Η κυβέρνηση Σογκαβάρε καταγγέλλει ότι δέχτηκε απειλές για εισβολή μετά τη συμφωνία
Copyright 2022 The Associated |
Από παλιότερη επίσκεψη του πρωθυπουργού των Νήσων Σολομώντα στο Πεκίνο |
Ο Σογκαβάρε αναφέρθηκε σε «μέρη που δηλώνουν ανησυχία» για τη συμφωνία, τα οποία κατήγγειλε για «συνεχή επίδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης» αλλά και «σιωπηρή προειδοποίηση στρατιωτικής επέμβασης στις Νήσους Σολομώντα αν τα εθνικά συμφέροντα που έχουν στις Νήσους υπονομευτούν (...) Με άλλα λόγια, μας απείλησαν με εισβολή». Πρόσθεσε δε ότι «μας συμπεριφέρονται σαν μαθητές νηπιαγωγείου που περπατάμε με όπλα στα χέρια και γι' αυτό χρειαζόμαστε επιτήρηση. Μας προσβάλλουν».
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας - που μαζί με τις ΗΠΑ ύψωσαν από την πρώτη στιγμή τους τόνους κατά της συμφωνίας Κίνας και Νήσων Σολομώντα - Σκοτ Μόρισον σχολίασε ότι «φυσικά τίποτα από αυτά» που ο Σογκαβάρε κατήγγειλε δεν ισχύει, ενώ απέρριψε πρόταση της αντιπολίτευσης (του Εργατικού Κόμματος) να έχει άμεση τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.
Είπε δε ότι η Αυστραλία πρέπει να μείνει «ήρεμη και συγκροτημένη» στις σχέσεις της με τις Νήσους (με τις οποίες, σημειωτέον, έχει κι εκείνη συμφωνία «αμυντικής» συνεργασίας) και συνέχισε αναδεικνύοντας την ετοιμότητα της Καμπέρα και των συμμάχων της (και κυρίως των ΗΠΑ φυσικά) να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα: «Ο κ. Σογκαβάρε προχώρησε σε μυστική συμφωνία με την κινεζική κυβέρνηση (...) Αυτό δεν μας εξέπληξε, και άρα τώρα απλά πρέπει να εργαστούμε υπεύθυνα μαζί με τους εταίρους μας για να διαχειριστούμε την κατάσταση για τα συμφέροντα στην ασφάλεια της Αυστραλίας αλλά και των Νήσων (...) Ανησυχούμε πολύ για τις Νήσους. Ανησυχούμε πολύ για την ευρύτερη ασφάλεια στον Νοτιοδυτικό Ειρηνικό».
Σημειωτέον, στις 21 Μάη θα γίνουν στην Αυστραλία βουλευτικές εκλογές, ενώ το Εργατικό Κόμμα (το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης) περιγράφει τη συμφωνία Κίνας - Νήσων Σολομώντα ως «τη μεγαλύτερη αποτυχία στην εξωτερική πολιτική της Αυστραλίας» μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες Σογκαβάρε, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας Ζάο Λιζιάν δήλωσε ότι «αντανακλούν την κοινή φωνή όλων των χωρών του Ειρηνικού (...) Δείχνουν ακόμα ότι οι κατηγορίες ΗΠΑ και Αυστραλίας ενάντια στην Κίνα έγιναν εντελώς με δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Στην τελική ευθεία αναμένεται να μπει το επόμενο διάστημα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ η διαδικασία για την ολοκλήρωση κατάρτισης νομοσχεδίου που εκκρεμεί πάνω από έναν χρόνο, με στόχο τη διάθεση εκατοντάδων δισ. δολαρίων για τη στήριξη των αμερικανικών τεχνολογικών μονοπωλίων στον εντεινόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα.
Ο στόχος του αμερικανικού κεφαλαίου απέναντι στο Πεκίνο είναι βέβαια κοινός, αλλά αυτό δεν αναιρεί τα σφοδρά ενδοαστικά παζάρια για τη «μοιρασιά» του νέου τεράστιου κρατικού πακέτου.
Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας θα αρχίσουν τις διαβουλεύσεις τους για την τελική μορφή του νομοσχεδίου, αφού η Γερουσία ψηφίσει για το σύνολο των 28 διακομματικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί. Ωστόσο, πηγές στο αμερικανικό Κογκρέσο δεν αποκλείουν να χρειαστούν ακόμη κάποιοι μήνες πριν την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας για ένα τελικό συμβιβαστικό νομοσχέδιο απέναντι στα κινεζικά τεχνολογικά μονοπώλια.
Σε μία από τις 28 ψηφοφορίες, η Γερουσία ψήφισε 86-12 με σημαντική διακομματική υποστήριξη για μία «πρόταση οδηγιών» που προώθησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, επιδιώκοντας μία αναφορά σε κυρώσεις για το Ιράν, με επίκληση στην τρομοκρατία, ώστε παράλληλα να περιοριστεί η συνεργασία Κίνας - Ιράν. Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή γίνει νόμος, η πρόβλεψή της μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολες τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Οι γερουσιαστές ψήφισαν επίσης με 62-33 μία άλλη πρόταση, που προβλέπει την απαγόρευση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προχωρήσει σε άρση του χαρακτηρισμού ως τρομοκρατικής οργάνωσης των «Φρουρών της Επανάστασης» του Ιράν, θέτοντας ένα εμπόδιο στην αναζωογόνηση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας.
Μία άλλη πρόταση, που προώθησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μπαράσο, ήταν σχετική με την ομοσπονδιακή χρηματοδοτική μίσθωση για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ψηφίστηκε με ψήφους 53-44.
Εως αργά προχτές βράδυ η Γερουσία είχε επίσης ολοκληρώσει πάνω από 12 ψηφοφορίες, με τους γερουσιαστές να ψηφίζουν 78-17 μία πρόταση του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, που επιδιώκει την απάλειψη πρόβλεψης για τη χορήγηση 10 δισ. δολαρίων (9,41 δισ. ευρώ) σχετικά με την ανάπτυξη νέου διαστημικού οχήματος προσεδάφισης στη Σελήνη για τη NASA στη διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος «Blue Origin».
Την ανησυχία πολλών ευρωπαϊκών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα για τις συνέπειες από τα αυστηρά lockdown, που οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν κατά τόπους για την πανδημία, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, Γ. Βούτκε, που ανέφερε ότι «τα μέλη μας έχουν μέχρι στιγμής αντεπεξέλθει, αλλά αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση θα αρχίσουν όλο και περισσότερο να εξετάζουν εναλλακτικές της Κίνας».
Σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητηρίου, σχεδόν το 1/4 των μελών του απάντησε σε σχετική έρευνα ότι σκέφτεται να μεταφέρει τις παρούσες ή σχεδιαζόμενες επενδύσεις του εκτός Κίνας.
Θυμίζουμε ότι μετά τα εκτεταμένα lockdown στη Σαγκάη, περιορισμοί σε μετακινήσεις εφαρμόστηκαν και στο Πεκίνο.
Ο Βούτκε είπε ότι «παρότι ο πόλεμος (σ.σ. στην Ουκρανία) είχε επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κίνα, η Covid-19 συνιστά μια πολύ πιο άμεση πρόκληση και έχει προκαλέσει μια αξιοσημείωτη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης».
Σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων αναθεώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις τους για τα έσοδα του 2022 και το 1/3 κατέγραψε μείωση προσωπικού, ενώ αναφέρεται ότι «η κινεζική αγορά έχει πάψει σε μεγάλο βαθμό να είναι ελκυστική για πολλούς από τους ερωτηθέντες».
ΑΓΚΥΡΑ.-- Το 70% άγγιξε ο πληθωρισμός στην Τουρκία (69,97%), όπως ανακοίνωσε χτες η στατιστική υπηρεσία της χώρας, με την τεράστια ακρίβεια που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά να αυξάνεται όλο και περισσότερο.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τοπικές εκλογές για περίπου 4.400 έδρες σε σχεδόν 150 δήμους και περιφέρειες πραγματοποιήθηκαν χτες στην Αγγλία, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία οι εκλογές αφορούσαν την ανάδειξη νέας περιφερειακής 90μελούς Βουλής. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που επικαλούνται βρετανικά ΜΜΕ, οι Συντηρητικοί αναμενόταν να χάσουν τουλάχιστον 200 έδρες δημοτικών συμβουλίων στην Αγγλία και οι Εργατικοί να κερδίσουν τουλάχιστον 150. Στη Βόρεια Ιρλανδία οι δημοσκοπήσεις έφερναν το Σιν Φέιν στην πρώτη θέση, για πρώτη φορά στην ιστορία του.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική γερουσία ψήφισε με 62 ψήφους υπέρ και 33 κατά απόφαση με την οποία απορρίπτει οποιαδήποτε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εφόσον δεν σταματά την υποστήριξη της Τεχεράνης «στην τρομοκρατία, στην αύξηση του πυραυλικού της οπλοστασίου και στη συνεργασία της με την Κίνα».
ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν ένα τρίτο κρούσμα του ιού Εμπολα στην πόλη Μπαντάκα, στο βορειοδυτικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Πρόκειται για έναν 48χρονο, επαφή υψηλού κινδύνου του πρώτου ανθρώπου που ασθένησε από αιμορραγικό πυρετό κατά το πρόσφατο ξέσπασμα του ιού στη χώρα.
Με έξωση απειλούνται περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι χωρικοί της περιοχής Μασαφέρ Γιάτα (νότια Χεβρώνα) στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε προχτές βράδυ (πριν από τη χτεσινή αργία για τη «Μέρα Ανεξαρτησίας» του Ισραήλ) ότι ο στρατός έχει δικαιώματα στη γη που κατοικούν επί πολλές δεκαετίες οι Παλαιστίνιοι χωρικοί, με το έωλο επιχείρημα ότι δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι και άρα δεν έχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε έκταση που ο στρατός είχε χαρακτηρίσει «πεδίο βολής» από τη δεκαετία του 1980.
Με τον τρόπο αυτό, έπειτα από 20ετή νομική μάχη, το Ανώτατο Δικαστήριο αγνόησε επιδεικτικά αφενός τις διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ που απαγορεύουν την αλλαγή χρήσης κατεχόμενης γης και αφετέρου τις μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων που απέδειξαν στο δικαστήριο πως η συγκεκριμένη περιοχή κατοικούνταν επί πολλές δεκαετίες πριν ο ισραηλινός στρατός την χαρακτηρίσει «πεδίο βολής».
Νωρίτερα χτες, στον χώρο κοντά στο τέμενος Αλ Ακσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών, όταν οι κατοχικές δυνάμεις απέκλεισαν ξανά τον χώρο σε μουσουλμάνους προσκυνητές για να περάσουν ομάδες Εβραίων εθνικιστών ακροδεξιών με την ιδιότητα του «επισκέπτη». Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά τουλάχιστον δύο άτομα και συνελήφθησαν περίπου 50.
Οι χτεσινές συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά την 74η επέτειο ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια βδομάδα ο επικεφαλής της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, απείλησε το Ισραήλ με εκτόξευση ρουκετών σε περίπτωση «νέας επίθεσης» στο Αλ Ακσα. Τις προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο σοβαρής κλιμάκωσης της βίας επανέλαβε προχτές ανώτερο στέλεχος της «Χαμάς».
Σχέδια «εκούσιου» επαναπατρισμού περίπου ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων που ζουν σήμερα στην Τουρκία ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν, εγκαινιάζοντας μέσω τηλεδιάσκεψης περίπου 50.000 κατοικίες και άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις που έφτιαξαν τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όπου έχει πρόσβαση ο τουρκικός στρατός.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου «Anandolu» αναφέρεται πως θα κατασκευαστούν συνολικά 100.000 σπίτια για να επιστρέψουν στο Ιντλίμπ και άλλοι Σύροι πρόσφυγες.
Επιπλέον σε συναφές ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου «Bloomberg» αναφέρεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν προβλέπει την επιστροφή και μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων (αρκετοί Τουρκμάνοι ανάμεσά τους) σε περιοχές όπως Αζάζ, Τζαραμπλούς, Αλ Μπαμπ, Ρας αλ Αΐν.
Πιθανότερος στόχος μίας τέτοιας κίνησης είναι μεταξύ άλλων και η αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης περιοχών της Συρίας που συνορεύουν με την Τουρκία σε βάρος Κούρδων της περιοχής.