Επίκαιρη Ερώτηση για τις τεράστιες καταστροφές στη Σητεία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου 15 Οκτώβρη κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης προς τον Χρ. Τριαντόπουλο, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Ο βουλευτής και κλιμάκια του ΚΚΕ συζήτησαν με πληγέντες και κατέγραψαν τα μεγάλα προβλήματα.
Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής: «Τεράστιες είναι οι καταστροφές που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σητείας. Οι καταστροφικές πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου άφησαν έναν απολογισμό που μετρά εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις του εμπορίου, άλλων επαγγελματιών στον επισιτισμό και στον τουρισμό, όπως και αγροτικές εκμεταλλεύσεις να έχουν ζημιές, με τις μισές σχεδόν να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μεγάλες είναι επίσης οι καταστροφές σε κατοικίες, οικοσκευές, προσωπικά αντικείμενα κ.α., αλλά και σε δημοτικές υποδομές. Ταυτόχρονα είναι εκατοντάδες τα επαγγελματικά, αγροτικά και ιδιωτικά οχήματα που καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Τα παραπάνω είναι συνέπεια της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων Πολιτικής Προστασίας και έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ οι εξαγγελίες και τα μέτρα της κυβέρνησης είναι στην πεπατημένη της ατομικής ευθύνης των πληττόμενων, με αποζημιώσεις - ψίχουλα, στα μέτρα των "δημοσιονομικών περιθωρίων και αντοχών", όπως ειπώθηκε επανειλημμένα από κυβερνητικά στελέχη.
Ερωτάται ο κ. υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
-- Ουσιαστική στήριξη των πληγέντων: Καταγραφή των ζημιών, επειγόντως, με κρατική ευθύνη, από κλιμάκια των αρμόδιων υπουργείων, για να αποζημιωθούν άμεσα, στο 100% για το σύνολο των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς γραφειοκρατία, όλοι όσοι επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες σε κτίρια, εμπορεύματα, εξοπλισμό, οχήματα, εργαλεία, αγροτικά εφόδια και προϊόντα. Οικονομική ενίσχυση για την επανεκκίνηση της επαγγελματικής δραστηριότητας. Να καταβληθεί επίδομα στους ανέργους και να δοθεί οικονομική στήριξη στο ύψος του χαμένου εισοδήματος για επαγγελματίες και αγρότες - κτηνοτρόφους που αντιμετώπισαν πρόβλημα από τις πλημμύρες. Να μην πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα και να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, λογαριασμούς τηλεπικοινωνιών, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των πληγέντων. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών.
-- Αντιπλημμυρική προστασία και αποκατάσταση ζημιών: Να χρηματοδοτηθούν κατεπειγόντως τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον δήμο Σητείας στον ποταμό Παντέλη, στη Βάγκα, στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης της κοίτης, οριοθέτησης των ρεμάτων και των ποταμών, με τις απαραίτητες μελέτες και έργα, μεταξύ των οποίων και αυτά της συγκράτησης φερτών υλικών κ.λπ. Να αποκατασταθούν η αγροτική οδοποιία, οι δημόσιες υποδομές, οι υποδομές της ΔΕΥΑ Σητείας. Να εκπονηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για πρόληψη και διαφυγή».
Eurokinissi |
Συμμετείχε η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατό του από τα πυρά των αστυνομικών.
Σημείο εκκίνησης ήταν το σημείο όπου έχασε τη ζωή της η 8χρονη στο Ικόνιο. Ο τερματισμός στο Πέραμα, εκεί που ο Νίκος Σαμπάνης έπεσε νεκρός.
Η «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» ζητά επίσης μέτρα στήριξης των Ρομά, καταγγέλλοντας τις κρατικές αρχές για την εικόνα εξαθλίωσης που υπάρχει σε όλες τις κοινότητές τους, αλλά και για την καλλιέργεια ρατσισμού και ξενοφοβίας, αξιοποιώντας περιστατικά που γεννιούνται μέσα στη φτώχεια και τον αποκλεισμό.
Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκαν οι Αγγελος Βρεττός και Αντώνης Αντανασιώτης, μέλη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων», οι οποίοι δήλωσαν: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη τους και στο πρόσωπό τους όλων των θυμάτων της εργοδοτικής και κρατικής βαρβαρότητας, να απαιτήσουμε την άμεση διαλεύκανση και των δύο εγκλημάτων και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».
