ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2001
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Στήριξη σε πολύπλευρους «διαλόγους»

Η πλειοψηφία συναινεί στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη Συλλογική Σύμβαση, παρά τις απαράδεκτες κυβερνητικές θέσεις και στη συνάντηση για το ασφαλιστικό με τον Τ. Γιαννίτση

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων μόνο από την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ στη διαπραγματευτική ομάδα, πραγματοποιήθηκε χτες ακόμη μια συνάντηση μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και της κυβέρνησης για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο Δημόσιο. Η συνάντηση έγινε σχετικά με επιμέρους θέματα επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και Υγιεινής και Ασφάλειας, κάτω από τη βαριά «σκιά» της κυβερνητικής πρότασης για σύνδεση του μισθού με αποδοτικότητα - βαθμολόγιο και για αλλαγή του κώδικα δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και του τρόπου αξιολόγησής τους. Σηματοδοτήθηκε έτσι, η ανοιχτή συναίνεση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ στους αντιδημοσιοϋπαλληλικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Χτες, πριν τη συνάντηση, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, για να αποφασίσει την τακτική της συνδικαλιστικής οργάνωσης, μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών προτάσεων. ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ επέλεξαν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η ΕΣΑΚ Δημοσίου, αρνούμενη να νομιμοποιήσει τη διαδικασία και τις αποφάσεις που η κυβέρνηση φέρεται ότι θα λάβει έτσι κι αλλιώς μετά τη λήξη της, πρότεινε την διακοπή των συναντήσεων και την κήρυξη κινητοποιήσεων, έτσι ώστε η κυβέρνηση να αποσύρει τις προτάσεις της και να γίνει διαπραγμάτευση για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και επίλυση των άλλων εργασιακών προβλημάτων τους.

Την αναβολή της χτεσινής συνάντησης για την Πέμπτη, πρότεινε η «Αυτόνομη Παρέμβαση», ώστε μέχρι τότε να έχει καταλήξει η ΑΔΕΔΥ ποια ακριβώς στάση θα κρατήσει απέναντι στις κυβερνητικές προτάσεις και τις διαπραγματεύσεις.

«Ναι» και σε έναν ακόμη «διάλογο»

Ωστόσο, ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «ΑΠ» συμφώνησαν στη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση, αύριο Πέμπτη, μια μέρα μετά την αντίστοιχη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ. Η ΑΔΕΔΥ θα πάει στη συνάντηση, καλώντας παράλληλα συνδικαλιστές από τις οργανώσεις - μέλη της να παραβρεθούν έξω από το υπουργείο κατά τη διάρκειά της. Πρόταση της ΕΣΑΚ - Δημοσίου, η οποία δεν έγινε δεκτή από τις άλλες παρατάξεις, ήταν η επιστροφή της πρόσκλησης στον υπουργό Εργασίας, καθώς «επιχειρείται να βγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τη δύσκολη θέση που την έχουν φέρει οι απεργιακές κινητοποιήσεις, να εκθέσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να στρώσει το τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου", μέσω των λεγόμενων εμπειρογνωμόνων και ειδικών συμβούλων στην αρχή, με τις διοικήσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αμέσως μετά».

Τέλος, αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή η πραγματοποίηση στάσης εργασίας στις 13 Ιούνη, με συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή, σε σχέση με το Ασφαλιστικό και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Για την ίδια μέρα έχει κηρύξει απεργία η ΠΟΕΔΗΝ και προγραμματίζεται η ένωση των δυο συγκεντρώσεων. Ωστόσο, η ΕΣΑΚ Δημοσίου πρότεινε την κήρυξη απεργίας από την ΑΔΕΔΥ, στα πλαίσια κλιμάκωσης του αγώνα, ενάντια στις αντιασφαλιστικές θέσεις της κυβέρνησης, αλλά και για να ασκηθεί πίεση στα πλαίσια των συζητήσεων για τη σύμβαση εργασίας.

