Εκτός ορίων οι υγειονομικοί, πάνω από τους μισούς διασωληνωμένους είναι πλήρως εμβολιασμένοι
Eurokinissi |
Στο μεταξύ, και χτες 21 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.599 θάνατοι.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 167 και πλέον το 50,3% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Επιβεβαιώθηκαν 6.937 νέα κρούσματα, με τα 685 να αφορούν νέες επαναλοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν είναι 3.401.927 και των επαναλοιμώξεων 130.005 (3,7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Την ίδια στιγμή, τον δικό τους «Γολγοθά» εξακολουθούν να τραβάνε οι υγειονομικοί, με την εντατικοποίηση να τους τσακίζει, λόγω των μεγάλων ελλείψεων, και με τα χρωστούμενα ρεπό και τις άδειες να εκτοξεύονται μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ πραγματοποιεί τρίωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 μ.μ.) για όλο το προσωπικό του χειρουργείου και του Αναισθησιολογικού και καλεί σε συνέλευση στο αμφιθέατρο στις 9 π.μ., καθώς επιδιώκεται η λειτουργία των 9 χειρουργικών κρεβατιών του νοσοκομείου με αύξηση της εντατικοποίησης και περικοπή αδειών του ανεπαρκούς αριθμητικά προσωπικού των δύο Τμημάτων.
«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν περιοριστεί τα χειρουργικά τραπέζια (λειτουργούν τα 5), προκειμένου να εξασφαλιστούν προσωπικό και υποδομές για την περίθαλψη των COVID περιστατικών. Η αίθουσα ανάνηψης είχε μετατραπεί για κάποιο χρονικό διάστημα σε ΜΕΘ, νοσηλεύτριες του Αναισθησιολογικού και του χειρουργείου είχαν μετακινηθεί στις μονάδες αντιμετώπισης κορονοϊού (ΜΑΚ), αναισθησιολόγοι υποχρεώθηκαν να κάνουν εφημερίες και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κλίνες ΜΕΘ δεσμεύθηκαν για τα COVID περιστατικά κ.λπ.
Η πλήρης λειτουργία όμως των τακτικών χειρουργείων δεν είναι εφικτή με το υπάρχον προσωπικό, εκτός αν για άλλη μια φορά θυσιαστούν ρεπό, άδειες και άλλες απαραίτητες δραστηριότητες του Αναισθησιολογικού. Οι αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν για να καλύψουν 9 χειρουργικά κρεβάτια και ταυτόχρονα την αίθουσα ανάνηψης, την εφαρμογή αναλγησίας για τον οξύ πόνο (μετεγχειρητικά, στα ΤΕΠ κ.λπ.), τη σημαντική λειτουργία του ιατρείου πόνου (τρεις φορές τη βδομάδα), επείγοντα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης και/ή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, στις ERCP κ.ο.κ. Τουλάχιστον 3 θέσεις αναισθησιολόγων είναι κενές, 2 αναισθησιολόγοι συνταξιοδοτήθηκαν (χωρίς να αναπληρωθούν), 2 λείπουν σε πολύμηνη αναρρωτική άδεια.
Ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό του Αναισθησιολογικού επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. 2 νοσηλευτές έχουν μετατεθεί σε Χανιά και Σητεία, 4 συνταξιοδοτήθηκαν (επίκειται άλλη μία συνταξιοδότηση) και 3 έχουν μετακινηθεί σε άλλα Τμήματα του νοσοκομείου (άλλοι 4 είχαν μετακινηθεί στη ΜΑΚ και αλλού και επέστρεψαν πρόσφατα). 2 ειδικευόμενες νοσηλεύτριες που ήρθαν τον Γενάρη φεύγουν τέλη Ιούνη. Συνολικά το νοσηλευτικό προσωπικό του αναισθησιολογικού είναι λιγότερο σε σχέση με πριν την πανδημία», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και με το υπόλοιπο προσωπικό του χειρουργείου, τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τους βοηθούς θαλάμου, τους τραυματιοφορείς.
Ενδεικτικό των ελλείψεων είναι το γεγονός ότι σε καθέναν από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τις καθαρίστριες οφείλονται δεκάδες μέρες αδειών και ρεπό, με συνέπεια τη συσσωρευμένη κόπωσή τους. Οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει την άδεια του 2021, σε κάποιους οφείλονται και μέρες άδειας του 2020, ενώ σχεδόν κανείς δεν έχει πάρει την άδεια του 2022. Στις καθαρίστριες οφείλονται πάνω από 500 μέρες ρεπό και αδειών συνολικά! «Μάλιστα, η διοίκηση απειλεί να κόψει τις κανονικές άδειες στους εργαζόμενους του Αναισθησιολογικού και του χειρουργείου τους επόμενους δύο μήνες, ώστε να λειτουργήσουν και τα 9 κρεβάτια», σημειώνει το Σωματείο και επισημαίνει ότι προϋπόθεση για την επαναφορά των χειρουργείων χωρίς την υποβάθμιση άλλων λειτουργιών είναι η ενίσχυση του νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με ανθρώπινα ωράρια και οι ασθενείς να απολαμβάνουν ποιοτικές, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.
Εδώ και 17 μήνες στο Θωρακοχειρουργικό Τμήμα του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου υπηρετούν μόνο 2 γιατροί, ένας επιμελητής Α' και ένας επιμελητής Β', μετά την παραίτηση του τελευταίου επικουρικού.
