Πέμπτη 14 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνα σενάρια διαμελισμού

Γρηγοριάδης Κώστας

Θέμα χρόνου είναι πλέον η διάλυση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σημειώνει η συντριπτικά μεγάλη μερίδα των αναλυτών και των δημοσιευμάτων. Είτε με πρώτο βήμα την τυπική ομοσπονδιοποίηση της χώρας, είτε με την καντονοποίησή της. Και, βέβαια, υπό την... αιγίδα και νέων ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που θα ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα στη γειτονική μας χώρα και θα φροντίσουν να προχωρήσει η διάλυση της χώρας, με τις... λιγότερες δυνατές παρενέργειες και επιπτώσεις.

Χαρακτηριστική απόδειξη των προαναφερομένων αποτελεί η αποκάλυψη της χτεσινής «Απογευματινής». Σύμφωνα με όσα έγραψε η εφημερίδα, την περασμένη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, σύσκεψη των εδώ πρέσβεων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Στη σύσκεψη αυτή εξετάστηκε η συνολική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, η οποία χαρακτηρίστηκε κρίσιμη και παρουσιάστηκε σενάριο (επεξεργασμένο από τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας), σύμφωνα με το οποίο, η γειτονική μας χώρα οδηγείται ουσιαστικά σε διαμελισμό.

Χρειάζεται, άραγε, να θυμίσουμε ότι το ΚΚΕ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ακόμη, όταν κάποιοι θεωρούσαν πολύ μακρινές τις τραγικές εξελίξεις στην Κροατία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ενώ κάποιοι άλλοι αναλίσκονταν σε «μακεδονομαχίες»;

Δυνάμεις αστάθειας και διάλυσης

Εδώ και αρκετά χρόνια και, πάντως, αρκετά πριν ξεσπάσει το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και πραγματοποιηθεί η εγκληματική επιδρομή του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, εγκαταστάθηκαν δυο χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες, άριστα εξοπλισμένοι, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Βασικό τους καθήκον, όπως έλεγαν τότε οι Αμερικανοί και νατοϊκοί αξιωματούχοι - μηδέ των εγχώριων εξαιρουμένων - θα ήταν η εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας της ΠΓΔΜ. Και οι μεν αμερικανικές και άλλες ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν ακόμη στο έδαφος της ΠΓΔΜ, έχοντας ξεπεράσει, πλέον, τους 15.000 στρατιώτες, αλλά η ασφάλεια και η σταθερότητα του βόρειου γείτονά μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Και όχι μόνον αυτό. Είναι κοινό μυστικό στα Σκόπια, πως οι Αλβανοί αυτονομιστές αντάρτες έχουν πολύμορφους δεσμούς και ενισχύονται από δυτικές μυστικές υπηρεσίες και πολυποίκιλες... ημιεπίσημες οργανώσεις, οι οποίες έχουν τις έδρες τους στις πρωτεύουσες χωρών που βρίσκονται εκατέρωθεν του Ατλαντικού.

Τ' είχες Γιάννη, τ' είχα πάντα, που λέει και ο λαός μας...

Λουθηρανός είναι ή μουσουλμάνος..;

Ω, τι θράσος! Τι σκαρφίζεται ένας άνθρωπος για να μη χάσει «ψηφαλάκια»! Ως πού μπορεί να φτάσει, για να μπει στην κούρσα «διαδοχής»! Ιδού: Τώρα ο κ. Πάγκαλος ανακάλυψε ότι σε κείνη την κοινή σύσκεψη των μελών του ΕΓ και της Κυβερνητικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, όπου και αποφάσισαν τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, «ουδείς συμφώνησε»! Και επομένως -κυρίως αυτό, βέβαια, ενδιαφέρει τον πρώην υπουργό- ούτε και ο ίδιος συμφώνησε!

Μάλιστα -όπως... εξήγησε- για να συμφωνούσε κάποιος με εκείνα τα μέτρα που αφορούσαν την περίοδο μέχρι και το 2025, θα έπρεπε να είναι «είτε λουθηρανός, είτε μουσουλμάνος φουνταμενταλιστής, είτε λενινιστής»...

