΠ προϊόν», μέσα από Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023 - 2027. Σημειωτέον, πλην των ενισχύσεων στα μήλα χάνονται και οι ενισχύσεις στους καρπούς με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια.

Τα αιτήματα που προβάλλουν και τα οποία έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι αυτά που θα τους δώσουν μια ανάσα ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους. Απαιτούν να ισχύουν μέχρι το 2027 οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh στο αγροτικό ρεύμα κ.ά. Ακόμα, τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.

Δεν μας πτοούν οι απειλές και τα δικαστήρια!

«Δεν μας πτοούν οι απειλές τους και τα δικαστήρια, τον δρόμο μάς τον δείχνουν οι αγώνες μας, μόνο μέσα από αυτούς είχαμε αποτελέσματα. Το έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές του συλλόγου μας που εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες ήρθαν να οργανωθούν», αναφέρει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, με αφορμή τις κλήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα απ' την αστυνομία σε αγρότες, για τις κινητοποιήσεις που πήραν μέρος στις αρχές της χρονιάς, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

«Σε μια χρονιά που οι περισσότεροι παραγωγοί δεν μπορούν να καλλιεργήσουν λόγω του τεράστιου κόστους παραγωγής, που οι λαϊκές οικογένειες ψάχνουν στα "καλάθια" να φάνε, που έρχονται "δύσκολοι χειμώνες", η κυβέρνηση δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, σέρνει τους συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια για άλλη μια φορά», επισημαίνει ο Σύλλογος, καλώντας σε ενίσχυση των αγροτικών συλλόγων και με την ίδρυση της Ομοσπονδίας τους στον νομό. «Τα τρακτέρ μας είναι η δύναμη για να διεκδικήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια για μας και τα παιδιά μας», τονίζουν.

  • Στο μεταξύ, μεγάλες ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες, που φτάνουν από 70% έως και 100% σε ορισμένες περιοχές, προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε περιοχές της Μεσσηνίας και ειδικά στην Τριφυλία. Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα μεγάλα για τους παραγωγούς ελαιόλαδου, λόγω της πτώσης του ελαιοκάρπου λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή, ιδιαίτερα στα χωριά Λαγκούβαρδο, Κουτσουβέρι, Βάλτα, Παλιοβάλτα, Μουζάκι, Πύργο, Φλόκα και Χώρα, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε αυτοψία στα χωριά που επλήγησαν, από στελέχη του ΔΑΟΚ Τριφυλίας.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός!

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κομισιόν είχαν την τιμητική τους με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από τη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία», το «μεταμνημονιακό μνημόνιο» που ξεκίνησε το 2018. Παρά το γεγονός ότι οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες βρίσκονταν αντιμέτωπες με την ακρίβεια και τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, κάτι που συμβαίνει και τώρα, η μεν ΝΔ πανηγύριζε για την «κοσμογονία» που ερχόταν, ο δε ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πως αυτά τα ...«πανηγύρια» η χώρα τα χρωστά σε εκείνον και τη διακυβέρνησή του. Ομως κάπου ανάμεσα στα ψιλά γράμματα της αξιολόγησης που είχε προηγηθεί, υπήρχε η ρητή διατύπωση για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με αιχμή την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, που προβλέπεται στον Πτωχευτικό Νόμο. Για τη δημιουργία δηλαδή του φορέα που θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών. Αυτά κρύβονταν πίσω από τους πανηγυρισμούς τους.

* * *

Εξαιτίας αυτής της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια, που υλοποιούν διαχρονικά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, οι πλειστηριασμοί αναμένεται να αυξηθούν το 2023, ενώ από πίσω δημιουργούνται καινούργια «κόκκινα» δάνεια, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να εντείνουν τους εκβιασμούς και να επιταχύνουν τις διαδικασίες για νέες δημεύσεις. Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (υπάρχουν σκέψεις για νέα αύξηση τον Δεκέμβρη) θα οξύνουν ακόμα περισσότερο αυτήν την κατάσταση, καθώς ήδη ένα στα τρία (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο, έχει «κοκκινίσει» εκ νέου. Γι' αυτό, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να φτάσουν οι πλειστηριασμοί τις 40.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, έγιναν πάνω από 17.500 πλειστηριασμοί κατοικιών που έχουν δημεύσει οι τράπεζες εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, με το 1/4 απ' αυτές να αλλάζουν χέρια.

