ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ρωσία αναγνώρισε τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ
  • Οξύνεται ακόμα περισσότερο η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
  • Εκρυθμη η κατάσταση στο Ντονμπάς - Επεισόδια στα σύνορα καταγγέλλει η Μόσχα

Russian Defense Ministry Press

Στην αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, προχώρησε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μετά από σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, σε μια ακόμα εξέλιξη που οδηγεί σε παραπέρα όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας, την ώρα που εντείνονται οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, με νεκρούς και τραυματίες, όπως και καταστροφές υποδομών.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι αρνείται εδώ και χρόνια να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ για «διευθέτηση» της σύγκρουσης στο Ντονμπάς και ότι μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ που εξοπλίζουν το Κίεβο ευθύνονται για την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, μιλώντας για «γενοκτονία» του ρωσόφωνου πληθυσμού.

Μετά το χτεσινοβραδινό διάγγελμα του Βλ. Πούτιν, το οποίο «ντύθηκε» από τον ίδιο και με ένα ρεσιτάλ αντικομμουνισμού (βλ. παρακάτω), υπογράφτηκαν το σχετικό Διάταγμα, παρουσία των δύο ηγετών των «Λαϊκών Δημοκρατιών», και συμφωνία φιλίας. Στις δύο περιοχές, ρωσόφωνοι βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας για την αναγνώριση από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και η κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία επρόκειτο να αναγνωρίσει τις δύο «Δημοκρατίες».

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας περνάει σε φάση μεγαλύτερης κλιμάκωσης, με ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από την Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη.

Η αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς από τη Ρωσία περιπλέκει ακόμα περισσότερο την επικίνδυνη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Δύση

Sputnik

Η αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς από τη Ρωσία περιπλέκει ακόμα περισσότερο την επικίνδυνη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Δύση
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την περασμένη βδομάδα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη (Αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν ήδη να αναπτύσσονται στην Πολωνία, στους οποίους θα προστεθούν και Βρετανοί, ενώ Γερμανοί και Ολλανδοί θα ενισχύσουν τη ΝΑΤΟική παρουσία στη Λιθουανία, η Δανία και η Ισπανία θα συμβάλουν με κατασκοπευτικά αεροσκάφη και μια πολυεθνική δύναμη με επικεφαλής τη Γαλλία θα αναπτυχθεί στη Ρουμανία).

Η αναγνώριση των «Δημοκρατιών» από τη Ρωσία σημαίνει στην πραγματικότητα πως τερματίζονται η «ειρηνευτική» διαδικασία στο «σχήμα της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) και οι ανεφάρμοστες συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προέβλεπαν εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, με παράλληλη διασφάλιση αυτονομίας στην περιοχή του Ντονμπάς.

Επίσης, η αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Μόσχα μπορεί πλέον να «δικαιολογήσει» και ρωσική στρατιωτική παρουσία στα εδάφη αυτά, σε συνθήκες μάλιστα που εντείνεται η ένοπλη επίθεση του Κιέβου στην περιοχή. Ετσι, με το διάταγμα Πούτιν, δίνεται εντολή στο υπουργείο Αμυνας να στείλει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Λίγο πριν από το διάγγελμα ο Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, και τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, τους οποίους και ενημέρωσε πως σκοπεύει να υπογράψει Προεδρικό Διάταγμα αναγνωρίζοντας τις αυτοανακηρυχθείσες «Δημοκρατίες», με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάζουν τη «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, Ντ. Πουσίλιν και Λ. Πασέτσνικ, είχαν καλέσει νωρίτερα χτες τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, να αναγνωρίσει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες, στους οποίους η Ρωσία μοίρασε διαβατήρια το 2019. Και οι δύο ηγέτες πρότειναν επίσης την υπογραφή συνθήκης φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συνεργασίας.

