ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΡΙΚΗ ΓΙΑ 38 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
«Ζάρια» με τον θάνατο, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ - κυβερνήσεων

Η «εργαλειοποίηση» των προσφύγων που καταγγέλλει η κυβέρνηση, για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της, έχει ως υπόβαθρο τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που δίνει τη δυνατότητα στη γείτονα να αξιοποιεί τους πρόσφυγες στα παζάρια με Ελλάδα και ΕΕ

Πλοιάριο με πρόσφυγες ναυαγεί ανοιχτά της Λέσβου πριν από μερικά χρόνια
Πλοιάριο με πρόσφυγες ναυαγεί ανοιχτά της Λέσβου πριν από μερικά χρόνια
Η «οδύσσεια» που πέρασαν για τουλάχιστον μια βδομάδα σε νησίδα του Εβρου 38 ξεριζωμένοι από τη Συρία και την Παλαιστίνη, όπως και η τραγωδία με την 5χρονη προσφυγοπούλα, που πέθανε αβοήθητη από τσίμπημα σκορπιού, δεν είναι ούτε μεμονωμένα ούτε απρόβλεπτα γεγονότα.

Πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στη μακρά αλυσίδα των εγκλημάτων κατά των προσφύγων και μεταναστών, των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που ευθύνονται για τον θάνατο ή τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο.

Τα εγκλήματα αυτά συνδράμουν και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και τους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο Εβρος και το Αιγαίο γίνονται συχνά ο τάφος απελπισμένων ανθρώπων που ψάχνουν διαφυγή από τη φρίκη του πολέμου και της εξαθλίωσης. Οπως της 5χρονης Αννας από τη Συρία στον Εβρο, ή του τρίχρονου Αϊλάν, επίσης από τη Συρία, που ξεβράστηκε στα τουρκικά παράλια τον Σεπτέμβρη του 2015 μετά από ναυάγιο έξω από την Κω. Οπως και χιλιάδων άλλων...

Τους πιο «τυχερούς», που θα καταφέρουν με κίνδυνο της ζωής τους να φτάσουν στην Ελλάδα, τους περιμένουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του 21ου αιώνα, οι φυλακές - υπερδομές της δήθεν «αθώας του αίματος» ΕΕ που στήνονται στα ελληνικά νησιά και στην επικράτεια.

Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες με τα παιδιά τους σε νησίδα του Εβρου
Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες με τα παιδιά τους σε νησίδα του Εβρου
Ολα αυτά είναι το απτό αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Αυτή η πολιτική, που στηρίζουν και υλοποιούν, κρύβεται πίσω από την «κοκορομαχία» κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουμε αυτές τις μέρες, με αφορμή τα γεγονότα στον Εβρο.

Εύλογα και αυτονόητα ερωτήματα για τη διαχείριση της υπόθεσης από την κυβέρνηση, π.χ. πού και πότε εντοπίστηκαν πραγματικά οι κατατρεγμένοι στον Εβρο, γίνονται το «παραβάν» στην αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από το οποίο συγκαλύπτεται το εξής: Η διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού από την ΕΕ και όλες τις κυβερνήσεις της, όπως και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, είναι αυτά που αναγκάζουν τους ξεριζωμένους να «παίζουν ζάρια» με τον θάνατο. Ταυτόχρονα, διαμορφώνουν το έδαφος και για τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων που δρουν στις όχθες του Αιγαίου ή του ποταμού Εβρου.

Οσο για εκείνους που παριστάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα για την εργαλειοποίηση των προσφύγων στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επισείουν τον κίνδυνο των «υβριδικών απειλών», «ξεχνούν» ότι αυτά γίνονται στο έδαφος συμφωνιών που και οι ίδιοι υπέγραψαν, δίνοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία να χρησιμοποιεί με όλους τους τρόπους τους πρόσφυγες στο έδαφός της ως μέσο πίεσης στα παζάρια με την Ελλάδα και την ΕΕ.

Σ' αυτήν την άθλια πολιτική, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι συνένοχοι και αυτό δεν αλλάζει με την «κόντρα» τους για το ποιος είναι περισσότερο «ανθρωπιστής» απέναντι στους πρόσφυγες, ποιος φυλάει καλύτερα τα σύνορα, ποιος φτιάχνει Μόριες, Ελαιώνες ή σύγχρονες φυλακές με περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟικών στρατοπέδων.

Μιλάνε άλλωστε για «ανθρωπισμό» αυτοί που όταν οι πρόσφυγες καταφέρουν τελικά να εγκατασταθούν στη χώρα μας (όσοι απ' αυτούς τα καταφέρουν), ξεκινάει ο άλλος Γολγοθάς, της εργασιακής εκμετάλλευσης με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, της ομηρίας και του κυνηγητού, της αγωνίας να τα βγάλουν πέρα, μαζί με τα εκατομμύρια των Ελλήνων εργατών και βιοπαλαιστών.

Ακόμα και η προσωρινή προστασία που δόθηκε στους Ουκρανούς πρόσφυγες, με τις γνωστές απαράδεκτες ρατσιστικές δηλώσεις για «πραγματικούς» πρόσφυγες, ή «λευκούς και ομόδοξους» σε αντίθεση με τους «αλλόθρησκους και μελαψούς» από περιοχές εκτός Ευρώπης, όπως και η συζήτηση για την κάλυψη των κενών εργασιακών θέσεων στον κλάδο του Τουρισμού με φθηνά ξένα χέρια, επιβεβαιώνουν την εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων από την ΕΕ και όλες τις κυβερνήσεις, με κριτήριο τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου.

