ΓΕΝΕΥΗ (του απεσταλμένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΑΤΟΥ).-
Τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης (ή κοινωνικής προστασίας όπως την ονομάζουν οι Ευρωπαίοι), της «αξιοπρεπούς απασχόλησης» και της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία απασχολούν την 89η Συνδιάσκεψη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Γενεύη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 174 κράτη.
Οι συζητήσεις γίνονται στο φόντο της «παγκοσμιοποίησης» και είναι πολλές οι αντιπαραθέσεις για το αν αυτή είναι «καλή» ή κακή. Ωστόσο, οι συσχετισμοί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας είναι αρνητικοί για τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και κυριαρχούν οι θιασώτες της «νέας τάξης πραγμάτων». Ο υπουργός Εργασίας της Ελλάδας, Τ. Γιαννίτσης, που μίλησε χτες στην Ολομέλεια, σημείωσε ότι η «παγκοσμιοποίηση» έχει καλές και κακές πλευρές, σε μια προσπάθεια να την παρουσιάσει, λίγο-πολύ, ως ένα αναγκαίο κακό, που τελικά μπορεί να είναι χρήσιμο, να δημιουργεί πλούτο και να αυξάνει τα μεσαία εισοδήματα, παρά τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό στον οποίο οδηγεί!
Παρόλο που ο Τ. Γιαννίτσης διαπίστωσε κάτι που όλοι γνωρίζουν, η προσήλωσή του στην «παγκοσμιοποίηση», ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης φυσικά, ήταν απροκάλυπτη, κάτι αναμενόμενο με βάση την αντεργατική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών.
Ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην προώθηση της... αξιοπρεπούς απασχόλησης, μέσα από την οικονομική ανάπτυξη, τις νέες μορφές ανάπτυξης οι οποίες θα πρέπει να οδηγούν και σε αύξηση της απασχόλησης, την επίτευξη «κατάλληλης ισορροπίας ανάμεσα στο κράτος και στην αγορά».
Με αυτές και άλλες φράσεις, τοποθετήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι τυπικός απέναντι στο σώμα της Ολομέλειας.
Επί της ουσίας, όμως, και ανεξάρτητα από τις «κορόνες» υπέρ των εργαζομένων, η ομιλία του Ελληνα υπουργού Εργασίας ανέδειξε την επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή μιας πολιτικής που παίρνει από τους πολλούς και δίνει στους λίγους, που αφαιρεί εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, που στηρίζει και υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο στη σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά της εργατικής τάξης.
Τέλος, στα πλαίσια του... υγιούς ανταγωνισμού, ο υπουργός Εργασίας πρότεινε την αποδοχή από όλα τα κράτη-μέλη του ΔΓΕ «ελάχιστων προδιαγραφών για την εργασία». Συνέδεσε μάλιστα την προώθησή τους με κίνητρα, εμπορικές συμφωνίες, διεθνή προγράμματα βοήθειας, μείωση χρέους κ.ά., έτσι ώστε αυτές οι προδιαγραφές να γίνουν πιο... ελκυστικές.
Τα κίνητρα είναι μια έννοια που σχετίζεται με την προσφιλή τακτική πολλών κρατών, να γράφουν στα «παλιά τους τα παπούτσια» τις διεθνείς συμβάσεις στις οποίες καταλήγει το ΔΓΕ. Αυτό γίνεται, άλλωστε, επειδή οι συμβάσεις αυτές επιχειρούν ένα ελάχιστο... «συμμάζεμα» στην πλήρη εργοδοτική ασυδοσία, είτε και επειδή οι συμβάσεις είναι - κι αυτό συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων - αποτελέσματα κυνικών πολιτικών παζαριών που ευνοούν τις οικονομικά ισχυρές χώρες. Για παράδειγμα, η τελευταία διεθνής σύμβαση για την παιδική εργασία απέφυγε να παρέμβει ουσιαστικά για τη μείωσή της. Αλλά στόχο της είχε να πιέσει χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου η παιδική εκμετάλλευση κυριαρχεί, δίνοντάς της «αβαντάζ» ανταγωνιστικότητας!!!
Φέτος, η συζήτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση περιστρέφεται γύρω από την έλλειψή της σε πολλές χώρες με οικονομικά προβλήματα.
