ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Παραδοχές και αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Δεν απέκλεισε εμπλοκή ξένων υπηρεσιών ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, αν και από το 2016 έκαναν γαργάρα τις καταγγελίες του Κόμματος
  • Παραδοχή και για παρακολούθηση Πιτσιόρλα επί ΣΥΡΙΖΑ

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Γ. Ρουμπάτη, διοικητή της ΕΥΠ την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για τις υποθέσεις παρακολουθήσεων και υποκλοπών. Η κυβερνητική πλειοψηφία χτες απέρριψε εκ νέου κάθε πρόταση για ανοιχτές διαδικασίες και άρση του απορρήτου, συνεχίζοντας στη γραμμή της συγκάλυψης και τροφοδοτώντας παράλληλα τις αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, με τους οποίους όλοι μαζί καλύπτουν το σκοτεινό, επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο των Οδηγιών της ΕΕ, των διακρατικών συμφωνιών, πάνω στο οποίο πατάει η δράση των αντιδραστικών μηχανισμών παρακολούθησης των πάντων, εγχώριων και ξένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Ρουμπάτης μπορεί να προσπάθησε να αθωώσει την ΕΥΠ για τις συνακροάσεις και τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, από το 2016, λέγοντας ότι δεν υπήρξε εμπλοκή της, ωστόσο φέρεται να παραδέχτηκε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση για την οποία δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή υπηρεσιών εκτός ελληνικής επικράτειας. Πρόκειται για αναφορά που επιβεβαιώνει ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης αυτής και να έρθουν όλα στο φως.

Οσον αφορά την υπόλοιπη κατάθεση του Γ. Ρουμπάτη, οι ίδιες πληροφορίες λένε πως υποστήριξε ότι η επισύνδεση σε βουλευτή ή ευρωβουλευτή δεν είναι σε καμία περίπτωση νόμιμη, ενώ όσον αφορά τη διάρκεια της θητείας του φέρεται να ανέφερε ότι ενημέρωνε για όλα τα σημαντικά ζητήματα που χειρίστηκε η υπηρεσία τον πρωθυπουργό, τόσο τον Αλ. Τσίπρα, όσο και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ακόμα ότι υποστήριξε πως ενώπιον της Επιτροπής δεν ισχύει το απόρρητο, ωστόσο σύμφωνα με πηγές αρνήθηκε να αποκαλύψει όσα έλεγε στον Αλ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τα ιδιωτικές συνομιλίες.

Οσον αφορά τον φάκελο της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, ο Γ. Ρουμπάτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είπε ότι μπορεί το ηλεκτρονικό αρχείο της επισύνδεσης να καταστρέφεται όταν γεμίσει ο δίσκος, ωστόσο υπάρχει γραπτό υλικό που καταστρέφεται μετά από δύο χρόνια, όχι σε έναν χρόνο.

Ακόμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ είπε ότι για ένα πρόσωπο σαν τον Ν. Ανδρουλάκη θα έπρεπε να υπάρχει τόμος πληροφοριών για να δικαιολογεί παρακολούθηση, ότι κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή και ότι ο χώρος που βρίσκονται οι φάκελοι είναι ειδικού χειρισμού και λίγοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε αυτόν.

Ο ίδιος φέρεται να παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Στ. Πιτσιόρλα ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, επειδή διαπραγματευόταν με ξένους επενδυτές την πώληση νησιών, ότι είχε ενημερωθεί για την παρακολούθηση ο τότε πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ότι η παρακολούθηση διακόπηκε όταν ο Στ. Πιτσιόρλας υπουργοποιήθηκε. Οι αναφορές αυτές, που φέρεται να έκανε ο Γ. Ρουμπάτης, όπως ήταν αναμενόμενο, φούντωσαν την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για «βόμβα» σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος, μέλος της Επιτροπής, με δηλώσεις του στις κάμερες έκανε λόγο για προσπάθεια της ΝΔ «να εκτρέψει την Εξεταστική σε ζητήματα τα οποία είναι εδώ και χρόνια γνωστά».

Μετά το τέλος της εξέτασης, ο Γ. Ρουμπάτης με δηλώσεις ανέφερε πως «αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη». Διέψευσε τη φράση που του αποδόθηκε από διαρροές ότι «με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα τον προήγαγε σε υφυπουργό».

Ακολούθησε δήλωση και του Στ. Πιτσιόρλα, ο οποίος σημείωσε ότι «ο Ρουμπάτης παραδέχθηκε την άμεση παρακολούθησή μου», ενώ τον κατηγόρησε πως «προέβη σε μια άθλια επιχείρηση σπίλωσης και ηθικής μου εξόντωσης» και ανακοίνωσε ότι «προσφεύγω στη Δικαιοσύνη ώστε να λάμψει η αλήθεια».

Αμέσως μετά τον Γ. Ρουμπάτη σειρά είχε ο μέχρι πρότινος διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, του οποίου η κατάθεση θα συνεχιστεί και σήμερα. Οι πληροφορίες λένε ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε κάθε ερώτηση επικαλούμενος το απόρρητο...

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Δεν επιβεβαιώνεται καμία συμφωνία για επιστροφή τους

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται από μια «αποκλειστική ενημέρωση» που διακίνησε στο διαδίκτυο η ΠΕΝΕΝ

Απάντηση στους ισχυρισμούς της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), που με δελτίο Τύπου στις 11 Σεπτέμβρη ανακοίνωσε ότι «αρχίζει η επιστροφή των δύο εγκλωβισμένων πληρωμάτων από τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια στο Ιράν», δίνουν οι συγγενείς των οκτώ Ελλήνων και του ενός Κύπριου - μελών του 24μελούς πληρώματος του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «Prudent Warrior», το οποίο έχει δεσμευτεί από το Ιράν μαζί με το επίσης υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Delta Poseidon».

