Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ούτε η αναμονή ούτε τα ψέματα και οι συκοφαντίες θα κάμψουν τους αγρότες

Καλλιεργώντας κλίμα αναμονής, με ψέματα και συκοφαντίες η κυβέρνηση επιχειρεί να χτυπήσει τα αγροτικά μπλόκα που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα, να πλήξει τον αγώνα της αγροτιάς που παλεύει για να ζει από το χωράφι της, που δεν αποδέχεται τα ψίχουλα των «δημοσιονομικών δεδομένων».

Αφού έπεσε στο κενό η επιχείρηση τρομοκράτησης, με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν στρατοπεδεύσει στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, στην Αρτα, στην Αιτωλοακαρνανία κ.α., συνέχισε με την παραπληροφόρηση. Κεντρικός στόχος, να συκοφαντήσει τον αγώνα, να υποκινήσει τον περιβόητο «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Μέτρα στο πλαίσιο των «δημοσιονομικών δεδομένων»

Την Παρασκευή, πρώτη μέρα που άρχισε το στήσιμο των μπλόκων στη Νίκαια, η κυβέρνηση προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τους αγωνιζόμενους αγρότες με τη δέσμη των 7 μέτρων που τάχα τους ανακουφίζουν, σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Η κυβέρνηση λειτουργεί μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και εντός των κοινοτικών κανονισμών».Απαντώντας, η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Νίκαιας σε ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες «αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας, που όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα «δημοσιονομικά δεδομένα» που επικαλείται η κυβέρνηση για τη μη ικανοποίηση των ζωτικών αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών - όπως και των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - δεν αποτελούν εμπόδιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το παράδειγμα με το πετρέλαιο είναι χαρακτηριστικό: Με τη λογική του «διαίρει και βασίλευε» πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενους και συνεταιρισμένους) και μόνο για μια χρονιά. Ακόμα και αυτό το ποσό είναι περίπου το 1/3 από αυτό που δινόταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου (με το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ. Την ίδια στιγμή δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!

Η διαχρονική κυβερνητική πολιτική υπεύθυνη για τα προβλήματά τους

Από το απόγευμα της Δευτέρας και την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπ. Λιβανού, και την τοποθέτηση του αντικαταστάτη του, διάφορα κυβερνητικά παπαγαλάκια προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής, λέγοντας πως ο νέος υπουργός «είναι αγροτόπαιδο από το Κιλκίς» και «ξέρει καλύτερα τα προβλήματα των αγροτών».

Πρόκειται για γνωστό κόλπο, που προσπαθεί να παρουσιάσει σαν υπεύθυνο για τα προβλήματα των αγροτών τον έναν ή τον άλλον υπουργό και όχι συνολικά τις πολιτικές που υλοποιούν οι κυβερνήσεις.

Με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουν τα προβλήματά τους να παραμένουν και να οξύνονται. Γι'αυτό αγωνίζονται ενάντια στην στρατηγική θωράκισης των επιχειρηματικών ομίλων, της ΚΑΠ και της ΕΕ. Μια πολιτική που έχει «συνέχεια» από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι κανένα συμφέρον δεν έχουν οι αγρότες να αναμένουν «σωτηρία» από κυβερνητικές εναλλαγές.

Οι γνωστές «καραμέλες» για «υποκινούμενους αγρότες»

Και επειδή δεν λείπει «ο Μάρτης από τη Σαρακοστή», έχουν αρχίσει και πάλι οι συκοφαντίες περί «εθιμικών και κομματικά υποκινούμενων κινητοποιήσεων», το ύπουλο αυτό παραμύθι που χρησιμοποίησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τώρα πια, μετά από τόσα χρόνια μαζικών αγροτικών αγώνων στους οποίους συμμετέχουν χιλιάδες αγρότες ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, όλο και περισσότεροι έχουν αντιληφθεί ότι οι αγρότες δεν βγαίνουν στους δρόμους ούτε από συνήθεια, ούτε για την εξυπηρέτηση οποιονδήποτε κομματικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων.

Αγροτικές κινητοποιήσεις δεν γίνονται μόνο μια φορά τον χρόνο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά συνεχώς, σε όλη τη διάρκεια του έτους, με διάφορες μορφές, όπως συλλαλητήρια σε καταστήματα του ΕΛΓΑ, στη ΔΕΗ, στις πόλεις.

Οσο για τις αποφάσεις, αυτές λαμβάνονται μέσα από τις διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Ετσι, οι σημερινές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 19 Δεκέμβρη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, ενώ ακολούθησαν διεξοδικές συζητήσεις στα καφενεία και στις πλατείες των χωριών, συνεδριάσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, νέες συσκέψεις σε επίπεδο νομών και περιοχών.

Αλλά και στα μπλόκα, καθημερινά γίνονται συνελεύσεις των αγροτών, έχουν συγκροτηθεί Συντονιστικές Επιτροπές των Μπλόκων, οι οποίες συνεδριάζουν καθημερινά και μετά από διεξοδικές συζητήσεις παίρνουν τις αποφάσεις τους.

