ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Σε υψηλά επίπεδα η διάδοση και οι νοσηλείες, ακατέβατες οι διασωληνώσεις

Δεν «σβήνει» η πανδημία, παρά τις ευχές και τις συστάσεις της κυβέρνησης

INTIME NEWS

Στη σύσταση «να είμαστε προσεκτικοί για το καλό της χώρας» εξαντλούνται τα «μέτρα» θωράκισης από το νέο πανδημικό κύμα, τη στιγμή που η χώρα μετρά 176.000 ενεργά κρούσματα, 3.500 νοσηλευόμενους Covid, αύξηση του μέσου όρου θετικότητας στο 8,2%. Ενώ όπως ομολογήθηκε, κατά τη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υποδηλώνεται στον ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνοντας το φιάσκο της αυτοδιάγνωσης και την ανάγκη της επιδημιολογικής επιτήρησης με ευθύνη του κράτους.

Την τελευταία βδομάδα οι θάνατοι από Covid αυξήθηκαν 5%. Χτες 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.510 θάνατοι.

Ταυτόχρονα αυξάνονται οι διασωληνώσεις, που χτες έφτασαν τις 355 (το 58,87% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 41,13% είναι πλήρως εμβολιασμένοι).

Εγιναν 457 εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με τον μέσο όρο εισαγωγών του 7ημέρου να διαμορφώνεται στους 431 ασθενείς, ενώ μόνο την τελευταία βδομάδα αυξήθηκαν 15% οι νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία της Αττικής και του Ηρακλείου.

Χτες επιβεβαιώθηκαν 21.099 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 7.978 εντοπίστηκαν στην Αττική και 2.020 στη Θεσσαλονίκη, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 3.030.429.

Δύο βδομάδες πριν - όταν η κυβέρνηση έκανε λόγο για το «σβήσιμο της πανδημίας» προκειμένου να ανοίξει όπως όπως η τουριστική σεζόν, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας - καταγράφηκε αύξηση 24% στις νέες διαγνώσεις. Σήμερα, «βράζουν» οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, όπως ο Εβρος, η Πιερία, η Θεσπρωτία, η Αρκαδία, ο Βόρειος και Δυτικός Τομέας Αττικής.

Ερχεται περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες

Για περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες τις επόμενες βδομάδες προειδοποίησε η Β. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μ. Γκάγκα, να αναφέρει ότι «η πίεση δεν είναι μεγάλη στο σύστημα Υγείας, όμως υπάρχει δυσκολία στη διαχείριση». Κι αυτό γιατί, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεκάδες κρούσματα Covid εντοπίζονται σε εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία αυξάνονται μέρα με τη μέρα, το προσωπικό δουλεύει με ήπια συμπτώματα, απανωτά νυχτερινά, σερί 16ωρες βάρδιες το 24ωρο, χωρίς ρεπό και άδειες, τα οργανικά κενά εκτοξεύονται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΚΑΤ, όπου οι κενές οργανικές θέσεις σκαρφάλωσαν σε λίγους μήνες στις 723, οι επικουρικοί που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι 300 και 400 είναι λειτουργικά κενές θέσεις. Στο μεταξύ, πάνω από 6.000 υγειονομικοί είναι χωρίς μισθό εδώ και 7 μήνες και θα παραμείνουν απλήρωτοι μέχρι τέλος Δεκέμβρη τάχα «για λόγους δημόσιας υγείας».

«Ακόμα και οι εμβολιασμένοι να προσέχουν, να αποφεύγουν να κολλήσουν γιατί κανείς δεν είναι άτρωτος», επανέλαβε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, επιβεβαιώνοντας ότι ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι το υποκατάστατο των ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού που δεν έχουν ληφθεί. Σε αυτό το φόντο προτάθηκε να μη γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τέλος Απρίλη.

Αν και από την αρχή της πανδημίας 700.000 παιδιά έχουν νοσήσει με Covid στην Ελλάδα, παρ' όλα αυτά «δεν έχουμε στοιχεία πόσα παιδιά έχουν εμφανίσει σύνδρομο long Covid», με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να ισχυρίζεται ότι «τα παιδιά που νόσησαν, παρακολουθούνται»...

Υπό συζήτηση παραμένουν η χορήγηση 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό και ο ετήσιος εμβολιασμός έναντι της νόσου, με την Επιτροπή να σημειώνει την εναρμόνιση με τις αποφάσεις των υπόλοιπων χωρών. Σχετικά με τα αντιικά φάρμακα, γίνονται περίπου 700 αιτήσεις τη μέρα και τις επόμενες μέρες θα ανοίξει πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφησή τους, ενώ η αποτελεσματικότητά τους κρίνεται ικανοποιητική σε δείγμα 1.000 ασθενών, αναμένεται δε η παράδοση των μονοκλωνικών αντισωμάτων της «ΑstraΖeneca».

