Αποσπάσματα από την ομιλία της Ελίνας Χαιρικάκη, μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας, για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι αναφερόμαστε σε μαθητές και μαθήτριες που βρίσκονται στην εφηβεία, ας απαντήσουμε στο ερώτημα: Ποιο είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό που έρχεται καθημερινά σε επαφή με αυτά τα παιδιά;
Στα Γυμνάσια βρίσκονται 10.667 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων 4.857 είναι γεννημένοι πριν το 1965 και στα Λύκεια 7.464 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων οι 3.592 γεννημένοι πριν το 1965. Καταλαβαίνουμε ότι μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών έχουν μια σημαντική ηλικιακή απόσταση από τους μαθητές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία.
Βεβαίως ταυτόχρονο μεγάλο πρόβλημα είναι το απαράδεκτο καθεστώς των αναπληρωτών. (...) Τα παιδιά κάθε χρόνο γνωρίζουν αρκετούς νέους καθηγητές. Είναι σαν να αλλάζει σχεδόν το σχολείο που φοιτούν. (...) Είναι αδύνατο να χτιστεί μια σταθερή παιδαγωγική σχέση μεταξύ μαθητή - εκπαιδευτικού, υπάρχουν σοβαρά κενά στην ύλη, αφού για πολλές ειδικότητες η περίοδος τοποθέτησης των αναπληρωτών ξεκινάει σταθερά από τη Β' φάση έως τη Δ' (Φλεβάρη - Μάρτη).
Εδώ να κάνουμε μία παρένθεση για το ζήτημα των αναθέσεων μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς άλλης ειδικότητας: Με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ, τεύχος Β', αρ. φύλλου 1670,10-6-2016) - υπουργός Παιδείας κ. Φίλης - εισάγεται η Γ' ανάθεση στις αναθέσεις μαθημάτων. Με τον τρόπο αυτόν κενά εκπαιδευτικών καλύπτονται με τους ήδη υπάρχοντες εκπαιδευτικούς χωρίς προσλήψεις των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Με αλλεπάλληλες Υπουργικές Αποφάσεις από το 2016 φτάνουμε στο 2020, όπου οι αναθέσεις μαθημάτων αφορούν πλέον και μαθήματα προσανατολισμού της Γ' Λυκείου. Ολοι καταλαβαίνουμε τις συνέπειες που έχει αυτό το νόμιμο, κατά τα άλλα, μέτρο στη μορφωτική συγκρότηση των μαθητών...
Οι διαπιστώσεις που οι ίδιοι οι γονείς κάνουμε στην προσπάθεια να στηρίξουμε τα παιδιά μας, αλλά και σε πολλές ενημερώσεις γονέων που γίνονται αυτήν την περίοδο, διατυπώνονται και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς:
Ολα αυτά δεν τα αναφέρουμε για να πέσει ο πήχης των απαιτήσεων από τη μορφωτική διαδικασία, και εδώ θέλει μια προσοχή. Γιατί η πολιτική που υλοποιείται στα σχολεία είναι, στο όνομα αυτών των διαπιστώσεων, «τόση γνώση όση μπορεί να αντέξει το παιδί». Οτι υπάρχουν αυτοί που τραβάνε και αυτοί που δεν τραβάνε και να προσαρμόσουμε την εκπαίδευση στο επίπεδο του καθένα. Αλλά τελικά καταλήγουμε να δουλεύουμε με τους λίγους.
Εχουν έρθει πολλοί νόμοι για την Εκπαίδευση. Με μεγάλες τυμπανοκρουσίες, με λέξεις που έχουν θετική φόρτιση (αναβάθμιση, αξιοπιστία, ποιότητα, βέλτιστες πρακτικές, διαφοροποιημένη διδασκαλία, ατομικές ανάγκες μαθητή, εισαγωγή ΤΠΕ στην Εκπαίδευση κ.τ.λ.) και δυστυχώς η πείρα δείχνει ότι το σχολείο γίνεται χειρότερο χρόνο με τον χρόνο τόσο ως προς την υποδομή του όσο και στο περιεχόμενό του.
Κατά τις φετινές προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α' και της Β' Λυκείου, πάνω από 10 έγραψε το 51,9% των μαθητών στην Αλγεβρα, στη Γεωμετρία το 52,52%, στη Φυσική το 52,6% και στη Χημεία το 55,15%. Η τράπεζα θεμάτων θα επεκταθεί στη Γ' τάξη γενικών και επαγγελματικών λυκείων, με πρώτη εφαρμογή στους μαθητές της Γ' Λυκείου του σχολικού έτους 2022-2023. Καταλαβαίνουμε τι πίεση θα ασκηθεί στα παιδιά της Γ' Λυκείου, που στην ουσία θα συμμετέχουν σε δύο τύπων πανελλαδικές εξετάσεις!
