ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Μάη 2022
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς προληπτικό επιδημιολογικό έλεγχο η επιστροφή στα σχολεία

Ξεκινάνε σήμερα τα μαθήματα μετά τις διακοπές του Πάσχα

INTIME NEWS

Με νέα πρωτόκολλα επιστρέφουν σήμερα στα σχολεία οι μαθητές μετά τις διακοπές του Πάσχα, καθώς πέρα από τα ήδη ανεπαρκή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, καταργούνται και τα self test.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στα σχολεία δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ θα διενεργούν προληπτικά 1 ράπιντ τεστ τη βδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους παραμένει.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ θα διενεργούν 2 σελφ τεστ (μέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και θα χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα για 10 μέρες.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στον γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς, δηλαδή παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 μέρες τουλάχιστον, με μέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως μέρα 0. Η απομόνωση διακόπτεται αν μετά από πέντε μέρες έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται.

Οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο.

Στα πανεπιστήμια, ΙΕΚ και κολέγια, οι μη εμβολιασμένοι καθηγητές διενεργούν 1 ράπιντ τεστ τη βδομάδα με δικό τους κόστος, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τρίτη. Οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές/καταρτιζόμενοι/σπουδαστές δεν υποβάλλονται σε τακτικό υποχρεωτικό έλεγχο, δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση και δεν θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ από μη εμβολιασμένους και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το μέτρο που παραμένει είναι η διατήρηση της υφιστάμενης υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

  • «Να συνεχιστεί ο προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό στα σχολεία» έχει ζητήσει η ΑΣΓΜΕ, διεκδικώντας μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα test ιχνηλάτησης με ευθύνη του ΕΟΔΥ στα σχολεία, δωρεάν rapid test για όλους τους μαθητές, αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν για όλους τους μαθητές.
Απαράδεκτη απόφαση για απολύσεις υγειονομικών με τρίμηνες συμβάσεις

Να ανακληθεί απαιτεί το ΚΚΕ

Αφού πρώτα σφύριξε τη λήξη της πανδημίας, η κυβέρνηση απολύει τώρα με μια απαράδεκτη απόφαση, που έφτασε στα νοσοκομεία στις 27/4, τους εργαζόμενους που εργάζονται με 3μηνες συμβάσεις, προκειμένου να καλύψουν μέρος όσων είχαν τεθεί σε αναστολή.

Την απαράδεκτη αυτή απόφαση καταγγέλλει το ΚΚΕ και ζητάει να ανακληθεί. Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, με μία απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Υγείας, προχωράει σε απολύσεις των εργαζομένων που προσλήφθηκαν στις δομές Υγείας με συμβάσεις τριών μηνών για να αντικαταστήσουν τους υγειονομικούς που η ίδια έβγαλε σε αναστολή.

Αφού τους ξεζούμισε, τους άφησε σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτους, τώρα τους πετάει στον δρόμο ως "υπεράριθμους", με το πρόσχημα ότι υγειονομικοί γυρίζουν από την αναστολή "επειδή εμβολιάστηκαν ή νόσησαν".

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση με απόφασή της "τέλειωσε" την πανδημία μέχρι τη λήξη της τουριστικής περιόδου, συνεχίζει να αξιοποιεί με το χείριστο τρόπο τον εμβολιασμό - ως εργαλείο απολύσεων - και να κρατάει σε ομηρία χιλιάδες εργαζόμενους υγειονομικούς.

Το ΚΚΕ απαιτεί άμεσα από το υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση, να επανέλθουν στην εργασία τους όσοι υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Και πάλι δεν φτάνουν για να καλύψουν τις συνεχώς διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες στην Υγεία».

  • «Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ με αφορμή τις επικείμενες απολύσεις και καλεί σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ.
Υπερεξόντωση γιατρών στο όνομα των ... «αντοχών της οικονομίας»

Στο «Αττικόν» τις προηγούμενες μέρες οι γιατροί όλων των κλινικών κλήθηκαν να μειώσουν τις εφημερίες, επειδή υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν! Συγκεκριμένα, με έγγραφο της διοίκησης για τον μήνα Μάη, «ο υπολογισμός του προγραμματισμού των εφημεριών ανέρχεται σε 442.777.89 ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά 2.236 ευρώ το μηνιαίο πλαφόν (440.541 ευρώ) και αναλογεί σε περίπου 20 εφημερίες»!

Το ιατρικό προσωπικό κλήθηκε να «εναρμονιστεί» με τους διαχρονικά πετσοκομμένους προϋπολογισμούς και τα πλαφόν της αθλιότητας που θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους υγεία και αυτή των ασθενών. Με δεύτερο έγγραφο, λίγες μέρες αργότερα, η διοίκηση τραβάει το αυτί στους εργαζόμενους επειδή «δεν ανταποκρίθηκαν στη μείωση των εφημεριών» και τους απειλεί με την άρνηση έγκρισης του σχετικού ποσού, σε μια προσπάθεια να βγάλει από τη μύγα ξίγκι.

