ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2022 - Κυριακή 6 Μάρτη 2022
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ ΜΑΝΩΛΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ ΜΑΝΩΛΗ
ΦΩΤΟ 8

Η ΚΟΒ Λουδία του ΚΚΕ, τιμώντας τους νεκρούς της συντρόφους, από τη μεταπολίτευση και μετά, ΑΖΩΙΔΗ ΚΥΡΙΑΚΟ (φωτ.), ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΑΛΕΚΟ, ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΑΝΕΣΤΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΓΙΩΡΓΟ (φωτ.), ΑΪΒΑΖΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ (φωτ.), ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΜΙΧΑΛΗ, ΒΑΣΙΛΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟ, ΚΙΟΥΛΠΕΚΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟ, ΚΙΟΥΛΠΕΚΙΔΗ ΧΡΗΣΤΟ (φωτ.), ΛΕΩΝΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΛΕΩΝΙΔΗ ΤΑΣΟ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ, ΜΩΥΣΙΔΗ ΓΡΗΓΟΡΗ (φωτ.), ΜΩΥΣΙΔΗ ΚΩΣΤΑ (φωτ.), ΜΩΥΣΙΔΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ (φωτ.), ΟΡΜΑΝΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ, ΠΑΠΟΥΛΙΔΗ ΔΙΟΓΕΝΗ, ΠΑΠΟΥΛΙΔΗ ΜΑΤΘΑΙΟ, ΠΟΡΦΥΡΙΔΗ ΤΑΣΟ (φωτ.), στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, κατέθεσε στη μνήμη τους το ποσό των 320 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ. Οι σύντροφοι αυτοί έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, στο αγροτικό και το εργατικό κίνημα, στους συνεταιρισμούς, στους αγροτικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, στην Τοπική Διοίκηση και τα συνδικάτα, για να δει ο λαός μας μια καλύτερη μέρα, σε μια κοινωνία σοσιαλιστική. Σας ευχαριστούμε, σύντροφοι, δεν σας ξεχνάμε και συνεχίζουμε τον αγώνα σας!

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΑΚΗ, από την Καβάλα, αγωνιστή Μακρονησιώτη, και της ΜΑΡΙΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΑΚΗ, που τίμησε τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ έως τον θάνατό της, η οικογένειά τους προσφέρει στην ΤΟ Καβάλας το ποσό των 500 ευρώ, ως τέταρτη δόση, για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2021.

ΜΑΤΣΙΟΓΓΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΤΣΙΟΓΓΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
***

ΦΩΤΟ 5

Στις 21/12 συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από την ζωή ο σύντροφός μας ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΙΣΚΑΣ. Ο Γιάννης υπήρξε πρωτοπόρο στέλεχος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο υπηρέτησε μέσα από τις γραμμές των λογιστών από το 2006. Ξεχώριζε για το ήθος και την πίστη του στα ιδανικά μας.

«Εφυγε» από τη ζωή την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2017 ο σύντροφος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΤΖΑΒΑΡΑΣ. Συνδικαλιστικά, δραστηριοποιήθηκε στην Ενωση Λογιστών Αθήνας και από το 1994 εκλεγόταν ανελλιπώς μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έως το 2007, οπότε και αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΤΣΗΣ «έφυγε» από κοντά μας στις 19 Ιούλη 2013, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η ζωή τους όλη ήταν συνδεδεμένη με την πάλη του λαού μας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και πορεύθηκαν αταλάντευτα μέχρι την τελευταία τους στιγμή μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλη.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων και το 1944 στο ΚΚΕ. Από το 1947 έως το 1954 εξορία και φυλακή. Απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ συμμετέχει ενεργά στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και ξανά συλλαμβάνεται από τη χούντα και εξορίζεται στη Γιούρα και στη Λέρο. Μετά τη μεταπολίτευση, μέσα από τις γραμμές της ΕΣΑΚ, εκλέγεται πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών (ΕΕΛΠ) και για πολλά χρόνια πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ). Από το 13ο έως το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ υπήρξε επικεφαλής της ΚΕ Οικονομικού Ελέγχου και από το 2008 έως το 2018 πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος «Σπίτι του Αγωνιστή».

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στο Αμπελόφυτο της Μεσσηνίας. Συμμετείχε στο κίνημα των Λογιστών προ και μεταδικτατορικά μέσα από τις γραμμές της ΕΣΑΚ και του ΚΚΕ. Εκλέχτηκε για πολλά χρόνια πρόεδρος στην Ενωση και την Ομοσπονδία Λογιστών. «Εφυγε» το καλοκαίρι του 2021 αφήνοντάς μας ως παρακαταθήκη την κομματικότητα, τη σεμνότητα, το ήθος, την αγωνιστικότητα και τη συνέπειά του.

ΑΪΒΑΖΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΪΒΑΖΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στη μνήμη των συντρόφων μας η ΚΟΒ Λογιστών Αθήνας προσφέρει το ποσό των 285 ευρώ οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα μας.

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των γονιών μας, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ και ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ - ΜΑΝΩΛΗ, και της αδελφής μας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης, 100 ευρώ.

Κώστας, Αγγελος, Πασχάλης, Νίκη

***

ΦΩΤΟ

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ γεννήθηκε το 1959 στην Ορεινή Ναυπακτία Αιτωλοακαρνανίας και έζησε στο Ελληνικό Αττικής, με σημαντική κοινωνική δράση. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ και παρέμεινε φίλη και ψηφοφόρος μέχρι το τέλος της ζωής της. Στη μνήμη της αγαπημένης μας, που σε όλη τη ζωή της πάλεψε για μια καλύτερη κοινωνία και αγωνίστηκε με σεμνότητα, εντιμότητα και ακεραιότητα, προσφέρουμε στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ελληνικού.

Η οικογένειά της

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του γιου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΛΙΚΗ, που «έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή, και του πατέρα μου, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΤΣΙΟΓΓΑ, μέλους του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, προσφέρω στο ΚΚΕ 20 ευρώ μέσω ΚΟΒ Νεάπολης.

Ουρανία Τσαλίκη

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των συναγωνιστών που δραστηριοποιούνταν στην Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΒΙΔΗ (Ζώρας), ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΡΟΜΜΥΔΑ (Κομαντάντε), εκπαιδευτικού στα ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, και του συντρόφου ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ ο Πασχάλης Κυπαρίσσης προσφέρει στο ΚΚΕ 30 ευρώ.

***

Στη μνήμη του ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ, ενός φωτεινού φάρου στον αγώνα για τα πανανθρώπινα ιδανικά του σοσιαλισμού και της ειρήνης, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Β' ΠΕΣΥ.

Λένα και Γιάννης Διαμαντόπουλος

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων μας, ΜΙΧΑΛΗ ΤΕΛΙΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Μακρονησιώτη, που «έφυγε» από τη ζωή στις 24/9/2021, και της συζύγου του, ΛΟΥΛΑΣ ΤΕΛΙΟΥ, που υπήρξε μέχρι το τέλος της ζωής της πιστή οπαδός του Κόμματος, η οικογένεια προσφέρει 1.000 ευρώ μέσω ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Αγρινίου.

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ο Μιχάλης Τέλιος γεννήθηκε το 1922 στη Γουριώτισσα Αιτωλοακαρνανίας. Κοντά στο Κόμμα και τη δράση του ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του '30, ενώ το 1942 συμμετείχε στην οργάνωση της Αντίστασης στα χωριά της περιοχής του και στη συνέχεια συνδέθηκε με ένοπλες αντάρτικες ομάδες. Εντάχθηκε αρχικά στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, στην Επιμελητεία του Αντάρτη και στην ΕΠΟΝ. Λίγο αργότερα έγινε μέλος του Κόμματος και μετατέθηκε στην Εθνική Πολιτοφυλακή Ξηρομέρου. Συμμετείχε στη μεγάλη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία, τον Ιούλη του '44, ενώ μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας πέρασε στην παρανομία. Συνελήφθη στο χωριό του και βασανίστηκε άγρια από τους Χίτες τον Μάη του '45 και για δεύτερη φορά στα Σιτόμενα Αιτωλοακαρνανίας το 1946, όπου επίσης βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο Αγρίνιο. Το 1949 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του στο κολαστήριο της Μακρονήσου για 27 μήνες. Μετά την απόλυσή του συνέχισε αταλάντευτα τη δράση του και κατά την περίοδο της δικτατορίας και μετέπειτα, χωρίς ποτέ να χάσει τον προσανατολισμό του και την εμπιστοσύνη του στο Κόμμα, εμπνέοντας με τη στάση του τα παιδιά και τα εγγόνια του που στέκονται σταθερά και οργανωμένα πλάι στο κόμμα του, το ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Η συντρόφισσα ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ γεννήθηκε στον Αγιο Θωμά Βοιωτίας. Ως κόρη αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τη Γυάρο, μπολιάστηκε από τα πιο νεανικά της χρόνια με τις αγωνιστικές αξίες και ιδεώδη του ΚΚΕ. Συμμετείχε στη Νεολαία Λαμπράκη από την ίδρυσή της και οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1974, στην Κομματική Οργάνωση του Γκύζη στην Αθήνα. Ανέπτυξε πλούσια δράση στο γυναικείο κίνημα, διατελώντας πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Γκύζη, αλλά και όπου αλλού έζησε και εργάστηκε, συμμετέχοντας στις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ. Από το 1985 έως το 1992 ανέλαβε δουλειά στον μηχανισμό της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και από το 1993 έως το 2013 στον μηχανισμό της Κεντρικής Επιτροπής, στην έδρα της στον Περισσό, ανταποκρινόμενη με συνέπεια και αφοσίωση στα καθήκοντά της. Τίμησε την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος, μέσα από την ΚΟΒ Οινοφύτων, έως το τέλος της ζωής της στις 28 Ιούλη 2020.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΤΣΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΤΣΗΣ
Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μου συντρόφισσας στη ζωή και τους αγώνες, Πόπης Δρίτσα, προσφέρω στην ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ το ποσό των 500 ευρώ, ως δεύτερη δόση, για την Οικονομική Εξόρμηση.

