ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2022 - Κυριακή 31 Ιούλη 2022
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ματιές στο περιεχόμενο των Στεκιών των Μαθητών και των Φοιτητών

Στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα». Με αυτό το σύνθημα, εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεσή του, το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει αρχίσει το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα.

Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα απλωθούν και φέτος στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» και θα περιλαμβάνουν πλούσιο πρόγραμμα στις πέντε Σκηνές του καθώς και σε όλους τους γνωστούς χώρους και τα Στέκια που έχει κάθε χρόνο.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει την παρουσίαση στοιχείων του πλούσιου προγράμματος και του περιεχομένου του φετινού κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας και στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, «περιδιαβαίνει» στα Στέκια των Μαθητών και των Φοιτητών.


Είμαστε η γενιά που τα έχει ζήσει όλα ή «τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα»;

Το πρόγραμμα στο Μαθητικό Στέκι

Το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο ταξίδι του καλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες όλης της χώρας να γίνουν μέρος της ιστορίας του. Οι Μαθητικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα με τα μέλη και τους φίλους τους, η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ έχουν πιάσει δουλειά, για να είναι φέτος το Φεστιβάλ σε κάθε γωνιά της χώρας σημείο συνάντησης, συζήτησης, δημιουργίας και ψυχαγωγίας για τους μαθητές.

Το Μαθητικό Στέκι του 48ου Φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση θα είναι για τις τρεις μέρες το σημείο συνάντησης χιλιάδων μαθητών από κάθε γωνιά της Αττικής λίγο μετά το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά. Βάζουμε στόχο το φετινό Φεστιβάλ, μέσα στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της αύξησης της φτώχειας, της νέας κρίσης, να είναι στήριγμα και ανάσα για τη νεολαία που θα το επισκεφτεί. Να είναι μια ηχηρή πολιτική - πολιτιστική παρέμβαση για τις ανάγκες της, τα όνειρά της που δεν χωρούν πια στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Και τις τρεις μέρες στον χώρο θα βρίσκονται τα «Εργαστήρια Μαθητικής δημιουργίας και γνώσης» που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση πέρσι και φέτος επιστρέφουν περισσότερα στον αριθμό, με νέο και πλουσιότερο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Ετσι, μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ, καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων από την Αττική γίνονται ομάδες και καταστρώνουν το σχέδιό τους μέχρι τον Σεπτέμβρη, ώστε να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν θέματα που τους απασχολούν, να οργανώσουν και να παρακολουθήσουν ενδιαφέροντα πρότζεκτ, να «εκθέσουν» στο Φεστιβάλ κατασκευές και τα έργα τους και άλλα πολλά. Από το απόγευμα μέχρι και το βράδυ και των τριών ημερών (με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα) θα λειτουργήσουν τα Εργαστήρια: Τεχνολογίας και Διαδικτύου, Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Προστασίας του Περιβάλλοντος, Κατά των Ναρκωτικών, Τέχνης καθώς και ξεχωριστό Εργαστήριο για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Με αυτόν τον τρόπο κάθε παρέα μαθητών θα έχει τη δική της συμβολή στη δημιουργία του πολυχώρου του Μαθητικού Στεκιού του Φεστιβάλ, αλλά και τη δυνατότητα μέσα από κάθε τους δημιουργία να δώσουν τη δική τους απάντηση για το τι πραγματικά λείπει σήμερα από τα σχολεία, για το δημιουργικό, γεμάτο μόρφωση και γνώση σχολείο που παλεύουν.


Την Παρασκευή στις 19.30 το Στέκι θα γεμίσει ερωτήματα, σκέψεις, προβληματισμούς με επίκεντρο τα όνειρα και τις ανάγκες των μαθητών. Η διαδραστική συζήτηση με τίτλο «Είμαστε η γενιά που τα έχει ζήσει όλα;» θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών και θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε μαθητή να συμμετάσχει ρωτώντας, απαντώντας και εκφράζοντας τη σκέψη του για όλα αυτά που επηρεάζουν και καθορίζουν τη ζωή του, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι κρίσεις, η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων για την Εκπαίδευση κ.ά. και τι στάση μπορεί να κρατήσει σήμερα η νεολαία για να ζήσει διαφορετικά και καλύτερα.

Οι επισκέπτες μαθητές και μαθήτριες θα μπορούν να ξεναγηθούν σε Εκθεση φτιαγμένη με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την ίδρυση της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος). Να ανακαλύψουν την Ιστορία της όλα τα χρόνια πρωτοπόρας και μαχητικής δράσης σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες ανάμεσα σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους, διώξεων των κομμουνιστών, πώς η ΟΚΝΕ αποτέλεσε το σχολείο στο οποίο διαπαιδαγωγήθηκαν γενιές και γενιές νέων κομμουνιστών, αγωνιστών και ηρώων, ανέπτυξε πολύμορφη δράση για το κέρδισμα της νέας γενιάς. Πώς η Οργάνωσή μας έφτασε στο «σήμερα» να δίνει απαντήσεις και διέξοδο στα μεγάλα ερωτήματα και προβλήματα, να δυναμώνει και να «ριζώνει» όπου χτυπά η καρδιά της νεολαίας.


