ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στο παζάρι με «μοχλούς» από Προσφυγικό έως Λιβύη

Για ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας στη Λιβύη έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ (φωτ. αρχείου)

akriviadis.gr

Για ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας στη Λιβύη έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ (φωτ. αρχείου)
Συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με «μοχλό» και τη διαχείριση των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως και τον ρόλο των δυο τους στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, από τη Ρώμη όπου βρέθηκε χτες για επαφές, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του για τη στάση των ελληνικών αρχών στα σύνορα έσπευσε να δηλώσει ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του Μεταναστευτικού».

Κατηγόρησε άλλωστε την Τουρκία πως «εργαλειοποίησε το Μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της ΕΕ και της Ελλάδας. Δεν δικαιούται λοιπόν διά να ομιλεί», την ώρα που η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύουν με την Τουρκία την ανανέωση της κατάπτυστης Συμφωνίας για τους πρόσφυγες, που τους μετατρέπει και σε «χαρτί» στα ιμπεριαλιστικά παζάρια.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Ελλάδας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει μετανάστες και πρόσφυγες, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπη συμπεριφορά στα σύνορα με τις επαναπροωθήσεις», ισχυρίστηκε ότι η Frontex στηρίζει την Ελλάδα και κατέληξε: «Ισχυρίζεται πως φρουρεί τα σύνορα της Ευρώπης, ενώ τα σύνορα της Ευρώπης στον Νότο και στην Ανατολή ξεκινούν από την Τουρκία».

Σημειωτέον, ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε στη Ρώμη με την Στέφανι Γουίλιαμς, ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, και ύστερα είπε: «Κάναμε μία εκτενή συζήτηση και μία πλήρη ανάλυση της κατάστασης στη Λιβύη σήμερα (σ.σ. χτες). Συζητήσαμε για τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα και υπογράμμισα το θέμα της ακυρότητας του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου. Επανέλαβα την εποικοδομητική θέση της Ελλάδας για προώθηση σταθερότητας στη Λιβύη».

Στο πλαίσιο άλλωστε του ανταγωνισμού με την Αγκυρα για την παρέμβαση στη Λιβύη, επισκέφτηκε τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP), Ντέιβιντ Μπίσλι, και τον ενημέρωσε σχετικά με τη «βοήθεια» της ελληνικής κυβέρνησης για «την ανάπτυξη της Λιβύης, στο πλαίσιο της ενεργού παρουσίας της Ελλάδας στη χώρα». Του έδωσε επίσης επιταγή για χρηματοδότηση προγράμματος του WFP με σκοπό την ανοικοδόμηση του λιμένα της Βεγγάζης, για τον οποίο είπε ότι «αποτελεί κρίσιμο σημείο εισόδου για τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια» και «έναν χώρο για τον οποίο η Ελλάδα έχει ζωτικό ενδιαφέρον. Θυμίζω ότι βρίσκεται λιγότερο από 20 λεπτά πτήσης από την Κρήτη».

«Αργά και σταδιακά» η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ

Στο μεταξύ, την επίσκεψή του στην Τουρκία επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του για να του ευχηθεί γρήγορη ανάρρωση (βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό), επιβεβαιώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο ότι το παζάρι για την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων κλιμακώνεται. Ο δε πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ν. Μπένετ, δήλωσε ότι «τα πράγματα προχωρούν πολύ αργά και σταδιακά» αλλά και ότι θεωρεί πως ο Χέρτζογκ έχει «εξαιρετική διπλωματική αξία» για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία. Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε τη σχετική διαδικασία με την Τουρκία πολύ προσεκτικά. Τουλάχιστον (οι Τούρκοι) δεν είναι κανένας μεγάλος φίλος του Ιράν. Αρα δεν θα έπρεπε να οδηγηθούμε σε αφέλειες που θα μας εμπόδιζαν να διαμορφώσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία συμμαχίες».

