232 νεκροί σε 3 μέρες, ενώ η κυβέρνηση οραματίζεται απολύσεις, ιδιωτικοποίηση και ξήλωμα προσωπικού
INTIME NEWS |
Στο μεταξύ, και με τις τελευταίες του παρεμβάσεις ο Θ. Πλεύρης επιβεβαιώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την πανδημία ως «ευκαιρία» για να τρέξουν οι σχεδιασμοί του «νέου ΕΣΥ», για τη γενίκευση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, της λειτουργίας τους σαν Ανώνυμες Εταιρείες, με διεύρυνση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων και τα λουκέτα - συγχωνεύσεις σε κλινικές και νοσοκομεία.
«Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΕΣΥ την 1η Απριλίου. Δύο είναι τα σενάρια: 'Η ότι ο εμβολιασμός θα αποτελεί τυπικό προσόν, επομένως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα φύγει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή θα παραταθεί η αναστολή για όσο διαρκεί η πανδημία, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας την ώρα που ανακοίνωνε την άρση των όποιων μέτρων μέχρι τα τέλη Μάρτη, επαναλαμβάνοντας ένα μέτρο που στερεί πολύτιμες δυνάμεις από τα νοσοκομεία και αξιοποιείται για γενίκευση των εργολαβιών.
Πρόσθεσε δε ότι «επανεξετάζουμε τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ με στόχο την κάλυψη κενών (...) με ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη μορφή part-time. Δηλαδή, όπου το ΕΣΥ έχει κενά τα οποία δεν καλύπτονται (...) να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς να συνάπτουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία», επιβεβαιώνοντας ότι όσο ο λαός μετρούσε εκατόμβες νεκρών καθημερινά, η κυβέρνηση έκανε πρόβα τζενεράλε για την άρση της μονιμότητας στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Και ενώ τα χειρουργεία ανεστάλησαν επί μήνες, με δεκάδες χιλιάδες περιστατικά να είναι στην αναμονή, η στρατηγική του κεφαλαίου για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας εξετάζει «τα απογευματινά χειρουργεία (...) να λειτουργούν με γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι θα αμείβονται. Δεν θα επιτρέπουμε στον γιατρό να πηγαίνει σε ιδιωτικό ιατρείο, σε ιδιωτική κλινική», αλλά θα μετατραπούν τα εξωτερικά ιατρεία σε «ιδιωτικές κλινικές», με βάση τον απόλυτο «νόμο» του «κόστους - οφέλους».
Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 460, το 73,7% των οποίων είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ τις τελευταίες τρεις μέρες έγιναν 991 νέες εισαγωγές.
Επιβεβαιώθηκαν 52.004 νέα κρούσματα: Την Κυριακή 15.305, το Σάββατο 18.605 και χτες 18.094, εκ των οποίων 5.890 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.807 στη Θεσσαλονίκη, 1.060 στο Ηράκλειο, 699 στην Αχαΐα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.317.014.
Στις 16 Φλεβάρη τα ενεργά κρούσματα ήταν σχεδόν 140.000, σύμφωνα με την 89η έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID (αφορά το διάστημα 10 - 16 Φλεβάρη). Αυξήθηκε ο δείκτης Rt σε 0,99 (από 0,98 μια βδομάδα πριν), ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων σε 17.912 κρούσματα (από 17.810), ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού θανάτων είναι 80.
Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μείωση σε 73% (από 77%), στην Αττική ανέρχεται σε 81% και στη Θεσσαλονίκη σε 75% (από 85% και 73% αντίστοιχα). Η πληρότητα στις κατειλημμένες απλές κλίνες COVID-19 είναι στο 53%.
Επιπλέον, την τελευταία βδομάδα καταγράφηκε νέα μείωση 18,3% στον μέσο όρο των συνολικών εμβολιασμών (29.070 από 35.565 την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ σε εβδομαδιαία βάση καταγράφεται μείωση 36% των εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση, μείωση 17,3% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και μείωση 14,6% των εμβολιασμών αναμνηστικής δόση.