Απέναντι σε αυτήν την αναγκαιότητα η εκπαιδευτική πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή. Με βάση τον Ν.4692/2020 (ο περίφημος νόμος Κεραμέως για την Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις) καταργείται η διδασκαλία των μαθημάτων επιλογής «Καλλιτεχνική Παιδεία» (Α' τάξη), «Γραμμικό Σχέδιο» και «Ελεύθερο Σχέδιο» (Γ' Λυκείου). Προφανώς στις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ η Αισθητική Αγωγή περισσεύει για τους πολλούς. Και κοστίζει και καλλιεργεί «ανήσυχα πνεύματα», θα λέγαμε. Γιατί όταν έχεις στάση ζωής και αισθητικό κριτήριο, προφανώς θα αναζητήσεις και την ποιότητα στη ζωή σου και αυτό μάλλον δεν είναι το ζητούμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. (...)
Ο εξοβελισμός των καλλιτεχνικών μαθημάτων και όλων των μαθημάτων κοινωνικών επιστημών από το ωρολόγιο πρόγραμμα ειδικότερα και ο περιορισμός της γενικής παιδείας γενικότερα είναι ένα οικοδόμημα που χτίστηκε για το Λύκειο, με μεγάλη προσήλωση από όλες τις κυβερνήσεις. Με διάφορες τυμπανοκρουσίες, όπως «σεβασμός στην προσωπικότητα των εφήβων», ότι «δεν υπάρχει Γ' Λυκείου και ότι πρέπει να την επαναφέρουμε», με την επίκληση της «αποδυνάμωσης της παραπαιδείας» κ.ά. Τελικά τίποτα απ' αυτά δεν επιτεύχθηκε, γιατί πολύ απλά δεν ήταν αυτός ο στόχος!
Στόχος ήταν να περιοριστεί η γενική παιδεία στο Λύκειο. Και αυτό δεν μπορεί να θεωρείται θετική εξέλιξη με βάση την πρόοδο της εποχής μας. Οι νέες επιστημονικές γνώσεις απαιτούν πιο στέρεο υπόβαθρο. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι μονόπλευρος. Ο αυριανός επιστήμονας πρέπει να έχει ολόπλευρη μόρφωση. Ο αυριανός τεχνικός επίσης. Ολοι πρέπει να ξέρουν Ιστορία, σε ποιο κοινωνικό πλαίσιο διαμορφώθηκαν οι μεγάλες κατακτήσεις της ανθρωπότητας, πώς εξελίσσεται η κοινωνία. Το απογοητευτικό ερώτημα που τίθεται δυστυχώς από μαθητές «αυτό γιατί να το μάθω, πού θα μου χρησιμεύσει» ή «αυτό μου χρειάζεται στο επάγγελμα που θα επιλέξω για να βγάλω λεφτά» είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Δικό τους δημιούργημα.
Ας θυμηθούμε ότι με τον νόμο 4610/2019 (υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου) η Γ' Λυκείου οδηγείται στην πλήρη φροντιστηριοποίηση με την αφαίρεση όλων των μαθημάτων γενικής παιδείας πλην Θρησκευτικών και Γυμναστικής. Η ΝΔ τα διατήρησε, κόβοντας επιπλέον τα καλλιτεχνικά και κοινωνιολογικά μαθήματα από το Λύκειο (άφησε μόνο Πολιτική Παιδεία στην Α' Λυκείου).
Ολο αυτό το οικοδόμημα που δημιουργήθηκε με κατεύθυνση της ΕΕ και σταθερή προσήλωση από όλες τις κυβερνήσεις, αξιοποίησε υπαρκτά προβλήματα που η ίδια τους η πολιτική δημιούργησε. Και στο όνομα αυτών των προβλημάτων διαμορφώθηκε ένα νομικό πλαίσιο, που χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία. Που ρίχνει το επίπεδό της.
Η λύση βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση. (...)
Και αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να τη συναντήσουμε σε «ρωγμές του σήμερα». Στην αίσθηση ότι έκανε καλά τη δουλειά του ο καθηγητής όταν είδε στα μάτια των μαθητών του τη χαρά από την απόλαυση της κατάκτησης της γνώσης, της αποκάλυψης του τι βρίσκεται πίσω από την επιφάνεια των καιρών, όταν παίρνουν απάντηση στα μεγάλα γιατί και πώς που τους απασχολούν.
Απ' αυτές τις ρωγμές φωτίζεται η αναγκαιότητα της εποχής μας. Για ένα σχολείο που θα δουλεύει με όλους και για όλους. (...)
Και γι' αυτό το σχολείο θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και να το διεκδικούμε.