ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ
Μπροστά στον αγώνα για την ενίσχυση των δομών για το απροστάτευτο παιδί

Συγκέντρωση την Τετάρτη 2 Νοέμβρη στο υπουργείο Εργασίας

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, με διεκδικήσεις που αφορούν την ενίσχυση των δομών Πρόνοιας και προστασίας του παιδιού απευθύνουν σωματεία εργαζομένων του χώρου. Πιο συγκεκριμένα το κάλεσμα απευθύνουν το Σωματείο Εργαζομένων ΠΠΠ «Η ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΟΥΠΟΛΕΙΣ», η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, το Συνδικάτο ΟΤΑ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, οι φορείς δηλαδή που την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν σύσκεψη συντονισμού.

Οι φορείς, με αφορμή το φρικιαστικό έγκλημα σε βάρος της 12χρονης στον Κολωνό, σημειώνουν ότι πρόκειται για μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση που αναδεικνύει ότι τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης των πάντων, της αποσάθρωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, του τσακίσματος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, της λαϊκής οικογένειας. «Θύματα βεβαίως είναι και τα παιδιά που έχει στην ευθύνη του το "Μητέρα", τα παιδιά χωρίς οικογένεια, τα κακοποιημένα παιδιά, τα παιδιά με ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και τα παιδιά με αναπηρία. Αυτά τα παιδιά θα κινδυνεύσουν ακόμα περισσότερο αν δεν ορθώσουμε τοίχο προστασίας ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια και τον πόλεμο», αναφέρουν.

Οι φορείς παλεύουν για την ανάπτυξη δικτύου κρατικών δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών (για την πρόληψη, τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών σ' όλες τις πλευρές της ζωής, στη γειτονιά, στο σχολείο κ.λπ., των θυμάτων βίας και κακοποίησης) με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ. Επίσης, για τη στήριξη των δημόσιων δομών προστασίας του παιδιού και των κοινωνικών υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας των δήμων και περιφερειών, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις κ.ο.κ.

Ακόμα απαιτούν να ανοίξουν όλες οι πτέρυγες που έχουν κλείσει, με την ανάλογη στελέχωση στο ΠΠΠ «Μητέρα», στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, στις Παιδουπόλεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα με βάση τις ανάγκες.

Το «μαύρο άσπρο» από την κυβέρνηση για την κατάσταση στις δομές

Στο μεταξύ, στις απαντήσεις που δίνει το υπουργείο Εργασίας στην Αναφορά που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για την κατάσταση στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» και τις Παιδουπόλεις, και μάλιστα δύο ολόκληρους μήνες μετά, αναφέρεται ότι στο «Μητέρα» φιλοξενούνται 132 παιδιά «τις ανάγκες των οποίων καλύπτουν 250 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων», πολλοί απ΄ αυτούς είναι «εξωτερικοί συνεργάτες». Κι επειδή, όπως ομολογεί, το «υφιστάμενο προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις πολλαπλασιαζόμενες ανάγκες», έχει εκδοθεί πράξη του υπουργικού συμβουλίου για την «πρόσληψη 40 υπαλλήλων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, επικουρικό προσωπικό», δηλαδή ξανά με «ημερομηνία λήξης», ενώ ανακοινώνει προκηρύξεις που θα γίνουν το ...2023 για 158 επικουρικούς και 28 μόνιμους εργαζόμενους.

«Η απάντηση του υπουργείου είναι προκλητική», σχολιάζει με δηλώσεις της στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τασούλα Παπαδογιαννάκη. Θυμίζει ότι το Σωματείο έχει κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες για την κατάσταση στο Κέντρο Βρεφών, οι οποίες στηρίζονται στα επιστημονικά δεδομένα που ορίζουν τι χρειάζονται τα παιδιά, για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν ομαλά. Και σημειώνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί «με μπαλώματα να κουκουλώσει τις σοβαρές κι εγκληματικές ελλείψεις που υπάρχουν επί χρόνια και τελευταία έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες που διαβιούν δεκάδες παιδιά κι οι συνθήκες δουλειάς του προσωπικού».

