Δεν λείπουν οι διαγκωνισμοί των αστών πολιτικών και οι προτάσεις ακόμα και για οπλοφορία εκπαιδευτικών, ενώ θεριεύουν οι ανισότητες
**MANDATORY CREDIT FOR PHOTOGR |
Οι γονείς θρηνούν για τη μεγάλη απώλεια |
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί του Τέξας διαγκωνίζονται ο ένας τον άλλον. Να οπλοφορούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία του Τέξας ή όχι;
«Μπορούμε να δώσουμε όπλα, να προετοιμάσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους δασκάλους και άλλο διοικητικό προσωπικό ώστε να αντιδρούν γρήγορα, διότι στην πραγματικότητα δεν έχουμε τους πόρους για να έχουμε μέλη των δυνάμεων της τάξης σε κάθε σχολείο», δήλωσε στο «Fox News» ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Κεν Πάξτον, προκαλώντας οργή σε πολλούς γονείς και δασκάλους... Η πρόταση του Πάξτον δεν είναι πρωτοφανής. Το Τέξας έχει ξεκινήσει αυτού του είδους την εκπαίδευση, ένα πρόγραμμα σχολικού σερίφη με την ονομασία «School Marshal Program», που επιτρέπει σε δασκάλους και διοικητικό προσωπικό να φέρουν όπλα με εκπαίδευση 80 ωρών σε ακαδημίες που επιβλέπει η Επιτροπή Επιβολής Νόμου του Τέξας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 και επεκτάθηκε.
Την ίδια ώρα ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα παραστεί σήμερα Παρασκευή στο ετήσιο συνέδριο της ισχυρότερης οργάνωσης συμφερόντων της βιομηχανίας των όπλων, NRA (Εθνική Ενωση Τουφεκιών), στο Τέξας.
Η υπόθεση του 18χρονου εκτελεστή του Τέξας, που ζούσε στη φτώχεια και χωρίς οικογενειακό στήριγμα, αναδεικνύει και τη γύμνια υπηρεσιών πρόνοιας, πρόληψης και στήριξης παιδιών και ευάλωτων ανθρώπων. Είναι άλλη μια αποκάλυψη του γενικότερου κλίματος βίας που γεννά το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, πολλαπλασιάζοντας τις αδικίες, την ανισότητα και τα φαινόμενα «ανθρωποφαγίας».
Οι δημοσκοπήσεις πάντως καταγράφουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών είναι υπέρ της αυστηρότερης νομοθεσίας για τα όπλα. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Ipsos» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 940 Αμερικανών, η οποία διεξήχθη την επομένη της σφαγής των 19 μαθητών και μαθητριών, καταγράφεται η εξής εικόνα: Το 84% του δείγματος είπε ότι τάσσεται υπέρ του να γίνεται έλεγχος του ποινικού μητρώου των αγοραστών όπλων, ενώ το 70% τάσσεται υπέρ του να επιτρέπεται οι αρχές να απαγορεύουν την πώληση όπλων σε ανθρώπους που κρίνεται ότι απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.
Ρεπορτάζ των «Τάιμς Νέας Υόρκης» αναδεικνύει την κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ στο εσωτερικό του Ιράν με στόχο ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης, στο φόντο πολυετούς περιφερειακής γεωπολιτικής κόντρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι διέταξε τον φόνο του Ιρανού συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης Σαγιάντ Χονταΐ. Ο συνταγματάρχης δολοφονήθηκε την περασμένη Κυριακή όταν δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες άνοιξαν πυρ εναντίον του στο ανατολικό τμήμα της Τεχεράνης. Ο συνταγματάρχης ήταν επιπλέον στέλεχος της επίλεκτης δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδια για τις εξωτερικές επιχειρήσεις του στρατού.
Το Ιράν είχε τότε κατηγορήσει «στοιχεία που συνδέονται με την παγκόσμια αλαζονεία» ότι έδωσαν εντολή για τη δολοφονία του συνταγματάρχη, μια έκφραση που χρησιμοποιεί η Τεχεράνη για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, όπως το Ισραήλ. «Σύμφωνα με αξιωματούχο των Υπηρεσιών Πληροφοριών που παρακολουθεί την υπόθεση, το Ισραήλ επεσήμανε σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι έδωσε εντολή για την επίθεση», έγραψαν χτες οι «New York Times». Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, το Ισραήλ δήλωσε στις ΗΠΑ ότι στόχος της επιχείρησης ήταν να ζητήσει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων μιας ομάδας που ενεργεί στο εσωτερικό της δύναμης Αλ Κουντς.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε έρευνα για «τις ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας» του Χονταΐ, ενώ ο Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί τόνισε ότι η Τεχεράνη θα πάρει εκδίκηση για τον θάνατό του.
Νωρίτερα και με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ του «Politico», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, παραδέχθηκε ότι στις 24 Απρίλη σε τηλεφώνημα που του έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, του αποκάλυψε ότι αποφάσισε να μην άρει τους Φρουρούς της Επανάστασης από τη λίστα των οργανώσεων διεθνούς τρομοκρατίας υπό τον όρο πως δεν θα το δημοσιοποιήσει για να μην προκληθούν περαιτέρω εμπλοκές στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Εκτοτε οι διαπραγματεύσεις «πάγωσαν», παρά το γεγονός πως Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως η συμφωνία ήταν σχεδόν έτοιμη.
