Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΦΚΑ
Νέα απεργία σήμερα ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του

Απήργησαν και χτες διεκδικώντας δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση

Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα, Πέμπτη, και συγκέντρωση στις 2 μ.μ. έξω από τη Βουλή, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ διαδηλώνουν ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί παραπέρα τον ΕΦΚΑ και συνολικά την Κοινωνική Ασφάλιση.

Χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια της απεργίας τους, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ και τα σωματεία τους έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας καταδικάζοντας το απαράδεκτο νομοσχέδιο, ενώ ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα. Με την κινητοποίησή τους απαίτησαν δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, έξω οι ιδιώτες και οι μάνατζερ από τον ΕΦΚΑ, προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του οργανισμού κ.λπ.

Στις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο Αντ. Κουρούκλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), που, όπως είπε, συμπληρώνει την επίθεση των τελευταίων χρόνων στις παροχές συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Τον ισχυρισμό της κυβέρνησης περί δήθεν «εκσυγχρονισμού» του ΕΦΚΑ κατήγγειλε ο Δ. Αντωνακάκης, πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ. Για τη διαχρονική επίθεση όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση μίλησε η Μαρία Τσαμούρη, πρόεδρος του ΣΥΑΤ, και κατέρριψε τον προπαγανδιστικό μύθο της κυβέρνησης περί «βελτίωσης της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων», οι οποίοι βέβαια συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, ενώ χωρίς ουσιαστική βοήθεια παραμένουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που συνεχίζουν να σηκώνουν βαρύ φορτίο.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Στον χαιρετισμό του, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μετέφερε στους απεργούς τη συμπαράσταση των συνταξιούχων, τονίζοντας ότι από το 1990 ξηλώνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα, για να ανακοπεί η επίθεση, για να διεκδικηθούν τα σύγχρονα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι από την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ, μετά από κάλεσμα της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας ΙΚΑ».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι άλλων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και αντιπροσωπείες των συνταξιουχικών σωματείων σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα τους για δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Στέλιος Γαλατιανός, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΕΦΚΑ, και χαιρέτισαν ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ, και ο Χρήστος Σαλονικιός, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενότητα».

Απαράδεκτη τροπολογία σε βάρος των ναυτεργατών

Στο μεταξύ, τα σωματεία των ναυτεργατών ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ καταγγέλλουν την κυβέρνηση η οποία με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ επιχειρεί να συγχωνεύσει το ΕΛΟΕΝ, τον φορέα που χορηγεί τα οικογενειακά επιδόματα των ναυτεργατών, στο ΝΑΤ.

Οι ναυτεργάτες απαιτούν την απόσυρση της τροπολογίας καθώς, όπως υπογραμμίζουν, «γνωρίζοντας τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια στον ασφαλιστικό μας φορέα, που έχουν οδηγήσει στη λεηλασία της περιουσίας του ΝΑΤ, των Ταμείων Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων και Αξιωματικών (ΤΠΚΠΕΝ, ΤΠΑΕΝ), την απαξίωση των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα και του Ναυτικού Νοσοκομείου στα Μελίσσια και γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του ΝΑΤ, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο να διορίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έχει τον ρόλο του εντολοδόχου των εφοπλιστών και της κυβέρνησης ανέκαθεν». Και υπογραμμίζουν πως «την καλύτερη λειτουργία της Εστίας Ναυτικών, του ΕΛΟΕΝ, του ΓΕΝΕ, των Ναυτικών Μητρώων και του ΝΑΤ την ορίζουν οι ναυτεργάτες και τα σωματεία τους». Μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας καλούν όλους τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων να μην συμμετάσχουν στη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μήνυμα μάχης για την Κοινωνική Ασφάλιση η χτεσινή μαζική απεργία(2023-03-08 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν στην Πάτρα οι συνταξιούχοι της Δυτ. Ελλάδας(2019-10-11 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν την Τρίτη οι συνταξιούχοι της Αττικής(2018-06-14 00:00:00.0)
Πετάνε έξω τους ναυτεργάτες(2003-09-04 00:00:00.0)
«Δε θα περάσουν»(2001-05-10 00:00:00.0)
Πειραιώτικος ξεσηκωμός(2001-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