ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Με «ατομική ευθύνη» και χωρίς καμιά επιδημιολογική επιτήρηση η επιστροφή στα θρανία

Και το έγκλημα συνεχίζεται, με τους νεκρούς και τον Αύγουστο να ξεπερνούν τους 1.000

INTIME NEWS

Με αποθέωση της ατομικής ευθύνης και μηδενική επιδημιολογική επιτήρηση θα ανοίξουν τα σχολεία στις 12 του Σεπτέμβρη, όπως προκύπτει από τις κοινές ανακοινώσεις χτες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, μετά από σχετική συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η μάσκα θα είναι προαιρετική, ενώ δεν θα υπάρχει καμιά επιδημιολογική επιτήρηση, αφού δεν προβλέπεται κανένα δωρεάν self test. Ετσι όμως δεν θα μπορούν να ανιχνεύονται οι ασυμπτωματικοί νοσούντες, που είναι συχνό φαινόμενο στις νεότερες ηλικίες και στους εμβολιασμένους, επιτρέποντας τον ιό να σέρνεται ανεξέλεγκτα.

Ως γενική οδηγία δίνεται, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα να παραμένει σπίτι και συστήνεται με δική του ευθύνη η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, θα εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή πενθήμερη παραμονή στο σπίτι και επιστροφή στο σχολείο μετά τις πέντε μέρες (με προϋπόθεση την υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών). Μετά την επιστροφή θα είναι υποχρεωτική για αυτόν που νόσησε η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας, για άλλες πέντε ημέρες. Για τις στενές επαφές του κρούσματος και τους υπόλοιπους μαθητές και εκπαιδευτικούς της τάξης δεν προβλέπεται κανένας απολύτως έλεγχος.

Επίσης, καμιά αναφορά δεν υπάρχει στις ανακοινώσεις για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πάνω από 1.000 νεκροί από τις αρχές Αυγούστου

Στο μεταξύ, στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για τη βδομάδα 22 έως 28 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε άλλους 202 θανάτους ασθενών COVID-19, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό για τον μήνα Αύγουστο στους 1.175. Συνολικά οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας έχουν φτάσει τους 32.552. Οι διασωληνωμένοι ήταν χτες 11, ενώ τη βδομάδα αυτή οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν τις 1.173.

Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.552 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων να ανέρχεται σε 4.762.827.

Τη βδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 50.579 κρούσματα (-10% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων το 23% αφορούν επαναλοιμώξεις. Το ποσοστό θετικότητας ήταν 9,04% σε σύνολο 559.335 εργαστηριακών ελέγχων.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στη μέγγενη των τραγικών ελλείψεων σε μέσα και προσωπικό

Τις τραγικές ελλείψεις που κάνουν τη λειτουργία των νοσοκομείων εφιαλτική για υγειονομικούς και ασθενείς αποτυπώνουν οι καταγγελίες σωματείων υγειονομικών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής του λαού.

Επιχειρηματική λειτουργία, προώθηση των ΣΔΙΤ και λύσεις - μπαλώματα για την κάλυψη όπως - όπως των μεγάλων κενών παραμένουν στην ημερήσια διάταξη των κυβερνητικών «λύσεων», την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία όλο και υπερφορτώνονται μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας.

Ολο και χειροτερεύει η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ζακύνθου

Μια τέτοια δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο Ζακύνθου, με σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες. Την ώρα που μόνο τον φετινό Ιούλη οι αφίξεις μόνο απ' το αεροδρόμιο έφτασαν τις 451.318 άτομα, περισσότερα κατά 36.402 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, μεγαλώνοντας σε υπερμεγέθη νούμερα και τις ανάγκες στον τομέα της Υγείας, το προσωπικό του προσπαθεί να ανταπεξέλθει μέσα από τεράστιες δυσκολίες, ενώ οι κίνδυνοι οξύνονται.

Κορυφή του «παγόβουνου» αποτέλεσε η Ορθοπεδική κλινική όπου δεν υπήρχε γιατρός πρόσφατα, αφού από τους έξι αναγκαίους (τέσσερις ειδικευμένους, δύο ειδικευόμενους), υπηρετούν μόλις δύο, που ήταν σε αναρρωτική άδεια.