Στο μεταξύ, χτες, οι ιρανικές αρχές επιβεβαίωσαν πως ένας μηχανικός σκοτώθηκε και ένας υπάλληλος τραυματίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε «κέντρο ερευνών» του στρατού στο Παρσίν (νοτίως της Τεχεράνης). Δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία έσπευσαν να υποστηρίξουν πως το «κέντρο ερευνών» δεν είναι παρά στρατιωτικές εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων. Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του Ιρανού μηχανικού.
Το «όραμά» του για μια «ανανεωμένη Μέση Ανατολή» που θα ευημερεί και θα γίνει διεθνής κόμβος για βιώσιμη ανάπτυξη και λύσεις σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική περιέγραψε χτες στο Διεθνές Φόρουμ του Νταβός ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ.
Ο Χέρτζογκ αναφέρθηκε επίσης σε μια «έκρηξη αλλαγής» που διέκρινε πως παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής εκτιμώντας πως αυτή «θα υπαγορεύσει το πώς θα αναπτυχθεί η επόμενη γενιά», ενώ εκθείασε τις λεγόμενες συμφωνίες του Αβραάμ, το 2020, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο. Αυτά τα βαρύγδουπα για «κόμβο σε λύσεις σε τρόφιμα, νερό και Υγεία» λέγονται από τον ηγέτη της χώρας που είναι ο κύριος θύτης κατά λαών της περιοχής, ο καλύτερος σύμμαχος τω ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που συνεχίζει την εγκληματική κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, δολοφονεί καθημερινά και φυλακίζει τον Παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ότι η έρευνά της απέδειξε πως η Παλαιστίνια δημοσιογράφος του «Αλ Τζαζίρα» Σιρίν Αμπού Ακλα σκοτώθηκε εσκεμμένα από τον ισραηλινό στρατό πριν από λίγες βδομάδες στην πόλη Τζενίν καλύπτοντας έφοδο του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό. Η σφαίρα που σκότωσε την δημοσιογράφο ανακοινώθηκε πως ήταν διαμέτρου 5,56 χιλιοστών με ατσάλινο εξάρτημα που χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Εκατόν σαράντα άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της χολέρας από τον Οκτώβρη του 2021 στο Καμερούν, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 7.000 κρούσματα της ασθένειας μετά την επανεμφάνισή της, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας. Η χολέρα, ασθένεια που προκαλεί οξεία διάρροια και μπορεί να σκοτώσει μέσα σε ώρες ελλείψει θεραπείας, επανεμφανίζεται σποραδικά στην κεντροαφρικανική χώρα εδώ και χρόνια. Στις αρχές του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγιζε πως κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφονται 1,3 ως 1,4 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας και 21.000 ως 143.000 θάνατοι εξαιτίας της.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η μη επανδρωμένη διαστημική κάψουλα «Starliner» της «Boeing Co» επέστρεψε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και προσεδαφίστηκε αργά την Τετάρτη στο Νέο Μεξικό, ολοκληρώνοντας μια δοκιμαστική πτήση καθοριστικής σημασίας για τη NASA, σχετικά με το επόμενο διαστημικό όχημα μεταφοράς αστροναυτών σε τροχιά.
ΝΤΑΚΑΡ.-- Τραγωδία μετά από φωτιά σε μαιευτική κλινική στην κωμόπολη Τιβαουάνε στη Σενεγάλη καταγράφηκε χτες τα ξημερώματα καθώς κάηκαν ζωντανά 11 βρέφη σε θάλαμο νεογνών. Μόλις τρία βρέφη διασώθηκαν από τις φλόγες που ξέσπασαν από βραχυκύκλωμα. Πέρσι είχαν καεί ζωντανά σε παρόμοιες συνθήκες άλλα τέσσερα νεογέννητα σε νοσοκομείο της πόλης Λινγκέρ στη βόρεια Σενεγάλη.
Σε νέο ιστορικό χαμηλό έπεσε χτες η λίρα Λιβάνου, 35.000 λίρες ανά δολάριο. Η ισοτιμία της λίρας Λιβάνου ξεπερνούσε χτες το πρωί τις 35.000 έναντι του δολαρίου. Με την ισοτιμία της να είναι επίσημα καθορισμένη από το 1997 στις 1.500 λίρες ανά δολάριο, η λίρα Λιβάνου έχει χάσει το 95% της αξίας της σε δύο χρόνια οικονομικής κρίσης. Την ίδια ώρα, οι τιμές των καυσίμων και των περισσότερων προϊόντων πρώτης ανάγκης δεν παύουν να αυξάνονται, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Το γέμισμα του ρεζερβουάρ ενός μεσαίων κυβικών αυτοκινήτου κόστιζε χτες όσο ο κατώτατος μισθός.
Την Τρίτη η Ενωση Τραπεζών Λιβάνου (ABL) απέρριψε τον «οδικό χάρτη» που πρότεινε η υπηρεσιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, και η οποία προέβλεπε τη διενέργεια λογιστικού ελέγχου στις 14 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και την αναχρηματοδότηση των πιο βιώσιμων εξ αυτών με τα χρήματα των μεγαλομετόχων και μεγαλοκαταθετών, υπό τον όρο να μη θιγούν καταθέσεις μικρών και μεσαίων καταθετών, έως 100.000 δολάρια. Την ώρα που η αστική τάξη εξασφαλίζει τα υπερκέρδη της και τις καταθέσεις της, για τα 3/4 του λαού από το φθινόπωρο του 2019 η καπιταλιστική κρίση σήμαινε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και ανέχεια.