Κατόπιν όλων αυτών ένα έχουμε να παρατηρήσουμε: Οταν ο κύριος Πάγκαλος σε εκείνη ακριβώς τη σύσκεψη δήλωνε με πάθος ότι «είναι ηθική υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης να πάρει μέτρα για το Ασφαλιστικό» και συνεπώς υπερψήφιζε με χέρια και με πόδια την «πρόταση Γιαννίτση», είναι δικό του θέμα να απαντήσει, αν την υπερψήφισε ως λουθηρανός ή ως... μουσουλμάνος. Συμφωνούμε, πάντως, μαζί του ότι σίγουρα δεν την υπερψήφισε ως λενινιστής... Βλέπετε, ο λενινισμός είναι παντελώς ξένος με αντεργατικά μέτρα, αλλά και διάφορα άλλα πράγματα. Οπως με το ψεύδος και την υποκρισία, για παράδειγμα...

Η διαφορά...

Αυτό πια αποτελεί... είδηση. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του, σε συνέντευξή του σε τρεις Βαλκάνιους δημοσιογράφους, ότι οι Αλβανοί εξτρεμιστές που δρουν στην ΠΓΔΜ εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα του UCK στο Κοσσυφοπέδιο. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η KFOR γνωρίζει ότι εκπαιδεύονται εκεί, όπως το γνωρίζει και όλη η διεθνής κοινότητα». Για να συμπληρώσει λίγο παρακάτω: «Δεν είναι δουλιά της KFOR να βρει πού κρύβονται οι Αλβανοί εξτρεμιστές και τι κάνουν».

Σωστά... Γιατί, άλλο πράγμα να γνωρίζεις πού εκπαιδεύονται κι άλλο να πας επί τόπου και να δεις ποιοι τους εκπαιδεύουν, ποιοι τους εξοπλίζουν κλπ., κλπ. και να πάρεις και τα αναγκαία μέτρα. Εχει διαφορά...

Τα οικογενειακά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, αν υπήρχε κάποιος από ελληνικής πλευράς που έπρεπε να υπογράψει τη συμφωνία ανανέωσης της παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα με τον Κόλιν Πάουελ, αυτός έπρεπε να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και κανένας άλλος. Αυτή η υπόθεση είναι θέμα οικογενειακής παράδοσης.

Δεν μπορούμε, επίσης, να μην αναφέρουμε τη δήλωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, που είπε πως, πλέον, «ό,τι ισχύει για τους Αμερικανούς στην Ελλάδα θα ισχύει και για τους Ελληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες». Να υποθέσουμε ότι έχουμε ελληνικές στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ και δεν το ξέραμε;

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, ο Σημίτης πήγε στο ΝΑΤΟ και είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία της «συμμαχίας», αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα Σκόπια, για να εγγυηθούν τη σταθερότητα των συνόρων. Με άλλα λόγια, ζήτησε την άμεση επέμβαση.

Οχι ότι περίμεναν τον Ελληνα πρωθυπουργό να τους δώσει την ...ευχή του, βέβαια. Εκεί, στις Βρυξέλλες, είναι προαποφασισμένα αυτά τα πράγματα. Αλλά, όπως και να το κάνεις, κάποιος πρέπει να χρεωθεί τη «βρώμικη» δουλιά της εισήγησής τους.

Οσο για τα περί εγγύησης της σταθερότητας, το πράγμα καταντά αστείο. Δηλαδή, τόσον καιρό δεν είχαμε σταθερότητα, επειδή έλειπε το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την περιοχή; Κι όλα αυτά τα στρατόπεδα και οι στρατιώτες τι είναι; Εκδρομικοί σύλλογοι και «κάμπινγκ» διακοπών;

Μάλλον από τότε που εμφανίστηκαν όλοι αυτοί στα Βαλκάνια, άρχισε η αποσταθεροποίηση, εκτός πια αν όλοι τα θυμόμαστε λάθος τα πράγματα και ο πρωθυπουργός έχει την καλύτερη μνήμη.

