ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Πρωτοβουλίες διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων για το σοβαρό ζήτημα της στέγασης των φοιτητών
  • Ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε πολλές πόλεις
  • Αθλητικό camp, εικαστική έκθεση και μαθητικός διαγωνισμός project στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
  • Εκπαιδευτική επικαιρότητα

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Το δικαίωμα στις σπουδές είναι αδιαπραγμάτευτο

Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών αύριο, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για τη στέγαση των φοιτητών

Σε πρωτοβουλίες διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων για το σοβαρό ζήτημα της στέγασης των φοιτητών προχωρούν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, μπροστά σε μία ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά με χρόνια ζητήματα, όπως η ανυπαρξία φοιτητικών εστιών σε μεγάλα Ιδρύματα της Αττικής και ουσιαστικής στήριξης όσων σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, με το πρόβλημα να εντείνεται με τις τιμές των ενοικίων και τις αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Οι 14 φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετείχαν προχτές σε σύσκεψη οργάνωσης της διεκδίκησης προχωρούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών αύριο Πέμπτη στις 12 μ. προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους, απαιτώντας άμεσα συγκεκριμένα μέτρα:

  • 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022 και να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.
  • Να ανοίξουν τώρα οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις Εστίες, ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν την έναρξη του εξαμήνου.
  • Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και υποδομών στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των δήμων και του ΕΦΚΑ, αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν σίτιση και ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κάλυψη, με ευθύνη του κράτους, των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των Εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων αλλά και αχρησιμοποίητων κτηρίων του Δημοσίου, των δήμων και των Περιφερειών για δημιουργία νέων Εστιών, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
  • Αμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις Εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές, χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.
Προβλήματα αναντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες

Από τη σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας

RIZOSPASTIS

Από τη σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας
«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει 30 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Από το Ταμείο 32 δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους, και δεν προβλέπεται να δοθεί ούτε ένα ευρώ για τη στέγαση των φοιτητών!», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Σύλλογοι.

«Το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης είναι διαχρονικό και έχει αιτία την εμπορευματοποίησή της. Αφορά το γεγονός ότι οι ελάχιστες και υποβαθμισμένες φοιτητικές εστίες μετά βίας επαρκούν για το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη», σημείωσε ο Δ. Γκιώνης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ. «Ο λόγος που δεν γίνονται Εστίες δεν είναι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Ο λόγος είναι ότι τα χρήματα που υπάρχουν δεν πάνε στις ανάγκες μας, γιατί τις θεωρούν κόστος και εμάς και τις οικογένειές μας πελάτες. Από αυτό το βήμα το λέμε καθαρά: Οι φοιτητές δεν είμαστε πελάτες. Το δικαίωμα στις σπουδές είναι αδιαπραγμάτευτο», πρόσθεσε.

Σε προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζουν και όσοι καταφέρουν να εξασφαλίσουν δωμάτιο σε Εστία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων ΦΕΑ, Φ. Λαμπριανίδης. «Τα δωμάτια είναι ελάχιστα σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών που έρχονται από την επαρχία και ψάχνουν σπίτι. Ο συνολικός αριθμός των δωματίων των Εστιών της Αθήνας φτάνει μόλις τα 1.800, δηλαδή όλες οι Εστίες μαζί δεν φτάνουν για να καλύψουν πλήρως ούτε τις ανάγκες ενός εκ των Ιδρυμάτων της Αθήνας». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φοιτητών, υπολογίζεται ότι θα είναι διαθέσιμα μόλις 150 δωμάτια, τα περισσότερα για το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, με την ΑΣΟΕΕ να δέχεται μόλις 15 νέες εισδοχές και άλλα πανεπιστήμια να μένουν χωρίς θέση. Οσο για τις συνθήκες στην Εστία, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου έκανε λόγο για δωμάτια 8 τ.μ. με κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες, 60 δωμάτια χωρίς νερό, 30 χωρίς θέρμανση ή κλιματισμό. Στη ΦΕΠΑ καταγράφονται συνεχή προβλήματα με το ζεστό νερό, αναλογεί ένα πλυντήριο σε 200 άτομα, με αποτέλεσμα συχνές βλάβες, και το κτίριο Β είναι κλειστό εδώ και δύο χρόνια για ανακαίνιση, με αποτέλεσμα η Εστία να έχει 150 θέσεις λιγότερες. Στη ΦΕΜΠ τα κτίρια 5 και 9 δεν έχουν κλιματισμό, ενώ τα κτίρια Α, Β, Γ11 και 12, με συνολικό αριθμό 104 άτομα, είναι χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό.

