ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!

«Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα», ξεκαθαρίζουν τα συνδικάτα και απαιτούν μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

RIZOSPASTIS

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα σωματεία της Αττικής για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους κλάδους τους, συνολικά στους χώρους δουλειάς, και η οποία μετατρέπει σε καθημερινότητα τα εργατικά «ατυχήματα». «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών», απαίτησαν, απέναντι στη μαύρη λίστα των συναδέλφων τους που έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί στο μεροκάματο.

«Για τα κέρδη τους θυσιάζουν τη ζωή μας», κατήγγειλε με το πανό του το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια, που πήρε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση, και απαίτησε «άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων». Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν τα Συνδικάτα Φαρμάκου, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, Χημικής Βιομηχανίας.

Οπως επισημαίνουν τα σωματεία, η συχνότητα και η σοβαρότητα των εργατικών «ατυχημάτων» συνδέεται με την έλλειψη μέτρων προστασίας και την αποψίλωση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και με την εντατικοποίηση και τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις που εξαπλώνονται στο εργατικό δυναμικό. «Η ανάπτυξή τους δεν αφορά εμάς - Οχι άλλο αίμα στους χώρους της δουλειάς», διαμήνυσαν και κάλεσαν κάθε εργαζόμενο να οργανωθεί στο σωματείο του, να παλέψει για τη ζωή του.


RIZOSPASTIS

«Εργάτη πολέμα, μη χύνεις άλλο αίμα», έγραψαν τα σωματεία στον τοίχο του υπουργείου, ως απάντηση και στη στάση της πολιτικής του ηγεσίας, που δήλωσε ότι αδυνατούσε να συναντήσει την αντιπροσωπεία τους.

«Δεν πάει άλλο» με την κατάσταση στους χώρους δουλειάς

«Το 2022 ο κλάδος της Ενέργειας μετρά ήδη τρεις νεκρούς συναδέλφους», υπογράμμισε ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας, και αναφέρθηκε στον απολογισμό που καταγράφει 51 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» συνολικά από την αρχή του έτους.«Δεν νοείται το 2022 οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν για δουλειά και να μη γυρίζουν στο σπίτι τους, να καταλήγουν τραυματισμένοι ή και καμένοι», σημείωσε. Αναφερόμενος στους παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της διάλυσης του εργάσιμου χρόνου, των καθημερινών υπερωριών, της επέκτασης της εργολαβοποίησης και των συμβάσεων με ημερομηνία λήξης. Παράλληλα, ανέδειξε την ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων για την αποψίλωση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και για τις νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε «ναρκοπέδιο». Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε ότι με φετινή νομοθετική ρύθμιση «δεν απαιτείται πλέον επαγγελματική ειδικότητα και πιστοποίηση ηλεκτρολόγου για να γίνονται εργασίες στα δίκτυα του ΔΕΔΗΗΕ».

«Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα», ξεκαθάρισε. Τα σωματεία δεν είναι παρατηρητές αυτής της βαρβαρότητας αλλά οι οργανωτές της πάλης των εργαζομένων, πρόσθεσε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

«Είμαστε εδώ γιατί δεν πάει άλλο», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Λάμπρος Χατζάρας από το Συνδικάτο Μετάλλου. Αναφέρθηκε στον «φόρο αίματος» που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στη Ζώνη, συνολικά στη ναυπηγοεπισκευή και στα εργοστάσια μετάλλου, και ο οποίος είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κερδοφορίας των εργοδοτών. Η διασφάλιση μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια, επεσήμανε, περνά μέσα από την οργάνωση στα σωματεία, την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις, τη δημιουργία και λειτουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας.

Την εντατικοποίηση, τα 12ωρα, τις κόντρα βάρδιες, τη χρησιμοποίηση εργολαβικών εργατών χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ανέδειξε ως παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους για τους εργαζόμενους ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας.«Είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να οργανώσουμε την πάλη μέσα από τα συνδικάτα μας», τόνισε.

