ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΖΑΝΗ
Η νεολαία της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει κανένα όφελος από την πολιτική που τη διώχνει από τον τόπο της

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μίλησε το Σάββατο ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, που έστειλε δυναμικό μήνυμα αγώνα και συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην πόλη της Κοζάνης.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής ξεκίνησε με workshop για το beat making. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Νίκο Θεοφιλόπουλο, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Κοζάνης της ΚΝΕ, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι και η μέρα έκλεισε με μεγάλη συναυλία με τον Μιθριδάτη.

Το Σάββατο έγινε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η μέρα άνοιξε με συναυλία από μαθητικό συγκρότημα. Μετά την πολιτική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ οι διήμερες εκδηλώσεις έκλεισαν με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Και τις δυο μέρες λειτούργησε στον χώρο έκθεση με τίτλο «"Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους" - Τόλμησε στον αγώνα με το ΚΚΕ, ΑΣΠΙΔΑ για το σήμερα, ΕΛΠΙΔΑ για το αύριο», όπου το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο για τις θέσεις του Κόμματος πάνω στα ζητήματα του πολέμου και των συνεπειών του. Λειτούργησαν επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδότοπος για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Πρωτούλης στάθηκε μεταξύ άλλων στα «συγκλονιστικά» αποτελέσματα της εθνικής απογραφής για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που καταγράφεται ως η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού, τη μεγαλύτερη ανεργία των νέων, τη μεγαλύτερη εγκατάλειψη περιοχών και τη μεγαλύτερη μετανάστευση, ειδικά στο εξωτερικό.

«Ολοι και όλες νοσταλγούν τα χρόνια που τα χωριά τους έσφυζαν από ζωή, αγωνιώντας ταυτόχρονα για το μέλλον του τόπου τους», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αναφερόμαστε στην Περιφέρεια που μέχρι την προηγούμενη δεκαετία τροφοδοτούσε το 75% των αναγκών της χώρας σε ρεύμα - αναφερόμαστε στο ενεργειακό κέντρο της χώρας, δηλαδή στην καρδιά της χώρας. Στην περιοχή που απασχολούσε 12.000 μόνιμους εργαζόμενους και 30.000 πέριξ της ΔΕΗ, και σήμερα έχουν μείνει 2.000 μόνιμοι.

Σε έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης θα αξιοποιούνται όλες οι πηγές Ενέργειας της χώρας για τις ανάγκες του λαού


Τις ίδιες πάνω κάτω μέρες οι πάροχοι Ενέργειας, δηλαδή οι καπιταλιστές που μπήκαν και αντικατέστησαν το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ, ανακοίνωσαν για τον Αύγουστο τεράστιες αυξήσεις στις τιμές, που κυμαίνονται από 895% μέχρι 1.150%.

Τα δημοσιευμένα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστικών ομίλων ξεπερνούν μόνο για το τελευταίο εξάμηνο το 450%.

Αυτή η συγκριτική εικόνα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, της πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, του καπιταλιστικού μονόδρομου, με τις κατά καιρούς επιλογές για τη συνέχιση του ληστρικού τους έργου, όπως η απολιγνιτοποίηση, η "πράσινη μετάβαση". Να θυμηθούμε όλοι ότι αυτά, δήθεν για να γίνουν ομαλά, "έτρεξαν" με εκατομμύρια ευρώ από τα ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, για να ταΐζουν τους κλακαδόρους και να κλείνουν στόματα δημάρχων, περιφερειακών και τοπικών παραγόντων, συνδικαλιστών αλλά και απλών εργαζομένων, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Αυτό είναι το δημιούργημά τους. Εχουν κάθε λόγο να το υπερασπίζουν, γιατί υπερασπίζουν τον πλούτο που μας κλέβουν.

(...) Δεν έχει κανένα όφελος συνολικά ο λαός μας ούτε από το νέο σχέδιο που ανακοινώθηκε από τον Μητσοτάκη για το πρόβλημα της Ενέργειας. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για σχέδιο που προβλέπει νέα "γενναία" μέτρα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, όπως παροχή κινήτρων ως αντιστάθμισμα για τη μείωση της κατανάλωσης από μεγάλες εταιρείες, νέες κρατικές ενισχύσεις, ανταλλαγές συμβάσεων μεταξύ βιομηχανικών καταναλωτών, και την ίδια ώρα διακοπές ρεύματος, ακόμα και "ρεύμα με το δελτίο" για τους λαούς, προκειμένου να "τρέξουν" ακόμα πιο γρήγορα οι "πράσινες" μπίζνες για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Συνεχίζοντας ο Γ. Πρωτούλης τόνισε ότι η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι η πρόταση του ΚΚΕ, το οποίο «αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή τους στόχους και αντιπάλεψε τη στρατηγική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας σε όλες τις φάσεις, πρωτοστατώντας στον αγώνα για φτηνό ρεύμα, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διασφάλιση και διεύρυνση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων όσων απασχολούνται στην Ενέργεια».

