Κράτος και εργοδοσία έχουν βαριές ευθύνες για τους διανομείς που τραυματίζονται ή και σκοτώνονται, παλεύοντας για το μεροκάματο
«Το αίμα μας, τα κέρδη σας»... Με το σύνθημα αυτό στο πανό τους και τοποθετώντας τα κράνη τους στην είσοδο του υπουργείου, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την έλλειψη μέτρων προστασίας και τους κινδύνους που μεγαλώνουν για τους διανομείς από την επέκταση του εργασιακού «μοντέλου» του «συνεργάτη».
Απαίτησαν: Αμεση έκδοση της ΚΥΑ για τα ΜΑΠ από τα υπουργεία Εργασίας και Υποδομών. Ελεγχο της «e-food» από τον ΣΕΠΕ για τα όλα τα εργατικά «ατυχήματα» και τη μαύρη εργασία στις πλατφόρμες. Ενταξη του επαγγέλματος οδηγού δικύκλου στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Με αφορμή το τελευταίο θανατηφόρο «ατύχημα» διανομέα, στις 27 Ιούλη, το Σωματείο υπογραμμίζει πως σε μια σειρά σοβαρά περιστατικά υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά: Τα «ατυχήματα» γίνονται κατά κανόνα στο τέλος της βάρδιας, ενώ τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που παρέχονται έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή.
Τους τελευταίους μήνες, σε δύο περιπτώσεις διανομείς έχασαν τη ζωή τους από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ενώ φορούσαν το κράνος που τους χορηγεί η εταιρεία.
Στο αίτημα για συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου ή και του ΣΕΠΕ, η απάντηση ήταν πως ...δεν υπάρχει κανείς. «Τα αφεντικά μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι.
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία |
Οπως καταγγέλλει, «οι ατέλειωτες ηχητικές παρενοχλήσεις είναι στο σύνολό τους αχρείαστες και ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι να διατηρούνται οι διανομείς σε "εγρήγορση"». Παράλληλα, η εταιρεία «έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικά στρεσογόνο περιβάλλον μέσα από κρυφές και φανερές αξιολογήσεις».
Εκτός από την εργοδοσία, το Σωματείο καταγγέλλει τα υπουργεία Εργασίας και Υποδομών «που τρία χρόνια μπλοκάρουν την έκδοση κοινής ΚΥΑ για την περιγραφή των κατάλληλων ΜΑΠ», αλλά και τον ΣΕΠΕ «με τους ανύπαρκτους ελέγχους σε ένα τόσο επικίνδυνο επάγγελμα».
Το Σωματείο υπενθυμίζει την πρόβλεψη του νόμου Χατζηδάκη για το μοντέλο της «freelance» εργασίας και προειδοποιεί πως έχει ανοίξει ο δρόμος για «νέου τύπου "γαλέρες"». Οπως καταγγέλλει, στο έδαφος του «freelancing» έχουν ξεφυτρώσει «κρυφοί ή φανεροί εργολάβοι που επινοικιάζουν την εφαρμογή σε οικονομικούς μετανάστες», με τους τελευταίους να δουλεύουν με «μαύρη εργασία» και 12ωρες βάρδιες.
Μάλιστα, καλεί την εταιρεία και το ΣΕΠΕ να δώσουν απαντήσεις όσον αφορά την ταυτότητα του διανομέα που σκοτώθηκε στις 27 Ιούλη, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το «ατύχημα» που κόστισε τη ζωή του και τη σχέση εργασίας του.
Με τις πλάτες της κυβέρνησης και συλλήψεις συνδικαλιστών συνεχίστηκε χτες η προσπάθεια να σπάσει η απεργία | Στο κενό οι αντεργατικές μεθοδεύσεις, συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι
Κατάληξη του σκηνικού που στήθηκε στην πύλη του εργοστασίου, με τις πλάτες κυβέρνησης και αστυνομίας, ήταν οι συλλήψεις του Γιάννη Φραγγίδη, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), και του Γιάννη Νιβορλή, αναπληρωτή γραμματέα της ΠΟΕΕΠ, προέδρου της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας και μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ.
Για μια ακόμα φορά κράτος και Δικαιοσύνη στάθηκαν στο πλευρό της εργοδοσίας κατ' εντολή της κυβέρνησης, προκειμένου να χτυπήσουν την απεργία των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και να μπάσουν στο εργοστάσιο τον απεργοσπαστικό μηχανισμό.
Οι εργαζόμενοι διανύουν την 4η βδομάδα επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, απαιτώντας ανάκληση των 15 απολύσεων που έκανε η εργοδοσία και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα απαιτούν να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες και να αποσυρθούν οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί, να σταματήσουν η αστυνομοκρατία και η εργοδοτική τρομοκρατία.
Δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι δηλώνουν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και απαιτούν ικανοποίηση των αιτημάτων τους (βλ. αναλυτικά στο σχετικό θέμα).
Από νωρίς το πρωί χτες πήραν θέση οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο. Πιο ενισχυμένες σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, με δύο κλούβες των ΜΑΤ, τρία ανακριτικά οχήματα, καθώς προετοιμάζονταν συλλήψεις, δυνάμεις της ΟΠΚΕ και ασφάλεια.
Λίγο πριν τις 9 π.μ. έφτασε το λεωφορείο που μετέφερε τους λιγοστούς απεργοσπάστες, με επικεφαλής τρία διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης.
Ανάμεσά τους οι πέντε «γνώριμοι» που πηγαινοέρχονταν με τα αυτοκίνητα των διευθυντών τις προηγούμενες μέρες, προϊστάμενοι, υπάλληλοι των γραφείων και οι 7 εργαζόμενοι - «όμηροι» που προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να αντικαταστήσουν τους απολυμένους εργάτες.
Οι απεργοί, μαζί με τους συναδέλφους τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους άλλων κλάδων, συγκροτημένα, πιασμένοι σε αλυσίδα, φώναζαν ασταμάτητα συνθήματα όπως «Μια φωνή, μια γροθιά, ενωμένη εργατιά», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», «Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι».
Ξαφνικά άρχισαν να ακούγονται κορναρίσματα στην πίσω πύλη του εργοστασίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης πλησίασε με ταχύτητα τους απεργούς που περιφρουρούσαν την πύλη, μπήκε μέσα στο προαύλιο και βγήκε από την άλλη πύλη, για να βρεθεί στην πλάτη του βασικού όγκου των εργατών.
Οι απεργοί άνοιξαν χώρο για να περάσει με το όχημά του, όμως εκείνος επιδεικτικά σταμάτησε, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και βγήκε μπροστά τους για να μπάσει μέσα τον απεργοσπαστικό μηχανισμό.
Για αρκετή ώρα ο διευθύνων σύμβουλος μπαινόβγαινε και κυκλοφορούσε ανάμεσα στους απεργούς, προκαλώντας τους. Στην πραγματικότητα επεδίωκε να προκαλέσει ένταση και συλλήψεις. Οι απεργοί και σε αυτές τις προκλήσεις απαντούσαν με συνθήματα και κρατώντας τα χέρια ψηλά απέτρεπαν την εξέλιξη του σκηνικού έντασης που ήθελε να στήσει.
Τα διευθυντικά στελέχη με ύφος «επιτελάρχη» απαιτούσαν από την αστυνομία να επέμβει. Τελικά λίγο μετά τις 11 π.μ. η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, προφανώς κατ' εντολή της κυβέρνησης, ικανοποίησε το αίτημα της εργοδοσίας και έδωσε εντολή για συλλήψεις με βάση το άρθρο 330 του ΠΚ για παράνομη βία, εφόσον οι απεργοί δεν επέτρεπαν την είσοδο του απεργοσπαστικού μηχανισμού στο εργοστάσιο.
Αρχικά συνελήφθη ο Γιάννης Φραγγίδης και στη συνέχεια ο Γιάννης Νιβορλής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με τα ανακριτικά οχήματα της αστυνομίας στο ΑΤ Σίνδου. Στο ίδιο αστυνομικό τμήμα οδηγήθηκε λίγο αργότερα, αλλά με συμβατικό όχημα της Ασφάλειας, και ο διευθύνων σύμβουλος της «Μαλαματίνας», μετά από μήνυση που κατέθεσαν απεργοί για άσκηση λεκτικής και σωματικής βίας σε βάρος τους.
Συνεχίζοντας την τρομοκρατική πρακτική, ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας κατέθεσε μηνύσεις για δήθεν άσκηση βίας, απειλών και εξύβρισης σε βάρος των δύο ήδη συλληφθέντων και άλλων οκτώ εργαζομένων της επιχείρησης, ανάμεσα στους οποίους ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Πωλητών. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα.
Στις 2 μ.μ. αποσύρθηκε ο απεργοσπαστικός μηχανισμός και μαζί του οι αστυνομικές δυνάμεις.
Στο πλευρό των απεργών από τα χαράματα βρέθηκαν εργατικά σωματεία και συνάδελφοί τους εργαζόμενοι του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών και άλλων κλάδων, όπως των Οικοδόμων, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, του Μετάλλου, του Επισιτισμού - Τουρισμού κ.λπ., και με παρεμβάσεις τους απαιτούσαν να σταματήσει η τρομοκρατία και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις.