«Δούρειος Ιππος» η σύμβαση

Σε δήλωσή της μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΑΚ Δημοσίου αναφέρει: «Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο Δημόσιο, προωθεί όλες τις αντεργατικές διατάξεις του κυβερνητικού προγράμματος "ΠΟΛΙΤΕΙΑ".

Στο σχετικό κείμενο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η κυβέρνηση θέτει ευθέως στη διαπραγματευτική ομάδα της ΑΔΕΔΥ τις γνωστές θέσεις της για σύνδεση μισθού με τη λεγόμενη παραγωγικότητα μέσω των αξιολογήσεων σκοπιμοτήτων καθώς και τη θεσμοθέτηση "κωδίκων δεοντολογίας" για τη χειραγώγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η συνέχιση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων μετά από αυτή την εξέλιξη σηματοδοτεί συναίνεση της ΑΔΕΔΥ σε ακραίους κυβερνητικούς αντιδημοσιοϋπαλληλικούς σχεδιασμούς».

Η παράταξη δηλώνει ότι «θα πρωτοστατήσει ώστε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αποτρέψουν τα αντιδημοσιοϋπαλληλικά σχέδια της κυβέρνησης».

Αγωνιστική κινητικότητα στα νοσοκομεία

Εικοσιτετράωρη απεργία και γενική συνέλευση, όπου και θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους, πραγματοποιούν σήμερα οι γιατροί του «Τζάνειου» νοσοκομείου. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και σήμερα οι 7ωρες στάσεις εργασίας των εργαζομένων στο «Λαϊκό», ενώ οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» πραγματοποιούν σήμερα στις 8 π.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα του νοσοκομείου.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» θα συνεχιστούν με:

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα αύριο Πέμπτη στις 8 π.μ.
  • Σύσκεψη σωματείων την Τρίτη 5.6.2001 στο δώμα του νοσοκομείου. Στη σύσκεψη καλούνται τα σωματεία των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, με σκοπό το συντονισμό και τη διοργάνωση κοινής πορείας στις 7.6.2001.
  • Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Επείγοντα την Τετάρτη και Παρασκευή 6 - 8.6.2001, αντίστοιχα.
  • Στάση εργασίας και πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη 7.6.2001.
  • Συμμετοχή στην πανυγειονομική κινητοποίηση και στάση εργασίας την Τετάρτη 13.6.2001.

Κοινά αιτήματα των γιατρών και εργαζομένων και των τριών νοσοκομείων η καταβολή δεδουλευμένων που τους οφείλονται εδώ και πολλούς μήνες, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών, να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο των ράντζων στα νοσοκομεία. Επικεντρώνουν επίσης τις διεκδικήσεις τους στο Ασφαλιστικό και ζητούν το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως χώρων ανθυγιεινής εργασίας.

Το Ασφαλιστικό θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα, που θα απασχολήσει και την εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, που έχει καλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για την Πέμπτη 7.6.2001, στις 12.30 μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Σωτηρία». Στη συνέλευση θα γίνει επίσης απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Επίσης, εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια εκλογών προς ανάδειξη νέου ΔΣ, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Απεργιακή και η επόμενη απάντηση

Νέα απεργιακή κινητοποίηση, στις 14 Ιούνη, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Τεχνικά Εργα και τα Συναφή, ύστερα από ομόφωνη απόφαση που πήρε η ολομέλεια της διοίκησης. Σε ανακοίνωσή της απορρίπτει τον «κοινωνικό διάλογο» και τονίζει πως ο κλάδος των οικοδόμων έχει αποδείξει ότι «έχει το τσαγανό να δώσει συνέχεια στους αγώνες του» τόσο για την Κοινωνική Ασφάλιση, όσο και για το σύνολο των προβλημάτων.