Καταδίκασε επίσης την απολιγνιτοποίηση και την πολιτική της «πράσινης μετάβασης», που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, τονίζοντας: «Απέναντι στην ακρίβεια και στο φάσμα της ενεργειακής φτώχειας που "καταπίνει" ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, το ΚΚΕ βρίσκεται και τώρα μπροστά. Απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικό, ενωτικό, για να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και προστασίας του λαού, ενίσχυσης των μισθών και του λαϊκού εισοδήματος».

Ανάμεσα σε αυτά, ανέφερε την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, την κατάργηση του «ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα», της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τη δραστική - ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς μεταφορά της τιμής του στις πλάτες των εργαζομένων μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, κατέληξε, θα αξιοποιηθούν όλες οι πηγές Ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας για τις ανάγκες του λαού, και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων.


Πλήθος κόσμου αγκάλιασε τις εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Αγωνιστικό μήνυμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ έστειλε η μαζική συμμετοχή σε εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που ταξιδεύει σε όλη τη χώρα, με σύνθημα: «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ. "Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης). Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Τις προηγούμενες μέρες, το Φεστιβάλ έκανε «στάση» σε πολλές πόλεις:

Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Στα Τρίκαλα, ξεχώρισαν η συναυλία που έγινε την Παρασκευή προς τιμήν του Δημήτρη Μητροπάνου με τους Δημήτρη Μπάση, Κώστα Τριανταφυλλίδη και την ορχήστρα του Δ. Μητροπάνου αλλά και το μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη που έγινε το Σάββατο.

Το ενδιαφέρον κέντρισε η συζήτηση που έγινε το Σάββατο με θέμα «Οι εκφράσεις της ανισοτιμίας της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή. Ποια η διέξοδος», με ομιλήτρια την Γεωργία Καπέτη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

Η κεντρική ομιλία έγινε την Παρασκευή, από τον Γιάννη Τσιούτρα, μέλος της ΚΕ.

Στην Καρδίτσα, οι εκδηλώσεις έγιναν την Παρασκευή στο Πάρκο Λουμάκη, το οποίο «ξαναζωντάνεψε» μετά την εθελοντική δουλειά των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους.

ΣΠΑΡΤΗ
ΣΠΑΡΤΗ
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ. Η βραδιά έκλεισε με συναυλία από την Φωτεινή Βελεσιώτου.

Στη Σπάρτη

Για δεύτερη χρονιά το πάρκο Γουδέ πλημμύρισε με μουσική και όμορφες συζητήσεις. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με συναυλία από μαθητικό συγκρότημα και ακολούθησε ομιλία από τον Αντώνη Κωσταδήμα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η βραδιά συνεχίστηκε με ένα όμορφο αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από νέους καλλιτέχνες της περιοχής που συνεπήραν με τις μελωδίες τους και ακολούθησε λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι.

Στη Σάμο

Με ανθρώπους όλων των ηλικιών, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με τις θέσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, ολοκληρώθηκε το πέρασμα του Φεστιβάλ από το Καρλόβασι.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους των Οργανώσεων Σάμου της ΚΝΕ από τον Μανώλη Τσακουμάκη. Ακολούθησε η πολιτική ομιλία από τον Παναγιώτη Μεντρέκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από τη σκηνή του Φεστιβάλ πέρασαν ο Αριστοτέλης Ρήγας που σκόρπισε γέλιο και έστειλε τα δικά του μηνύματα για ...τα πάντα, το «Σφάλμα» με hip hop live που ξεσήκωσε, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με το λαϊκό γλέντι από τον Κυριάκο Μαυρίκη.

Στις Σέρρες

Με επιτυχία και με μαζική προσέλευση του κόσμου πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ στις Σέρρες με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν συνεχής με μεγάλο ενδιαφέρον για τα στέκια που λειτούργησαν στον χώρο. Αλλά και για την έκθεση στα ταμπλό που παρουσίαζε την Ιστορία του Κόμματος και του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην περιοχή των Σερρών.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γλέντι με τοπικά μουσικά συγκροτήματα, τους «New Purpose», που σκόρπισαν στη σκηνή ήχους της παραδοσιακής γκάιντας και ηλεκτρικής μουσικής με θρακιώτικους ήχους, και τους «Μαζί στον αγώνα λαϊκά και ξάστερα» με λαϊκά, εργατικά τραγούδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