Την αλληλεγγύη με την παρουσία τους εξέφρασαν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι Κερατσινίου και Περάματος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και μέλη του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας (μέλους της ΟΓΕ).
Η εισαγγελέας Δήμητρα Μερκούρη στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά και οι επτά αστυνομικοί κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία του Νίκου Σαμπάνη, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία και κατά συρροή, και για απόπειρα ανθρωποκτονίας των δύο φίλων του, ανήλικων Ρομά, που επέβαιναν στο αυτοκίνητο. Ζητά επίσης να παραπεμφθούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Πειραιά οι δύο επιζήσαντες Ρομά για το αδίκημα της συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας των αστυνομικών. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε άμυνα αλλά υπερέβησαν εκ προθέσεως το αναγκαίο μέτρο. Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Οκτώβρη 7 αστυνομικοί έριξαν 36 σφαίρες εναντίον 3 άοπλων νεαρών Ρομά επειδή έκλεψαν ένα αμάξι, μεταξύ τους και του 18χρονου Νίκου, ο οποίος σκοτώθηκε από τα πυρά.
Η οικογένεια Σαμπάνη ζητά να αποδοθούν επίσης ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. για την απόδοση και καταστροφή του ΙΧ οχήματος, που αποτελούσε βασικό πειστήριο της υπόθεσης και θα έπρεπε να είχε κατασχεθεί.
«Η ομογάλακτη της κυβέρνησης περιφερειακή αρχή Πατούλη για άλλη μια φορά απέδειξε ότι διατηρεί πολύ κακές σχέσεις με την αλήθεια!», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής και προσθέτει:
«Στη συνεδρίαση της 19ης Οκτώβρη συζητήθηκαν ενδεχόμενες ενέργειες για υπαλλήλους ορισμένου χρόνου της Περιφέρειας Αττικής που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Συνολικά σε αυτήν την κατηγορία είχαν προσληφθεί 450 άτομα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η περιφερειακή αρχή πρότεινε να βγει απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας θα συνομολογήσει στο δικαστήριο ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" ψήφισε λευκό, τονίζοντας ότι δεν περιλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι. Επιπλέον καταδίκασε την απαράδεκτη επίθεση του περιφερειάρχη κατά της προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Περιφέρειες και του Σωματείου Αττικής, Β. Πανουτσάκου.
Μετά από όλα αυτά η διοίκηση Πατούλη είχε το θράσος να βγάλει δελτίο Τύπου - λιβελλογράφημα και να μιλάει για "εργατοπατέρες" που στάθηκαν ενάντια στους εργαζόμενους. Μάλλον κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη τους...
Τι να πει κανείς; Ντροπή; Ποιος την έχασε για να τη βρουν αυτοί που κρατάνε ομήρους τους εργαζόμενους;
Ολο το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση της Περιφέρειας χτυπούσε δήθεν φιλικά στην πλάτη τους συμβασιούχους και τους έλεγε ότι δίνει "σκληρό" αγώνα για να τους κρατήσει στη δουλειά. Την κρίσιμη στιγμή βέβαια άσκησε έφεση σε μια θετική πρωτόδικη απόφαση για μετατροπή της σχέσης εργασίας τους σε αορίστου χρόνου, "υπενθυμίζοντάς" τους πρακτικά ότι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση", σε αντίθεση με όλους όσοι πιστεύουν ότι η δουλειά πρέπει να αποτελεί στοιχείο συναλλαγής, στηρίζουμε σταθερά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα».
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αστυνομίας με απόφασή του έβγαλε «λάδι» τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, που μαζί με τους δύο καταστηματάρχες βρέθηκαν στο εδώλιο για το άγριο φονικό λιντσάρισμα του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου, πριν τέσσερα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Παρά τα αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία, πόρισμα ιατροδικαστών, μαρτυρίες, βίντεο που προβλήθηκαν στο δικαστήριο και δείχνουν τους αστυνομικούς να χτυπούν το αιμόφυρτο, ακινητοποιημένο, μισολιπόθυμο στο έδαφος, ανήμπορο θύμα, και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αστυνομίας έκρινε ότι είναι αθώοι και δεν τους επέβαλε καμία ποινή.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάη το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας με την απαράδεκτη απόφασή του «έριξε στα μαλακά» τους δύο καταστηματάρχες και αθώωσε τους 4 αστυνομικούς που ευθύνονται για την αποτρόπαιη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Ειδικά για τους 4 αστυνομικούς κρίθηκε «εντός ορίων νόμιμης δράσης» αυτό που ολόκληρη η κοινωνία είδε στα σχετικά βίντεο και καταδίκασε.
