ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στις 18 Μάη οι φοιτητικές εκλογές

Η προετοιμασία τους να γίνει υπόθεση των φοιτητών και των συλλόγων τους, τονίζει η «Πανσπουδαστική ΚΣ» και καλεί σε μαζική συμμετοχή και στήριξη των ψηφοδελτίων της

Την Τετάρτη 18 Μάη θα διεξαχθούν φέτος οι φοιτητικές εκλογές. Μετά από τρία χρόνια οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων και να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης και ενίσχυσης του αγώνα για τα δικαιώματά τους, που βρίσκονται στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων.

Εδώ και ένα μήνα οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» πρωτοστάτησαν με κάθε τρόπο για να διασφαλιστεί ότι θα πραγματοποιηθούν φέτος οι φοιτητικές εκλογές, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης και τις μεθοδεύσεις της ΔΑΠ να υπονομεύσουν τη διεξαγωγή τους.

Στην τοποθέτησή τους στη διαπαραταξιακή συνάντηση για την ανακοίνωση της ημερομηνίας των φοιτητικών εκλογών αναφέρουν:

«Οι εκλεγμένοι με την "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" θεωρούμε αναγκαία τη διεξαγωγή φέτος των φοιτητικών εκλογών στις 18 Μάη, με ενιαία πανελλαδική ημερομηνία, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να υπονομεύσει τις διαδικασίες των συλλόγων.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι μπορούν να εμποδίσουν στην πράξη την παρέμβαση του κράτους, όπως για παράδειγμα τις ηλεκτρονικές διαδικασίες ή τα ενιαία ψηφοδέλτια. Εχουν τη δύναμη να ακυρώσουν στην πράξη την προσπάθεια εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές τον Μάη, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης της αστυνομίας στις φοιτητικές εκλογές.

Η προετοιμασία των φοιτητικών εκλογών πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των φοιτητών και των συλλόγων τους, μέσα από εκλογοαπολογιστικές γενικές συνελεύσεις, στις οποίες γίνεται γόνιμη κριτική και απολογισμός του συλλόγου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασίζεται ο τόπος των εκλογών, εντός πανεπιστημιακού χώρου και εκλέγεται η εφορευτική επιτροπή, που αναλαμβάνει τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Η τελευταία απόπειρα για τη διεξαγωγή του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου έγινε το 2009, όπου εμφανίστηκαν μόνο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της "Πανσπουδαστικής". Η αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος είναι υπόθεση των φοιτητών σε αντιπαράθεση με τα κρατικά σχέδια ελέγχου του φοιτητικού κινήματος και την υπονομευτική στάση των άλλων δυνάμεων. Λόγω της διάλυσης της ΕΦΕΕ μετά το τελευταίο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, το 1995, με κύρια ευθύνη των δυνάμεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, όλες οι παρατάξεις συμφωνούν στην ενιαία πανελλαδική ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών και συγκεκριμένα στις 18 Μάη 2022».

Η «Πανσπουδαστική ΚΣ» καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, σε όλη την Ελλάδα, να πάρουν στα χέρια τους τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών στις 18 Μάη! Να συμμετέχουν μαζικά και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτιά της.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΙΠΑΕ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Αύριο το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) στη Σίνδο, ενάντια στις καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετακινήσεις Τμημάτων με βάση την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος προς το υπουργείο Παιδείας, για τη λεγόμενη αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

Οι φοιτητές προχώρησαν χτες το πρωί σε αποκλεισμό του campus στη Σίνδο, όπου δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα. Αργότερα, το μεσημέρι, συνέχισαν με μαχητική πορεία προς τη Σίνδο, με συνθήματα όπως «Πτυχία για δουλειά, πτυχία με αξία, όχι διαβατήρια για την ανεργία» και «Κανένα Τμήμα δεν θα καταργηθεί, το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν βγαίνει στο σφυρί». Η πορεία σταμάτησε έξω από το δημαρχείο Δέλτα, προτού επιστρέψει στο campus του ΔΙΠΑΕ.

Κατά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης ο Κώστας Τσεχελίδης, μέλος της προσωρινής διοίκησης του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, τόνισε ότι οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να παρθεί πίσω το σχέδιο του υπουργείου και να αναβαθμιστούν οι σχολές τους. «Θα κλιμακώσουμε, μαζί με τους συναδέλφους μας από τη Καβάλα και τις Σέρρες (...) και ξεκαθαρίζουμε: Είμαστε εδώ, δεν σταματάμε, συνεχίζουμε, πιο πολλοί, πιο μαχητικά και οργανωμένα και θα τα καταφέρουμε!».

