ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Κάθε ώρα είναι ώρα μάχης για να σημάνει ξεσηκωμός

Ούτε μέρα ούτε ώρα χαμένη: Με αυτό το πνεύμα τα εργατικά συνδικάτα κάνουν τη νύχτα μέρα για την οργάνωση της μεγάλης απεργιακής μάχης της 9ης Νοέμβρη, επιστρατεύοντας κάθε μέσο για να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς: Εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις, συνελεύσεις, κινητοποιήσεις διεκδίκησης κ.ο.κ. Στόχος να αποτελέσει η πορεία μέχρι την απεργία ένα μεγάλο αγωνιστικό κύμα που θα περάσει από κάθε κλάδο, θα αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες για την οργάνωση της πάλης, για την αντιπαράθεση με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα.

Να διαδοθεί παντού το πνεύμα της αγωνιστικής ανάτασης και αισιοδοξίας, να φουντώσουν οι εστίες αντίστασης και να ανάψουν νέες για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για αυξήσεις στους μισθούς, για ΣΣΕ, για μέτρα υπεράσπισης του εισοδήματος, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Δεν θα περάσουν οι απαγορεύσεις

Κάθε μέρα, κάθε ώρα που περνάει είναι και μια μάχη για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα, κόντρα στις προσπάθειες της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΕΤΕΜ, όπου η εργοδοσία (Ομιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ) αρνήθηκε στο Συνδικάτο Μετάλλου την πραγματοποίηση περιοδείας στις εγκαταστάσεις στη Μαγούλα. Μάλιστα, όπως σημειώνει το Συνδικάτο, εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία φρόντισε να τους «απαγορεύσει» να έρθουν σε επαφή με το Συνδικάτο, «παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά, έξω από την πύλη, μια δεκαριά στελέχη της επιχείρησης ως τους μόνους που ενδιαφέρθηκαν για τη συζήτηση».

Οι όμιλοι, τονίζεται στην καταγγελία, θέλουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους «έξω από τα συνδικάτα, αποκομμένους από τη συλλογική οργάνωση και πάλη, απομονωμένους και φοβισμένους να δέχονται αδιαμαρτύρητα κάθε νέο χτύπημα στα δικαιώματά τους, γιατί εκεί ακριβώς στηρίζεται η κερδοφορία τους». Στην περίπτωση του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ αυτό σημαίνει εξαγωγές σε πάνω από 100 χώρες, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 137 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 (αύξηση 114%). «Ολη αυτή η κερδοφορία όμως χτίστηκε πρώτα και κύρια πάνω στα δικά μας τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα» και «με τη συνδρομή όλων των κυβερνήσεων».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να δείξουν τη δύναμή τους συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία, να γίνουν μέλη του και να διεκδικήσουν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον χώρο, με αυξήσεις στους μισθούς, με ένταξη όλων των ειδικοτήτων στα ΒΑΕ. Να επωμιστεί η εταιρεία το κόστος της μετακίνησης των εργαζομένων από και προς τη δουλειά. Κατάργηση κάθε μορφής εργολαβικής και ενοικιαζόμενης εργασίας. Πρόσληψη όλων των εργολαβικών και ενοικιαζόμενων εργαζομένων με τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης. Ενίσχυση όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας στο εργοστάσιο, με ευθύνη της εργοδοσίας.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις στην Αττική

Συνδικάτα που πρωτοστατούν στην οργάνωση της γενικής απεργίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί εξόρμηση στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», καλώντας εργαζόμενους και επιβάτες να μην πληρώσουν ξανά και ξανά για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Με την ανακοίνωσή τους αλλά και με τα μεγάφωνα που στήθηκαν έξω από τις αίθουσες αναχωρήσεων, τα συνδικάτα ανέδειξαν την αναγκαιότητα να γίνει η οργή των εργατών δύναμη διεκδίκησης και ελπίδας. Ξένοι επισκέπτες που ταξίδευαν για τη χώρα τους επιβεβαίωσαν ότι οι μαζικοί αγώνες και οι μεγάλες απεργίες σε πολλές χώρες, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η εργατική τάξη δεν είπε την τελευταία της λέξη και ότι οι λαοί θα γράψουν τη δική τους ιστορία, τις δικές τους εξελίξεις.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση μεταφέρουν καθημερινά τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων του νομού Πέλλας πραγματοποιήθηκε παρέμβαση - εξόρμηση στο κατάστημα της ΔΕΗ στα Γιαννιτσά, για φθηνό ρεύμα για τον λαό, καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα με μαζική συμμετοχή στην απεργία. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν επίσης: Δευτέρα 31 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στα καταστήματα Γιαννιτσών και Αριδαίας του ΟΑΕΔ. Πέμπτη 3 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Εδεσσα και στο ΙΚΑ Γιαννιτσών. Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα Κέντρα Υγείας Κρύας Βρύσης και Αριδαίας.