Nα σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής μετά το πόρισμα της ΕΔΕ για τη δολοφονία του Ζακ αναφέρει ότι οι αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν ταλαιπωρήθηκαν και βίωσαν δημόσιο διασυρμό. Σε σχετική απάντηση που είδε τη δημοσιότητα, η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τον δημόσιο διασυρμό τους τον προκάλεσαν οι πράξεις τους, η βαρβαρότητά τους, η αδιαφορία τους, η συγκάλυψη και η άρνηση να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν την αλήθεια, όπως όφειλαν».
Σημειωτέον ότι χτες συζητήθηκε η διοικητική αγωγή (αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο για ψυχική οδύνη) που είχε καταθέσει η οικογένεια του Ζακ κατά του Δημοσίου, του ΕΚΑΒ και της Αστυνομίας για παράνομες πράξεις και παραλείψεις τους. Επιπρόσθετα, μετά την καθαρογραφή της απόφασης του ΜΟΔ, έχει δικαίωμα η οικογένεια να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης για τους αστυνομικούς.
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ασκήθηκε χτες, από τον εισαγγελέα Ηρακλείου Κρήτης, σε βάρος της 38χρονης που τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου έριξε καυστικό υγρό στον εν διαστάσει σύζυγό της, σε ξενοδοχείο της πόλης.
Σημειώνεται ότι η κατηγορούμενη παραμένει ασύλληπτη και φέρεται να εξετάζει - με τους δικηγόρους της - να παραδοθεί ενώ ο 36χρονος παραμένει σε πολύ σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εγκαυμάτων του «Θριάσιου» Νοσοκομείου με τραύματα στο αριστερό μάτι και την καρωτίδα.
Ο σκηνοθέτης Δ. Ινδαρές και οι γιοι του, που ξυλοκοπήθηκαν άγρια τον Δεκέμβρη του 2019 στο σπίτι τους στο Κουκάκι, δίπλα από παρακείμενη κατάληψη που εκκενωνόταν, επειδή αρνήθηκαν την είσοδο της αστυνομίας στο σπίτι τους «χωρίς ένταλμα», δικάζονταν χτες. Η άγρια αστυνομική βία και ο απαράδεκτος τρόπος που συνελήφθησαν, με βρισιές και ξυλοδαρμό, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ υπάρχουν και βίντεο γειτόνων που δείχνουν ότι ο σκηνοθέτης και οι γιοι του βρίσκονταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του την ώρα που γινόταν η επιχείρηση στο διπλανό κατειλημμένο κτίριο. Παρ' όλα αυτά οι τρεις δικάζονται για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, της διατάραξης της λειτουργίας της υπηρεσίας, της απείθειας, της εξύβρισης κατά συρροή, της απόπειρας παράνομης βίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, κατηγορίες που αρνούνται.
Χτες στο δικαστήριο, δύο αστυνομικοί που κατέθεσαν - ο τρίτος δεν εμφανίστηκε - είπαν για τον πατέρα και τους δυο γιους του ότι πηδούσαν από την ταράτσα του κτιρίου στο διπλανό κτίριο. «Αυτό έκαναν συνέχεια, πηδούσαν από τη μία ταράτσα στην άλλη» (!), άλλαζαν ρούχα και ο μεγαλύτερος σε ηλικία τού άρπαξε τον εξοπλισμό, ενώ τους πέταξαν και ένα ψυγείο... Η μητέρα, η οποία ήταν μάρτυρας και απειλήθηκε από τους αστυνομικούς ότι θα την πετάξουν κάτω από τη σκάλα αν δεν σταματήσει να διαμαρτύρεται, έκανε λόγο στην κατάθεσή της για «εξιλαστήρια θύματα». Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Νοέμβρη.