ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΦΚΑ
Νέα απεργία σήμερα ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του

Απήργησαν και χτες διεκδικώντας δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση

Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα, Πέμπτη, και συγκέντρωση στις 2 μ.μ. έξω από τη Βουλή, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ διαδηλώνουν ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί παραπέρα τον ΕΦΚΑ και συνολικά την Κοινωνική Ασφάλιση.

Χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια της απεργίας τους, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ και τα σωματεία τους έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας καταδικάζοντας το απαράδεκτο νομοσχέδιο, ενώ ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα. Με την κινητοποίησή τους απαίτησαν δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, έξω οι ιδιώτες και οι μάνατζερ από τον ΕΦΚΑ, προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του οργανισμού κ.λπ.

Στις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο Αντ. Κουρούκλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), που, όπως είπε, συμπληρώνει την επίθεση των τελευταίων χρόνων στις παροχές συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Τον ισχυρισμό της κυβέρνησης περί δήθεν «εκσυγχρονισμού» του ΕΦΚΑ κατήγγειλε ο Δ. Αντωνακάκης, πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ. Για τη διαχρονική επίθεση όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση μίλησε η Μαρία Τσαμούρη, πρόεδρος του ΣΥΑΤ, και κατέρριψε τον προπαγανδιστικό μύθο της κυβέρνησης περί «βελτίωσης της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων», οι οποίοι βέβαια συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, ενώ χωρίς ουσιαστική βοήθεια παραμένουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που συνεχίζουν να σηκώνουν βαρύ φορτίο.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Στον χαιρετισμό του, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μετέφερε στους απεργούς τη συμπαράσταση των συνταξιούχων, τονίζοντας ότι από το 1990 ξηλώνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα, για να ανακοπεί η επίθεση, για να διεκδικηθούν τα σύγχρονα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι από την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ, μετά από κάλεσμα της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας ΙΚΑ».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι άλλων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και αντιπροσωπείες των συνταξιουχικών σωματείων σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα τους για δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Στέλιος Γαλατιανός, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΕΦΚΑ, και χαιρέτισαν ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ, και ο Χρήστος Σαλονικιός, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενότητα».

Απαράδεκτη τροπολογία σε βάρος των ναυτεργατών

Στο μεταξύ, τα σωματεία των ναυτεργατών ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ καταγγέλλουν την κυβέρνηση η οποία με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ επιχειρεί να συγχωνεύσει το ΕΛΟΕΝ, τον φορέα που χορηγεί τα οικογενειακά επιδόματα των ναυτεργατών, στο ΝΑΤ.

Οι ναυτεργάτες απαιτούν την απόσυρση της τροπολογίας καθώς, όπως υπογραμμίζουν, «γνωρίζοντας τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια στον ασφαλιστικό μας φορέα, που έχουν οδηγήσει στη λεηλασία της περιουσίας του ΝΑΤ, των Ταμείων Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων και Αξιωματικών (ΤΠΚΠΕΝ, ΤΠΑΕΝ), την απαξίωση των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα και του Ναυτικού Νοσοκομείου στα Μελίσσια και γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του ΝΑΤ, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο να διορίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έχει τον ρόλο του εντολοδόχου των εφοπλιστών και της κυβέρνησης ανέκαθεν». Και υπογραμμίζουν πως «την καλύτερη λειτουργία της Εστίας Ναυτικών, του ΕΛΟΕΝ, του ΓΕΝΕ, των Ναυτικών Μητρώων και του ΝΑΤ την ορίζουν οι ναυτεργάτες και τα σωματεία τους». Μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας καλούν όλους τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων να μην συμμετάσχουν στη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ
Ψηφίζεται σήμερα η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμα αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΣΕΒ. Οι βασικοί του ...«εκσυγχρονιστικοί» άξονες είναι η μετατροπή του ΕΦΚΑ σε ασφαλιστική εταιρεία, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μάνατζερς (με μισθούς μάλιστα πάνω από 8.000 ευρώ), παράδοση της τεράστιας περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων, εγγύηση για τις συντάξεις, στο πιάτο των ιδιωτών προς αξιοποίηση και «μόχλευση επενδύσεων», ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, για να μετατραπούν σε πειθήνια όργανα της εφαρμογής των νέων «προσαρμογών».

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ χτες, πρώτη μέρα της διήμερης συζήτησής του, στην Ολομέλεια, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπε πέρα από τη σφαγή στις συντάξεις και τη σύσταση του ΕΦΚΑ, ενώ και οι ρυθμίσεις για την ...«αξιοποίηση» της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων σύμφωνα με τον υπουργό έρχονται να πατήσουν στον νόμο 4430/2016 (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), που προέβλεπε για την ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων «εκχώρηση σε τράπεζες και εταιρείες real estate». Ο ίδιος, όλο αυτό το αίσχος που προωθεί, το χαρακτήρισε «εκσυγχρονισμό» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση «είναι με τους πολλούς ανυπεράσπιστους Ελληνες» και όχι «με κάποιες μειοψηφίες συνδικαλιστών ή υπαλλήλων»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει «βγει στα κάγκελα» κατά του νομοσχεδίου. Κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας και αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας. Ωστόσο, ο «καβγάς», όπως φάνηκε από τα όσα ανέφερε η εισηγήτριά του, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ήταν για να αποκρύψει ότι το νομοσχέδιο είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και το απέδωσε στον «νεοφιλελευθερισμό με πελατειακό πρόσωπο» της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ. Απογειώνοντας τον εμπαιγμό και με σαφή προσπάθεια να υπονομεύσει ουσιαστικά τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στη λογική της υφαρπαγής της ψήφου, για να τις εξαργυρώσει με μια ακόμα αντιλαϊκή διακυβέρνηση, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το νομοσχέδιο αυτό, όταν είναι συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, «θα καταργήσουμε τον αντιασφαλιστικό νόμο Χατζηδάκη», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει πάνω από τα μισά άρθρα...

Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, με τις διαφωνίες του, όπως τις ανέφερε ο ειδικός του αγορητής, Γ. Μουλκιώτης, να είναι, για παράδειγμα, γιατί να επιλέγεται για την ...«αξιοποίηση» της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων η δημιουργία ανώνυμης εταιρείας, δηλαδή «να γίνει ένας ακόμα φορέας αφού έχουμε το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΕΤΑΑ (σ.σ. το υπερταμείο)». Διαχειριστικού τύπου ήταν και οι διαφωνίες της Ελ. Λύσης, ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης με αφορμή την «κακοδιαχείριση του ΕΦΚΑ» από την κυβέρνηση, της έδωσε μαθήματα για το πώς στην Ελλάδα «θα έρθουν σοβαροί επενδυτές και όχι μόνο τα αρπακτικά».

Το ΚΚΕ υπερψήφισε την ένσταση αντισυνταγματικότητας, που πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και το ΜέΡΑ25. Βέβαια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε σαφές ότι το αστικό Σύνταγμα προασπίζει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και συνήθως μετατρέπεται σε λάστιχο για να υπηρετούνται οι αντιλαϊκές επιλογές, ενώ ανέφερε πως «πίσω από παρόμοιες προτάσεις αντισυνταγματικότητας παίζονται και παιχνίδια ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση και την εκάστοτε αντιπολίτευση». Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και η Ελ. Λύση ψήφισαν παρών στην αίτηση αντισυνταγματικότητας, η οποία όπως ήταν αναμενόμενο απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, αφού υπενθύμισε ότι ο ΕΦΚΑ είναι δημιούργημα του νόμου του Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι οι αλλαγές που φέρνει είναι ενταγμένες στον σχεδιασμό που υπάρχει εδώ και χρόνια, βρίσκονται στον πυρήνα όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που είναι η πλήρης απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από το κομμάτι της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Αυτή η στρατηγική της μετατροπής του ΕΦΚΑ σε ασφαλιστική εταιρεία που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, απαιτεί και το αντίστοιχο στελεχιακό δυναμικό που θα υλοποιήσει τις προσαρμογές. Γι' αυτό και η παύση των σημερινών γενικών διευθυντών και διευθυντών και η τοποθέτηση, όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, στη θέση τους των golden boys από τον ιδιωτικό τομέα, με παχυλούς μισθούς, πέρα και έξω από κάθε νομιμότητα και με μοναδικό προσόν την προσήλωσή τους στην υλοποίηση της μετάβασης του ΕΦΚΑ σε ασφαλιστική εταιρεία με όλα τα χαρακτηριστικά της ιδιωτικής ασφάλισης».

Οσον αφορά τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι «στέλνετε στα πειθαρχικά κάθε "απείθαρχο" και με γρήγορες διαδικασίες θα τον τιμωρείτε. Καταργείτε εργασιακά δικαιώματα. Περιστέλλετε συνδικαλιστικές ελευθερίες. Κραδαίνετε το μαστίγιο του εσωτερικού ελέγχου της έρευνας και των πειθαρχικών για να υποτάξετε τις συνειδήσεις των εργαζομένων να υλοποιούν τους σχεδιασμούς της ιδιωτικοποίησης χωρίς αντιρρήσεις». Για την ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων σημείωσε ότι «η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο του ξεπουλήματος της ακίνητης περιουσίας, της παραχώρησης ακόμη και χωρίς αντίτιμο με fast track διαδικασίες ώστε να επωφεληθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «γίνεται πράξη ο διακαής πόθος της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, κατά τα πρότυπα των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ, να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ». «Μπορεί αλήθεια να πιστέψει κάποιος ότι εσείς, που πετσοκόψετε συντάξεις που τις καθυστερείτε τρία, τέσσερα, πέντε, έξι χρόνια, ειδικά εκείνες τις διαδοχικές συντάξεις, θέλετε να δώσετε συντάξεις και να επιταχύνονται οι διαδικασίες; Ακόμα εκκρεμούν επικουρικές συντάξεις του 2015», σημείωσε. Δείχνοντας δε το διαρκές έγκλημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέφερε ότι η κλοπή σε βάρος των εργαζομένων (δομημένα ομόλογα, ανακεφαλαιοποιήσεις, μετοχές υψηλού ρίσκου κ.ο.κ.) από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα, φτάνει τα 100 δισ. ευρώ!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται στη Βουλή αμέσως μετά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης «που ψηφίσατε πριν λίγους μήνες και όπου παρέχετε τη δυνατότητα στο κεφάλαιο με τα διάφορα επενδυτικά fund να ξεκοκαλίζει και να παίζει στον χρηματιστηριακό τζόγο τις εισφορές των νέων εργαζομένων, που τώρα μπαίνουν - και όπως μπαίνουν - στη δουλειά!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