Κάλεσμα σε προσχηματικό διάλογο

Και ενώ η κυβέρνηση αρνείται να ασχοληθεί σοβαρά με τα δίκαια αιτήματα και ταυτόχρονα εξαπολύει συκοφαντικές επιθέσεις ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, από την άλλη, υποκριτικά και παραπειστικά, δηλώνει «πάντα ανοιχτή για διάλογο».

Οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκουν διαπραγματεύσεις με την εκάστοτε κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Ωστόσο δεν πάνε σε έναν «διάλογο» προσχηματικό και αποπροσανατολιστικό, που στόχο από τη μεριά της κυβέρνησης δεν έχει την επίλυση των προβλημάτων, αλλά την κοροϊδία και την εξαπάτηση, την υπονόμευση του αγώνα τους.

Ο αγώνας συνεχίζεται, ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά!

Η ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - κράτους - βιομηχάνων - τραπεζιτών στην αγωνιζόμενη για την επιβίωσή της αγροτιά απαντιέται ήδη από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με ενίσχυση των μπλόκων και δημιουργία νέων σε όλη τη χώρα.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που μάχονται στα μπλόκα για την επιβίωσή τους, δεν πρόκειται να φοβηθούν και να κάνουν πίσω. Οι αγώνες τους έχουν ήδη θορυβήσει την κυβέρνηση. Χωρίς να δείχνουν κάποια αναμονή, προσπερνώντας το κλίμα μοιρολατρίας, με την παραπέρα κλιμάκωση μπορούν να τη στριμώξουν ακόμα περισσότερο, ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.


Γ.

Ενοχες σιωπές...

Εχουν περάσει μέρες από τότε που οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου του ΚΚΕ κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους τη δράση φασιστικών συμμοριών που δρουν στην περιοχή, επιχειρώντας να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από περαστικούς που απειλούνται για να αποκαλύψουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, από επαγγελματίες της περιοχής που επίσης δέχονται απειλές, προπηλακισμούς και φθορές στις επιχειρήσεις τους. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από μετανάστες εργαζόμενους που ζουν στην περιοχή και πέφτουν θύματα φασιστικής - ρατσιστικής βίας.

Το ΚΚΕ σταθερά αντιπαλεύει τη δράση αυτών των συμμοριών και την καταγγέλλει ανοιχτά και καθαρά. Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Ανατολικής Αττικής, ζήτησε να συναντηθεί με τους διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων στο Μενίδι και στα Α. Λιόσια, με αφορμή επιθέσεις φασιστικών ομάδων. Οι συναντήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Στην περίπτωση του Μενιδίου δεν υπήρξε απάντηση, ενώ στα Α. Λιόσια επικαλέστηκαν «φόρτο εργασίας»... Αμέσως μετά τις γιορτές, το ΚΚΕ επανήλθε με νέο αίτημα για συνάντηση. Το ΑΤ Αχαρνών συνεχίζει να μην απαντάει, ενώ το ΑΤ Ανω Λιοσίων αποδέχτηκε το αίτημα πολύ καθυστερημένα, με αποτέλεσμα η συνάντηση να είναι πρακτικά αδύνατη.

Ακόμα και σήμερα, αρκετές μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και του τρόπου δράσης των φασιστικών συμμοριών, η στάση ορισμένων δυνάμεων προκαλεί μεγάλα ερωτήματα. Η δημοτική αρχή Αχαρνών δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες από το σύνολο των επαγγελματιών της κεντρικής πλατείας της πόλης, παρά τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες. Συνεχίζει να διαρρέει γελοία επιχειρήματα, όπως ότι «είναι παιδιά και τι θέλετε να κάνουμε», κλείνοντας το μάτι στη δράση τους. Η ΝΔ «δεν είδε» και «δεν άκουσε» τίποτα, τη στιγμή που έχει βουίξει ο τόπος. Τα γραφεία της μάλιστα - όπως και το πολιτικό γραφείο του βουλευτή της Βασίλη Οικονόμου - είναι πάνω στην κεντρική πλατεία.

Ούτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κυκλοφορούν και πίνουν καφέδες στην πλατεία, δεν άκουσαν τίποτα; Ούτε είδαν τις καταγγελίες και τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ; Ολοι οι παραπάνω θα εμφανιστούν σε λίγο καιρό και όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές σαν «σωτήρες» για την «αντιμετώπιση της εγκληματικότητας», την «ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας» και για την «ανάπτυξη και την τόνωση της τοπικής αγοράς». Η αλήθεια είναι όμως ότι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, που υποβάθμισαν μια ολόκληρη περιοχή, είναι αυτές που στρώνουν το έδαφος για τη δράση φασιστικών συμμοριών. Η δράση τους αποτελεί μέρος της εγκληματικής δραστηριότητας, που κάνει κόλαση τη ζωή της πλειοψηφίας του λαού της περιοχής.

Δεν τους φτάνει ο Αλκης στη Θεσσαλονίκη; Ποιοι σιωπούν; Ποιοι το ανέχονται; Ο λαός και η νεολαία να μην αποδεχτεί μια ζωή στη φτώχεια, στην υποβάθμιση και τον φόβο. Με τον αγώνα του και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να ανοίξει τον δρόμο για τις πιο όμορφες μέρες που ακόμα δεν έχουμε ζήσει.


Γ. Τ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