Παράλληλα, όμως, γίνεται έντονη συζήτηση για το αν τα συστήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως αυτά της Ευρώπης, είναι τα κατάλληλα στα πλαίσια της «παγκοσμιοποίησης»! Με λίγα λόγια, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, των εργοδοτών και των... εργαζομένων που συμμετέχουν στη συνδιάσκεψη, λένε «ναι» στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, με μια προϋπόθεση: Να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, να του παραδίδουν τους πόρους τους, να μην είναι κοινωνικά, να παρέχουν ελάχιστα παίρνοντας όσο γίνεται περισσότερα από τους εργαζόμενους. Κάτι που άλλωστε προωθεί και στην Ελλάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Κάτω από αυτό το πρίσμα γίνονται και οι συζητήσεις για την «αξιοπρεπή εργασία». Ωστε να προσαρμοστεί με την Ασφάλιση που οραματίζονται, ανάλογα μίζερη, «ευέλικτη», με μερικό χαρακτήρα, με λιγότερα εργασιακά δικαιώματα.
Χωρίς τον εφοπλιστή στο εδώλιο, συνεχίζεται η δίκη για το «Αϊρον Αντώνης». Αρχίζει η δίκη του «Δύστος»
Ειδικότερα, χτες στο Εφετείο από τους δικηγόρους των οικογενειών των πνιγμένων Γ. Τρανταλίδη και Χρ. Βρούστη, αποδείχτηκε ότι το ναυάγιο του ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ ήταν θέμα χρόνου. Από τις ερωτήσεις - καταπέλτης που έθεσαν και στο τρίτο μάρτυρα Γ. Αϊλαμάκη, β` γραμματέα της ΠΕΜΕΝ τη χρονιά του ναυαγίου, έγινε ολοφάνερο ότι το πλοίο αυτό ήταν αναξιόπλοο και άκρως επικίνδυνο, καθώς ήταν γεμάτο επιθέματα (λαμαρινένια μπαλώματα) και για το λόγο αυτό ο Γαλλικός Νηογνώμονας (ΓΝ) το διέγραψε από τους καταλόγους του. Αποδείχτηκε ότι παρά τις αναφορές του ΓΝ ο ΕΝ χωρίς ουσιαστικό έλεγχο εξέδωσε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο πλοίο για να... διευκολύνει τους πλοιοκτήτες του. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή το πρωί με την ολόκληρη της κατάθεσης του Γ. Αϊλαμάκη.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση του ΔΥΣΤΟΣ δείχνουν ότι πρόκειται όπως και με το ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ για ένα ακόμα έγκλημα εν ψυχρώ του εφοπλιστικού κεφαλαίου με συνενόχους την κυβέρνηση, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Συγκεκριμένα, το ΔΥΣΤΟΣ - σύμφωνα με τα στοιχεία - τουμπάρισε ανοιχτά της Κύμης, επειδή οι λαμαρίνες του ήταν φαγωμένες από τη σκουριά και είχε σοβαρότατο πρόβλημα ευστάθειας, το οποίο προέκυψε μετά από μετασκευή. Το ΥΕΝ, από επιστολή που είχε στείλει η ΠΕΜΕΝ από τον Ιούνη του 1994, δηλαδή δύο περίπου μήνες πριν το ναυάγιο του ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ και δύο χρόνια πριν ναυαγήσει το ΔΥΣΤΟΣ, είχε ενημερωθεί ότι αυτά τα δύο πλοία ήταν αναξιόπλοα και παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να οδηγηθούν στο διαλυτήριο ο ΕΝ τούς παρείχε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Παρά την επιστολή - προειδοποίηση της ναυτεργατικής ένωσης δε λήφθηκε κανένα μέτρο με αποτέλεσμα συνολικά 44 άνθρωποι να πνιγούν.
Κατάργηση και περικοπή κοινωνικών παροχών προς τους εργαζόμενους προωθεί η κυβέρνηση, την ώρα που η ίδια εξαγγέλλει προγράμματα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Μετά την κατάργηση του δώρου σύστασης οικογένειας και των χρηματικών βραβείων στους αριστούχους μαθητές που έδινε ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), τώρα προωθείται σταδιακά και η κατάργηση των Κέντρων Εργαζόμενης Νεότητας (ΚΕΝΕ), όπως καταγγέλλει, σε υπόμνημά του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού των ΚΕΝΕ.