Το γεγονός αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα κι όταν το Σισμανόγλειο είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο COVID «οι συνάδελφοι κάλυπταν τις ανάγκες με 15 εφημερίες ετοιμότητας ο κάθε ένας. Μετά την επανένταξη του νοσοκομείου στις γενικές εφημερίες από 15/3/2022, ενώ το Τμήμα είχε εξαιρεθεί - και σωστά - από τη γενική εφημερία, στις 2/5/2022 η 1η ΥΠΕ το επανέφερε. Οι γιατροί υποχρεούνται να καλύπτουν 7 - 8 γενικές εφημερίες τον μήνα, 21 - 22 πρωινές και ό,τι επείγον περιστατικό προκύψει από τα 2 Πνευμονολογικά Τμήματα, συν τα τακτικά χειρουργεία. Είναι προφανές ότι το Τμήμα λειτουργεί με τραγική υποστελέχωση και σε συνθήκες ανασφαλούς λειτουργίας, με αποτέλεσμα το προσωπικό να έχει φτάσει στα όρια της εξάντλησης, καθώς δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα να πάρουν άδεια».
Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί την άμεση ενίσχυση του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος με 2 ειδικευμένους θωρακοχειρουργούς, ώστε να μπορεί να λειτουργεί το Τμήμα με ασφάλεια, και την άμεση προκήρυξη τουλάχιστον της μίας κενής οργανικής θέσης επιμελητή Β'.
«Οι εργαζόμενοι στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) δεν δικαιούμαστε επίδομα ανθυγιεινής εργασίας παρότι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας και ερχόμαστε σε επαφή με δεκάδες κρούσματα τη μέρα χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (ληγμένα γάντια, έλλειψη μολυσματικών κυτίων, μάσκες που δεν είναι υψηλής προστασίας) και σε συνθήκες όχι πάντα κατάλληλες και σύμφωνες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ακόμη και σε χώρους που υπάρχουν ποντίκια.
Ακόμη, ενώ έχουμε ενημερωθεί προφορικά από την πρόσληψή μας ότι οι συμβάσεις μας θα παρατείνονται έως και τον Νοέμβριο του 2022, οι συμβάσεις που τελικά υπογράφαμε ήταν τρίμηνες, με αποτέλεσμα να είμαστε μετέωροι καθώς με τη λήξη κάθε σύμβασης δεν είχαμε καμία επίσημη πληροφόρηση ότι θα ανανεωθούν. Οι συμβάσεις μας έχουν λήξει από τον Μάρτιο και ακόμη δεν έχουμε υπογράψει την επόμενη σύμβαση που ήδη έχει λήξει. Γεγονός χαρακτηριστικό της διαχείρισης του διοικητικού μέρους του προγράμματος που είχε ανατεθεί σε εργολαβική εταιρεία, της οποίας μάλιστα η σύμβαση έχει λήξει και δεν θα ανανεωθεί».
Τα παραπάνω είναι μέρος μιας ακόμη καταγγελίας που σκιαγραφεί τη «διαχείριση της πανδημίας» με όρους «κόστους - οφέλους» και έρχεται από το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που απαιτεί μόνιμη και σταθερή δουλειά, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και συνέχιση χορήγησης της ειδικής αποζημίωσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, οι εργαζόμενοι των ΚΟΜΥ από τις αρχές του 2020 έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση της πανδημίας, σε όλη την επικράτεια, διενεργώντας εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους - μοριακούς και αντιγονικούς - στις πύλες εισόδου, τυχαίους αλλά και στοχευμένους ελέγχους στον γενικό πληθυσμό, καθώς και στη διερεύνηση συρροών, στην προστασία των ευάλωτων κλειστών δομών, στην ανάληψη του εμβολιασμού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων και ψυχιατρικές δομές.
Επιπροσθέτως, η αποζημίωση προσωπικού των ΚΟΜΥ και Κέντρων Υγείας κατά του κορονοϊού Covid-19 σταμάτησε να καταβάλλεται από τον Νοέμβρη του 2021, χωρίς κάποια επίσημη ενημέρωση. Αντίστοιχα, στους διοικητικούς υπαλλήλους που στηρίζουν τις δράσεις καθώς και στο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) που διαχειρίζεται τις κλήσεις του 1135 έχουν επίσης παγώσει οι ειδικές αποζημιώσεις χωρίς προειδοποίηση από τον Νοέμβρη και ακόμη δεν έχουν επίσημη ενημέρωση αν θα τα πάρουν αναδρομικά. «Συνάδελφοι που αρνήθηκαν να δουλέψουν εκτός καθημερινής, με ασήμαντο πρόσχημα, εκδικητικά, μεταφέρθηκαν σε άλλη θέση. Ακόμη, οι συνάδελφοι που διαχειρίζονται τις κλήσεις του 1135, που είναι 24ωρη γραμμή, δουλεύουν ενίοτε βάρδιες που απέχουν 8 ώρες μεταξύ τους παράνομα αφού από τον νόμο προβλέπεται ότι δύο βάρδιες πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 11 ωρών. Τέλος, το πρόγραμμα των εργαζομένων στις ΚΟΜΥ μάς κοινοποιείται καθημερινά μετά τις 6, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε για τις επόμενες μέρες το ωράριό μας ώστε να προγραμματίσουμε τις ζωές μας», καταγγέλλει το Σωματείο και διεκδικεί: Παράταση της ημερομηνίας χρήσης των αδειών από το 2020 και το 2021. Αμεση καταβολή κάθε κυριακάτικης και υπερωριακής εργασίας. Κατάλληλες συνθήκες εργασίας και παροχή του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και κτιριακών υποδομών. Αμεση αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και καταβολή μισθολογικού κλιμακίου, θέσπιση μοριοδότησης ειδικής εμπειρίας, αναγνώριση επαγγελματικών διπλωμάτων των οδηγών.