«Εχουμε καταλήξει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει προοπτική» για τις συμφωνίες του Μινσκ, είπε χτες το απόγευμα ο Πούτιν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, συμπληρώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις για το Ντονμπάς συνεχίζονται εδώ και 8 χρόνια, αλλά αυτή η διαδικασία έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών «Δημοκρατιών». Η κατάσταση στο Ντονμπάς και η στάση του Κιέβου «υποδηλώνουν ότι προετοιμάζονται μεγάλες, σοβαρές προκλήσεις ή τουλάχιστον μια δυναμική λύση για το Ντονμπάς», είπε ο Σόιγκου και ανέφερε αλλαγές στην ανάπτυξη στρατιωτικού υλικού και πυροβολικού, αλλαγή στις ραδιοσυχνότητες των ουκρανικών μονάδων.

Ο πρώην Πρόεδρος Ντμ. Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι είναι «προφανές» πως η Ουκρανία «δεν χρειάζεται τις δύο περιοχές» και ότι η πλειοψηφία των Ρώσων θα υποστηρίξει την ανεξαρτησία τους.

Το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης των «Δημοκρατιών» του Ντονμπάς.

Το διάγγελμα Πούτιν

Στο διάγγελμά του ο Βλ. Πούτιν απευθύνθηκε σε Ρώσους και Ουκρανούς ως ένα έθνος, λέγοντας πως η Ουκρανία ήταν αρχαία ρωσικά εδάφη.

Επιχειρώντας να παρουσιάσει τη σημερινή ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη ως... αποτέλεσμα της «πολιτικής των μπολσεβίκων», ο Πούτιν κατηγόρησε την ΕΣΣΔ για «λάθη» που «οδήγησαν στην απόσχιση της Ουκρανίας», την οποία αποκάλεσε «η Ουκρανία του Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν».

«Τώρα στο πλαίσιο της αποκομμουνιστικοποίησης έχουν κατεδαφιστεί τα μνημεία του Λένιν στην Ουκρανία. Θέλετε αποκομμουνιστικοποίηση; Λοιπόν, αυτό μας ταιριάζει μια χαρά. Είμαστε έτοιμοι να σας δείξουμε τι σημαίνει πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση για την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος, ενώ επιχείρησε να παραλληλίσει τη σοσιαλιστική ένωση κρατών, εθνών και λαών την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης, με... τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Φτάνοντας στη σημερινή αντιπαράθεση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ο ίδιος πρόσθεσε ότι αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκοπεύουν συνεχώς τη Ρωσία και υποστήριξε πως η όλη κατάσταση αποτελεί μια κάλυψη για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η ένταξη, μάλιστα, της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όπως είπε, αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ίδιο. Την ίδια ώρα, είπε πως τα κέντρα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ισοδυναμούν με στρατιωτικές βάσεις. Εξάλλου, ο κίνδυνος ενός ξαφνικού πλήγματος εναντίον της χώρας μας θα αυξηθεί ραγδαία, εάν επεκταθεί το ΝΑΤΟ, είπε ο Πούτιν, και η βασική πλατφόρμα ενός πλήγματος εναντίον της Ρωσίας θα είναι η Ουκρανία.

Η Ρωσία, όμως, στηρίζει πάντα τη διπλωματική οδό για την επίλυση των θεμάτων, ισχυρίστηκε ο Βλ. Πούτιν και προειδοποίησε το Κίεβο πως αν δεν σταματήσει τις εχθροπραξίες στο Ντονμπάς θα φέρει όλη την ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει.

Επιπλέον, ο Πούτιν σημείωσε πως η Ουκρανία «κλέβει το ρωσικό φυσικό αέριο», αναφερόμενος σε ρωσικούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο προς την Ευρώπη, ενισχύοντας την οικονομική και γεωπολιτική θέση της Ουκρανίας.

Χαρακτήρισε την Ουκρανία αποικία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως θα μπορούσε ακόμη να αναπτύξει και πυρηνικά όπλα γιατί έχει την τεχνογνωσία από την εποχή της ΕΣΣΔ.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας το περασμένο Σάββατο στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους συμμετέχοντες στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης - που προβλέπει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να έχει πυρηνικό οπλοστάσιο - για πιθανή αποχώρηση από αυτό.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, εάν δεν πραγματοποιηθούν ή τελικά δεν υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, «η Ουκρανία θα έχει κάθε δικαίωμα να θεωρεί ότι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης δεν εφαρμόζεται και όλες οι αποφάσεις του 1994 θα τεθούν υπό αμφισβήτηση».