Για άλλη μια μέρα έδειξαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους με την παρουσία τους και κάλεσαν να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» πρέπει και θα βγουν νικητές.
Στη διάρκεια της ημέρας εργαζόμενοι και εκπρόσωποι φορέων έφερναν υλική βοήθεια και νερά στους απεργούς.
Οι Σύλλογοι Φοιτητών Μαθηματικού, Γεωλογίας, Βιολογίας, Φυσικού, Χωροταξίας, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Παιδαγωγικού, Αγγλικού, Φαρμακευτικής, Ιστορικού Αρχαιολογικού, Δημοσιογραφίας - ΜΜΕ και ΣΟΦΕΘ ανέλαβαν την πρωτοβουλία με τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας, για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.
«Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, παίρνουμε δύναμη από την αλληλεγγύη των εργαζομένων, η νίκη για εμάς είναι μονόδρομος», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Λιάκας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα».
«Κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τις δυσκολίες που ορθώνει στη ζωή μας το βάρβαρο αυτό σύστημα, αφού σε μία κοινωνία εκμετάλλευσης δεν έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες. Τα "λαϊκά μαθήματα αλληλεγγύης", οι εκδηλώσεις για μικρά παιδιά, οι δωρεάν καλοκαιρινές εκδρομές για μπάνια, οι εθελοντικές αιμοδοσίες είναι δράσεις με στόχο να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια, να αντέξει τις δυσκολίες για να αντιπαλέψει συλλογικά το άδικο. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής δράσης του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, να ανοίξει ο δρόμος ώστε ο εργαζόμενος λαός να γίνει αφέντης στον τόπο του» σημειώνουν τα Σωματεία και απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής.
«Τείχος προστασίας» στους εργαζόμενους της «Μαλαματίνας» και δύναμη για να συνεχίσουν τον αγώνα τους
Το όργιο καταστολής με τις τρομοκρατικές συλλήψεις καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ».
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «οι συλλήψεις έγιναν με εντολές της κυβέρνησης που υλοποιεί η εισαγγελέας Θεσσαλονίκης. Οι συλλήψεις έγιναν γιατί οι εργαζόμενοι απαιτούν με τον πολυήμερο αγώνα τους να γυρίσουν πίσω οι 15 απολυμένοι και να δοθούν αυξήσεις στους εργάτες μέσα από την υπογραφή ΣΣΕ.
Μιλάει η εργοδοσία για δήθεν βία, αυτή που απέλυσε 15 εργαζόμενους και συνεχώς τους απειλεί». Και καλεί να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από τον χώρο της απεργίας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλεί όλα τα Σωματεία του κλάδου να βγάλουν άμεσα καταγγελία για το όργιο καταστολής, να ενημερώσουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, να γίνουν ασπίδα προστασίας των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», γιατί ο αγώνας που δίνουν για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για να παρθούν πίσω οι απολύσεις αφορούν όλη την εργατική τάξη.
Επίσης αναδεικνύει ότι «τα τεράστια κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου βγαίνουν μέσα από άθλιους μισθούς και εργολαβικούς εργαζόμενους. Να γιατί στην άθλια ανακοίνωση της εργοδοσίας προς τα ΜΜΕ τολμούν και γράφουν ότι οι αξιώσεις των εργαζομένων είναι αναχρονιστικές. Γιατί θέλουν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις που να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους, γιατί θέλουν να επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, γιατί θέλουν μισθούς που να εξασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη».
Κύμα καταδίκης της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας με τις συλλήψεις, την παρέμβαση εισαγγελέα και αστυνομίας, εκφράστηκε από δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία από όλη τη χώρα.
Καταδικάζουν την παρέμβαση εισαγγελέα που έδωσε εντολή για αυτές τις συλλήψεις κάτω από την πίεση προφανώς της εργοδοσίας, αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που όλες οι κυβερνήσεις έχουν νομοθετήσει μέχρι σήμερα και απαιτούν να αφεθούν ελεύθεροι οι συνδικαλιστές χωρίς όρους και χωρίς απαγγελία κατηγοριών. Επίσης δηλώνουν ότι θα σταθούν στο πλευρό των απεργών με κάθε τρόπο. Και διαμηνύουν πως «όσο άθλιες κι αν είναι αυτές οι πρακτικές, άλλο τόσο μάταιες θα αποδειχτούν κάτω από την ενότητα των εργαζομένων και την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τον δίκαιο αγώνα τους».