Την καλπάζουσα κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, που συνοδεύεται από αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», σχολίασε ο Βαγγέλης Ζέρβας από το Συνδικάτο Φαρμάκου. Οπως κατήγγειλε, οι εργοδότες «αρνούνται το αίτημα για Συλλογική Σύμβαση, αρνούνται τα εργασιακά δικαιώματα, το μέγιστο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να γυρίζει ασφαλής στην οικογένειά του». «Δεν είναι η μοίρα μας να σακατευόμαστε για τα κέρδη της εργοδοσίας», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η μάχη της απεργίας είναι μάχη και για το δικαίωμα της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Τα σωματεία απαιτούν: Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας. Κατάργηση της εργολαβικής εργασίας και πρόσληψη των εργολαβικών με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα. Στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα. Καταγραφή των εργατικών «ατυχημάτων» και των επαγγελματικών ασθενειών.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν με κάθε μέσο τον αγώνα για τις θέσεις εργασίας και τον μόχθο τους

Για την πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη προετοιμάζονται τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, συνεχίζοντας τον αγώνα για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους αξιοποιώντας κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από πηγές της κυβέρνησης, σήμερα, Πέμπτη 27 Οκτώβρη, αναμένεται να ανοίξουν οι φάκελοι των δεσμευτικών προσφορών στους δύο διαγωνισμούς εκποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Στο μεταξύ, χτες, στα δικαστήρια της Ευελπίδων δικάστηκε μία από τις αγωγές που έχουν καταθέσει τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και αφορούν τις περικοπές στους μισθούς, την κατάργηση των Δώρων εορτών και των επιδομάτων αδείας, τη διαφορά στις αποζημιώσεις σε σχέση με τις επιχειρησιακές συλλογικές και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, τις αναβαθμίσεις, κ.ά. Να σημειώσουμε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης ζητήθηκε αναβολή της δίκης, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο, ενώ οι υπόλοιπες αγωγές έχουν προγραμματιστεί για τις 2, 3 και 8 Νοέμβρη.

«Με αξιοπρέπεια δώσαμε και αυτήν τη μάχη. Αντικρούσαμε για μία ακόμη φορά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης», σημειώνει ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, και προσθέτει:

«Ωστόσο δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε καλά πως ό,τι πετύχουμε θα το πετύχουμε μέσα από τον αγώνα. Συνεχίζουμε να παλεύουμε με αποφασιστικότητα και προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη απεργία στις 9 Νοέμβρη, όπου μαζί με τους συναδέλφους σε ολόκληρη τη χώρα θα στείλουμε μήνυμα κοινού μετώπου και αντεπίθεσης».


Η κατάσταση με τα εισιτήρια σε ακτοπλοΐα και αεροπορικά δεν πάει άλλο

Αντιδρούμε - δρούμε και με τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 9 Νοέμβρη

Στις 25 Οκτώβρη απέργησε όλο το λιμάνι του Πειραιά: Λιμενεργάτες της COSCO, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Στις 25 Οκτώβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θανατηφόρο ατύχημα στις γερανογέφυρες της COSCO, που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης. Αγανάκτηση που προερχόταν από τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας, τους χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση κ.λπ.

Είμαστε μαζί τους. Γιατί:

Κάθε νίκη των εργατών είναι στήριγμα για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη, δύναμη που προέρχεται από τη συλλογική τους πάλη κόντρα στην πολιτική που έχει ως ευαγγέλιο τη διατήρηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Κάθε νίκη εργαζομένων αναπτερώνει την ελπίδα. Πόσο μάλλον όταν μια νίκη έρχεται κόντρα σε σκληρές μερίδες του κεφαλαίου, κόντρα στα αστικά ΜΜΕ, κόντρα σε κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει και έχουν νομοθετήσει σε βάρος των δικαιωμάτων μας, κόντρα σε φασιστικές ομάδες που είναι στην πρώτη εφεδρεία για να χτυπηθεί μια απεργία.

Είμαστε μαζί τους και για έναν άλλο λόγο.