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι η πρόεδρος του ΟΕΕ «ανακοίνωσε, αιφνιδιαστικά, στα τέλη Μαΐου την αναστολή λειτουργίας τεσσάρων ΚΕΝΕ», που σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμό τους, αφού από το 1997 και μετά ακολουθείται αυτή η μέθοδος για να τα κλείσουν. Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι η πρόεδρος παροτρύνει με απατηλές υποσχέσεις τους εργαζόμενους στα ΚΕΝΕ «και τους εκβιάζει, εκφοβίζοντάς τους, ώστε να ζητήσουν μετάθεση ή μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες, σε άλλο αντικείμενο εργασίας, χωρίς σεβασμό στην προσωπικότητά τους και χωρίς να εξασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματά τους».
Ο Σύλλογος δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του στο κλείσιμο των ΚΕΝΕ - όπου παραδίδονται δωρεάν μαθήματα χορού, ξένων γλωσσών, θεάτρου, μουσικής κ.ά., σε εργαζόμενους (μέχρι 39 ετών) και στα παιδιά τους - και απαιτεί την αναβάθμισή τους και επαρκή στελέχωσή τους, ώστε να συνεχιστεί η σημαντική προσφορά τους, ιδιαίτερα σε παιδιά εργαζομένων με χαμηλό εισόδημα.
Ο Π. Πολυμενάκος, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΟΕΕ, δήλωσε στο «Ρ» ότι ο ίδιος έχει δηλώσει την αντίθεσή του στο κλείσιμο των ΚΕΝΕ, όταν μπαίνει τέτοιο ζήτημα στο ΔΣ, γιατί τα ΚΕΝΕ αποτελούν μια σημαντική παροχή προς τους εργαζόμενους, η οποία λειτουργεί με τα λεφτά των ίδιων των εργαζομένων - και γι' αυτό δε θα πρέπει να κλείσουν, αλλά να αναβαθμιστούν, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες τους.
Αναχωρούν σήμερα οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ
Με το σύνθημα «Στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, αντιτάσσουμε τους παγκοσμιοποιημένους αγώνες της εργατικής τάξης», προσέρχονται οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού τους, την Κυριακή 17 Ιουνίου, στη Γενεύη, με αφορμή τη συνεδρίαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ενός οργάνου που νομιμοποιεί πλέον τις αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Αύριο, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχωρούν για τη Γενεύη πάνω από 400 διαδηλωτές του ΠΑΜΕ.
Ηδη, στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου βρίσκονται στη Γενεύη, όπου σε συνεργασία με άλλους συνδικαλιστές προετοιμάζουν τη διαδήλωση. Στους δρόμους της πόλης έχουν κολληθεί αφίσες, ενώ έχουν μοιραστεί 4.000 ξενόγλωσσες προκηρύξεις του ΠΑΜΕ. Ακόμη, στελέχη του ΠΑΜΕ έχουν έρθει σε επαφή και ενημερώνουν τις εργατικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται εκεί για την 89η Σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» επιμένουν στο στόχο τους για την ακύρωση της σύμβασης πώλησης της εταιρίας, κόντρα στον ξεκάθαρο προσανατολισμό της «πολυεθνικής κοινοπραξίας» να τη διαλύσει.
Χτες οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της πρώτης 24ωρης απεργίας γι' αυτή την εβδομάδα, είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Νάιτ για την ακύρωση των 12 απολύσεων. Ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής επέλεξε να απαντήσει με νέο εκβιασμό: Να σταματήσουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους και μετά να... συζητήσουν το θέμα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία κινείται ως συνήθως στη λογική του παζαρέματος: «Πληρώνω για να φύγουν κάποιοι». Πάγια τακτική της εταιρίας και των κυβερνήσεων από την αρχή ακόμα που ξεκινά η «ιστορία της "ΣΟΦΤΕΞ"». «Οικειοθελείς απολύσεις», όπως λέγονται στους κύκλους των εργοδοτών, απαξίωση τμημάτων, συνεργασία με την «ΕΚΟΝΤΕΛ» και... ο κατήφορος δεν έχει τέλος.
Οι εργαζόμενοι όμως και χτες έδειξαν με την πολυπληθή παρουσία τους έξω από τις πύλες της «ΣΟΦΤΕΞ» ότι μένουν «πιστοί» στο σκοπό τους για ακύρωση της σύμβασης. Αλλωστε, έχουν μαζευτεί και οι υπογραφές και θα κατατεθούν σήμερα στα κόμματα της Βουλής, στο υπουργείο Ανάπτυξης και σε συνδικάτα.
Η κινητοποίηση συνεχίζεται με νέες 24ωρες απεργίες σήμερα και αύριο, ενώ την Τρίτη 19 του μήνα συνεχίζουν με 4ωρη στάση και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.