ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αύριο η κινητοποίηση ενάντια στον ελλιμενισμό του «Ντε Γκολ»

Αύριο, Πέμπτη 24 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πασαλιμάνι, πραγματοποιείται η κινητοποίηση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και την έλευση του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στο λιμάνι.

Οπως σημειώνει το ΕΚΠ στο κάλεσμά του: «Η εργατική τάξη στην Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να στοιχηθεί πίσω από τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστή. Τα συμφέροντα των εργαζομένων βρίσκονται απέναντι από τις επιδιώξεις και τους στόχους όλων αυτών που σήμερα διεξάγουν τον πόλεμο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι εργαζόμενοι να γίνονται κιμάς στα κανόνια τους».

Ενώ προσθέτει πως «οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και παντού πρέπει να στρέψουμε την πάλη μας ενάντια στις πολιτικές που καθημερινά χτυπάνε τα εργασιακά μας δικαιώματα, το δικαίωμα στην εργασία, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση. Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στον γύψο οι αγώνες ενάντια στην ακρίβεια, στην ανεργία, στην υπογραφή ΣΣΕ. Αντίθετα, χρειάζεται ενίσχυσή τους για την άμεση ανακούφιση του λαού από τις επιπτώσεις της κρίσης και του πολέμου που μαίνεται.

Τα συμφέροντα του λαού μας δεν βρίσκονται στη βαθύτερη εμπλοκή σ' αυτούς τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Βρίσκονται στην άμεση απεμπλοκή από αυτούς. Εχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας. Διαχρονικά έχουν δώσει γην και ύδωρ στους φονιάδες των λαών».

Σε αυτό το πλαίσιο καταγγέλλει την άφιξη στον Πειραιά του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου μαζί με το αμερικανικό «Χάρι Τρούμαν» και δεκάδες υποστηρικτικά πλοία.

«Είναι ανεπιθύμητοι!», τονίζει το ΕΚΠ και προσθέτει: «Ο Πειραιάς είναι λιμάνι των λαών και όχι του πολέμου και των ιμπεριαλιστών. Η συμμετοχή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ μόνο δεινά μπορεί να φέρει στον λαό μας, μιας και γινόμαστε μαγνήτης επιθέσεων στους ανταγωνισμούς που δεν αφορούν τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Τέλος, το ΕΚΠ καλεί «την εργατική τάξη, τον λαό του Πειραιά να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική. Τα σωματεία - μέλη μας άμεσα, μαζικά, μαχητικά να πούμε: ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της χώρας από αυτόν και τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ρωσίας».

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλούν ακόμη η ΕΕΔΥΕ, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, η ΠΕΜΕΝ, Ομάδες και Σύλλογοι Γυναικών του Πειραιά.

Ολη η χώρα μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ

Τη Σούδα επιθεώρησε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, όπου έχει αράξει το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», με τα «καλόπαιδα» του πληρώματος να ξεσαλώνουν στα Χανιά, όπως έδειξε και το επεισόδιο της Κυριακής, οπότε και εισέβαλαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα Χανιά, όπου διέμενε 14χρονη μαθήτρια με την οικογένειά της, με τους Αμερικανούς να αφήνονται, αφού πρώτα συνελήφθησαν, ελεύθεροι!

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Πάιατ από την πρεσβεία των ΗΠΑ έγινε γνωστό ότι «ευχαρίστησε το πλήρωμα για τις προσπάθειες διατήρησης της σταθερότητας και της ασφάλειας για την υποστήριξη των στόχων του ΝΑΤΟ», όπως και για τις πρόσφατες επιχειρήσεις του αεροπλανοφόρου στο Βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, που ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Ταυτόχρονα, ο Πάιατ τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να είναι «πιο περήφανος για όλα όσα καταφέραμε με τους συμμάχους μας στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας τα τελευταία χρόνια από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη», η οποία, με τις διεκπεραιώσεις και την παρουσία εκεί των ΑμερικανοΝΑΤΟικών τα τελευταία χρόνια, έχει μετατραπεί σε «Σούδα του Βορρά», όπως οι ίδιοι λένε, και στόχο των ανταγωνιστών.