Την ίδια στιγμή, ανώτατη διπλωματική πηγή δήλωνε στην «Jerusalem Post» ότι «δεν χρειάζεται να πιέσουμε τους εαυτούς μας να είμαστε ακριβολόγοι με τρόπο που θα μας εμποδίσει να δημιουργήσουμε συμμαχίες». Και συνέχισε: «Στη σημερινή Μέση Ανατολή πρέπει να παίξουμε σε όλο το γήπεδο, γιατί δεν υπάρχει περιφερειακός αστυνόμος (...) υπάρχει μια μεγάλη προσδοκία απέναντι στο Ισραήλ να γεμίσει αυτό το κενό». Παρατήρησε δε ότι και η πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προχωρά ενώ «οι δύο αυτές χώρες δεν είναι - τουλάχιστον - καλοί φίλοι».

Από την τουρκική πλευρά, ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε πως μετά την αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ και την αντικατάσταση του Νετανιάχου «βλέπουμε ότι η νέα κυβέρνηση, που συνενώνει διάφορα τμήματα, περιλαμβανομένων των Παλαιστινίων, δείχνει μια εποικοδομητική προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «οποιοδήποτε βήμα κάνουμε με το Ισραήλ αναφορικά με τις σχέσεις μας, οποιαδήποτε εξομάλυνση, δεν θα είναι σε βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης, όπως κάνουν κάποιες άλλες χώρες». Επιβεβαιώνοντας δε ότι η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί μερίδιο «ευθύνης» και στο αλισβερίσι που φουντώνει στις πλάτες του Παλαιστινιακού λαού και όλων των λαών της Μέσης Ανατολής, συμπλήρωσε πως «αυτές οι σχέσεις που εξομαλύνονται λίγο περισσότερο μπορεί να ενισχύσουν τον ρόλο της Τουρκίας και όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών, ως χώρας που θα βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο χώρες, αλλά δεν θα κάνουμε ποτέ πίσω στις βασικές μας αρχές».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπροστάρης στα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια

Με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μιλ. Τζουκάνοβιτς, συναντήθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους της χώρας στην Ελλάδα από την ανεξαρτητοποίησή της, το 2006.

Οπως αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου, συζητήθηκαν «οι δυνατότητες και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της Ενέργειας και του τουρισμού».

Σταθερά στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό για την περιοχή, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη «σταθερή υποστήριξη» της ελληνικής κυβέρνησης στην «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ αναφέρθηκε στην «έμπρακτη στήριξη» της χώρας μας προς το Μαυροβούνιο, με την «παροχή τεχνογνωσίας» για ένταξη στην ΕΕ.

Παραπέρα, οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις για θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος», ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις επικείμενες επισκέψεις του σε χώρες της περιοχής.

Στις δηλώσεις τους, εξάλλου, ο Μητσοτάκης επέμεινε ότι επαναβεβαίωσαν «δύο σταθερές: Η πρώτη είναι η εξαιρετική ποιότητα των διμερών μας σχέσεων αλλά και οι σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται, κυρίως στον οικονομικό τομέα, και η δεύτερη είναι ότι η θέση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρώπη».

Διαβεβαίωσε δε ότι η Αθήνα «θα εξακολουθεί να αγωνίζεται, να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (...) αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα όμως ότι αυτή η προοπτική, της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, είναι απολύτως απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας», με το περιεχόμενο που οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δίνουν σε αυτές τις έννοιες.