Ξεχαρβαλωμένες υπηρεσίες, ελάχιστο προσωπικό

Η πρόεδρος του Σωματείου καταθέτει ξανά συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν τη γύμνια των υπηρεσιών με ευθύνη των κυβερνήσεων, που αποτελεί αντικειμενικά «κακοποίηση» του απροστάτευτου παιδιού:

«Οι μόνιμοι εργαζόμενοι είναι μόλις το 1/4 του συνόλου του προσωπικού, το οποίο μειώνεται διαρκώς λόγω συνταξιοδοτήσεων. Το επικουρικό προσωπικό ήδη δουλεύει 8 και 9 χρόνια σε συνθήκες ομηρίας, όπως και εργαζόμενοι με 3μηνες συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ κ.λπ., με μισθούς ψίχουλα κι ελάχιστα δικαιώματα που όμως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και απειλούνται με απόλυση.

Δουλεύουμε 2 άτομα με 12 και 13 παιδιά, ή αντίστοιχα στο Αναρρωτήριο και στις Παιδουπόλεις με ένα άτομο στη βάρδια για 16 έφηβους. Οι ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες (κοινωνικοί λειτουργοί, παιδίατροι, ψυχολόγοι κ.ά.) "καλύπτονται" μερικώς με εργαζόμενους που δουλεύουν με μπλοκάκι. Οι αντεργατικές και αντιπαιδαγωγικές ελαστικές σχέσεις απασχόλησης κυριαρχούν σε όλες τις δομές. Στους χώρους αυτούς το προσωπικό πρέπει να είναι μόνιμο, να χτίζεται σχέση με τα παιδιά και να μην εναλλάσσεται καθώς επιβαρύνονται και παιδιά και εργαζόμενοι.

Για όλα αυτά, το υπουργείο δεν απαντάει, παρά μόνο εξαγγέλλοντας προσλήψεις που - αν και εφόσον γίνουν - θα είναι με ημερομηνία λήξης».

Οσο για τα έργα υποδομής που διαφημίζει η κυβέρνηση, η Τ. Παπαδογιαννάκη απαντά: «Μια επίσκεψη στο "Μητέρα" αρκεί για να καταλάβεις ότι δεν υπάρχουν έργα συντήρησης των δομών. Τμήματα παραμένουν κλειστά, που θα μπορούσαν να έχουν στελεχωθεί κατάλληλα και να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Στην αντιπυρική περίοδο δεν υπήρχαν μέτρα πυρασφάλειας. Το μόνο μέτρο που πάρθηκε ήταν να κλαδέψουν κάποια δέντρα και οι σωροί παραμένουν ακόμη στο χώρο. Δεν είναι δυνατόν να μιλούν για πρόνοια όταν όλες οι δομές είναι ξεχαρβαλωμένες.

Ολα αυτά είναι συνέπεια του πετσοκομμμένου προϋπολογισμού για την Πρόνοια, που διαμορφώνεται σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ που υλοποιεί η εκάστοτε κυβέρνηση, όπου το απροστάτευτο παιδί θεωρείται "κόστος"».

SOS εκπέμπουν οι υγειονομικοί στο «Παμμακάριστος»

Με μία μόνο αναισθησιολόγο απομένει το νοσοκομείο. Για τέσσερις ώρες έμεινε χωρίς ρεύμα το Νοσοκομείο Λιβαδειάς

Την εγκληματική και επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» στην Αθήνα, καθώς από τις 25/10 έχει απομείνει μόνο μία αναισθησιολόγος, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων. Το συγκεκριμένο τμήμα διαθέτει 4 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων και 4 ειδικευόμενων, όμως στην πράξη εδώ και μήνες υπηρετούν μόνο 2 αναισθησιολόγοι και 1 ειδικευόμενη, για να καλύψουν τους ασθενείς όλων των τμημάτων και κλινικών (ΤΕΠ, Χειρουργεία, κλίνες COVID, κλίνες ΜΑΦ, βαρέως πάσχοντες ασθενείς).

