ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Σταθερά στη γραμμή του εφησυχασμού και της «ΝΑΤΟικής συνοχής»

Eurokinissi

Σταθερά στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού και της «υπεράνω όλων» ΝΑΤΟικής συνοχής συνεχίζει η κυβέρνηση, την ώρα που οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά κάνουν και πάλι «κουρελού» τα παραμύθια περί «εγγυήσεων» για τα κυριαρχικά δικαιώματα που διασφαλίζονται τάχα με τη βαθύτερη ελληνική εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Κάνοντας το μαύρο άσπρο για το ξεδιάντροπο σιγοντάρισμα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην τουρκική προκλητικότητα με τα περί «διαφορών» για τον εναέριο χώρο, σε συνέντευξή του χτες στον ρ/σ «ΣΚΑΪ» ο Ν. Δένδιας υποστήριξε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία - και πάντως σίγουρα οι ΗΠΑ - έχουν πάρει πολύ καθαρές θέσεις απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και στον τουρκικό αναθεωρητισμό», προσθέτοντας πως «η ελληνική πλευρά είναι απολύτως ικανοποιημένη από την αμερικανική στάση».

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας «την εκθέτει ανεπανόρθωτα» και ότι «αποτελεί την απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων περί του γεγονότος ότι απειλούμαστε, ότι το casus belli εναντίον της Ελλάδας δεν είναι κενό περιεχομένου και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή από την Τουρκία».

Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στη Γερμανία πως δεν θεωρεί σωστή την παράδοση σύγχρονων υποβρυχίων «σε μια αναθεωρητική δύναμη», όπως η Τουρκία, και ότι όταν η Γερμανία συμφώνησε να δώσει τα υποβρύχια στην Τουρκία, η Αγκυρα ήταν σε μια φάση προσέγγισης με την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, δίνοντας και το περιεχόμενο του διαγκωνισμού των δύο αστικών τάξεων για την αναβάθμισή τους στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ο υπουργός Εξωτερικών απέδωσε τον «εκνευρισμό» της Τουρκίας στο ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της πως «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε πλήρη αναβάθμιση του ρόλου της (...) και επίσης μεταφορά της Ελλάδας σε μία δεύτερη κατηγορία στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ».

«Η Τουρκία γενικά διαπραγματεύεται με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο μερικές φορές. Χρησιμοποιεί και μέσα εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής», πρόσθεσε, και συνεχίζοντας τα σήματα προς την τουρκική αστική τάξη σημείωσε ότι «αν η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να υπάρχει μια διαδικασία ελληνοτουρκικού διαλόγου, εμείς πάντοτε είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί», αλλά «δεν μπορεί να συνομιλήσουμε όταν π.χ. την ίδια στιγμή γίνεται υπέρπτηση πάνω από ένα νησί σου».

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ και αποτυπώνοντας τον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή ως το πλαίσιο για «διευθετήσεις», ανέφερε ότι η Ελλάδα «δεν έχει καμία αντίρρηση να συνομιλεί με τους φίλους μας η Τουρκία, αυτό θέλουμε». «Εμάς μας ενδιαφέρει η Τουρκία να προσλαμβάνει από πολλές πλευρές ότι έχει πολλά να κερδίσει αν μπει στην ομάδα των λογικών χωρών, που ενεργούν κατά το Διεθνές Δίκαιο. Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από τίποτε. Ισα ίσα, θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος του συστήματος ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής μας. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να παίξουμε με κανόνες, όχι εκτός κανόνων», είπε, σχετικά με τους «όρους» του ιμπεριαλιστικού παζαριού για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο σε ό,τι αφορά πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους.

Κι αυτό έστω κι αν παραδέχτηκε πως παρότι αναμενόταν ότι μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και το άτυπο γεύμα με τον Ελληνα πρωθυπουργό η Τουρκία θα έμπαινε σε μια φάση μη όξυνσης και στο Αιγαίο και στη ρητορική, δεν επαληθεύτηκε αυτή η προσδοκία. Και πώς να γινόταν, άλλωστε, εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.

Τέλος, για την επίσκεψή του προχτές στην Αλβανία σχολίασε ότι ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, παραπέμποντας στην ευθυγράμμιση της γειτονικής χώρας με τις ευρωενωσιακές «συστάσεις» και στο συνυποσχετικό που έχει δρομολογηθεί για παραπομπή των διαφορών στη Χάγη, παρότι η αλβανική πλευρά ξανάβαλε θέμα Τσάμηδων και περιουσιών τους στην Ελλάδα, σε άλλο ένα δείγμα ότι στα ιμπεριαλιστικά παζάρια «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» και πάντα σε βάρος των λαών. Σημειωτέον, ο Ν. Δένδιας απαντώντας στη συνέντευξη Τύπου έλεγε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων (...) θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία».

Σήμερα ο ΥΠΕΞ, συνεχίζοντας την ...τουρνέ του στα Δυτικά Βαλκάνια, επισκέπτεται τα Σκόπια. Οπως αναφερεται μάλιστα από το υπουργείο, οι συνομιλίες στη γείτονα αναμένεται να εστιάσουν «στην πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή» της ΝΑΤΟικής κοπής Συνθήκης των Πρεσπών, «στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας, του εμπορίου και της Ενέργειας, και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ν. Δένδιας επέδωσε χτες στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνις ρηματική διακοίνωση με την οποία ενημερώνει και επίσημα για την έγκριση από τη Βουλή της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανικό ορμητήριο.

Μάλιστα, δίνοντας τη νότα στον Τσούνις ο ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε πως ο διάλογος στη Βουλή «έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία, ακόμα και πέραν των 181 βουλευτών, πιστεύει βαθιά στη σχέση της Ελλάδος με τις ΗΠΑ» και ευχήθηκε η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη «να συνεχιστεί με την περαιτέρω εμβάθυνση» των διμερών σχέσεων.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης διέχεε ότι συζήτησαν με τον Ν. Δένδια πάνω στο πώς μπορούν να χτίσουν πάνω στο «θετικό μομέντουμ» της πρόσφατης επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, προκειμένου όπως είπε να προωθήσουν τους «κοινούς σκοπούς» τους, «ενισχυμένοι» από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας σε Λιβαδειά και Κρήτη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφτεί τη Λιβαδειά την Πέμπτη 26 Μάη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

-- Στις 12 μ. θα επισκεφτεί το δημαρχείο και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Λεβαδέων Ιωάννη Ταγκαλέγκα.

-- Στη 1 μ.μ. θα συναντηθεί με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς στα γραφεία του ΕΚ.

-- Στις 6.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τα ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λιβαδειάς, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

-- Στις 7.15 μ.μ. θα συναντηθεί με το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

-- Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

***

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μάη ο Δ. Κουτσούμπας θα επισκεφτεί την Κρήτη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Σάββατο 28 Μάη στο Ηράκλειο

-- Στις 11.30 π.μ. θα περιοδεύσει και θα μιλήσει σε σύσκεψη εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στον Τουρισμό, στο ξενοδοχείο «Candia Maris» στην Αμμουδάρα Ηρακλείου.

-- Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του Κόμματος, στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Κυριακή 29 Μάη στα Χανιά

-- Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του Κόμματος, στο κέντρο «Ευτυχία Παλλάς» στο Κολυμπάρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