«Διαγωνισμό φτώχειας» χαρακτηρίζουν οι φοιτητές τη διαδικασία επιλογής για τις Εστίες. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι την περσινή χρονιά στον πρώτο γύρο εισδοχών στη ΦΕΠΑ έγιναν δεκτοί μόλις 52 οικότροφοι από 6.913 πρωτοετείς, εκ των οποίων, με βάση τα στοιχεία, πάνω από τους μισούς είναι εκτός Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΣΦ Φυσικού ΕΚΠΑ, Κ. Δέμος, αναφέρθηκε στον «μαραθώνιο» που αντιμετωπίζει ένας φοιτητής ο οποίος φοιτά μακριά από τον τόπο κατοικίας του, ξεκινώντας από την αναζήτηση διαμερισμάτων στην Αθήνα. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το νοίκι φέτος με την ακρίβεια που σαρώνει έγινε απαγορευτικό, με παράδειγμα ισόγειο - ημιυπόγειο διαμέρισμα 38 τ.μ. στου Ζωγράφου, μία από τις περιοχές που προτιμά ο φοιτητόκοσμος, όπου το ενοίκιο είναι 320 ευρώ, κοντά μισό μηνιάτικο του γονιού. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι λογαριασμοί του ρεύματος (100 ευρώ κατά μέσο όρο), του νερού και των κοινόχρηστων (80 ευρώ κατά μέσο όρο) το κόστος ξεπερνά ήδη τα 500 ευρώ τον μήνα, χωρίς το σούπερ μάρκετ, το ίντερνετ, τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες...

«Το ΕΚΠΑ, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια πανελλαδικά και το μεγαλύτερο στην Αθήνα, διαθέτει στην περιουσία του τεράστια ποικιλία ακινήτων», σημείωσε ο Κ. Δέμος αναφερόμενος στο πλαίσιο μιας πολιτικής που θέλει τα κτίρια, την περιουσία των πανεπιστημίων, την ίδια τη γνώση εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας.

«Τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πρωτοετείς φοιτητές, είτε με τα νοίκια που συνεχώς αυξάνονται είτε με την κατάσταση στις Εστίες, είναι μεγάλα, αλλά ο αγώνας μας θα είναι ακόμα μεγαλύτερος», τόνισε η Ασημίνα Γιαννείου από τον Φοιτητικό Σύλλογο Αρχιτεκτονικής. Αναδεικνύοντας την αντίφαση ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και στις προϋποθέσεις που υπάρχουν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών, σημείωσε πως «σήμερα η ζυγαριά γέρνει στη μεριά του κέρδους και όχι των αναγκών μας. Γιατί οι προηγούμενες και η τωρινή κυβέρνηση παρέχουν χρήματα που δεν καλύπτουν παρά ένα ελάχιστο ποσοστό των παραπάνω. Γιατί ενισχύουν συνεχώς την πολιτική της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στις φοιτητικές εστίες, κάτι που μας θυμίζει τη δράση τους και μέσα στα Ιδρύματά μας».

Σε παρεμβάσεις τονίστηκε ιδιαίτερα ότι οι πρωτοβουλίες παίρνονται με βάση και τις ανάγκες αλλά και την εμπειρία που έχει το φοιτητικό κίνημα από επίμονους συλλογικούς αγώνες που είχαν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες φοιτητές να πάρουν δωμάτιο σε Εστίες, να διατεθούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για φοιτητές, να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα. «Ξεκινάμε τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή μας», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