ΠΩ, ΠΩ απλοχεριές! Θα μειώσουν - λένε οι του υπουργείου Ανάπτυξης - κατά 50% την τιμή του ρεύματος στους σεισμόπληκτους που ζουν στα λυόμενα, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα κλιματιστικά τους (όσοι έχουν) και να μην ψηθούν με τον καύσωνα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οχι τίποτε άλλο, μα το διαφημίζουν κιόλας ως κοινωνική πολιτική! Αντί να ντρέπονται που υπάρχουν ακόμα οι καταυλισμοί των σεισμοπλήκτων, δηλώνουν από πάνω και κοινωνικά ευαίσθητοι!

Αιχμάλωτοι του τρόμου

Δεκαεννέα χρόνια πριν, στις 12 Ιούνη του 1982, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, διαμαρτυρόμενοι για την ανήλεη και άκρως επιθετική πολιτική του τότε Προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν, ο οποίος είχε θέσει ως μία εκ των προτεραιοτήτων της πολιτικής του την υλοποίηση του πρωτοφανούς σχεδίου, «Πόλεμος των Αστρων».

Για πρώτη φορά, επί ηπειρωτικού αμερικανικού εδάφους, τόσο μεγάλο πλήθος διαδήλωσε για ένα και μόνο σκοπό: τον τερματισμό της κούρσας των εξοπλισμών και την οριστική ανατροπή του προδιαγραφόμενου ζοφερού μέλλοντος της οικουμένης, αιχμάλωτης στον τρόμο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Πολλά χρόνια πέρασαν από τότε και αυτά που μεσολάβησαν, όπως η εγκατάλειψη του σχεδίου από τον Ρήγκαν και τις επόμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με τη δραματική αλλαγή του χάρτη της οικουμένης και τον τερματισμό του «Ψυχρού Πολέμου», καταδεικνύουν την ταχύτητα που μεταβάλλεται η κοινή γνώμη και η συνείδηση, όταν είναι ενημερωμένη, καθώς και την αντίστροφή της πορεία. Με την ίδια ταχύτητα, η αγωνία και η αποφασιστικότητα εξανεμίζονται, παραχωρώντας τη θέση τους στην καταναλωτική ευδαιμονία...

Ολα αυτά μέχρι την αυγή της νέας χιλιετίας... όταν ο νεοεκλεγείς, και εκλεγείς με χιλιάδες ερωτηματικά και αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητά του, Τζορτζ Μπους τζούνιορ, ανακοίνωνε περιχαρής την πρόθεσή του να θέσει σε άμεση εφαρμογή το σχέδιό του για την ανάπτυξη «Εθνικού Αντιπυραυλικού Αμυντικού Συστήματος». Την Πρωτομαγιά, το σχέδιο γινόταν «πραγματικότητα» και το «βρέφος» Μπους, δείχνοντας ταυτοχρόνως και καλή διαγωγή, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε μονομερείς περικοπές του πυρηνικού οπλοστασίου. Με μία ουσιαστική διαφορά: η πρόταση ενέχει την πιθανότητα εγκατάλειψης της τακτικής των διαπραγματεύσεων για τα στρατηγικά όπλα, καθώς, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους «η λήξη της ψυχροπολεμικής εποχής σημαίνει και το τέλος της ανάγκης νέων διαπραγματεύσεων για τους εξοπλισμούς με τη Ρωσία, εφόσον αυτή δε θεωρείται πλέον εχθρός των ΗΠΑ», εν αντιθέσει με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και όλος ο δυτικός κόσμος σε ένα ασταθές περιβάλλον από τα «κράτη -ταραξίες». Κράτη ταραξίες, όπως η ΛΔ Κορέας, το Ιράκ, το Ιράν και, κυρίως, αν και ποτέ δεν κατονομάστηκε, η Κίνα!