* * *

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να βγει από το κάδρο των πλειστηριασμών και των εκβιασμών που κάνουν τα κοράκια και οι τράπεζες σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: Κάθε του φράση, κάθε του λέξη αποκαλύπτει ακόμα περισσότερο τις τεράστιες ευθύνες του για τον χαλκά που έχουν δέσει στον λαό. Ας δούμε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά «επιτεύγματα» της πολιτικής τους, όσο ήταν στην κυβέρνηση:

  • Οχι μόνο δεν παράτεινε την - τσεκουρεμένη έτσι κι αλλιώς - οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας, που ίσχυε μέχρι τότε, αλλά τροποποίησε σε αντιδραστική κατεύθυνση και τον νόμο Κατσέλη, που καθιερώθηκε να λέγεται «νόμος Κατσέλη - Σταθάκη». Εισήγαγε την έννοια των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης», δηλαδή στα όρια της εξαθλίωσης, αλλά και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», τη διάταξη που προβλέπει ότι για την προστασία της κύριας κατοικίας ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλλει ποσό «τέτοιο, ώστε οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεσή τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης». Με λίγα λόγια, ο όποιος διακανονισμός θα πρέπει να είναι ισοδύναμος με το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε αν η κατοικία έβγαινε στον πλειστηριασμό!
  • Ψήφισε τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που διευκολύνει τις μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κάθε είδους και καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Δίπλα σ' αυτά, θέσπισε νέο «ιδιώνυμο» ποινικό αδίκημα για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. Σε λιγότερο από έναν μήνα, οι πρώτες ποινικές διώξεις στράφηκαν εναντίον του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας μαζί με άλλους 6 κατηγορούμενους. Αν και στη συνέχεια το κατάργησε, έφερε το νέο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα, με το αδίκημα για τη «διατάραξη της λειτουργίας της υπηρεσίας», που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις.
  • Ψήφισε την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα «funds» (νόμοι 4354/2015 και 4389/2016), σύμφωνα με τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις. Οι διακηρύξεις ότι με το θεσμικό πλαίσιο τέθηκαν τάχα «αυστηροί όροι ελέγχου και κανόνες λειτουργίας των funds, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των δανειοληπτών», είναι «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε». Το ίδιο ισχύει με τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού που ψήφισε τότε, αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτους την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και μικρών επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας, ότι τον Ιούνη του 2018 μόλις 52 επιχειρήσεις από τις 32.086 είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να ρυθμίσουν τα χρέη τους!
* * *

Τα αποτελέσματα αυτής της εξοντωτικής για τη λαϊκή στέγη πολιτικής, στην υλοποίηση της οποίας εναλλάσσονται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ζουν στο πετσί τους χιλιάδες υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Το έζησε από πρώτο χέρι και η συνταξιούχος δημοσιογράφος στου Ζωγράφου, όταν γύρω στις 5.30 τα χαράματα της περασμένης Δευτέρας αστυνομία και δικαστικός επιμελητής έσπασαν την πόρτα του σπιτιού και μπούκαραν για να την πετάξουν έξω, επειδή το δάνειό της ήταν «κόκκινο» και επειδή κάποιο «κοράκι» έπρεπε να κάνει τη δουλειά του. Μετά απ' αυτό, η μεν κυβέρνηση είχε το θράσος να φορτώσει στη χαμηλοσυνταξιούχο την ευθύνη για το ξεσπίτωμά της, ο δε Τσίπρας να την επισκεφτεί και να κάνει δηλώσεις για την αξία της αλληλεγγύης (!) την οποία ο ίδιος και η κυβέρνησή του ποινικοποίησαν, έχοντας προηγουμένως βάλει το λιθάρι τους στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση του νομικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

* * *

Αν κάτι επιβεβαιώνεται επομένως από τις εξελίξεις, είναι ότι «τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός!», όπως φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, εργαζόμενοι, γείτονες και φίλοι της συνταξιούχου που κόντεψε να μείνει στον δρόμο, συμπληρώνοντας: «Κανένας μόνος! Παντού ξεσηκωμός». Κανείς συμβιβασμός λοιπόν με τους άδικους αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ\ΚΙΝΑΛ. Καμιά αναμονή και καμιά προσδοκία ότι η λύση για τα λαϊκά νοικοκυριά θα έρθει «από τα πάνω», από την εναλλαγή όλων αυτών στη διακυβέρνηση. «Ασπίδα» για τη λαϊκή κατοικία από τράπεζες, κοράκια και επιχειρηματικούς ομίλους είναι ο μαζικός αγώνας για να μη χάσει κανείς το σπίτι του, να καταργηθεί η άθλια νομοθεσία, να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στη λαϊκή στέγη ως κοινωνικό δικαίωμα, με άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου κριτήριο και προτεραιότητα δεν θα είναι το κέρδος, αλλά οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.


Κ. Πασ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