Στην Ευρώπη καταγράφεται μείωση 8% στις νέες διαγνώσεις και 12% στους θανάτους, οι 40 από τις 47 χώρες παρουσιάζουν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Η Επιτροπή σημείωσε ότι «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα βελτιωθεί και στη χώρα μας. Εκτός εάν υπάρξει νέα παραλλαγή»...

ΑΝΑΠΗΡΟΙ - ΧΡΟΝΙΟΙ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Οργανώνουν τη μαζική τους παρουσία στην αγωνιστική κινητοποίηση

Απαιτούν άμεσα μέτρα για να αντεπεξέλθουν στη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν λόγω της ακρίβειας

Από τη σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης
Από τη σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης
Η ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται για χιλιάδες αναπήρους, χρόνιους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, που πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στα δύο χρόνια πανδημίας και τώρα πλήττονται από το κύμα ακρίβειας, βρέθηκε στο επίκεντρο της μαζικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ κ.ά., όπου αποφασίστηκε η διοργάνωση κινητοποίησης το επόμενο διάστημα.

Αφορμή για να ξεδιπλωθεί η συζήτηση στάθηκαν τα στοιχεία του περιοδικού της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, σύμφωνα με τα οποία μέχρι τον Αύγουστο του 2021 πέθαναν πάνω από 300 νεφροπαθείς. Οι διοργανωτές της μαζικής σύσκεψης υπενθύμισαν μάλιστα: 13 νεφροπαθείς πέθαναν μέχρι την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας από τους 20 που κόλλησαν στην κλινική «Ταξιάρχαι» τον Απρίλη του 2020. Στο ίδρυμα στο Ασβεστοχώρι πέθαναν 25 περιθαλπόμενοι τον Νοέμβρη του '20. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι με βαρύ αυτισμό και νοητική υστέρηση από το ίδρυμα «Αγιοι Ανάργυροι» έχασαν τη ζωή τους. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Δεκέμβρη του '20 σταματούν να δημοσιεύονται ουσιαστικά τα κρούσματα στα ιδρύματα, για να μη χαλάει η ...μόστρα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μετά το 2ο κύμα της πανδημίας, μετρούν πάνω από 1,5 εκατομμύριο νεκρούς. Το 50% - 60% των θυμάτων ήταν σε ιδρύματα βαριά αναπήρων και ηλικιωμένων.

«Αυτό που δεν μπορούν να κρύψουν με τίποτα είναι ότι στη χώρα μας και στις άλλες χώρες θα αυξηθεί η νοσηρότητα αλλά και η θνησιμότητα τα επόμενα χρόνια, γιατί τα χρόνια της πανδημίας οι χρόνιοι πάσχοντες είχαν πλημμελή παρακολούθηση και έκαναν πλημμελώς τις θεραπείες τους λόγω της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε μιας νόσου. Οπως και πολλοί άλλοι, επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν έγκαιρα τις εξετάσεις τους, θα διαπιστώσουν καθυστερημένα π.χ. τον καρκίνο τα επόμενα χρόνια κάνοντας πολύ δύσκολη έως αδύνατη την αντιμετώπισή του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μπίλης, εκ μέρους του Πανελλαδικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών.

Θύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε πρόσφατα ότι δήθεν πρόσεξε τα ΑμεΑ μέσα στην πανδημία, αφού άνοιξε γρήγορα, από τον Ιούνη του '20, τα ειδικά σχολεία, χωρίς όμως να πάρει κανένα μέτρο προστασίας. Ούτε προσλήψεις προσωπικού ούτε καν νοσηλευτών ούτε, πολύ περισσότερο, άνοιγμα νέων δομών για την αραίωση των μαθητών, αφού όλα τα ειδικά σχολεία είναι υπεράριθμα αλλά και ούτε αύξηση των δρομολογίων στα σχολικά λεωφορεία. «Ετσι κι αλλιώς η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών που από τον φόβο των γονιών ακόμα και σήμερα δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο, με δραματικές επιπτώσεις στην πορεία αυτών των παιδιών και στις ίδιες τις οικογένειές τους. Ανύπαρκτες οι υποδομές στήριξης της οικογένειας του παιδιού με αναπηρία, αλλά και τα εξειδικευμένα προγράμματα με βάση τις ιδιαιτερότητες αυτού του πληθυσμού για την ολόπλευρη ενημέρωση, για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Πετώντας πάλι το μπαλάκι της "ατομικής ευθύνης" στον γονιό για να πάρει την απόφαση να πάει το παιδί του σχολείο ή όχι ή για να κάνει το εμβόλιο», ανέφερε ακόμα ο Γ. Μπίλης κάνοντας την κεντρική εισήγηση.