Γ. Π.

***

ΦΩΤΟ

Σύντροφοι από την Τομεακή Οργάνωση Καστοριάς - Βοΐου προσφέρουν στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, 270 ευρώ. Γεννήθηκε το 1926 στο Καλοχώρι Καστοριάς. Καταγόταν από οικογένεια φτωχών αγροτών, αγωνιστών. Εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ στην Καστοριά το 1943 και στη συνέχεια στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Τραυματίζεται το 1948, πιάνεται αιχμάλωτος και διανύει μια πορεία 16,5 χρόνων με φυλακές και εξορίες ως θανατοποινίτης στην Κέρκυρα. Απέναντι στις κακουχίες, στα βασανιστήρια, στις στερήσεις όχι μόνο στάθηκε αλύγιστος αλλά με μεγαλύτερη αυταπάρνηση στη συνέχεια, έδωσε τη μάχη για τα δίκια του λαού.

Το 1964 απελευθερώνεται και μπαίνει στη δράση ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΕΔΑ, σε συνθήκες διώξεων και παρανομίας. Το 1964 με άλλους αγωνιστές διεκδικούν την ένταξη των γουνεργατών στο ΙΚΑ. Συλλαμβάνεται εκ νέου την 21η Απριλίου του 1967 με την επιβολή της δικτατορίας. Εξορίζεται στη Γυάρο και τη Λέρο έως το 1970, μαζί με τον πατέρα και τον αδερφό του. Με την απελευθέρωσή του επέστρεψε στην Καστοριά, εργάστηκε ως γουνεργάτης και στη συνέχεια ως αυτοαπασχολούμενος στη γούνα. Παντρεύεται με την Αγνή Ζιώγα και αποκτά δύο παιδιά, την Ζωή και τον Στέργιο. Με πρωτοβουλία του, το 1974, συγκέντρωσε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και συγκρότησαν την πρώτη Νομαρχιακή Επιτροπή Καστοριάς του ΚΚΕ. Διετέλεσε Γραμματέας της έως και το 1977. Υπήρξε για πολλές φορές υποψήφιος βουλευτής Καστοριάς του ΚΚΕ και για πολλά χρόνια μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Τη δύσκολη περίοδο του 1989 - 1991, ο σύντροφος Γιώργος και άλλοι πρωτοπόροι σύντροφοι κράτησαν όρθιο το Κόμμα, κόντρα στην αντεπανάσταση και τον οπορτουνισμό.

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ
Τα χρόνια της ανασυγκρότησης υπήρξε ξανά Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, από το 1991 έως και το 1999. Δραστήριος και τα επόμενα χρόνια, πάλεψε για την υλοποίηση των στόχων του Κόμματος μέσα από την ΚΟΒ Καστοριάς. Διατέλεσε πρόεδρος του Παραρτήματος Καστοριάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ έως το 2015. Η φυσιογνωμία του ήταν σεβαστή ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του είχε έγνοια για τη δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ. Πάντα με αγάπη και φροντίδα, με σεμνότητα, συμβούλευε με την εμπειρία του και στήριζε τους νέους συντρόφους. Ολη του τη ζωή, τον χαρακτήριζαν η ανιδιοτέλεια, η ακούραστη προσφορά του και η αλύγιστη πίστη για την τελική νίκη του λαού μας.


ΠΑΝΤΙΣΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΑΝΤΙΣΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΤΖΑΒΑΡΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΤΖΑΒΑΡΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ

ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ
ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑΣΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΔΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΒΙΔΗΣ (ΖΩΡΑΣ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΒΙΔΗΣ (ΖΩΡΑΣ)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ

ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΤΕΛΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΤΕΛΙΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΛΙΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΛΙΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΖΩΙΔΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΖΩΙΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ

ΞΕΝΟΦΩΝ ΑΖΩΙΔΗΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΑΖΩΙΔΗΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΟΥΛΠΕΚΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΟΥΛΠΕΚΙΔΗΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