Μάλιστα, σε μια πάγια τακτική Διοικήσεων, 6ης ΥΠΕ και υπουργείου, η ευθύνη ρίχτηκε στους γιατρούς, παρά το γεγονός ότι τα κενά είναι γνωστά, μεγάλα και δεν καλύφθηκαν απ' τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε τις προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.).

«Αν μας τύχουν ταυτόχρονα, κάτι όχι σπάνιο αλλά αρκετά σύνηθες ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, δύο ή και τρία τροχαία, ακόμη και αν δεν είναι πολύ σοβαρά, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν λόγω της έλλειψης προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών κ.ά.), συνολικά αλλά και συγκεκριμένα, όπως σε ειδικότητες ορθοπεδικών, χειρούργων κ.α.», μας μεταφέρει ο γραμματέας της ΕΝΙΖ, Ιάσονας Οικονόμου, χαρακτηρίζοντας οριακή την κατάσταση, αφού από τις 64 θέσεις ειδικευμένων ιατρών που προβλέπονται υπηρετούν μόλις 35 και 6 ειδικευόμενοι από τους 20 που απαιτούνται.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο έως το τέλος του χρόνου, αφού συνταξιοδοτούνται έως τότε ένας από τους δύο νεφρολόγους της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, ένας από τους δύο γυναικολόγους και ένας από τους τρεις πνευμονολόγους, ενώ στην Παθολογική υπηρετούν μόλις δύο μόνιμοι παθολόγοι και μία με σύμβαση Covid, συνταξιούχος. Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι οι κενές θέσεις νοσηλευτών οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συμβασιούχοι σε παράταση, με το «ένα πόδι» εκτός του νοσοκομείου σε καθεστώς ομηρίας, ενώ στους μόνιμους που έχουν απομείνει, οφείλονται δεκάδες ρεπό και άδειες στον καθένα.

Ιδιαίτερα για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με την υπερπροσπάθεια των δύο γιατρών σήμερα καλύπτονται 30 ασθενείς, ενώ οι προδιαγραφές του χώρου απαιτούν τρεις γιατρούς με κάλυψη 10 ατόμων ο καθένας.

Σήμερα, υπάρχουν κάτοικοι που αναγκάζονται να ταξιδεύουν δύο με τρεις φορές τη βδομάδα εκτός νησιού ή ακόμη και να αλλάζουν τόπο κατοικίας, για αιμοκάθαρση εφόσον πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου. Δεκάδες άλλοι επιπλέον ταξιδεύουν για άλλα ζητήματα που δεν αντιμετωπίζονται στη Ζάκυνθο (π.χ. πολλοί καρκινοπαθείς).

«Γίνεται προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα, να ωραιοποιηθεί η κατάσταση. Συμβάλει η τακτική υπουργείου και Διοικήσεων που προβάλλουν ότι γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων μπορούν να αντιμετωπίζουν περιστατικά άσχετα με αυτές, όπως π.χ. χειρούργοι, ορθοπεδικά. Σε αυτή την τακτική αναφέρθηκε σε πρόσφατη επίσκεψή της στο νησί και η υφυπουργός Μίνα Γκάγκα», σημειώνει ο Ιάσονας Οικονόμου, τονίζοντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό απ' τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και συνολικά απ' τον λαό.

Τα προβλήματα του ΓΝ Ζακύνθου αναδεικνύουν σταθερά το Εργατικό Κέντρο, συνδικάτα και άλλοι φορείς. Απαιτούν μάλιστα λύσεις, πριν ακόμη αυτό μεταστεγαστεί στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα (σχεδόν δέκα χρόνια πριν). Η αναγκαία μεταφορά έγινε, χωρίς μέχρι και σήμερα με ευθύνη κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) να καλύπτονται οι απαραίτητες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Αντιθέτως, σαν «μανιτάρια» ξεφυτρώνουν και στο νησί διάφορα «ιατρικά κέντρα», εκμεταλλευόμενα τα «κενά» του δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα το καλοκαίρια και ειδικά στις πιο τουριστικές περιοχές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έχουν ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότητα σε Λαγανά και Τσιλιβί, όπου η τουριστική κίνηση είναι πολύ μεγάλη.