Οι εφοπλιστές και το κράτος τους, που στάθηκαν απέναντι σε αυτή την απεργία, είναι απέναντι και στους νησιώτες. Αυτό έχει να κάνει με το ότι πολλοί νησιώτες είναι ναυτικοί, αλλά έχει να κάνει και με κάτι ακόμα: Τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η κατάσταση με τα εισιτήρια δεν πάει άλλο

Σήμερα για να πάει κάποιος από τη Σάμο στον Πειραιά πρέπει να πληρώσει 74 ευρώ το λιγότερο. Χωρίς να φάει ή να πιει κάτι στο ταξίδι και με την ελπίδα να προλάβει συγκοινωνία ή αν φτάσει μετά τα μεσάνυχτα (που είναι το σύνηθες) να έχει κάποιον γνωστό για τη μετακίνησή του, αλλιώς πρέπει να πληρώσει και ταξί.

Επίσης αυτή η κατάσταση παρασύρει και τα αεροπορικά εισιτήρια. Για μια περίοδο του Σεπτέμβρη, που δεν ήταν και στο φουλ η σεζόν, δεν υπήρχε εισιτήριο κάτω από 146 ευρώ!

Πρακτικά με αυτές τις τιμές είναι αδύνατο για πολλές εργατικές - λαϊκές οικογένειες να μετακινηθούν στην πρωτεύουσα.

Μας αφορά όλους

Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες που θέλουν να πάνε στην Αθήνα για λόγους υγείας, μιας και τα κενά στο νοσοκομείο είναι πολλά και η ΠΦΥ σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτη.

Τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που πληρώνουν νοίκια, σε ένα πανεπιστήμιο που έχει λειψές υποδομές.

Τους εκπαιδευτικούς, τους στρατιωτικούς και άλλους εργαζόμενους στο Δημόσιο που δουλεύουν μακριά από τις οικογένειές τους.

Τους ανθρώπους που δουλεύουν εκτός νομού και θέλουν να βλέπουν το νησί τους και πολλούς άλλους.

Κανένα ημίμετρο - τώρα μείωση τιμών - να πληρώσουν οι εφοπλιστές, οι αεροπορικές εταιρείες και η «Fraport»

Αλλωστε τόσα χρόνια μας τα παίρνουν από δυο μεριές: Τόσο από τα πανάκριβα εισιτήρια, όσο και από τις επιδοτήσεις που προέρχονται από τη φορολεηλασία του εισοδήματός μας.

Θυμίζουμε:

Η «Fraport» με τις ψήφους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδοτήθηκε με 168 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις ζημιές από την πανδημία.

Τα προνόμια των εφοπλιστών έμειναν άθικτα και στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση με τις ψήφους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν καλύπτει τις αυξήσεις, χώρια που δεν δίνεται στην ώρα του. Το ΚΚΕ επέμεινε με Ερωτήσεις στη Βουλή για να δοθεί τώρα, μετά από έναν χρόνο. Χώρια που το ίδιο το ισοδύναμο είναι χρήματα δικά μας, από τη φορολογία, που πάνε πρακτικά στους εφοπλιστές. Η αύξηση δηλαδή του ισοδύναμου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ (βλ. ομιλία Τσίπρα στην Ικαρία), είναι η ίδια κοροϊδία με τα διάφορα voucher και pass της ΝΔ.

9 Νοέμβρη απεργούμε και προβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες

Η απεργία που υπάρχει μπροστά μας είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση, που πρέπει να αποτελέσει συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων και βήμα κλιμάκωσης για επόμενες. Φυσικά το θέμα της δεν είναι τα εισιτήρια, αλλά η πάλη για αυξήσεις και ενάντια στην ακρίβεια.

Ομως είναι μια πλευρά που μας αφορά, μας βασανίζει. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα πανάκριβα εισιτήρια, που ειδικά στη Σάμο είναι πιθανά τα ακριβότερα σε όλο το Αιγαίο!

Διεκδικούμε σήμερα:

-- Αύξηση μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, 13ης και 14ης σύνταξης.

-- Επίδομα ανεργίας για όλους και αύξησή του στα 660 ευρώ, δηλαδή στο 80% του κατώτατου μισθού των 825 ευρώ που διεκδικεί το εργατικό κίνημα.

-- Μείωση τιμών στα εισιτήρια κατά 50%, αύξηση των δρομολογίων με ασφαλή μέσα.

Δίνουμε λοιπόν όλοι το «παρών» στη μεγάλη απεργία στις 9 Νοέμβρη.


Του
Βαγγέλη ΜΑΡΟΥΠΑ*
Ο Β. Μαρούπας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