Η δε διοίκηση του πλοίου καλωσόρισε τον πρέσβη, κατά τον ελλιμενισμό του στο «μαργαριτάρι της Μεσογείου», όπως χαρακτήρισαν τη Σούδα.

Αλλωστε, και ο ίδιος ο Πάιατ, αναγνωρίζοντας την αξία της για την υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, την χαρακτήρισε «μοναδική υποδομή που παρέχει η Ελλάδα στη συμμαχία του NATO».

Σημειωτέον, η Σούδα είναι φορτωμένη και στο αεροπορικό σκέλος της. Π.χ. χτες είχαν σταθμεύσει εκεί τουλάχιστον ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος της USAF τύπου RC-135V «Rivet Joint» (με ενισχυμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου - πετάει σε αποστολές μέχρι τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία), δύο μεταγωγικά και ένα ιπτάμενο τάνκερ, έτοιμο ανά πάσα ώρα να ανεφοδιάσει στον αέρα μαχητικά των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Στον Πειραιά το «Ντε Γκολ», «παρέλαση» ΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη

Ταυτόχρονα, έτερο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ, το γαλλικό «Charles de Gaulle», δένει αύριο στον Φαληρικό Ορμο. Το αεροπλανοφόρο επιχειρεί στο πλαίσιο της αποστολής «Κλεμανσό 2022», έχοντας ενταγμένη στην αρμάδα συνοδείας του τη φρεγάτα «Υδρα». Στο μεταξύ, αναμένεται στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλ. Παρλί, για την υπογραφή της τελικής σύμβασης αγοράς των τριών φρεγατών «Belharra» του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη δε Αλεξανδρούπολη, στις 30 του μήνα αναμένεται άλλο ένα οχηματαγωγό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, το «Liberty King», μετά από τα «Hartland Point» και «Liberty Passion». Συνέπεια και της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε ένα απέραντο ευρωατλαντικό ορμητήριο, βάζοντάς την στο στόχαστρο αντίπαλων κέντρων, όλα τους ξεφορτώνοντας στρατιωτικό υλικό, το οποίο κατόπιν διεκπεραιώνεται σιδηροδρομικώς προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Η Αλεξανδρούπολη μαζί με λιμάνια σε Δανία και Ολλανδία είναι σημεία εισόδου αυτόν τον μήνα για φρέσκες δυνάμεις των Αμερικανών (συγκεκριμένα, την 3η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, από το Fort Carson του Κολοράντο), που στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve» εισάγουν για 9η συνεχή χρονιά στρατεύματα σε ό,τι οι ίδιοι ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Σύμφωνα, άλλωστε, με τη διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική (U.S. Army Europe - Africa), αυτόν τον μήνα και από τα τρία λιμάνια θα μεταφερθούν 90 άρματα μάχης «Abrams», 15 αυτοκινούμενα πυροβόλα «Paladin», 150 οχήματα μάχης «Bradley», 500 ερπυστριοφόρα και 600 τροχοφόρα οχήματα. Θα ακολουθήσουν τον Απρίλη 4.000 στρατιώτες, οπότε και αναμένεται νέα τέτοια ...αξιοποίηση του θρακιώτικου λιμένα. Ολα για να συμμετάσχουν σε πολυεθνικές «πρόβες πολέμου» με συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022» ήδη από τον Νοέμβρη είχαν διεκπεραιωθεί μέσω Αλεξανδρούπολης προς στρατηγικά σημεία της Ευρώπης ελικόπτερα και προσωπικό της 1st Air Cavalry Brigade.

Αναβολή της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ανατ. Μακεδονία - Θράκη

Αναβάλλεται η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Μάρτη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς ο ίδιος στο πλαίσιο τακτικού και προληπτικού ελέγχου διεγνώσθη θετικός στον κορονοϊό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