ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24

Το σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία» είναι ολόκληρο αφιερωμένο στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ.


ΚΟ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι δίκαιος, το ΚΚΕ πάντα στο πλευρό τους!

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην επιχείρηση και τη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι για τις θέσεις εργασίας και την ενιαία λειτουργία της

Την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το τελεσίγραφο των απολύσεων και των εξώσεων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση αποκάλυψε και επίσημα τις προθέσεις για το πώς θα υλοποιήσει το σχέδιο κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ. Ενα σχέδιο που φέρει τη σφραγίδα τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ, που στόχο, πάντα, είχαν να παραδώσουν τη ΛΑΡΚΟ στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Σήμερα, ικανοποιώντας και τις απαιτήσεις των επενδυτών - επιχειρηματιών, ξετυλίγει το κουβάρι των αντεργατικών μέτρων, που στοχεύει στην παράδοση της ΛΑΡΚΟ χωρίς τους εργάτες της στους επίδοξους αγοραστές. Δηλαδή, να παραδοθεί χωρίς αυτούς που χρόνια τώρα παράγουν τον πλούτο, τον οποίο νέμονται οι εκμεταλλευτές τους, που έχουν σακατευτεί από "ατυχήματα" και επαγγελματικές ασθένειες, που έχουν χάσει ακόμα και τη ζωή τους στον αγώνα για το μεροκάματο.

Ομως, οι απαιτήσεις κυβέρνησης και επιχειρηματιών δεν σταματούν σ' αυτό. Προχωρούν και στο διώξιμο όσων εργαζομένων διαμένουν στους εργατικούς οικισμούς της Λάρυμνας και του Αη Γιάννη. Απαιτούν να στείλουν με το άμεσο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ τους εργαζόμενους άστεγους στην ανεργία. Με το "καλημέρα" 1.300 και πλέον εργαζόμενοι, 300 οικογένειες, πετιούνται στον δρόμο. Τα όποια μέτρα που δήθεν θα παρθούν, αποτελούν το διαβατήριο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση για εκατοντάδες εργαζόμενους με τις οικογένειές τους.

Γιατί, τι άλλο μπορεί να είναι τα γνωστά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ή τα προγράμματα ένταξης στην εργασία, από πολιτική διαχείρισης της φτώχειας; `Η για πόσο διάστημα μπορεί να συντηρηθεί μια εργατική οικογένεια με την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση αποζημίωση των 20 εκατομμυρίων ευρώ για όλους, που στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων το ποσό της αποζημίωσης θα αποτελείται από μισθούς 7 έως 15 μηνών το πολύ;

Αυτά τα μαντάτα έχουν ξεσηκώσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και συνολικότερα τον λαό των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ και δικαιολογημένα οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην κυβέρνηση το σχέδιό της, ως απολύτως απαράδεκτο.

Ως απαράδεκτο και χωρίς καμία συζήτηση πρέπει να επιστραφεί το εγκληματικό σχέδιο της κυβέρνησης και από τον λαό των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ. Οχι μόνο ως ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους αλλά και γιατί η εξέλιξη που προδιαγράφεται θα οδηγήσει στον μαρασμό όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ. Είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, η δημιουργία εκατοντάδων νέων ανέργων και ξεσπιτωμένων θα έχουν αντίκτυπο με θλιβερά αποτελέσματα και ολέθριες συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, αγρότες, στα σχολεία της περιοχής κ.λπ. Τα παραδείγματα πολλά από όλη την Ελλάδα για το πώς διαμορφώθηκαν οι συνθήκες σε περιοχές που εργοστάσια με εκατοντάδες εργαζόμενους έκλεισαν και ρήμαξαν ολόκληρες περιοχές. Κοντά μας είναι το Μαντούδι.

Ωστόσο ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των κατοίκων της περιοχής πρέπει να γίνει και αγώνας όλων των εργαζομένων της χώρας μας. Η ΛΑΡΚΟ είναι μεγάλη βιομηχανική μονάδα, στρατηγικής σημασίας, μοναδική παραγωγός νικελίου στην Ελλάδα, με ανεξάντλητες δυνατότητες. Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί εμβληματικό φάρο του ταξικού αγώνα, κουβαλάει το βαρύ αγωνιστικό φορτίο της απεργίας των 110 ημερών το 1977, των κατοπινών αγώνων, του πρόσφατου δίχρονου και πλέον ανυποχώρητου αγώνα των εργαζομένων να κρατήσουν ανοιχτή τη ΛΑΡΚΟ, χωρίς να χάσουν τη δουλειά τους. Η ΛΑΡΚΟ κουβαλάει το βάρος υπεράσπισης της μνήμης των 80 και πλέον εργατών της που έχασαν τη ζωή τους στον καθημερινό μόχθο του μεροκάματου.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το ΚΚΕ στέκεται με όλες του τις δυνάμεις στο πλάι των εργαζομένων και στον αγώνα τους, όπως άλλωστε έκανε πάντα.

Είναι δίπλα στους εργαζόμενους, συμπαραστάτης και υπερασπιστής του δίκαιου αγώνα τους και θα είναι εκεί όσο χρειαστεί.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί βασική βιομηχανική παραγωγική μονάδα για τη χώρα και θα μπορούσε κάτω από διαφορετικές συνθήκες όχι να υπονομεύονται η λειτουργία της, οι πραγματικές παραγωγικές δυνατότητές της και να οδηγείται στο κλείσιμο, όπως σήμερα, αλλά να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Σήμερα έχει απαξιωθεί. Συνειδητά η Ευρωπαϊκή Ενωση βάζει εμπόδια στη λειτουργία της και οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ μεθοδευμένα οδηγούν τη ΛΑΡΚΟ μέσω της απαξίωσης στα νύχια των μονοπωλιακών ομίλων.

Οι εξελίξεις όμως αποδεικνύουν ότι η παραγωγή σιδηρονικελίου, ανοξείδωτου χάλυβα, κοβαλτίου και άλλων πολλών προϊόντων, που αποτελούν τη βάση για τις νέες τεχνολογίες, μπορεί όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά να επεκταθεί και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία της, αφού αποτελεί τον μοναδικό φορέα επεξεργασίας σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Προϋπόθεση, ωστόσο, για την πλήρη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ είναι η αξιοποίηση των μεταλλευτικών προϊόντων σε όφελος του λαού. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποίησης των δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ μπορεί να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Πραγματικά μόνο όταν ο μεταλλευτικός πλούτος, η ΛΑΡΚΟ και τα άλλα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, μπορεί να υπάρξει προοπτική για την πραγματική ευημερία του λαού, των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των παιδιών τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Στερεάς σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να δυναμώνει ο αγώνας στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Καλούμε τον λαό της Στερεάς να απαντήσει στην κυβέρνηση και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που έφεραν τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους στο σημείο να διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά, να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να ενώσει τη φωνή του με τις φωνές των εργαζομένων στον αγώνα για την επιβίωση, στον αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, για μια καλύτερη ζωή.

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το τελεσίγραφο για κλείσιμο και απολύσεις εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και άμεσα:

  • Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.
  • Να διασφαλιστεί η καταβολή του μόχθου των εργαζομένων στο 100%».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