Η απανθρωπιά κλιμακώνεται

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που είναι σε διαρκές παζάρι ανάμεσα στις αστικές τάξεις, η περιβόητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», που είναι ο διαμοιρασμός της καταστολής και της εκμετάλλευσης των ξεριζωμένων, η ευρωπαϊκή υπηρεσία φακελώματος Eurodac και η Frontex, οι εγκληματικές επαναπροωθήσεις, έρχονται να προστεθούν στην απαράδεκτη Δήλωση - Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και στη Συνθήκη του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει τους κατατρεγμένους στην πρώτη χώρα υποδοχής.

Επίσης, ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» της δίνει αέρα στα πανιά, ως ΝΑΤΟικής συμμάχου και χώρας που παζαρεύει και συμφωνία εισδοχής στην ΕΕ, να αξιοποιεί το Προσφυγικό σε αυτά τα παζάρια.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, παράλληλα με το βάθεμα της εμπλοκής σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, υλοποιούν κατά γράμμα όλες αυτές τις συμφωνίες που κουρελιάζουν στην πράξη ακόμα και τη Συνθήκη της Γενεύης για τη στοιχειώδη προστασία των προσφύγων, ενώ, παρά τις διαψεύσεις, η Συμφωνία με την Τουρκία οδηγεί και σε εγκληματικές επαναπροωθήσεις.

Πάνω σε αυτό το έδαφος ξεδιπλώνεται η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που έφερε νέα άδικα μέτρα, όπως το κλείσιμο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» έως το τέλος του χρόνου χωρίς καμία πρόβλεψη για τη διαβίωση των αιτούντων διεθνή προστασία.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να βγουν από τα διαμερίσματα έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υποβαθμίζεται και το πρόγραμμα «HELIOS» για όσους πάρουν άσυλο. Τώρα είναι εγγεγραμμένοι μόλις 2.931 άνθρωποι και από αυτούς οι 1.000 λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου.

Επίσης, τα ξημερώματα της Πέμπτης και της Παρασκευής η κυβέρνηση έκανε επίδειξη πυγμής με ΜΑΤ και δακρυγόνα, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει τους εναπομείναντες πρόσφυγες και μετανάστες αιτούντες άσυλο της δομής φιλοξενίας του Ελαιώνα, που μετέτρεψε σε σύγχρονη φαβέλα και θέλει να την κλείσει, παρουσιάζοντάς τους ως «εναλλακτική» το να στοιβαχτούν στις ήδη υπάρχουσες δομές, που και εκεί επικρατούν άθλιες συνθήκες.

Την προσπάθεια αυτή τρομοκράτησης κατήγγειλε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, απαιτώντας να προστατευτούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο.

Τελικά αυτό που προωθείται είναι η επέκταση των υπερδομών - φυλακών, οι fast track διαδικασίες απόρριψης των αιτημάτων ασύλου, η ένταση της καταστολής στα σύνορα με τις επαναπροωθήσεις, με τη συνδρομή της Frontex, όπως άλλωστε περιγράφονται στο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

Αυτή είναι η πολιτική που καθορίζει τη ροή και την «επιλεξιμότητα» των χρηματοδοτήσεων για τα διάφορα έργα και η οποία προκλητικά προβάλλεται από το υπουργείο Μετανάστευσης ως «βελτιωμένη διαχείριση του Μεταναστευτικού».

Η αντιλαϊκή πολιτική στο Προσφυγικό δεν εξωραΐζεται

Οι κομμουνιστές στη χώρα μας, το ταξικό εργατικό κίνημα, σε αυτήν την τραγική κατάσταση απαντούν με το δυνάμωμα της διεθνιστικής, αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης και κοινής πάλης. Με το κάλεσμα στους ξεριζωμένους που φτάνουν στη χώρα μας να μπουν στην οργανωμένη πάλη μαζί με τους Ελληνες εργάτες και βιοπαλαιστές, να διεκδικήσουν όλοι μαζί αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, σύγχρονα δικαιώματα και ελευθερίες. Να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο του ξεριζωμού, το καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και των άδικων πολέμων.

Οπως σημείωνε η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τη φετινή Παγκόσμια Μέρα για τους πρόσφυγες στις 20 Ιούνη, αυτό πρακτικά σημαίνει: «Να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και στους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος και να οργανώσουν τον κοινό τους αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στον δρόμο της ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού, που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά».

Πιο συγκεκριμένα το ΚΚΕ, βλέποντας συνολικά το ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, παλεύει για:

- Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις.

- Να σταματήσει το συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με εξασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσής τους σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα.

- Οχι στις επαναπροωθήσεις, στις απελάσεις και στις υπερδομές - φυλακές. Να κλείσουν όλα τα hot spots και οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές. Να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και το κατασκεύασμα της «ασφαλούς τρίτης χώρας». Η εξέταση ασύλου να γίνεται στην Τουρκία, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, και να εξασφαλίζεται το δικαίωμα να μεταβαίνουν στη χώρα που πραγματικά επιθυμούν.

- Αμεσα μέτρα για την ένταξη των προσφύγων σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ, με ιδιαίτερη φροντίδα για τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία και διωγμούς και τους ασυνόδευτους ανήλικους, που δεν πρέπει να απελαύνονται μετά την ενηλικίωσή τους.

- Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