Συγκεκριμένα, οι απεργίες βρίσκονται σε εξέλιξη και στα 6 πανεπιστημιακά νοσοκομεία του κρατιδίου (Ντίσελντορφ, Κολονία, Ααχεν, Εσσεν, Μιούνστα, Βόννη), με πάνω από 2.000 απεργούς.
Το συνδικάτο Ver.di είχε δώσει 100 μέρες προθεσμία στους εργοδότες για να μπουν σε διαπραγματεύσεις, η οποία έληξε την 1η Μάη.
Μετά από ψηφοφορία των μελών του συνδικάτου για απεργία διαρκείας ή όχι, τα μέλη αποφάσισαν με 98% για δυναμικές κινητοποιήσεις και απεργίες διαρκείας.
Η απεργία ξεκίνησε στις 4 Μάη και συνεχίζεται μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των εργαζομένων και των εκπαιδευόμενων στα 6 πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους που υπάγονται στον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και όχι εργαζόμενοι των θυγατρικών εταιρειών, που έχουν εισχωρήσει στον χώρο της Υγείας και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, καθώς υπάρχουν διαφορετικές συμβάσεις εργασίας.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν:
- Καθορισμό ελάχιστων επιπέδων στελέχωσης προσωπικού στις κλινικές και στους άλλους κλάδους και τμήματα των νοσοκομείων, συμφωνία για διαδικασία προσδιορισμού στρεσογόνων καταστάσεων και αντίστοιχες ρυθμίσεις για την εξίσωση του φόρτου εργασίας εάν δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (οι λεγόμενοι κανονισμοί κυρώσεων).
- Περισσότερο χρόνο και ποιότητα στην εκπαίδευση - για εκπαιδευόμενους και πρακτικούς εκπαιδευτές.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει 100 δισ. ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και όχι για την Υγεία.
Την αλληλεγγύη και στήριξη στους απεργούς έχει εκφράσει με παρεμβάσεις της η Επιτροπή Αγώνα Ντίσελντορφ.
Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν δραστικά και τη στρατιωτική τους παρουσία σε Ασία - Ειρηνικό επιβεβαίωσαν νέες διπλωματικές επαφές που έγιναν, με αφορμή τις βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, που από την αρχή της χρονιάς είναι αυξημένες.
Ο Σουνγκ Κιμ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κορεατικό, μετά από συνάντηση που είχε στη Σεούλ με ομολόγους του από Ιαπωνία και Νότια Κορέα είπε χαρακτηριστικά: «Προχωράμε σε κινήσεις προσαρμογής του στρατιωτικού μας δόγματος, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες (...) κατάλληλες και απαραίτητες για να δυναμώσει η αμυντική αλλά και η αποτρεπτική μας ικανότητα, ώστε να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας στην περιοχή».
Ο Φουνακόσι Τακεχίρο, γενικός διευθυντής του ιαπωνικού ΥΠΕΞ για Υποθέσεις Ασίας και Ωκεανού, δήλωσε ότι οι φετινές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας «τονίζουν την ανάγκη για πιο ρωμαλέα διεθνή απάντηση» και επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αδράνεια.
Ο δε εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας, Κιμ Γκουν, είπε ότι «τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας και η πυραυλική ανάπτυξη το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δυναμώσουν τη συνεργασία των ΗΠΑ και των ασιατικών τους συμμάχων στην ασφάλεια και να βαθύνει την απομόνωση του Βορρά».
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ο Καναδάς υποστήριξε ότι στρατιωτικά αεροσκάφη του που επιχειρούν στην Κορεατική Χερσόνησο έχουν παρενοχληθεί επανειλημμένως από κινεζικά αεροσκάφη σε επικίνδυνα κοντινές αποστάσεις.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων, Νταν λε Μπουτιγιέ, υποστήριξε ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Neon», που επιβλέπει την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας.