Ετσι, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ασταθή κόσμο δε θα πρέπει να αυτοεγκλωβιστεί στους περιορισμούς που θέτουν οι διεθνείς συνθήκες, αλλά αντίθετα κάθε χώρα, και της Ρωσίας περιλαμβανομένης, θα πρέπει να μπορεί και να αποφασίζει ελεύθερα πόσα πυρηνικά όπλα χρειάζεται.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από μία τέτοια μονομερή απόφαση είναι πολλοί. Καταρχήν, μηδενός εξαιρεμένου, όλοι οι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες συμφωνούν στο γεγονός ότι η υλοποίηση του σχεδίου θα οδηγήσει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και το πιθανότερο, αυτή τη φορά θα είναι τελείως ανεξέλεγκτη. Κι ενώ, ακόμη και Αμερικανοί ειδικοί και επιστήμονες σημειώνουν, πως δεν είναι απολύτως σίγουροι, εάν το πολύκροτο σχέδιο είναι τελικά υλοποιήσιμο, η απειλή και μόνο -πολύ περισσότερο επειδή φωτογραφίζονται «χίλιοι δυο εχθροί- δημιουργεί ήδη άνοδο του θερμομέτρου της έντασης.

Για άλλη μία φορά, πάντως, η μοναδική διέξοδος των λαών δε βρίσκεται στο ψεύτικο δίλημμα: ή υποτάσσονται στην πυραυλική «παξ αμερικάνα» ή συμβιβάζονται και αποδέχονται ένα νέο και ολέθριο κυνηγητό των εξοπλισμών. Η διέξοδος είναι μία: Αντίσταση στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων και ανατροπή των απάνθρωπων σχεδίων της!


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μια ακόμη αρνητική πρωτιά

Ο φτωχός εταίρος της ΕΕ παραμένει η Ελλάδα, είκοσι χρόνια μετά την ένταξη στην τότε ΕΟΚ και, μάλιστα, οι αποστάσεις μεγαλώνουν, παρά τα όσα λένε για συγκλίσεις οι κάθε λογής οπαδοί του «ευρω-μονόδρομου». Ενώ το 1981, η Ελλάδα ήταν η φτωχότερη χώρα - μέλος της ΕΟΚ των «10», το 2001 ήταν η φτωχότερη - μετά την Πορτογαλία - χώρα - μέλος της ΕΕ των «15». Ετσι λένε οι αριθμοί των στατιστικών υπηρεσιών της ΕΕ, που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί κατά διαστήματα η Eurostat.

Εκτός, όμως, από την κακή θέση που κατείχε και κατέχει η Ελλάδα, στο συνολικό βιοτικό επίπεδο, η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά και σε μια σειρά, άλλους, επιμέρους δείκτες. Για παράδειγμα, στους 100 νέους δείκτες, που κοινοποίησε προχτές η Eurostat, πληροφορηθήκαμε ότι η Ελλάδα κατέχει μια ακόμη θλιβερή πρωτιά, καθώς δαπανά το μικρότερο ποσό για την υγεία, μεταξύ των 15 χωρών - μελών της ΕΕ. Ετσι, ενώ στην ΕΕ των «15» η ετήσια δαπάνη ανά κάτοικο στον τομέα της υγείας ήταν 1.768 Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση δαπανώντας μόνο 1.167 ΜΑΔ.

Αυτή είναι η ισχυρή Ελλάδα, κύριε Σημίτη;

Ο «μεγάλος αδελφός» ... 2004

Είναι γεγονός ότι με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα γίνουν πολλά ύποπτα και ...παράξενα. Οπως, για παράδειγμα, αυτό που αναφέρουν τα χτεσινά «ΝΕΑ». Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το Σχέδιο Ασφαλείας προβλέπει ότι θα ελεγχθούν οι ένοικοι των πολυκατοικιών που βρίσκονται κοντά στα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν οι «αθάνατοι»...

Εχουμε μια περιέργεια, για το τι ακριβώς θα κάνουν οι πράκτορες της CIA και της MOSAD, που, όπως λένε οι πληροφορίες, θα αναλάβουν το έργο της περιφρούρησης των Αγώνων. Θα χτυπούν το κουδούνι και θα ρωτούν αν μπορούν να ελέγξουν, ή, μήπως, θα υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλλει αυτούς τους ελέγχους; `Η, μήπως, θα ενταχθούν όλα στον «τρομονόμο», που θα διαμορφωθεί στην πράξη, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός;

Για την ώρα, πάντως, Αμερικανοί και Ισραηλινοί ερίζουν για το ποιος θα πάρει το πακέτο των 100 δισ. δραχμών, που αντιστοιχεί στην ασφάλεια των Αγώνων, αλλά και για τη δυνατότητα πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων ανθρώπων, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Οι άθλιοι και ο ... μαϊντανός

Ο «Ρ» ήταν χτες η μόνη εφημερίδα, που προανήγγειλε τις επικείμενες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Δε βάλαμε, όμως, την ένδειξη «αποκλειστικό», επειδή ήταν δυνατόν και άλλες εφημερίδες να είχαν τη σχετική είδηση. Πως; Σερφάροντας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΗ.

