ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Χιλιάδες φοιτητές «έβαψαν» την Πανεπιστημιούπολη με τα χρώματα της αγωνιστικής αισιοδοξίας

Πόλος έλξης την Παρασκευή και το Σάββατο με πλούσιο, πολύμορφο πρόγραμμα που περιλάμβανε πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα

Με το σύνθημά του, «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!», να διαπερνά την πολύμορφη πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητά του, το Φεστιβάλ ΑΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ έβαψε με τα χρώματα του αγώνα και ελπίδας τον χώρο της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου.

Το Φεστιβάλ έγινε για δύο μέρες το σημείο μιας μεγάλης συνάντησης των φοιτητών της Αθήνας που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, διασκέδασαν, κουβέντιασαν. Σε έναν διαμορφωμένο φιλόξενο δικό τους χώρο, όπου κυριαρχούσε η αγωνιστική αισιοδοξία, συζήτησαν για τις σχολές τους, για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τις σύνθετες γενικότερες εξελίξεις που επηρεάζουν κάθε πλευρά της ζωής τους, τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στις σπουδές και την προοπτική των αποφοίτων. Οι αγώνες που προηγήθηκαν και εκείνοι που είναι μπροστά τους, αλλά και η ιστορική πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του νόμου - πλαισίου. Ανανέωναν παράλληλα το ραντεβού στον μεγάλο σταθμό στη δράση της ΚΝΕ, στην αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση στις 7 - 10 Ιούλη, στις Νηές Μαγνησίας. Τα παραπάνω ήταν συνδυασμένα σε μια φεστιβαλική ατμόσφαιρα με πολλή μουσική και διασκέδαση.

Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων ήταν η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου, το Σάββατο. Κόκκινες σημαίες και συνθήματα πλαισίωσαν την πλατεία εκπέμποντας μηνύματα αγωνιστικής αισιοδοξίας βασισμένης στους αγώνες, στη νέα ορμή που δίνει το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, στο ότι οι πραγματικές ανάγκες του λαού και της νεολαίας οδηγούν τις διεκδικήσεις, τα νικηφόρα μηνύματα από τους αγώνες εργαζομένων.


Από το βήμα του Φεστιβάλ, ο Ν. Αμπατιέλος ανακοίνωσε το σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Η νέα γενιά με το ΚΚΕ «για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό...» (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα!

Με εκθέσεις και παρουσιάσεις

Αφορμή για συζήτηση έδωσαν οι εκθέσεις που λειτούργησαν στη διάρκεια του διημέρου στην Πανεπιστημιούπολη. Η δράση της ΚΝΕ, ξεκινώντας από αυτά για τα οποία παλεύει «για τον πιο όμορφο, τον πιο δίκαιο, τον πιο ανθρώπινο και σπουδαίο στόχο», περνώντας στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής, στο πώς εκφράζεται το σύνθημα του Φεστιβάλ «με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», για την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία.

Στα ταμπλό της έκθεσης για τη γυναικεία ισοτιμία ξεδιπλωνόταν πώς πραγματικά προοδευτικό στον 21ο αιώνα είναι η κοινωνική προστασία της εργασίας, της οικογένειας, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών όλης της οικογένειας και της μητρότητας και πώς το σοσιαλιστικό κράτος μπορεί να ικανοποιήσει τα παραπάνω αξιοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες, αναδεικνύοντας τη σημερινή κατάσταση και τις αιτίες της.

Αφορμή για συζήτηση έδιναν και η ηλεκτρονική παρουσίαση και τα υλικά που είχε ετοιμάσει η Επιτροπή Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ σε κεντρικό σημείο του Φεστιβάλ.


Στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», με ποικιλία τίτλων, οι επισκέπτες μπόρεσαν να επωφεληθούν από ειδικές προσφορές και να προμηθευτούν πολιτικά και λογοτεχνικά βιβλία.

Πολύμορφη αθλητική δραστηριότητα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν εμπλουτισμένο με αθλητική δραστηριότητα. Την πρώτη μέρα, οι επισκέπτες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την επίδειξη του αθλήματος της ξιφασκίας, με παρουσίαση των βασικών κανόνων και του εξοπλισμού, αλλά και να δοκιμάσουν και οι ίδιοι υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη των αθλητών Γ. Τάσση, Δημ. Νικολόπουλου και Θ. Καραμπίνη. Τη δεύτερη μέρα τα βλέμμα τράβηξε η επίδειξη αυτοάμυνας. Αθλητές από τον Αθλητικό Σύλλογο Μαχητικών Τεχνών έδειξαν βασικές λαβές σε υποθετικά σενάρια με ειδικές αναφορές και στη γυναικεία αυτοάμυνα με τη συμμετοχή του κοινού. Και οι δύο εκδηλώσεις συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Φεστιβάλ, με τους αθλητές να δέχονται τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους των Οργανώσεων ΑΕΙ της ΚΝΕ.

Με τη συμμετοχή πολλών φοιτητών, είχε ήδη πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τουρνουά πινγκ - πονγκ το πρωί της Παρασκευής στην Πανεπιστημιούπολη. Σε όλη τη διάρκεια του διημέρου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συναγωνιστούν στο σκάκι.