Ο Μαυροβούνιος, από την πλευρά του, υπεραμύνθηκε της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, ζητώντας σε αυτή την πορεία «υποστήριξη και βοήθεια από την πλευρά της Ελλάδας» και την «προστασία» της, καθώς «μπορεί να μιλήσει με τους εταίρους και να τους πείσει ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων δεν έχει άλλη προοπτική παρά μόνο ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», όπως είπε, αντανακλώντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για το θέμα.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Πολυεπίπεδες υπηρεσίες σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Μια ευρεία γκάμα ...υπηρεσιών παρέχεται στα στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα στο πλαίσιο της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση το βασικό σχολείο διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο στις εγκαταστάσεις της Βάσης Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρώνι στον Μαραθώνα, εκπαίδευση στην οποία συμμετέχουν για δεύτερη φορά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και υλοποιείται το διάστημα από 31/1 έως 10/2. Περιλαμβάνει αντικείμενα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης και αποσκοπεί στο να εξοικειωθούν οι εκπαιδευόμενοι με τη διαδικασία της προετοιμασίας για προσθαλάσσωση ελικοπτέρου, τη χρήση του σωστικού εξοπλισμού και τη διαδικασία περισυλλογής, καθώς και να αποκτήσουν την ικανότητα διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο.

Χτες, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ, διοργανώθηκε στο Κοτρώνι «μέρα διακεκριμένων επισκεπτών», παρουσιάστηκαν αντικείμενα πρακτικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή 8 εκ των εξήντα δύο συνολικά εκπαιδευόμενων στελεχών της 1st Cavalry Division, συγκεκριμένα της 7/17 Μοίρας της (συνολικά περίπου 400 άτομα, ελικοπτεράδες, τεχνικοί και άλλες ειδικότητες) που «ασκούνται» στη χώρα από τον Νοέμβρη, έχοντας για βάση εξόρμησης το Στεφανοβίκειο ενώ μένουν στον Βόλο. Μια ανάπτυξη «στο πλαίσιο της επιχείρησης των ΗΠΑ, ATLANTIC RESOLVE» (από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο φρέσκες δυνάμεις των Αμερικανών σε ό,τι οι ίδιοι ονοματίζουν ως ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων) και της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, όπως τονίζει το ίδιο το υπουργείο Αμυνας.

Το υπουργείο σημειώνει εξάλλου ότι «η ανωτέρω δραστηριότητα καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, καθώς και τη συνεχώς αναβαθμιζόμενη και πολυεπίπεδη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ».

Χτες αποφοίτησαν 8 στελέχη των Αμερικανών παραλαμβάνοντας τα σχετικά πτυχία από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος δήλωνε κατόπιν ότι «μέσα από συνέργειες, συνεκπαίδευση, συμμαχίες, το πρόσημο της στρατηγικής μας είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε μια χώρα ισχυρή ανάμεσα σε φίλους, ανάμεσα σε συμμάχους με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», περιγράφοντας τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που διεκδικεί η ντόπια αστική τάξη για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση. «Είναι χαρά μας που ολοκληρώσαμε αυτό το στάδιο εκπαίδευσης μετά από αίτημα των Αμερικανών συμμάχων μας», συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για την προσπάθειά τους «ώστε και σε αυτά τα σχολεία να είναι ξεκάθαρη η διάθεση, η βούληση και κυρίως οι δυνατότητες που έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις».

Σε αντίστοιχο τόνο ο Πάιατ δήλωνε: «Είμαστε ευγνώμονες που μπορέσαμε να δούμε σήμερα, από κοντά, την επίδειξη συνεργασίας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τον Αμερικανικό Στρατό». Αναφέρθηκε, άλλωστε, στις καθημερινές συνεκπαιδεύσεις του στρατού των ΗΠΑ με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας στον Βόλο και το Στεφανοβίκειο, ενώ, ειδικότερα, το βασικό σχολείο διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο το χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό για τα στελέχη του Αμερικανικού Στρατού» καθώς, όπως είπε, «τους δίνει την πιστοποίηση να πετούν πάνω από νερό», αλλά και «τη γνώση να επιβιώνουν», παραπέμποντας εμμέσως στην χρησιμότητα του σύνθετου ελληνικού ανάγλυφου για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Σύσκεψη αύριο για την οργάνωση της πάλης

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις καλεί σε σύσκεψη φορέων αύριο, Πέμπτη 10 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Αθήνα (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος), με αντικείμενο τη συζήτηση των εξελίξεων και την παραπέρα οργάνωση της πάλης ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