Εκεί έφτασε στις μέρες μας η «εκσυγχρονιστική» τους αθλιότητα. Εχοντας ξεκαθαρισμένη κατεύθυνση το ξεπούλημα της Επιχείρησης και στόχο την εξυπηρέτηση των επίδοξων μνηστήρων της, κλιμακώνουν - βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου - τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων. Γνωρίζουν ότι θα πορευτούν με συνεχείς ανατιμήσεις και όλα τα άλλα - συνεδριάσεις, διαβουλεύσεις, εισηγήσεις - είναι εκ του πονηρού.

Ετσι, λοιπόν, πολύ πριν συνεδριάσει το ΔΣ της Επιχείρησης, πριν γίνει οποιαδήποτε εισήγηση και πριν παρθεί κάποια απόφαση για τα τιμολόγια, πριν επικυρωθεί η απόφαση αυτή από τη λεγόμενη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι διορισμένοι από την κυβέρνηση παράγοντες της ΔΕΗ είχαν ήδη ενημερώσει τη σελίδα του INTERNET, με τα νέα τιμολόγια.

Πού να το φανταστούν οι άλλοι συνάδελφοι. Πού να το φανταστούν και τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ, που, σε ρόλο ...μπαγιάτικου μαϊντανού, κλήθηκαν χτες να πούνε τη γνώμη τους για τις αυξήσεις, που, τουλάχιστον ηλεκτρονικά, είχαν ήδη ανακοινωθεί...

Καιγόμαστε!

Τα Σκόπια

τώρα πυρπολούν

οι εμπρηστές

του ΝΑΤΟ

και η Ελλάδα

ως πιστή

στο μαύρο

συνδικάτο

ρίχνει κι εκείνη

στη φωτιά

των δολοφόνων

ξύλα,

και θα πληρώσει,

δυστυχώς

την πράξη της

με νίλα!

*

Αργά, αργά

η πυρκαγιά

εκεί που 'χει

ξεσπάσει,

θα πάρει,

τον κατήφορο

κι, αλί, εδώ

θα φτάσει,

γι' αυτό

«ανάχωμα» ο λαός,

σύσσωμος

ας υψώσει,

στη στάση ετούτη

των «γιες μεν»,

πριν μας

αποτεφρώσει!


Ο οίστρος

Η ηρωίνη δεν είναι ινσουλίνη

Δεν έκλεισε ούτε ένας μήνας από την παρουσίαση (23.5.2001) της πρότασης νόμου των πέντε βουλευτών (δύο του ΣΥΝ, δύο του ΠΑΣΟΚ και ένας της ΝΔ) για τη ριζοσπαστική - όπως την εμφάνισαν - αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, με ρυθμίσεις, που, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν το διαχωρισμό τους σε «σκληρά» και «μαλακά», καθώς και την ελεγχόμενη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών στους τοξικομανείς, για να τους αποκόψουν - λένε - απ' τα χέρια των αδίστακτων εμπόρων.

Δεν πέρασαν ούτε 15 μέρες, που ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, υπερασπίστηκε δημόσια την πρόταση των πέντε και κατακεραύνωσε - στο όνομα της ...Αριστεράς - το ΚΚΕ για «ακραία συντηρητική, κοινωνική θεώρηση». Και τούτο, γιατί το ΚΚΕ κάλεσε το λαό και τη νεολαία να γυρίσουν την πλάτη στη ναρκω-πρόταση, για τις αυταπάτες που προκαλεί για τη δήθεν αντιμετώπιση ενός εξόχως κοινωνικού προβλήματος με δόσεις ναρκωτικών - με νόμιμο ή παράνομο τρόπο.