Παρ' όλα αυτά, ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε κατά τη χτεσινή ενημέρωση ότι έναν χρόνο μετά την έναρξη των εμβολιασμών, το 71,3% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό (71,4% είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ) και με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 74,6% (ΕΕ: 74,9%). «Δεν έχουμε ακριβή μέρα παράδοσης», ήταν η απάντησή του για πολλοστή βδομάδα σε σχέση με την παράδοση των πρωτεϊνικών εμβολίων της «Νovavax». Την ίδια στιγμή, πάνω από 300.000 άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, ωστόσο η κυβέρνηση το «αντιμετωπίζει» με την επιβολή προστίμου, ενώ έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των φαρμακείων στον τομέα της ΠΦΥ.
Παρά τις προσπάθειες του ΕΟΔΥ να πλέξει το εγκώμιο στα πρωτόκολλα διασποράς με τα οποία άνοιξαν και τα σχολεία, τα στοιχεία βοούν. Τις πρώτες 6 βδομάδες του 2022 το ποσοστό των μαθητών που νοσούν από κορονοϊό σχεδόν διπλασιάστηκε (18,14% την πρώτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων το 2022, 33,21% την έκτη βδομάδα).
Η διοίκηση του ΕΟΔΥ κάνει λόγο για μέτρα στο άνοιγμα των σχολείων που «απέτρεψαν την έξαρση της διασποράς του ιού στα παιδιά, παρά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 4-11 ετών», εννοώντας τον οριζόντιο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο στην πληθυσμιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών. Αποσιωπά βέβαια ότι «οι εκτεταμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι σε περίπτωση κρούσματος» γίνονταν με την «ατομική ευθύνη» των λαϊκών οικογενειών και τον εξαναγκασμό να βάζουν το χέρι στην τσέπη κάθε τρεις και λίγο.
Συγκεκριμένα, την πρώτη βδομάδα του έτους (3/1- 9/1) στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών δηλώθηκαν συνολικά 43.816 κρούσματα, τα οποία κυμάνθηκαν ανά βδομάδα από 36.444 έως 43.349.
Στις 8.30 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στην Αθήνα
Στο πλαίσιο της απεργίας, που έχουν αποφασίσει οι Ομοσπονδίες τους (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ), στην Αθήνα συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη, από όπου θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν:
«Οι σχεδιασμοί για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρείες ή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΝ οφείλονται σε "νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία" της κυβέρνησης της ΝΔ. Αποτελούν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες"», σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.
Οπως αναδεικνύει στην ανακοίνωσή του, «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδειχθεί "άξιος συνεχιστής" της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" - ΝΠΙΔ και στο Νοσοκομείο Σαντορίνης - ΑΕΜΥ ΑΕ, προστίθενται τα Νοσοκομεία Κομοτηνής (νόμος 4667/2020) και Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης (νόμος 4889/2022) με καθεστώς ΝΠΙΔ. Και στις δύο πρόσφατες περιπτώσεις των νοσοκομείων ΝΠΙΔ, "αξιοποιήθηκαν" δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχου, αποκαλύπτοντας και τον πραγματικό ρόλο της "κοινωνικής δράσης" των καπιταλιστών και των ιδρυμάτων τους».
Το Σωματείο θυμίζει άλλωστε δηλώσεις του γγ της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών σε πρόσφατη ημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες «οι προτάσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν με τις διοικητικές προδιαγραφές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ενοποίηση της αγοράς». Αλλά και του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) στην ίδια ημερίδα: «Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία. Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (...) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων»...
«Σ' αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσονται η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Γι' αυτό απορρίπτεται από όλες τις κυβερνήσεις το αίτημά μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, και ήδη σε δεκάδες νοσοκομεία είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες», καταγγέλλει το Σωματείο.