Αντιδράσεις από τη Δύση

Με τις εξαγγελίες Πούτιν, η Ουκρανία ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της, όπως και η Γαλλία και μια σειρά από χώρες, ενώ θα συγκληθεί και έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εντονες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τη Δύση για την «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας» και την «αποκήρυξη» των συμφωνιών του Μινσκ.

Οι επικεφαλής της ΕΕ δήλωσαν πως θα αντιδράσουν «σθεναρά και με ενότητα». «Αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε λίγο πριν από το διάγγελμα Πούτιν ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, διευκρινίζοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27».

Επίσης, σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις το ίδιο αυστηρές με αυτές προς τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι οι κοινές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας που επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Κυριακή παρατείνονται και η επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους θα εξαρτηθεί από την απομάκρυνση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, δήλωσε το Μινσκ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Tζο Μπάιντεν, σχεδιάζει να επιβάλει νέους περιορισμούς στο εμπόριο και τη χρηματοδότηση στα εδάφη που αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα η Μόσχα και θα υπογράψει διάταγμα που θα «απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από άτομα των ΗΠΑ προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Επίσης, ο Λευκός Οίκος είπε ότι «θα ανακοινώσει σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας».

«Αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και επιπρόσθετα στις άμεσες και αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που προετοιμάζουμε σε συντονισμό με συμμάχους και εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», ξεκαθάρισε η Ουάσιγκτον.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «(συνεχίζει) να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές», προσθέτοντας ότι η Μόσχα «προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία».

Νωρίτερα, σε απανωτές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, είχε προτείνει νέα Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας και στη συνέχεια να ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών» για την ουκρανική κρίση, για «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ, για την Πέμπτη είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, στη Γενεύη.

Εντείνονται οι εχθροπραξίες στο Ντονμπάς

Εκρυθμη εξακολουθεί να είναι εδώ και μέρες η κατάσταση στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί με ολμοβόλα και η ανταλλαγή πυρών, ιδιαίτερα στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με νεκρούς και τραυματίες.

Γίνεται λόγος για τις ισχυρότερες συγκρούσεις μετά το 2014, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των αυτονομιστών.

Χτες τα ξημερώματα νέα έκρηξη καταγράφηκε στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ενώ στο Λουγκάνσκ ακούστηκε σειρά εκρήξεων, με τους αυτονομιστές να ανακοινώνουν τον θάνατο δύο αμάχων και τον τραυματισμό άλλων τριών. Επίσης, άμαχος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε χτες ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Την Παρασκευή ορισμένες περιοχές του Ντονμπάς εκκενώθηκαν από αμάχους, οι οποίοι μετακινήθηκαν προς το Ροστόφ στη Ρωσία, ενώ το Σάββατο κηρύχθηκε επιστράτευση στις λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες». Σχεδόν 400 κέντρα προσωρινής φιλοξενίας είναι έτοιμα να υποδεχθούν περίπου 60.000 άμαχους σε 43 ρωσικές περιοχές.

Στο μεταξύ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατήγγειλαν χτες πως ομάδα του ουκρανικού στρατού προσπάθησε να προσεγγίσει τα σύνορα με τη Ρωσία και «οι μαχητές απέκλεισαν τις κεντρικές οδούς επικοινωνίας», ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία ασφάλειας της Ρωσίας (FSB) μία οβίδα από το ουκρανικό έδαφος κατέστρεψε συνοριακό φυλάκιο στη ρωσική περιοχή Ροστόφ, κάτι που αρνήθηκε εκπρόσωπος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης ανακοινώθηκε πως οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις απέτρεψαν παραβίαση των συνόρων της χώρας από ομάδα δολιοφθοράς από το ουκρανικό έδαφος, σκοτώνοντας 5 σαμποτέρ και καταστρέφοντας ουκρανικά οπλισμένα οχήματα στην περιοχή του Ροστόφ. Η ουκρανική πλευρά χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «ψευδείς ειδήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