Μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση την Τετάρτη 8 Ιούνη στο κηποθέατρο Αλκαζάρ
Στον «Ριζοσπάστη» μίλησαν για την εκδήλωση αυτή αλλά και για τη δράση του Παραρτήματος του ΠΜΣ ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Λευτέρης Γάλλος και ο Αχιλλέας Σίμος, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του Παραρτήματος.
Ο Λευτέρης Γάλλος μάς λέει για το πρόγραμμα της εκδήλωσης: «Η συμμετοχή μέχρι στιγμής ξεπερνά τους 45 καλλιτέχνες, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα με τα ονόματα των συμμετεχόντων θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα. Η έναρξη θα γίνει στις 8 μ.μ., όταν και θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία μια πορεία εργατικών σωματείων με μουσικούς στην κεφαλή με κατάληξη στο κηποθέατρο Αλκαζάρ. Στο κηποθέατρο θα έχει αρχίσει το πρόγραμμα με ένα dj set από το Σωματείο Επαγγελματιών Δισκοθετών Λάρισας και ακολουθεί μετά τις 9 μ.μ. το θεατρικό δρώμενο "Δημοψήφισμα", του Μπ. Μπρεχτ, από τη Θεατρική Ομάδα του Εργατικού Κέντρου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί από τον Γιάννη Σκόκα, πρόεδρο του ΕΚΛ και τον Βασίλη Παρασκευόπουλο, πρόεδρο του ΠΜΣ. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συναυλία από σχήματα συναδέλφων μουσικών. Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος επίσης θα συμμετάσχει και θα παρουσιάσει τις εκδόσεις και τους καταλόγους εκθέσεων που έχει πραγματοποιήσει. Η είσοδος θα είναι δωρεάν και παράλληλα θα κυκλοφορεί κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης των σωματείων που διοργανώνουν την εκδήλωση».
«Κάνουμε την Τέχνη μας όπλο στα χέρια των πολλών που δίνουν μάχη ενάντια στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στην ανέχεια», τονίζει ο Αχιλλέας Σίμος και συμπληρώνει σχετικά με το μήνυμα που θέλουν να στείλουν μέσα από αυτήν την εκδήλωση: «Μπροστά μας έχουμε τη μάχη της επιβίωσης από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, ως απόρροια της "πράσινης μετάβασης", της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας και βέβαια των συνεπειών του πολέμου. Εχουμε τη μάχη της υπογραφής ΣΣΕ σε μια σειρά από κλάδους και στους μουσικούς. Με αυτήν την εκδήλωση λοιπόν θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας και τη μουσική μας με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης!».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σκόκας επισημαίνει πως «το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ως μέρος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, βλέπει την Τέχνη και τον Πολιτισμό ως λαϊκό δικαίωμα και την πάλη για τη διεκδίκησή τους ως μέρος του αγώνα του εργαζόμενου λαού όχι μόνο κόντρα στα σκουπίδια της πολιτιστικής βιομηχανίας αλλά και ως μέσο εμψύχωσης, διαπαιδαγώγησης, καλλιτεχνικής έκφρασης. Η Τέχνη, ο Πολιτισμός είναι εφόδια, είναι τρόπος σκέψης, είναι στάση ζωής. Γι' αυτό κι ως θέμα είναι ενταγμένο στην πλατιά συζήτηση για το "τι κίνημα χρειάζεται σήμερα" που θέλουμε να ανοίξει με αφορμή την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 18 - 19 Ιούνη. Γι' αυτόν τον λόγο καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία να αγκαλιάσουν αυτήν την ωραία πρωτοβουλία, να κάνουν υπόθεση δική τους την επιτυχία της. Θεωρούμε αναγκαία συνθήκη για τα ίδια τα σωματεία, για την αναζωογόνησή τους, να εντάξουν αυτήν την πλευρά, της πολιτιστικής δράσης, στον καθημερινό αγώνα. Είναι άλλωστε μια ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν μια δουλειά με πολύ μεράκι και δημιουργική διάθεση από εξαιρετικούς καλλιτέχνες της πόλης μας».
Κλείνοντας τη συζήτηση, οι συνομιλητές μας αναδεικνύουν ότι σημαντικό ρόλο για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης έχει η δράση του Παραρτήματος του ΠΜΣ, που αυτές τις μέρες (στις 10 Ιούνη) συμπληρώνει δύο χρόνια από τη συγκρότησή του.
Επισημαίνει, συγκεκριμένα, ο Αχιλλέας Σίμος: «Καταρχάς να θυμηθούμε τον Μάρτη του 2021 στη Λάρισα, όπου σε συνθήκες γενικού lockdown, με πρωτοβουλία του Παραρτήματός μας, ακολουθώντας την κεντρική δράση #artattcak του ΠΜΣ, πάνω από 60 καλλιτέχνες, φοιτητές, μαθητές και άλλοι εργαζόμενοι οργάνωσαν πολιτιστικές δράσεις διεκδίκησης με μέτρα προστασίας που στηρίχτηκαν από συνδικαλιστικούς και πολιτιστικούς φορείς του νομού. Ηταν σημαντικό ότι οι εργαζόμενοι της Τέχνης τα κατάφεραν, δημιουργήθηκαν παρακαταθήκη και προσδοκίες για μεγαλύτερες, πιο δυναμικές πρωτοβουλίες, όπως π.χ. η μαραθώνια διαμαρτυρία 200 καλλιτεχνών σε Περιφέρεια και πλατεία Ταχυδρομείου τον Ιούνη του 2021. Τον φετινό χειμώνα βγήκανε μπροστά ξανά τα καλλιτεχνικά σωματεία της περιοχής και με το lockdown στη μουσική οργανώθηκαν κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καλλιτεχνικό δρώμενο με αφορμή τα δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας. Πριν μπούμε λοιπόν για τα καλά στην καλοκαιρινή σεζόν, έχοντας ως βάση όλη αυτήν τη δράση που περιγράψαμε, τον πανελλαδικό συντονισμό μουσικών σωματείων στην Αθήνα τον Φλεβάρη του 2022, την πανθεσσαλική σύσκεψη καλλιτεχνών στη Λάρισα, οργανώνουμε τη δική μας γιορτή ελπίδας και διεκδίκησης την ερχόμενη Τετάρτη».