Και δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα απ' τη δημοσιοποίηση της μελέτης, που έγινε για λογαριασμό της Αστυνομίας και έχει προτάσεις παρόμοιες με εκείνες των πέντε βουλευτών.

Αυτές τις μέρες, περίσσεψαν εκείνοι, οι οποίοι - χωρίς περίσκεψιν και χωρίς αιδώ - βγήκαν στα «παράθυρα» και τις εκπομπές και μιλούσαν για τη χορήγηση ηρωίνης στους τοξικομανείς με την ίδια ευκολία που χορηγείται η ινσουλίνη στους διαβητικούς.

Ηρθαν, όμως, τα γεγονότα για να αποκαλύψουν πόσο έωλα, αντιεπιστημονικά και επικίνδυνα είναι τα επιχειρήματά τους.

Εν πρώτοις, ήταν η δημοσιοποίηση της λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής Λυμπέρη. Οτι, δηλαδή, χρησιμοποιούσε τις υπηρεσίες της κλινικής το «χάι σοσάιτι». Οτι σ' αυτήν προσέφευγαν τα «πρεζάκια» για να κάνουν αποτοξίνωση (όχι απεξάρτηση) - και οι οικογένειές τους ξόδευαν ίσως περιουσίες, όπως, δηλαδή, συμβαίνει με όλες τις παρόμοιες κλινικές. Οτι τώρα το υπουργείο Υγείας ψάχνει να δει, αν στη συγκεκριμένη κλινική γινόταν και παράπλευρη χρήση ναρκωτικών ουσιών ή υποκαταστάτων - αν, δηλαδή, τα παιδιά «πρεζάρονταν».

Υστερα ήρθε η χτεσινή αποκάλυψη: Οτι την τελευταία δεκαπενταετία στον «Ερυθρό Σταυρό» εικοσιπενταπλασιάστηκαν τα περιστατικά από ηρωίνη που μεταφέρθηκαν για πρώτες βοήθειες στα εξωτερικά ιατρεία. Οτι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των περιστατικών ήταν σε κωματώδη κατάσταση (66,5%). Οτι ο μεγαλύτερος αριθμός των περιστατικών (77,6%) είναι ηλικίας 15-30 ετών. Οτι μειώθηκε η μέση ηλικία από 27,6 χρόνια σε 20,1 χρόνια.

Ολες οι έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι όλοι σχεδόν οι τοξικομανείς ξεκινάνε με το αθώο χασισάκι και καταλήγουν ηρωινομανείς ή στην πολυτοξικομανία.

Κι έρχονται λοιπόν διάφοροι - προτάσσοντας την ευαισθησία τους για τα παιδιά - και προτείνουν να εξαιρεθεί το χασίσι ή να δοθεί η δόση τους απ' το κράτος. Αλλος μιλάει για τρία γραμμάρια, άλλος για κάτι παραπάνω - λες και ο τοξικομανής μένει σταθερός και δεν «ανεβαίνει».

Ακόμα - όπως συμβαίνει στην πρόταση των πέντε - προτείνουν τη δημιουργία κέντρων για τη θεραπεία, για την πρόληψη από «φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν συναφείς σκοπούς». Και ποιος άλλος είναι ο κύριος σκοπός των επιχειρηματιών, εκτός από το κέρδος;

Μ' άλλα λόγια, προτείνουν να παρέχουν στον εξαρτημένο τον τρόπο, αλλά και την ουσία, που κάποια μέρα μπορεί να τον οδηγήσει σε κωματώδη κατάσταση - αλλά με νόμιμο πια τρόπο - σε κάποιο νοσοκομείο.

Ε, διάολε, η ηρωίνη δεν είναι ινσουλίνη. Η αντιμετώπιση των ναρκωτικών γίνεται με την πρόληψη των αιτιών που οδηγούν στην εγκατάσταση της τοξικομανίας ως τρόπου ζωής.

Και αριστερή πολιτική είναι η απόρριψη κάθε τρόπου και μέσου, που περιθωριοποιεί το νέο και τον υποδουλώνει στο κυνήγι της ουσίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