Από τις 25 Οκτώβρη μάλιστα, λόγω αναρρωτικής άδειας του ενός από τους δύο, πλέον έχει απομείνει μία αναισθησιολόγος για ολόκληρο το νοσοκομείο. Και όπως επισημαίνει το σωματείο, «με αυτή τη στελέχωση είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν τακτικά χειρουργεία και τα επείγοντα καθίστανται επισφαλή». Και καθώς η μία από τις θέσεις παραμένει κενή λόγω αναστολής εργασίας του υγειονομικού επειδή δεν έχει εμβολιαστεί, το Σωματείο σημειώνει ότι το μέτρο αυτό στερεί πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό από τα νοσοκομεία, απαιτώντας να επιστρέψουν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι στη θέση τους.

Απαιτεί ακόμα να βρεθεί άμεσα προσωρινή λύση για την κάλυψη του Αναισθησιολογικού Τμήματος με 3 ιατρούς, μέχρι να επιστρέψουν οι μόνιμοι ιατροί, αλλά και να αυξηθούν οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων.

Το πρόβλημα αναδεικνύει και η ΕΙΝΑΠ, απαιτώντας να προκηρυχθούν και οι πέντε κενές θέσεις.

Πολύωρο μπλακάουτ στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς

Στο μεταξύ, από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς, όταν το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας σημειώθηκε πολύωρη διακοπή ρεύματος, με τις γεννήτριες ασφαλείας να μη λειτουργούν και τη ζωή δεκάδων ασθενών να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.

Το μπλακάουτ προκλήθηκε από διακοπή ρεύματος στην περιοχή της Λιβαδειάς λίγο μετά τις 3 μ.μ. και το νοσοκομείο έμεινε χωρίς ρεύμα για σχεδόν 4 ώρες, με το Σωματείο των εργαζομένων να καταγγέλλει ότι ασθενείς κινδύνεψαν, κλινικές και τμήματα τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Ειδικότερα νεφροπαθείς με προγραμματισμένη αιμοκάθαρση μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό κέντρο, εκτός λειτουργίας τέθηκαν το ΤΕΠ και τα εργαστήρια, ενώ σε κίνδυνο βρέθηκαν και ασθενείς που νοσηλεύονται στην κλινική COVID.

«Χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τώρα και χωρίς ...ρεύμα!!!», σημειώνει το σωματείο εργαζομένων, αναδεικνύοντας ότι το μπλακάουτ ήταν αποτέλεσμα της υποστελέχωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας και της έλλειψης συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού.

«Αν ψάχνουμε να βρούμε τον ένοχο για το black out, αυτός δεν είναι άλλος από τη συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης της Υγείας», τονίζει το σωματείο απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία την Τετάρτη 9 Νοέμβρη.

Την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων, με την οποία ζητούν μεταξύ άλλων τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας και την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας με μόνιμο προσωπικό, κατέθεσαν Αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς και συνολικότερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας αναδεικνύει η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την πολιτική της «Υγείας - εμπόρευμα, όπου όλα υπολογίζονται με βάση το κόστος - όφελος».

Και προσθέτει ότι «στην ίδια λογική κινείται και το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία που προωθεί η ΝΔ, δίνοντας τη χαριστική βολή στα δικαιώματα του λαού, σε μία περίοδο που του έχουν κατασπαράξει το εισόδημα». Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει κάλεσμα στον λαό της περιοχής να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και να δυναμώσει την πάλη του για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και συνολικότερα απέναντι στη νέα επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά, με επόμενο σταθμό την απεργία στις 9 Νοέμβρη.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

Τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας

Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που έδωσε στη δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, επιτείνοντας την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Το νομοσχέδιο για την Υγεία που προωθεί η κυβέρνηση» - σημειώνουν στο κάλεσμά τους - «χειροτερεύει την κατάσταση στις δημόσιες υποδομές Υγείας και παραδίδει τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους της χώρας μας ακόμα περισσότερο στο έλεος της ιδιωτικής Υγείας.

Τους αναγκάζει να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πρόνοια και την αποκατάσταση της υγείας τους, και την ίδια ώρα υποβαθμίζει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Χειροτερεύει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και συνολικά του ιατρικού προσωπικού, με επιπτώσεις για τους ασθενείς.

Γι' αυτό, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους να καταγγείλουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να απαιτήσουν την απόσυρσή του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