Στον χώρο του Μαθητικού Στεκιού θα κυκλοφορεί μια 8σέλιδη έκδοση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ και της Μαθητικής Επιτροπής της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής, που θα καλεί τους μαθητές ακόμη πιο αποφασιστικά φέτος να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέσα και έξω από το σχολείο, να μην «τσιμπήσουν» σε διάφορους κυβερνητικούς «σωτήρες», που ζητούν υποστήριξη και ανοχή από τη νέα γενιά, ενώ καταδικάζουν το μέλλον τους, γεμίζουν με εμπόδια την προσπάθειά τους να μορφωθούν.

Νέα προσθήκη στον φετινό χώρο των μαθητών θα είναι το Στέκι «Πάμε Γυμνάσιο!», που όπως και η ομώνυμη στήλη του περιοδικού του «Οδηγητή» θα απευθύνεται στους μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου που θα μπορούν με παιχνίδια, ομαδικές δραστηριότητες, παρουσιάσεις να γνωριστούν, να μάθουν νέα πράγματα και να δώσουν το δικό τους στίγμα στο Φεστιβάλ, ως συνέχεια της πορείας τους από τις ομάδες του «κόκκινου Αερόστατου».

Τέλος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Μαθητική Σκηνή θα δίνει τον τόνο φιλοξενώντας όχι μόνο πλήθος καλλιτεχνών και σχημάτων, αλλά και μαθητές που έχουν την ανάγκη έκφρασης μέσα από τη μουσική, αλλά η «ανάγκη» τους αυτή σκοντάφτει στο τεράστιο κόστος των μουσικών σπουδών, στην εμπορευματοποίηση της ενασχόλησης με την τέχνη.


Η πρώτη αγωνιστική συνάντηση των φοιτητών για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Το πρόγραμμα στο Φοιτητικό Στέκι του Φεστιβάλ

Το ανανεωμένο Φοιτητικό Στέκι στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Αθήνας, δίπλα στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, θα είναι και φέτος ο χώρος συνάντησης χιλιάδων φοιτητών, όσων ανέδειξαν την «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, όσων ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις θέσεις της ΚΝΕ αλλά και των νεοεισαχθέντων στα πανεπιστήμια, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν για πρώτη φορά συμφοιτητές τους, να συζητήσουν και να μάθουν για τη σχολή στην οποία πέρασαν.

Ξεχωριστή θέση θα έχει η έκθεση που έχει επιμεληθεί η Φοιτητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα: «Μπορούμε να εργαστούμε με δικαιώματα στο επιστημονικό αντικείμενο που σπουδάζουμε;». Προβάλλοντας τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα μας σε πολλούς τομείς και κλάδους της παραγωγής, εφόσον αυτοί τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, τις - ανικανοποίητες σήμερα - ανάγκες στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Κοινωνική Πρόνοια, στη μελέτη και αντιμετώπιση σύνθετων κοινωνικών φαινομένων, η έκθεση απαντά στο αν είναι σήμερα ρεαλιστική η απαίτηση των νέων να ασκούν την επιστήμη τους και να συμβάλλουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Απαντά σε διαδεδομένους «μύθους» της αστικής προπαγάνδας για την «ατομική ευθύνη» των νέων να «επιλέγουν σωστά» το επάγγελμά τους ή για την «υπερπληθώρα» αποφοίτων. Αναδεικνύει τις προϋποθέσεις να αρθούν οι τεράστιες αντιθέσεις που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα στα επιτεύγματα της επιστήμης και την πολύ φτωχή αξιοποίησή τους ή ακόμα και τη στρέβλωσή τους. Φωτίζει την ανάγκη η αγάπη κάθε φοιτητή για την επιστήμη του να συναντηθεί με τον συλλογικό αγώνα και την πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο και την κοινωνία των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Στην έκθεση, η οποία θα συνδυάζει την έντυπη και ψηφιακή μορφή, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να συμμετάσχει πιο ενεργά.

Στο Στέκι των Φοιτητών θα υπάρχει επίσης ειδικά διαμορφωμένος χώρος και θα οργανωθούν σύντομες παρουσιάσεις, όπου θα παρουσιάζονται διατριβές, ερευνητικό έργο, ή θέματα με επίκαιρο επιστημονικό ενδιαφέρον από νέους ερευνητές και διδάκτορες. Τα θέματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Το πρόγραμμα του Φοιτητικού Στεκιού κρύβει και εκπλήξεις, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, όπως είναι η εκδήλωση - συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ.

Από το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει το περίπτερο γνωριμίας της ΚΝΕ με πρωτοετείς φοιτητές, το οποίο φέτος θα βρεθεί σε νέο χώρο, στη μαθητική σκηνή μαζί με την έκδοση της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ με τίτλο «Μάθε τα δικαιώματά σου», που απευθύνεται σε νεοεισαχθέντες φοιτητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