Καναδικό αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας, τύπου «CP-140 Aurora», εκτελούσε πτήσεις από την αεροπορική βάση Kadena στην Ιαπωνία από 26 Απρίλη μέχρι 26 Μάη και, σύμφωνα με τον Μπουτιγιέ, το πλήρωμά του έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις να νιώσει ότι βρισκόταν «σε κίνδυνο». Ανέφερε δε ότι τροποποίησε το σχέδιο πτήσης του, για να αποφύγει πιθανή σύγκρουση. Αν και δεν διευκρίνισε πότε σημειώθηκαν τα επεισόδια, ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι είναι ολοένα και πιο συχνά.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι αναμενόταν να ολοκληρώσει την πολυήμερη περιοδεία του σε νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, με τις επαφές του στην Παπούα Νέα Γουινέα, μία από τις χώρες της περιοχής με μεγάλο φυσικό πλούτο, η οποία μεταξύ άλλων παζαρεύει με το Πεκίνο συμφωνία συνεργασίας για το φυσικό της αέριο (την ίδια στιγμή διατηρεί στενούς αμυντικούς δεσμούς με την Αυστραλία, που διατηρεί και στρατιωτική βάση στο νησί).
Σημειωτέον, στην Παπούα Νέα Γουινέα θα γίνουν εθνικές εκλογές τον Ιούλη και ήδη πολλοί χαρακτηρίζουν «απρεπή» την προσπάθεια του Πεκίνου να κλείσει συμφωνίες πριν απ' αυτές. Περιοδεία στην περιοχή συνεχίζει και η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ, που την Παρασκευή αναμενόταν στις Νήσους Τόνγκα.
Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ρωσία
Πολεμικός αναβρασμός επικρατεί για μια ακόμη φορά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας καθώς ο τουρκικός στρατός έχει μπει πλέον στο στάδιο «προκαταρκτικών» βομβαρδισμών από το βράδυ της Πέμπτης σε κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας που αποτελούν τον βασικό στόχο της επικείμενης νέας χερσαίας επέμβασης στην περιοχή.
Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν ήδη μαζική έξοδο πολλών εκατοντάδων αμάχων, όπως στο Ταλ Ταμρ και Αμπού Ρασίν. Την Τετάρτη, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε επιβεβαιώσει την επικείμενη κλιμάκωση των χερσαίων επεμβάσεων στο συριακό έδαφος με τα γνωστά προσχήματα περί «τρομοκρατικής απειλής». Οπως είπε, ο σκοπός αυτήν τη φορά είναι να απαλλαχθούν οι περιοχές Ταλ Ριφάτ και Μάνμπιτζ από «τρομοκράτες».
Ο Φραχάντ αλ Σάμι, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, δήλωσε ότι τουρκικές δυνάμεις και Σύροι μισθοφόροι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» προσπάθησαν να παρεισφρήσουν στον βόρειο τομέα της Μάνμπιτζ, αλλά απωθήθηκαν από τους Κούρδους μαχητές. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναφέρθηκαν σφοδροί τουρκικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή, κυρίως στην Ταλ Ταμρ, που οδήγησαν σε μαζική έξοδο αμάχων.
Γεγονός είναι πάντως πως η νέα κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης του τουρκικού στρατού στο έδαφος της βόρειας Συρίας προκαλεί αυτήν τη φορά τις αντιδράσεις Ρωσίας και ΗΠΑ.
Την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εμφανίστηκε ανήσυχη για τις επιπτώσεις μιας νέας ευρείας κλίμακας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, λέγοντας: «Ελπίζουμε ότι η Αγκυρα θα απόσχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη επιδείνωση της ήδη περίπλοκης κατάστασης στη Συρία».
Παράλληλα, μία μέρα μετά, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δείχνοντας πως υπάρχουν έντονες αντιθέσεις με τις ΗΠΑ στο πεδίο της Συρίας, στη διάρκεια τοποθέτησής του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατήγγειλε τον αμερικανικό στρατό πως κατέχει παράνομα κομμάτι της βόρειας Συρίας και πως έχει προβεί σε ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου. Χαρακτήρισε δε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης «πολιτικό εργαλείο» τονίζοντας πως τελικά δέχεται εντολές από αυτούς που το χρηματοδοτούν ώστε να μην ασκούνται διώξεις στους στρατούς τους όταν κάνουν εγκλήματα πολέμου...
