ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
Να μην πληρώσουν οι δημότες και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια στις υπηρεσίες του δήμου

«Να μην πληρώσουν οι δημότες και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια στις υπηρεσίες του δήμου με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών» ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου με Ερώτηση που κατέθεσε προς τη δημοτική αρχή.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αφού επισημαίνει πως «η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, με τη λεγόμενη "πράσινη μετάβαση", την απολιγνιτοποίηση και τη μετατροπή της Ενέργειας σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα, είχε αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους της», αναδεικνύει πως η ακρίβεια από τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια, εκτός από τα λαϊκά νοικοκυριά, απειλεί και τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

«Κατά γενική ομολογία οι δήμοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον διπλασιασμό του κόστους στην ενεργειακή κατανάλωση, με αποτέλεσμα τις μεγάλες δυσκολίες στη λειτουργία τους. Δημοτικές υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα, σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις και ΔΕΥΑΜΒ καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω σε σχέση με προηγούμενες χρονιές», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ερωτά τη δημοτική αρχή: «Τι θα κάνει για να μη μεταφερθούν οι ανατιμήσεις μέσω των ανταποδοτικών τελών στους δημότες, που ήδη "πληρώνουν ακριβά το μάρμαρο" και να μην υπάρχει υστέρηση σε προγραμματισμένα έργα και υπηρεσίες; Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για την πλήρη κάλυψη των υπέρογκων λειτουργικών δαπανών του δήμου λόγω των ανατιμήσεων στην Ενέργεια από τον κρατικό προϋπολογισμό;».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Συγκροτείται Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Στηρίζει τα αιτήματα κατοίκων και φορέων η δημοτική αρχή

Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή τους συγκρότησαν προχτές εκπρόσωποι φορέων της Δημοτικής Ενότητας Ρίου του δήμου Πατρέων, μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε η αγωνιστική δημοτική αρχή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι Κοινοτήτων και Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, ενώ το «παρών» έδωσε και ο αντιδήμαρχος Πάτρας Νίκος Ασπράγκαθος, που στην τοποθέτησή του εξέφρασε την αντίθεση της δημοτικής αρχής στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν διαμορφώσει νομοθετικό πλαίσιο ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων λειτουργίας ΑΠΕ, την ίδια ώρα που αυξάνεται η ενεργειακή φτώχεια, με αποτέλεσμα τα λαϊκά νοικοκυριά, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι να μένουν στο σκοτάδι.

Εξήγησε ότι με τους συγκεκριμένους νόμους δίνεται η δυνατότητα να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες κοντά σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον. Και υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή διεκδικεί την κατάργηση των περιβαλλοντοκτόνων νόμων και όλων των σχετικών διατάξεων, παλεύοντας για την προστασία του φυσικού πλούτου.

Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών εξέφρασαν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι των φορέων. Σ' αυτόν τον αγώνα θα έχουν τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής, τόνισε ο Ν. Ασπράγκαθος.

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο αντιδήμαρχος ΔΕ Ρίου Βαγγέλης Κατσακούλης και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων: Αραχωβίτικων, Σοφία Μητρούλια. Ψαθοπύργου, Παναγιώτης Κολοκυθάς. Δρεπάνου, Βασίλης Σακελλαράκης. Αγ. Βασιλείου, Βασίλης Σταματόπουλος. Αργυράς, Ανδρέας Μπασκούτας. Πιτίτσας, Γιάννης Αλεξόπουλος. Ακόμα, ο άμισθος σύμβουλος του δημάρχου Σωτήρης Κόρας, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσελέικων Νίκος Γκλαβάς, Νίκος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Δαλιάνης και Χαράλαμπος Λούτας, και ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Ενέργειας του δήμου Πάτρας, Χρήστος Κωτσόπουλος.

ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ ΔΡΑΜΑΣ
64χρονος σκότωσε την γυναίκα του και αυτοκτόνησε

Την 59χρονη γυναίκα του δολοφόνησε με κυνηγετική καραμπίνα στο σπίτι τους 64χρονος άνδρας, επιχειρηματίας Εστίασης στην Προσοτσάνη Δράμας, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με αναφορές το έγκλημα έγινε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Δευτέρας και η αυτοκτονία αρκετές ώρες αργότερα.

Το πρωί της Τρίτης 7 Ιούνη τα δύο πτώματα εντόπισε η κόρη του ζευγαριού, το οποίο αν και ζούσε μαζί βρισκόταν σε διάσταση, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες για διαζύγιο, μετά από αίτηση που είχε κατατεθεί. Πρόκειται για άλλη μια δολοφονία γυναίκας από τον σύζυγό της, η οποία αντανακλά τη σαπίλα μιας κοινωνίας που εξαχρειώνει τους ανθρώπους και αφήνει απροστάτευτους τους πιο ευάλωτους. Η γυναίκα αυτή, αν υπήρχαν πραγματικές κοινωνικές υπηρεσίες Πρόνοιας, θα μπορούσε να είχε βοηθηθεί.

Η κλήρωση των λαχνών της ΕΕΔΥΕ

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα η κλήρωση των λαχνών της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για το 2022 που κυκλοφόρησαν σε όλη την Ελλάδα από τους αγωνιστές και αγωνίστριες των Επιτροπών Ειρήνης.

Οι τυχεροί αριθμοί, που κληρώθηκαν, είναι:

33595 που αντιστοιχεί σε ένα αυτοκίνητο HYUNDAI i10, 1,2 lt 84 hp και διακινήθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Αγίας Παρασκευής.

08861 που αντιστοιχεί σε μια τηλεόραση HITACHI 32 Android HD 32HAE 2350, smart TV και διακινήθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.

21089 που αντιστοιχεί σε ένα tablet LENOVO M10X605LC 10.1 LTE-3GB/32GB State Black και διακινήθηκε από την ΕΔΥΕΘ (Θεσσαλονίκη).

15225 που αντιστοιχεί σε μια ετήσια συνδρομή βιβλίων από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και διακινήθηκε από την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης.

Η ΕΕΔΥΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Χαιρετίζουμε και ευχαριστούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για οικονομική στήριξη, που αγόρασαν και διακίνησαν τον λαχνό της ΕΕΔΥΕ για το 2022.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη λαχειοφόρο αγορά θα διατεθούν για την παραπέρα ανάπτυξη της δράσης και των πολύμορφων αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων της τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