Συνεχίζοντας την αγωνιστική τους δραστηριότητα οι φοιτητές πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη στις 12 μ. νέα παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της ΔΕ του ΔΙΠΑΕ, στη Θέρμη, ενώ μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού, με συντονισμό των φοιτητών και από τις άλλες πόλεις, έχει δοθεί για αύριο Τετάρτη στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΣΥΣΔΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης για την πρακτική άσκηση

Παρέμβαση με πανό για το ζήτημα της πρακτικής άσκησης πραγματοποίησε το Σάββατο ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σπουδαστές από τις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, των οποίων η μαθητεία παραμένει απλήρωτη ακόμα και έως 4 μήνες, και απαίτησαν την άμεσα πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ, μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και με συλλογή υπογραφών για το θέμα μέσα από την ιστοσελίδα του, απαιτεί η πρακτική άσκηση να πληρώνεται στο 100%, ανά μήνα, με πλήρη Ασφάλιση, συντάξιμα ένσημα που θα μετράνε ως προϋπηρεσία, η αμοιβή της να είναι μηνιαία και όχι εφάπαξ, άμεση εύρεση πρακτικής και σταθερή εποπτεία από τα αρμόδια όργανα των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, δουλειά με εξαρτημένες συμβάσεις εργασίας και όχι «ειδική σύμβαση πρακτικής». Ο Σύλλογος βρίσκεται σε κύκλο συναντήσεων με τα πολιτικά κόμματα, στα οποία καταθέτει υπόμνημα με τα αιτήματά του. Το υπόμνημα κατέθεσε στη Βουλή ως Αναφορά το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας.

Δίκαιο και ρεαλιστικό να καταργηθεί η διάταξη για τους νεοδιόριστους

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση για την υποχρεωτική διετή παραμονή εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού

Στα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς η διάταξη που τους υποχρεώνει να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για δύο έτη αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής ζητώντας την κατάργησή της.

Οπως είπε εισαγωγικά, με αυτή τη διάταξη στερείται από τους εκπαιδευτικούς εκείνους, που μετά από πάρα πολλά χρόνια διορίστηκαν το καλοκαίρι του 2021 σε περιοχές που δεν ήταν πρώτης προτίμησής τους, αλλά μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, η δυνατότητα να κάνουν αίτηση απόσπασης και μετάθεσης, σε μία περίοδο μάλιστα που αυξάνονται το κόστος διαβίωσης και η ακρίβεια, οι μετακινήσεις είναι δυσβάστακτες, ενώ χιλιάδες από αυτούς αναγκάζονται να συντηρούν δύο σπίτια λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεων. Με βάση αυτά, κάλεσε το υπουργείο να καταργήσει τη συγκεκριμένη διάταξη, να περιορίσει την παραμονή σε έναν χρόνο και να δοθεί η δυνατότητα και από τη φετινή σχολική χρονιά να γίνουν αιτήσεις.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή επικαλέστηκε μεν την ιδιαιτερότητα του χώρου της Εκπαίδευσης, ανέφερε δε πως αντίστοιχη διάταξη ισχύει για όλο το Δημόσιο και ότι οι εκπαιδευτικοί γνώριζαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία διορισμού, είχαν περιθώριο επιλογών και υπάρχουν μία σειρά εξαιρέσεις από τον νόμο. Παραδέχτηκε τις δυσκολίες και δήλωσε πως είναι γνωστές, ωστόσο ως προς το αίτημα για περιορισμό της υποχρεωτικής παραμονής στον ένα χρόνο, απάντησε πως έτσι δημιουργούνται εκπαιδευτικά κενά. Σημείωσε πως ο μόνιμος διορισμός εξασφαλίζει στοιχειώδη εργασιακή σταθερότητα, αλλά υπάρχει και η συνέχεια στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Ολα αυτά στο υπουργείο τα γνωρίζουμε, τα συνεκτιμούμε και επεξεργαζόμαστε ένα πιο δίκαιο σύστημα διορισμών», είπε απαντώντας.