Η σύσκεψη κατέληξε σε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 6 Απρίλη, με τους αναπήρους και τους χρονίως πάσχοντες να προτάσσουν μαζί με τους εργαζόμενους σε Υγεία - Πρόνοια διεκδικήσεις ενάντια στην παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο «νέο ΕΣΥ», στην ακρίβεια και τον πόλεμο. Διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, όπως γενναία αύξηση των επιδομάτων, ένα ολόκληρο επίδομα και μια ολόκληρη σύνταξη μπροστά στο Πάσχα και το καλοκαίρι, καμιά πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, τεχνολογικά βοηθήματα κ.ά.

Κυβέρνηση: «Αφήνει πίσω» δεκάδες χιλιάδες αναπήρους και χρονίως πάσχοντες

Στο μεταξύ, την πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά (www.prosopikosvoithos.gov.gr) από 14 Απρίλη έως 15 Μάη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους 16 έως 65 ετών, με πιστοποιημένη αναπηρία βάσει γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, με συνολικό ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 67%. «Αμεσα, οι πρώτοι 1.000 συμπολίτες μας με αναπηρία θα μπορούν να διαλέξουν το δικό τους "Προσωπικό Βοηθό" με χρηματοδότηση του κράτους για να καλύψουν τις δικές τους καθημερινές ανάγκες», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου.

Τι δεν είπε η κυβέρνηση; Οτι η χρηματοδότηση του προγράμματος, όπως όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ, είναι με ημερομηνία λήξης, επομένως προκύπτει καταρχάς το ερώτημα ποιος θα είναι ο σχεδιασμός μετά τη λήξη του προγράμματος το 2027; Επίσης, η κυβέρνηση ανοίγει την πλατφόρμα για 1.000 άτομα, όταν οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τις 500.000 στη χώρα μας. Βάζει ηλικιακό «κόφτη» στα 65 έτη, «αγνοώντας» ότι χιλιάδες ανάπηροι είναι άνω των 65 ετών, με μεγαλύτερα προβλήματα.

Επομένως, ακόμα κι αν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακουφιστούν έστω και προσωρινά μερικές εκατοντάδες ανάπηροι, είναι πρόκληση ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι «δεν αφήνουμε κανέναν πίσω», την ίδια στιγμή που, σε συνέχεια των προκατόχων της, ξηλώνει ό,τι έχει απομείνει σε δημόσιες δομές Πρόνοιας στο όνομα τάχα της αποϊδρυματοποίησης, όταν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία που έφερε στην καρδιά της πανδημίας προβλέπει κλείσιμο δομών, ιδρυμάτων, εκπαιδευτικών δομών, όταν αρνείται να στηρίξει τους αναπήρους με επιδόματα και συντάξεις που θα τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας τη Δευτέρα

Αγωνιστικά ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο τον υπουργό Υγείας τη Δευτέρα 4/4, με στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. Τη μέρα εκείνη η κυβέρνηση και η διοίκηση του νοσοκομείου σχεδιάζουν να μετατρέψουν σε κυβερνητική φιέστα τα προγραμματισμένα εγκαίνια των ανακατασκευασμένων χειρουργικών αιθουσών, για τη στελέχωση των οποίων δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας νοσηλευτής, τραυματιοφορέας, βοηθός θαλάμου ή αναισθησιολόγος, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή εργασίας ή κινδυνεύουν με απόλυση.

Κινητοποίηση και για το «Καραμανδάνειο» Πατρών

Τη Δευτέρα 4 Απρίλη, στις 12 μ. στην πύλη του ιδρύματος

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η λειτουργία του «Καραμανδάνειου» Παιδιατρικού Νοσοκομείου Πατρών (του μοναδικού αμιγώς παιδιατρικού νοσοκομείου στη Δυτική Ελλάδα), καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με αποκορύφωμα τον κίνδυνο να σταματήσει η λειτουργία της Χειρουργικής κλινικής, λόγω έλλειψης παιδοαναισθησιολόγων.

Επισημαίνοντας ότι το νοσοκομείο οδηγείται σε «λειτουργικό μαρασμό», η τριμελής επιτροπή της ΕΙΝΑ καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 4 Απρίλη στις 12 μ. στην πύλη του ιδρύματος, απευθυνόμενη σε όλους τους εργαζόμενους στον χώρο και στους φορείς της πόλης και απαιτώντας μεταξύ άλλων: Κατεπείγουσες διαδικασίες μόνιμων προσλήψεων αναισθησιολόγων, όχι εμβαλωματικές μετακινήσεις, κάλυψη όλων των κενών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