Στα μεγάλα προβλήματα του νοσοκομείου αναφέρθηκε πρόσφατα και η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, καλώντας, μεταξύ άλλων, να δυναμώσει τώρα ο αγώνας του λαού, σε συμπόρευση με το Κόμμα για ένα σύγχρονο, πλήρως ανεπτυγμένο και δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καταθέτοντας και Ερώτηση στη Βουλή. Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου απαίτησε με παρέμβασή της στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και η «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΓΝ Βόλου: Χωρίς εφημερίες για πέντε μέρες τον Σεπτέμβρη η Χειρουργική κλινική

Σε ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης, την αδυναμία της Χειρουργικής κλινικής του ΓΝ Βόλου να εφημερεύσει καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα Σεπτέμβρη κοινοποίησε ο διευθυντής της, Δημήτρης Λύτρας, προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Ιατρικό Σύλλογο και την Εισαγγελία της πόλης, τονίζοντας πως το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις μέρες του μήνα. Αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα εφημέρευσης θα μείνει κενό για πέντε μέρες.

Εκείνες τις μέρες δεν θα εφημερεύει ειδικός γιατρός και ο ειδικευόμενος που θα υπάρχει ουσιαστικά δεν θα μπορεί να ασκεί καμία ιατρική πράξη, καθώς δεν θα έχει την προβλεπόμενη επίβλεψη από ειδικό γιατρό. Αυτό σημαίνει πως εκείνες τις μέρες οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής, χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Ενδεικτικά, στη Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου εδώ και 15 μήνες υπάρχουν μόλις 5 ειδικοί γιατροί, οι οποίοι εδώ και μήνες ξεπερνούν κατά πολύ τα εργασιακά ωράρια αλλά και τον αριθμό των προβλεπόμενων εφημεριών. Ταυτόχρονα, ενώ υπάρχει αίτημα από τον Απρίλη για την πρόσληψη δύο χειρούργων, στην τελευταία προκήρυξη δεν προβλέπεται καμία θέση για τη Χειρουργική κλινική.

Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας της υποστελέχωσης αυτό συμβαίνει και με άλλες κλινικές και τμήματα, καθώς δεν επαρκεί ο αριθμός τους για την ορθή κάλυψη των εφημεριών. Ενδεικτικές ήταν οι επισημάνσεις της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ, μετά από περιοδεία του βουλευτή του Κόμματος Γιώργου Λαμπρούλη, τον προηγούμενο Ιούνη, που τόνιζε ότι μονάχα το 53% των θέσεων που ορίζει το οργανόγραμμα είναι καλυμμένες, ενώ παράλληλα οι πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις τεσσάρων ακόμη γιατρών θα εντείνουν το πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια ώρα, στο τέλος του έτους θα λήξουν οι συμβάσεις εκατοντάδων εργαζομένων, ενώ παραμένουν σε αναστολή εργασίας και 54 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, τα σωματεία των υγειονομικών στο νοσοκομείο τονίζουν ότι θα πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδικώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωσή του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ «ΘΡΙΑΣΙΟ» ΚΑΙ ΠΑΓΝΗ
Απαιτούν καταβολή δεδουλευμένων και αυξήσεις στους μισθούς

Κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο

Κινητοποιήσεις σήμερα στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου, και αύριο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο σαλόνι του νοσοκομείου και παρέμβαση στη διοίκηση, οργανώνουν τα Σωματεία Εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία. Αίτημα αιχμής η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (εφημερίες, υπερωρίες, προσαυξήσεις για νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) χωρίς καμία περικοπή.

Τα Σωματεία στις ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν τις συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων των υγειονομικών και την άρνηση όλων των κυβερνήσεων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, που παραμένουν πετσοκομμένοι κατά 40% ενώ οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την εκτόξευση των τιμολογίων ρεύματος και τις συνεχείς αυξήσεις σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