Πάτρα: Απεργιακές επιτροπές για να «νεκρώσουν» όλα τα γιαπιά

Η ανάγκη να μη μείνει ούτε ένας χώρος δουλειάς που να μη φτάσει το απεργιακό κάλεσμα του Σωματείου και της Ομοσπονδίας, να ενημερωθούν ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι για την πανελλαδική πανεργατική απεργία απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποίησε στη φτωχογειτονιά των Προσφυγικών το Σωματείο Οικοδόμων Πάτρας, το απόγευμα της Δευτέρας.

Το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι από αρκετούς χώρους δουλειάς, ενώ μεταφέρθηκαν αισιόδοξο μήνυμα για την επιτυχία της απεργίας και πείρα απ' το έως και σήμερα άνοιγμα του συνδικάτου σε χώρους δουλειάς.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Αγγελόπουλος, στάθηκε στην ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η συζήτηση σε όλα τα εργοτάξια, τα γιαπιά, τις οικοδομές, όχι μόνο για τα προβλήματα και την περιγραφή τους, αλλά για τις αιτίες που αυτά έχουν, τους υπεύθυνους, την οργάνωση των εργαζομένων απέναντι σε όλα αυτά, παίρνοντας ο καθένας μέρος στη δράση του συνδικάτου, εγγραφόμενος στη δύναμή του, «απλώνοντας» την παρέμβαση στους χώρους δουλειάς και κατοικίας των εργαζομένων.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών και ενεργειών του συνδικάτου είναι και η συγκρότηση απεργιακών επιτροπών σε εργοτάξια και οικοδομές που σταθερά θα παρεμβαίνουν σ' αυτά, οργανώνοντας τη μάχη ως τις 9 Νοέμβρη, αλλά και τη μέρα της απεργίας για να μην «πέσει σκεπαρνιά» πουθενά.

Επίσης στην Πάτρα, το Σωματείο Υπαλλήλων σε Εμπόριο και Υπηρεσίες αποφάσισε σε συνέλευσή του πρόγραμμα ενημέρωσης με περιοδείες, εξορμήσεις και μαζική προπαγάνδα: Το Σάββατο 29 Οκτώβρη: Από τις 6 μ.μ., ενημέρωση στα γραφεία του Σωματείου (Κολοκοτρώνη 20, 4ος όροφος) και τις επόμενες μέρες εξορμήσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Πολύμορφες δράσεις σε πόλεις της χώρας

Στο Κιλκίς, εργατικά σωματεία και φορείς διοργανώνουν συλλαλητήριο ενάντια στην ακρίβεια την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης.

Στις Σέρρες, εργατικά σωματεία και φορείς διοργανώνουν πικετοφορία ενάντια στην ακρίβεια την Παρασκευή 4 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στα σούπερ μάρκετ από την Επιτροπή κατά της ακρίβειας, σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ.

Στο Αγρίνιο θα πραγματοποιηθούν νέες εξορμήσεις - περιοδείες ενημέρωσης σε εργατογειτονιές και συνοικίες, με επικεφαλής τις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου και σωματείων, στις 31 Οκτώβρη.

Στη Δράμα, τα σωματεία της πόλης συνεχίζουν με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ. στη ΔΕΥΑΔ, και με εξορμήσεις το Σάββατο 5 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. σε σούπερ μάρκετ της πόλης.

Στην Καβάλα θα πραγματοποιηθεί συναυλία διαμαρτυρίας και διεκδίκησης ενάντια στην ακρίβεια, την Παρασκευή 4 Νοέμβρη.

Στη Λευκάδα, το Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ την Πέμπτη 3 Νοέμβρη, στις 9 π.μ.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Σε πάνω από 40 πόλεις οι μέχρι τώρα αποφάσεις για απεργιακές συγκεντρώσεις:

-- Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

-- Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

-- Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

-- Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Αίγιο, 10.30 π.μ., Τρίγωνη Πλατεία.

-- Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

-- Αλιβέρι, 10.30 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

-- Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

-- Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

-- Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

-- Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

-- Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)

-- Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Εδεσσα, 10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

-- Ελευσίνα, 10.30 π.μ., Νικολαΐδου και Ηρώων Πολυτεχνείου

-- Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

-- Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

-- Ιστιαία, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

-- Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

-- Καρδίτσα, 12 μ., κεντρική πλατεία

-- Κατερίνη, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

-- Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

-- Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λέσβος, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

-- Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

-- Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι της Μύρινας

-- Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

-- Μαντούδι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Πολύγυρος, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Πρέβεζα, 10.30 π.μ., πρώην ΚΤΕΛ

-- Πύργος, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

-- Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

-- Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

-- Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Χανιά, 10 π.μ., Δημοτική Αγορά

-- Χίος, 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων για τη συγκέντρωση στις 9 Νοέμβρη στα Προπύλαια θα είναι στις 9.45 π.μ. στα εξής σημεία:

Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.

Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