Στην επιστολή που αποστέλλει ο πληρεξούσιος δικηγόρος των συγγενών προς την ΠΕΝΕΝ, σημειώνεται ότι το σχετικό δελτίο Τύπου «περιέχει ανακρίβειες και πληροφορίες που δεν επαληθεύονται και δεν συνοδεύονται από την απαραίτητη πηγή», προσθέτοντας ότι εγείρονται και ερωτήματα για την πηγή πληροφόρησης της ΠΕΝΕΝ σχετικά με το θέμα. «Δυστυχώς, το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου αναπαρήχθη σχεδόν αυτούσιο από μεγάλο αριθμό ελληνικών μέσων ενημέρωσης, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις και αχρείαστη αναστάτωση», επισημαίνεται.

Στο επίμαχο δελτίο Τύπου της ΠΕΝΕΝ γινόταν λόγος για επίσκεψη ελληνικού κλιμακίου στο Ιράν και ότι η ιρανική πλευρά «δέχτηκε και συμφώνησε στην αντικατάσταση των δύο πληρωμάτων». Επίσης, αναφερόταν αυτολεξεί πως «αυτό σημαίνει ότι οι εγκλωβισμένοι ναυτεργάτες άμεσα θα επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται». Απαντώντας στις ανακρίβειες, οι συγγενείς δηλώνουν ότι κατόπιν επικοινωνίας με τους ναυτικούς «δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε οιαδήποτε συμφωνία σχετικά με την απελευθέρωση» και ότι «αν και εφόσον έχει καταρτιστεί κάποια συμφωνία, αυτή έχει γίνει ερήμην τους».

Σε άλλο σημείο οι συγγενείς δίνουν απάντηση και στα περί «αντικατάστασης» των ομήρων ναυτεργατών από άλλους συναδέλφους τους, τονίζοντας:

«Κατά τρόπο οριστικό αναφέρετε στο επίμαχο δελτίο Τύπου ότι "το σύνολο των Ελλήνων ναυτεργατών θα αντικατασταθεί με αλλοδαπούς, εκτός από έναν Ελληνα, ο οποίος επιθυμεί την παραμονή του στο πλοίο". Δυστυχώς για εμάς αλλά και για τους συγγενείς μας, που είναι μέλη του πληρώματος του "Prudent Warrior", ούτε αυτή η προαναγγελία γεγονότος επαληθεύεται. Συνεπώς, εγείρεται και πάλι το ερώτημα ποια είναι η πηγή πληροφόρησής σας για την εκ μέρους σας διάδοση ενός τόσο σημαντικού στοιχείου! Παράλληλα γεννώνται ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα της διάδοσης μιας τέτοιας είδησης εκ μέρους σας, η οποία δεν επαληθεύεται από οιαδήποτε επίσημη ή έστω ανεπίσημη ενημέρωση».

Περαιτέρω, οι συγγενείς των εγκλωβισμένων ναυτικών σχολιάζουν τη θέση της ΠΕΝΕΝ, την οποία εισηγήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για «αντικατάσταση» των πληρωμάτων των δύο δεξαμενόπλοιων. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οσο κι αν εμάς, που είμαστε οι συγγενείς των ελληνικής καταγωγής μελών του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου "Prudent Warrior", αλλά και τους ίδιους τους συγγενείς μας που τελούν υπό ομηρία, θα μας λύτρωνε μια τέτοια "λύση", είναι γεγονός ότι έχουμε πλήρη επίγνωση ότι θα επρόκειτο για μια ανέφικτη συμφωνία. Κι αυτό διότι ουδείς Ελληνας υπαξιωματικός ή αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού θα ήταν διατεθειμένος να "αντικαταστήσει" τους αντίστοιχους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του "Prudent Warrior". Και για να είμαστε ακριβέστεροι: Ούτε εμείς, ούτε τα ελληνικής καταγωγής μέλη του πληρώματος του "Prudent Warrior" ενδιαφερόμαστε για μια λύση με την οποία θα επερχόταν απλώς αντικατάσταση των ομήρων από άλλους ομήρους».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται το πολιτικό άνοιγμα

Συνεχίζεται το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ με συγκεντρώσεις σε γειτονιές, συσκέψεις με εργαζόμενους και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Το πρόγραμμα γι' αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 10 π.μ., η Τόνια Γαρδούνη θα επισκεφτεί το κτίριο της ALPHA BANK στη λεωφ. Αθηνών 105 για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 μ.μ., ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική δουλειά, θα επισκεφτεί τη Γενική Ταχυδρομική στον Αγ. Ι. Ρέντη για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο, Παρασκευή

Η ΚΟ Μάνδρας - Ειδυλλίας οργανώνει λαϊκό γλέντι στην ταβέρνα «Λινάρδος» στην Οινόη στις 9 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική.

Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Αγ. Αναργύρων καλούν στα εγκαίνια των νέων τους γραφείων (Μάχης Κρήτης 2, κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Λυκόβρυσης - Πεύκης καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Σοφούλη (Πεύκη). Θα μιλήσει ο Αρης Κυριακίδης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αθήνας.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Μεγάρων διοργανώνουν την παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή» με την Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ο Θεόγνις» (28ης Οκτωβρίου 62, Μέγαρα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