ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2022
Σελ. /28
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Η αντιπαράθεση στην Ουκρανία και ο «ενεργειακός πόλεμος» στο επίκεντρο

«Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» επέμεινε η πρόεδρος της Κομισιόν...

Copyright 2020 The Associated

«Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» επέμεινε η πρόεδρος της Κομισιόν...
Καθώς συνεχίζονται μέχρι αύριο Πέμπτη στο Νταβός της Ελβετίας, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι συζητήσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου και του πολιτικού προσωπικού του, όλο και περισσότερο φανερώνονται οι δυσκολίες διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας, που δεν μπορεί να ξεφύγει από νέο κύκλο κρίσεων. Βολικά, όλα αποδίδονται στη ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στον παρατεινόμενο πόλεμο στο έδαφός της, λες και αυτός δεν προήλθε από τον οξύτατο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό όλων των προηγούμενων χρόνων ανάμεσα στην καπιταλιστική Ρωσία και στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, αλλά από κάποια παρθενογένεση...

Στο πνεύμα αυτό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή τάξη και αντί να συζητάμε για το πώς θα κάνουμε καλύτερο τον κόσμο, συζητάμε για την εισβολή του Πούτιν» και έθεσε τον στόχο: «Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και η επιθετικότητα του Πούτιν πρέπει να είναι μια στρατηγική αποτυχία».

Η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε την «ανάγκη άμεσης δημοσιονομικής στήριξης» και εξήγγειλε «πακέτο» οικονομικής «βοήθειας» 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη «πίτα» της ανοικοδόμησης από τα συντρίμμια του πολέμου, ενώ σημείωσε ότι «τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν "παγώσει" στο εξωτερικό θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της έλλειψης σιτηρών λόγω του πολέμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα και τα σιτηρά για να ασκήσει εξουσία».

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η αναφορά της στο άλλο μείζον ζήτημα, της Ενέργειας, που είναι και ένα από τα μεγαλύτερα διακυβεύματα στον σφοδρό ανταγωνισμό και όπου εκδηλώνονται και διαφοροποιήσεις από τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις, ανάλογα με τα επιμέρους συμφέροντα. Ετσι, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της και αυτό έχει παγκόσμιο αντίκτυπο», ενώ επεσήμανε την ανάγκη της προώθησης του υγροποιημένου αερίου LNG από άλλες πήγες, ζήτημα όμως που δύσκολα προχωρά προς το παρόν, όπως δείχνουν και οι εσπευσμένες πληρωμές για τις αγορές φυσικού αερίου στη Ρωσία με τον τρόπο που η ίδια απαίτησε, δηλαδή μετατρέποντας τα ευρώ σε ρούβλια. Προφανώς και η απεξάρτηση από τη Ρωσία είναι αυτό που πρωτίστως συμφέρει τις ΗΠΑ, για να προωθήσουν το δικό τους LNG. Και σ' αυτόν τον σχεδιασμό ρόλο μπροστάρη παίζει και η ελληνική κυβέρνηση και αστική τάξη, με το «όραμα» του «ενεργειακού κόμβου», που μόνο σε νέες περιπέτειες θα βάλει τον λαό μας.

Το βλέμμα στην Κίνα

Πιο σκωπτικός και σαφώς επικριτικός προς τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στην ΕΕ ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που απευθυνόμενος προς επιχειρηματίες είπε ότι «οι δυτικές χώρες δεν πρέπει να ανταλλάσσουν την ασφάλειά τους για οικονομικά κέρδη». Περισσότερο κι από τη Ρωσία βέβαια είχε το βλέμμα του στην Κίνα και στην οικονομική διείσδυση που επιχειρεί, αναφερόμενος ειδικότερα στους κινδύνους για την ασφάλεια από τη χρήση κινεζικής τεχνολογίας στα δίκτυα 5G. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι οικονομικές επιλογές μας έχουν συνέπειες στην ασφάλειά μας. Η ελευθερία είναι πιο σημαντική από το ελεύθερο εμπόριο», είπε χαρακτηριστικά.

Το δικό του «λιθαράκι» στο ξέπλυμα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού και στη δήθεν έγνοια των «δυτικών δημοκρατιών» για το περιβάλλον έβαλε στη χτεσινή συζήτηση ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Μάλιστα πλάσαρε τα ισπανικά μονοπώλια και αυτά της Νότιας Ευρώπης ως «λύση» στην εξάρτηση από τη ρωσική ορυκτή Ενέργειας, προβάλλοντας τις αποθήκες LNG στην Ιβηρική Χερσόνησο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για σημαντικά πεδία κερδοφορίες για καπιταλιστικές επιχειρήσεις, τις ίδιες που έφτασαν το περιβάλλον στα σημερινά χάλια και τώρα ισχυρίζονται ότι θα το σώσουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