Μοναδικές στιγμές κεφιού


Με τον τρόπο που τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ γνωρίζουν καλά, το διήμερο συνδύασε μοναδικά το πολιτικό, αγωνιστικό περιεχόμενό του με γνήσια διασκέδαση και καλλιτεχνική δημιουργία. Από τη σκηνή του Φεστιβάλ πέρασαν την Παρασκευή και το Σάββατο δεκάδες φοιτητικά μουσικά συγκροτήματα που έδειξαν το ταλέντο και το μεράκι τους σε μια ευρεία γκάμα μουσικών ειδών.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης ξεσήκωσε το βράδυ του Σαββάτου με αγαπημένα τραγούδια και πολύ κέφι. Από τη σκηνή του Φεστιβάλ πέρασαν ο Raibo και οι Rhyme Riot, ο Δημήτρης Μυστακίδης ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε και Stand up comedy με τον Αριστοτέλη Ρήγα. Το πρόγραμμα έκλεισε τις δύο μέρες με χορό και διασκέδαση σε νησιώτικο και λαϊκό γλέντι.

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Αμπατιέλου θα δημοσιευτούν σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».



Στο επίκεντρο οι εξελίξεις και η οργάνωση των αγώνων

Ενδιαφέρουσα συζήτηση στον χώρο του Φεστιβάλ την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων

Στη συζήτηση με θέμα «"Πανσπουδαστική" 1η δύναμη. Η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα. Οι αγώνες ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία», την οποία με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν και συμμετείχαν οι φοιτητές, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκαν στα όσα δρομολογούνται στα πανεπιστήμια και την αναγκαία οργανωμένη απάντηση των φοιτητών.

Η Αφροδίτη Κτενά, με αφετηρία τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φοιτητές, ανέπτυξε τις στοχεύσεις και κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου, απαντώντας στα ιδεολογήματα και την καταστολή με τα οποία η κυβέρνηση συνοδεύει τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. «Οι ράγες πάνω στις οποίες θα κυλήσει το πανεπιστήμιο των "Νέων Οριζόντων" έχουν στρωθεί από καιρό. Ο νέος νόμος επιχειρεί αναβάθμιση της ατμομηχανής, αναδιάρθρωση των βαγονιών κι αλλαγή ή επανεκπαίδευση του μηχανοδηγού... Το επιβεβαιώνει το πρόσφατο (Μάης 2022) "Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025 - μικροδιαπιστευτήρια, ατομικοί λογαριασμοί μάθησης και μάθηση με στόχο ένα βιώσιμο περιβάλλον" που ψηφίστηκε πρόθυμα από σύσσωμη τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και αναφέρει ξεκάθαρα ότι στόχος είναι "ο μετασχηματισμός των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς περισσότερου επιχειρηματικού χαρακτήρα"».

Αναζητώντας το ποιο είναι το ζητούμενο στον 21ο αιώνα από ταξική σκοπιά, περιγράφοντας τον ρόλο που επιτελεί στον καπιταλισμό και η Ανώτατη Εκπαίδευση, ανέπτυξε τη θέση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας, το πώς θα απαντά στις ανάγκες μία προς μία, προβάλλοντας τους άμεσους στόχους πάλης που συγκρούονται με την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων σε όλες τις μορφές της, απέναντι στην κατάθεση - εφαρμογή του νέου νόμου, με ερωτήματα και στόχους που δίνουν απάντηση στα ερωτήματα: Ποιος, πώς και τι σπουδάζει αλλά και για ποιον.

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία διαμόρφωσης των προϋποθέσεων για το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, στη δράση της ΚΝΕ να παρεμβαίνει μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες με τα πανεπιστήμια κλειστά δύο χρόνια, πρωτοστατώντας στους αγώνες μέσα και έξω απ' τα αμφιθέατρα, στην πείρα που συσσώρευσαν οι φοιτητές όλα αυτά τα χρόνια αναπτύσσοντας αντανακλαστικά απέναντι στις «όμορφες λέξεις» με τις οποίες ντύνονται διαχρονικά οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση.

«Αφετηρία της δράσης που αναπτύξαμε, των διεκδικήσεων που θέσαμε, ήταν η δυνατότητα στον 21ο αιώνα να ικανοποιούνται αναβαθμισμένα οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας», τόνισε, σημειώνοντας πως «όλα αυτά, μαζί με το μεράκι, το πείσμα, την όρεξη και το κουράγιο που διακατέχουν την Οργάνωσή μας, έδωσαν ώθηση και κατεύθυνση στα μέλη της ΚΝΕ, στη σχεδιασμένη δράση των Οργανώσεών μας, στο πνεύμα πρωτοβουλίας και αυταπάρνησης, σε χιλιάδες νέους και νέες, για να μπορέσουν να γεμίσουν οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών με τα γαρύφαλλα του αγώνα, τα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής". Η ΚΝΕ κατάφερε το συγκεκριμένο ιστορικό, για το φοιτητικό κίνημα, αποτέλεσμα, ακριβώς επειδή είναι η Νεολαία του ΚΚΕ».

Οπως σημείωσε στη συνέχεια, «το αποτέλεσμα των εκλογών διαμορφώνει έναν νέο συσχετισμό στους φοιτητικούς συλλόγους, που φωτίζει την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα να μετρηθούν το επόμενο διάστημα σημαντικά βήματα στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών».

Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη να εκφραστεί ακόμα μεγαλύτερη συμπόρευση της νεολαίας με το ΚΚΕ, να δυναμώσει σε κάθε έτος, τμήμα και Ιδρυμα η ΚΝΕ ως όρος για την ανάπτυξη νέων αγώνων, για να δυναμώσουν η αντοχή, το πείσμα, η αισιοδοξία, η γραμμή ρήξης και ανατροπής που συγκρούεται με τον συμβιβασμό, με το σύνολο της πολιτικής της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων που διαχρονικά υπηρετούν τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων μέσα και έξω απ' τα πανεπιστήμια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