«Σε κάθε πλατό, σε κάθε σετ, στρέφουμε τους προβολείς στα δικαιώματά μας»
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «τη διετία που πέρασε ο χώρος του οπτικοακουστικού μετατρέπεται γρήγορα σε έναν πολύ μαζικό χώρο για τους ηθοποιούς. Δεκάδες μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές, τηλεοπτικές, διαφημίσεις, animation, μεταγλωττίσεις πραγματοποιούνται καθημερινά, με τους πιο μεγάλους "παίχτες" σε αυτό να παίρνουν κρατικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Μόνο στην τηλεόραση έγιναν 29 παραγωγές, εκεί που το 2019 ήταν μόλις 4. Μάλιστα, μεγάλες εταιρείες παραγωγής μετρούν κέρδη μεγαλύτερα ακόμα και από πριν από την κρίση του 2010, μέσα κυρίως από τη χρηματοδότηση από το ΕΚΟΜΕ.
Φυσικά αυτό δεν γίνεται γιατί υπάρχουν οίστρος και έμπνευση, καλύτερο επίπεδο ζωής για δημιουργούς, καλλιτεχνικό, τεχνικό προσωπικό, δεν είναι χρηματοδοτήσεις που πάνε στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό.
Ειδικά μέσα στη διετία όλες οι οπτικοακουστικές παραγωγές λειτούργησαν χωρίς διακοπή, αφού δεν ίσχυσαν περιοριστικά μέτρα. Ακόμα και σε περιπτώσεις που υπήρξαν κρούσματα, τα γυρίσματα δεν σταμάτησαν, ενώ οι ηθοποιοί που νοσούσαν πολλές φορές έμεναν και απλήρωτοι όσο έλειπαν.
Οι συμβάσεις που υπογράφονται είναι ατομικές, με μεγάλες διαβαθμίσεις και χωρίς επιδόματα άδειας, Δώρα Χριστουγέννων. Τα μεροκάματα παρέμειναν χαμηλά, τα συμβόλαια αβέβαια και η εντατικοποίηση, με τα 10ωρα να μετατρέπονται σε απλήρωτα 11ωρα, ήταν συχνό φαινόμενο».
«Η κυβέρνηση και η εργοδοσία στον χώρο μας καλούν να είμαστε ευχαριστημένοι, αφού έχουμε δουλειά. Να αποδεχτούμε την άνευ αμοιβής παραχώρηση της άδειας χρήσης και των συγγενικών δικαιωμάτων (όπως γίνεται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες), τη χαμηλή ποιότητα της δουλειάς μας, λόγω πίεσης χρόνου, πολλές φορές λόγω αδύναμων και fast track σεναρίων. Ειδικά στην τηλεόραση μέχρι προ πανδημίας, πολλοί συνάδελφοι εισέπρατταν σημαντικό ποσό από δικαιώματα και ακόμα εισπράττουν από παλαιότερα σίριαλ μέσα από τις επαναλήψεις», σημειώνει η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» και προσθέτει: «Για όλους αυτούς το "εφικτό" είναι να βγάζουν την παραγωγή με το όσο δυνατό μικρότερο κόστος. Για εμάς το αναγκαίο είναι να ζούμε από την τέχνη μας, να κάνουμε όσο καλύτερο γίνεται καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, να προσφέρουμε την τέχνη μας στους χιλιάδες θεατές.
Ολοι, μαζί και η διοίκηση του σωματείου μας, έλεγαν πως τους ηθοποιούς δεν τους πιάνει ο νόμος Χατζηδάκη. Ομως, στο οπτικοακουστικό εφαρμόζεται ήδη μέσα στη διετία. Δεν είναι τυχαία ακόμα και ατυχήματα λόγω εντατικοποίησης (βλ. ταινία με τον Α. Μπαντέρα στη Θεσσαλονίκη). Ας σκεφτούμε πως 10 χρόνια πριν, κάθε γύρισμα αναλογούσε σε 20' επεισόδιο. Σήμερα ένα γύρισμα βγάζει 1 με 1,2 επεισόδια, με τον ίδιο εξοπλισμό και τεχνολογία στο σετ. Τι άλλαξε;
Ως εκλεγμένοι και υποψήφιοι με τη "Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών" στο ΣΕΗ, θεωρούμε πως είναι αναγκαίες οι διεκδικήσεις, ειδικά στο οπτικοακουστικό που θα καθορίσει τον κλάδο σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια. Εχουμε ανάγκη από ισχυρές συμβάσεις και δικαιώματα, ειδικά σε μια περίοδο που από τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, πληρώνουμε 2,6 ευρώ το λίτρο τη βενζίνη, κόβεται κάθε μέρα σε 500 σπίτια το ρεύμα, η ακρίβεια σπάει κόκαλα.
Διεκδικούμε:
«Σε κάθε πλατό, σε κάθε σετ, στρέφουμε τους προβολείς στα δικαιώματά μας!», τονίζει η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» και υπογραμμίζει: «Για πραγματικά σύγχρονο ΣΕΗ, έχουμε ανάγκη από σύγχρονα αιτήματα και αγώνες! Με τη "Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών" σπάμε τον φόβο, την ηττοπάθεια, την απογοήτευση. Διεκδικούμε συμβάσεις παντού!».