Από την άλλη, οι ΗΠΑ, για τους δικούς τους λόγους, δεν δείχνουν θετικές σε μία νέα τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία πως οι ΗΠΑ (οι οποίες συνεργάστηκαν στενά επί σειρά ετών με τους Κούρδους μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» κατά των τζιχαντιστών) θα εναντιωθούν σε «οποιαδήποτε κλιμάκωση» στη βόρεια Συρία.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τον εκτροχιασμό τρένου την Παρασκευή στο κρατίδιο της Βαυαρίας στη Γερμανία, σύμφωνα με την αστυνομία και τοπικούς αξιωματούχους.
Πολλά βαγόνια ανατράπηκαν και συνολικά 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο δυστύχημα, εκ των οποίων οι 16 σοβαρά, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, ενώ γερμανικά ΜΜΕ τόνιζαν πως ήταν σχεδόν γεμάτο επιβάτες, πολλοί από τους οποίους ήταν μαθητές.
Η επιβατική κίνηση στα περιφερειακά δρομολόγια τρένων έχει αυξηθεί από την 1η Ιούνη, οπότε και τέθηκε σε ισχύ ένα ειδικό εισιτήριο 9 ευρώ για ταξίδια σε όλη τη Γερμανία.
Αυξάνονται οι εντάσεις στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, περιοχή που διεκδικεί η Ρωσία ως «σφαίρα δικής της επιρροής», ενώ παράλληλα διασταυρώνονται τα συμφέροντα πολλών δυνάμεων, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Κίνας.
Σε μια περίοδο που οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει πως ξεκινούν διαπραγματεύσεις για «ειρηνευτική συμφωνία» για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και για τον καθορισμό των συνόρων τους που προέκυψαν μετά τον πόλεμο, νέο περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε την Παρασκευή τα ξημερώματα στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.
Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τις αρμενικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν θέσεις του Αζερμπαϊτζάν από όλμους και πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος «προς την κατεύθυνση των χωριών Zeylik και Yellije». Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν «έλαβαν επαρκή μέτρα ως απάντηση», σύμφωνα με το υπουργείο.
«Η Αρμενία, επιδιώκοντας να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τις εσωτερικές διαδικασίες», καθώς συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού, «προσπαθεί να κλιμακώσει τις εντάσεις στα σύνορα, χρησιμοποιώντας όπλα μεγάλου διαμετρήματος», σύμφωνα πάντα με το αζέρικο υπουργείο Αμυνας.
Ακόμη ένα ένοπλο επεισόδιο μεταξύ συνοριοφυλάκων του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν σημειώθηκε την Παρασκευή στα σύνορα των δύο χωρών, ανέφερε η Συνοριοφυλακή του Κιργιστάν κατηγορώντας Τατζίκους συνοριοφύλακες ότι πέρασαν παράνομα τα σύνορα του Κιργιστάν.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο αίτημα να εγκαταλείψουν το έδαφος του Κιργιστάν «οι Τατζίκοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ» και «ξέσπασε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των συνοριοφυλάκων των δύο χωρών», χωρίς να αναφερθούν νεκροί ή τραυματίες.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Konda» (2-27/5) το βασικό κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), και μαζί το φιλελεύθερο «Καλό Κόμμα» (Y) συγκεντρώνουν το 46,4 % των ψήφων, αποκτώντας δηλαδή προβάδισμα έναντι του κυβερνητικού ΑΚΡ και του συμμάχου του, MHP, που ακολουθούν στη 2η θέση με 36,2%.
Στο ερώτημα «αν γίνονταν εκλογές την Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», πρώτο ήρθε το AKP με 28,7% και ακολούθησαν το CHP με 24,7% και το «Y» με 21,7% (τα δύο τελευταία συναποτελούν τη «Συμμαχία του Εθνους»). Τέλος, για το σοσιαλδημοκρατικό HDP το ποσοστό φτάνει στο 12,2%. Το MHP ήρθε τελευταίο με 7,5%.