Ο Γ. Δελής υπογράμμισε πως ακόμα και οι εξαιρέσεις αφορούν ελάχιστο αριθμό, σε σημείο να μην συμπεριλαμβάνουν όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας μέχρι 70%. «Μιλάμε γι' αυτούς που ως αναπληρωτές περίμεναν και αγωνίστηκαν για να έχουν μια σταθερή δουλειά για πάνω από 10 χρόνια. Που σαν αναπληρωτές υπηρέτησαν χρόνια και χρόνια μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους. Για αυτούς που όργωσαν όλη τη χώρα για να καλύψουν τα εκπαιδευτικά κενά», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για αίτημα δίκαιο, γιατί οι ανθρώπινοι, οικογενειακοί λόγοι είναι αυτονόητοι, και ρεαλιστικό, γιατί σε όλη τη χώρα υπάρχουν άφθονα οργανικά κενά για όλες τις ειδικότητες.

Το αίτημα για κατάργηση της διάταξης στηρίζουν σωματεία και εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, που προχωρούν τη Δευτέρα 18 Απρίλη στις 11 π.μ. σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας με αίτημα τη μείωση του χρόνου της υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων στην οργανική θέση.

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές νεοσύστατων συλλόγων σε ΔΙΠΑΕ και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πρώτες εκλογές του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή.

Στις εκλογές ψήφισαν 343 φοιτητές, από τους οποίους οι 309 ψήφισαν το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» αναδεικνύοντάς το πρώτο σε ψήφους με διαφορά. 15 ψήφους έλαβε το ψηφοδέλτιο «Bloco» και 3 των ΕΑΑΚ, σε σύνολο 334 έγκυρων ψήφων, 9 άκυρων και 7 λευκών.

Αγωνιστικό μήνυμα από τη Λάρισα

Αγωνιστικό μήνυμα ότι θα διεκδικήσουν οργανωμένα, μέσα από τον Σύλλογό τους, τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, έστειλαν οι φοιτητές του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα, συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές που έγιναν την Πέμπτη 7 Απρίλη.

Συγκεκριμένα ψήφισαν 92 φοιτητές, με το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» να λαμβάνει και τις 92 ψήφους. Αξίζει να σημειωθεί πως το προηγούμενο διάστημα, μετά τη λεγόμενη πανεπιστημιοποίηση, τα μέλη της ΚΝΕ, πολλοί άλλοι φοιτητές και φοιτήτριες πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του νέου Συλλόγου, προκειμένου να δυναμώσει η συλλογική δράση, γύρω από τα σοβαρά προβλήματα φοίτησης, κίνηση που αγκαλιάστηκε από δεκάδες φοιτητές.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Κινητοποίηση για την Καλλιτεχνική Παιδεία και ενάντια στον πόλεμο

Σε κινητοποίηση με καλλιτεχνικά δρώμενα, για την Καλλιτεχνική Παιδεία και ενάντια στον πόλεμο, προχωρά το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σήμερα Τρίτη στις 5 μ.μ. στο Σύνταγμα.

«Η Αισθητική Αγωγή και η Καλλιτεχνική Παιδεία είναι ανάγκη και δικαίωμα κάθε μαθητή», τονίζει το ΕΕΤΕ και διεκδικεί: Μάθημα Εικαστικών μέσα στο πρόγραμμα σε όλες τις τάξεις του σχολείου. Να χαρακτηριστεί το μάθημα των Εικαστικών εργαστηριακό. Εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, κατάργηση της «τιμωρίας» για το παράβολο, οργανικές θέσεις για τους εικαστικούς στα Δημοτικά.

«Μα πάνω απ' όλα λέμε "Οχι στον πόλεμο"», τονίζει το ΕΕΤΕ, παλεύοντας για την ελευθερία της έκφρασης και δημιουργίας. «Λέμε ΟΧΙ σε κάθε σκοταδιστική πράξη, σε κάθε πράξη εναντίον της Τέχνης και του Πολιτισμού. Λέμε ΟΧΙ σε αυτόν τον πόλεμο, που μόνο δεινά φέρνει για τους λαούς. Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο. Η χώρα μας να μη γίνει πεδίο βολής για τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα! Ο λαός μας να μη γίνει στόχος για αντίποινα. Οι λαοί δεν έχουμε συμφέρον να διαλέξουμε ανάμεσα στον Πούτιν και το ΝΑΤΟ...

Καμία στρατιωτική βοήθεια και διευκόλυνση να μη δοθεί μέσω της Αλεξανδρούπολης και των άλλων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Καμία αποστολή εξοπλισμού ή έμψυχου δυναμικού, κανένας Ελληνας φαντάρος να μη γίνει εύφλεκτη ύλη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