Ανάμεσα σε αυτά είναι: Ομοσπονδία Οικοδόμων, Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και η ΚΔ της ΕΛΕΠΑ.
Τα Εργατικά Κέντρα Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λέσβου, Ζακύνθου, Λάρισας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
Σωματεία: Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδος, Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Ιματισμού - Δέρματος Κεντρικής Μακεδονίας, Φαρμάκου και Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής, Σωματείο καθαριστών - καθαριστριών Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, Εργαζομένων στην Ενέργεια νομών Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης, Συνταξιούχων ΙΚΑ Εβρου, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΓΣΕΕ.
Από νωρίς το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής βρέθηκε δίπλα στους απεργούς, έξω από το εργοστάσιο. Μιλώντας στους εργαζόμενους εξέφρασε τη στήριξη στα αιτήματά τους. «Ο αγώνας σας είναι δίκαιος», «είναι "φάρος" που δείχνει τον δρόμο σε όλη την εργατική τάξη της χώρας», είπε. Τόνισε ότι «δεν έχει καμιά δουλειά η αστυνομία εδώ». Και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί η εργοδοσία να επικαλείται το «δικαίωμα στην εργασία» για τους απεργοσπάστες, «την ώρα που κάνει απολύσεις».
Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την εισαγγελέα ποινικής δίωξης και ζήτησε να μη δώσει εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να επέμβουν ενάντια στους απεργούς.
Τηλεφωνική παρέμβαση για την αστυνομοκρατία έκανε και ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου.
Αργότερα και μετά το όργιο της καταστολής, ο Γιάννης Δελής πήγε και στο Αστυνομικό Τμήμα Σίνδου, όπου είχαν μεταφερθεί οι συλληφθέντες συνδικαλιστές και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά ανέφερε: «Η απεργία των εργαζομένων στη "Μαλαματίνα" είναι πέρα για πέρα δίκαιη. Ο αγώνας τους για να μην απολυθούν 15 συνάδελφοί τους είναι δίκαιος και ιερός, για αυτό αγωνίζονται.
Εχει τεράστια πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση που επιλέγει τη σύγκρουση με τους εργαζόμενους. Επιλέγει να στείλει την αστυνομία στον χώρο όπου εξελίσσεται αυτός ο απεργιακός αγώνας. Προχωρά σε συλλήψεις προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να παραιτηθούν από την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στη δουλειά.
Είμαστε εδώ και απαιτούμε την απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων. Δεν έχουν κάνει κανένα έγκλημα.
Στέλνουμε το μήνυμα προς την κυβέρνηση και παντού ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα και το ΚΚΕ θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους, στις διεκδικήσεις τους, για να ζήσουν μια ζωή αντάξια της σημερινής εποχής».
Σχόλιο για τις εξελίξεις στη «Μαλαματίνα»
Σε σχόλιό της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει:
«Με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και συλλήψεις συνδικαλιστών συμπληρώνεται το παζλ στην προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών στη "Μαλαματίνα".
Μέχρι και τον άθλιο νόμο 330/1976 επιστράτευσε η εισαγγελέας για να υπερασπίσει το κατοχυρωμένο από το αστικό Δίκαιο "δικαίωμα" της εργοδοσίας στην απεργοσπασία.
Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη για το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθούν να επιβάλουν στους απεργούς.
Είναι άκρως υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, αφού όσο ήταν κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάργησε τις άθλιες διατάξεις του εν λόγω νόμου, αλλά τον απογείωσε με το τερατούργημα Αχτσιόγλου, που έθεσε ακόμα πιο αυστηρά πλαίσια στην κήρυξη απεργίας και παράλληλα έβαλε ταφόπλακα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εναν νόμο που κορυφαία στελέχη και σημερινοί υπουργοί της ΝΔ έτρεχαν να τον ψηφίσουν και με τα δυο χέρια!
Απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι συλληφθέντες συνδικαλιστές και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις έξω από το εργοστάσιο. Να παρθούν πίσω τώρα οι απολύσεις και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι.
ΥΓ: Είναι σαφές ότι η λεγόμενη "πρόοδος" για την οποία κοκορομαχούν τα αστικά κόμματα γυρίζει τους εργαζόμενους δεκαετίες πίσω. Αφού δεν κατάφερε κανένας τους να ξεμπερδέψει με τους εργατικούς αγώνες, τώρα ψάχνουν σανίδα σωτηρίας σε νόμους τύπου Λάσκαρη, που επιδίωκαν να καταργήσουν την ταξική πάλη. Λογαριάζουν για ακόμα μια φορά χωρίς τους εργάτες και την αλληλεγγύη τους».