Για το συγκεκριμένο συμβάν, ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν», καταγγέλλει:

«Αλλο ένα ντροπιαστικό έγγραφο στάλθηκε από τη διοίκηση του ΠΓΝ "Αττικόν" σύμφωνα με το οποίο οι γιατροί πρέπει να μειώσουν τις εφημερίες που κάνουν κατά είκοσι (20) γιατί ο προϋπολογισμός κυβέρνησης - υπουργείου - 2ης ΥΠΕ... δεν βγαίνει!! Ζητάνε από τους γιατρούς του νοσοκομείου που από εξαρχής ήταν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας να ελαττώσουν τις εφημερίες τους για να γλιτώσουν το αστρονομικό ποσό των 2.200 ευρώ!! Δηλαδή να υπερεξοντωθούν τουλάχιστον 20 συνάδελφοι, να μπει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών γιατί ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να βγει από τα όρια της αθλιότητάς του.

Ποια κλινική θα κόψει από τις εφημερίες της, αγαπητοί κύριοι; Οι Παθολογικές κλινικές στις οποίες οι ειδικευόμενοι δεν κοιμούνται ποτέ; Οι εργαστηριακές ειδικότητες που εφημερεύει μόνο ένας γιατρός στην πλειοψηφία των περιπτώσεων; Οι Χειρουργικές κλινικές που εφημερεύουν με το κατώτατο όριο ασφαλείας; `Η μήπως η ΜΕΘ μιας και κηρύξατε μόνοι σας τη λήξη της πανδημίας; Μήπως θέλετε να μην εφημερεύει κανένας μήπως γλιτώσετε κανένα ευρώ; Η κατάντια της πολιτικής της κυβέρνησης και των διοικήσεων ΥΠΕ - νοσοκομείου δεν έχει πάτο. Είναι εξευτελιστική για τους γιατρούς και επικίνδυνη για τους ασθενείς. Αποσύρετε το απαράδεκτο έγγραφο και βρείτε λεφτά να πληρώσετε τους γιατρούς. Καμία κλινική να μη μειώσει τον προγραμματισμό των εφημεριών της».

Συμπράξεις με ιδιώτες αντί για ενίσχυση του ρημαγμένου ΕΚΑΒ

Τη σκυτάλη στην αθλιότητα που έχουν διαμορφώσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο ΕΚΑΒ παίρνει η σημερινή κυβέρνηση, προωθώντας τη «μεταρρύθμιση» και τη «γρήγορη οικοδόμηση ενός νέου ΕΚΑΒ». Την ώρα που ο λαός κόβει και τα αυτονόητα είδη πρώτης ανάγκης για να τα βγάλει πέρα, η κυβέρνηση διευρύνει τις εγκληματικές «συμπράξεις» με τον ιδιωτικό τομέα, εμπορευματοποιώντας παραπέρα την άμεση βοήθεια και την επείγουσα ιατρική.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της 1ης ΥΠΕ, κατοχυρώνονται «υπηρεσίες μίσθωσης αδειοδοτημένων ασθενοφόρων για την εξυπηρέτηση δευτερογενών διακομιδών (όπως εξιτήρια και επανεξετάσεις) των δομών υγείας αρμοδιότητας της 1ης ΥΠΕ, διάρκειας έως και 15/05/2022 με δυνατότητα παράτασης» στην ασφαλιστική εταιρεία «Europ Assistance Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» με παρουσία - όπως γράφεται - σε 200 χώρες στον τομέα οδικής βοήθειας!

Η απόφαση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 28 Απρίλη στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο» και «Ιπποκράτειο». Δηλαδή η κυβέρνηση - που όπως και οι προηγούμενες διαφήμιζαν τις «δωρεές» ασθενοφόρων διαφόρων μεγαλοεργοδοτών - αντί να αυξήσει τον προϋπολογισμό για το ΕΚΑΒ, να εξασφαλίσει στόλο και πληρώματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας ή να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, θα διευρύνει τις μπίζνες, μισθώνοντας ασθενοφόρα απ' την ασφαλιστική εταιρεία, η οποία θα εξυπηρετεί μόνο non covid ασθενείς.

Το κοστολόγιο της μίσθωσης που ανακοινώθηκε έχει ως εξής: Ασθενοφόρα έναντι 45 - 50 ευρώ για διακομιδές εντός Αθηνών και προαστίων (με επιστροφή στο νοσοκομείο προέλευσης ανέρχεται στα 70 ευρώ), 60 - 90 ευρώ για το υπόλοιπο Αττικής. Το πλήρωμά τους θα είναι ένας οδηγός και ένας νοσηλευτής - διασώστης! Ο προγραμματισμός των διακομιδών θα πραγματοποιείται από το ΕΚΑΒ, όπου ο χρόνος απόκρισης της διακομιδής για τα εξιτήρια θα είναι 2 ώρες μετά την ειδοποίηση.

Συνολικά 87 ακόμα νεκροί από την Παρασκευή

Συνολικά 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Παρασκευή μέχρι χτες, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των νεκρών με Covid-19 σε 29.205. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, φτάνοντας τις τελευταίες τρεις μέρες τις 474. Με λιγότερα από 50.000 τεστ ημερησίως (δηλαδή ούτε το 0,5% του πληθυσμού) τις τελευταίες τρεις μέρες επιβεβαιώθηκαν συνολικά 12.081 νέα κρούσματα. Εδώ και δυόμισι χρόνια δεν έχουν παρθεί μέτρα ούτε για την επιτήρηση της υγείας των 3.331.288 ανθρώπων που νόσησαν, ενώ είναι γνωστό ότι οι 3 στους 4 εμφανίζουν συμπτώματα long covid, με τους επιστήμονες να μιλούν για μια νέα μακροχρόνια νόσο. Τουλάχιστον 123.306 (το 3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων) έχουν επαναμολυνθεί από τον ιό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