Η Ομοσπονδία αναφερόμενη στους εργαζόμενους όλης της χώρας, επισημαίνει ότι έχοντας, πλέον, ανεβάσει την ταξική τους ενότητα «δεν αρκούνται στη διατήρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους που απειλούνται με κατεδάφιση, απαιτούν και διεκδικούν μέτρα και ρυθμίσεις που θα απαντούν στις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες». Μάλιστα τονίζεται ότι η άνοδος του επιπέδου πάλης της εργατικής τάξης και η είσοδος νέων τμημάτων των εργαζομένων στον αγώνα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής «έχουν ανησυχήσει σοβαρά την άρχουσα τάξη της χώρας και τους πολιτικούς της εκφραστές» που μετά την απεργιακή καταιγίδα προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο «και να αιχμαλωτίσουν τα συνδικάτα στη στρούγκα ενός "κοινωνικού διαλόγου"» προκειμένου να επιβάλλουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους. Ομως, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η απόρριψη του «κοινωνικού διαλόγου» από την εργατική τάξη είναι απόλυτη, «γιατί ροκανίζει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και παροπλίζει το εργατικό κίνημα».

Στη συνέχεια η Ομοσπονδία επισημαίνει πως είναι απαραίτητες οι αλλαγές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση. Παραθέτοντας ορισμένα από τα αιτήματα - όπως όρια συνταξιοδότησης 60 για άντρες και 55 για γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για βαρέα και ανθυγιεινά), κατοχύρωση κατώτατου ορίου συντάξεων με 4.050 ένσημα και σύνδεση με 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη κ.ά. - τονίζει πως αυτές οι φιλεργατικές προτάσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις προτάσεις της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να ακυρώσει και να αφαιρέσει τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που έχει συστηματικά αγνοήσει την εργατική απαίτηση να μη γίνει κανένας «διάλογος» - απαίτηση που εκφράστηκε από τους χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους της Αθήνας - και ουσιαστικά δήλωσε τη συμμετοχή της στις «διαδικασίες του διαλόγου της απάτης». Επιπλέον η άρνηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να «προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και σε κλιμάκωση της πάλης αρνούμενη συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ», επιβεβαιώνει τον πρωθυπουργό που «στις 18 Μάη δήλωνε "ότι έκλεισε ο κύκλος των κινητοποιήσεων και αρχίζει ο κύκλος των διαλόγων"».

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ
Στάση εργασίας κόντρα στην ποινικοποίηση των αγώνων

Στάση εργασίας σ' όλες τις επιχειρήσεις εμφιαλωμένων ποτών έχει κηρύξει για αύριο, 31 του Μάη, το Συνδικάτο Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, καταδικάζοντας τις προσπάθειες ποινικοποίησης των αγώνων του Συνδικάτου και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «ψευδείς και συκοφαντικές μηνύσεις σκοπιμότητας» εναντίον συνδικαλιστών του κλάδου.

Η στάση εργασίας θα αρχίσει στις 11.30 π.μ. και θα λήξει στις 3.30 μ.μ. και στη διάρκειά της οι απεργοί με συγκέντρωσή τους έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης θα εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στα 18 κατηγορούμενα μέλη του Συνδικάτου που δικάζονται την ίδια μέρα λόγω της συνδικαλιστικής τους δραστηριότητας.

Να σημειωθεί ότι τα 18 μέλη του Συνδικάτου που προσάγονται αύριο σε δίκη είχαν δραστήρια συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας στην επιχείρηση Λυμπερόπουλου και για την περιφρούρηση της απεργίας δέχτηκαν σωρεία μηνύσεων από τον εργοδότη. Μερικών εξ αυτών κινδύνεψε και η ζωή όταν σε μικρή απόσταση από αυτούς εξερράγη χειροβομβίδα που έριξαν ενάντια στους απεργούς «άγνωστοι» με μοτοσικλέτα που έσπευσαν να εξαφανιστούν, χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα αποκαλυφθεί, παρά τις καταγγελίες και τις μηνύσεις του Συνδικάτου!

Αγνωστοι εξακολουθούν να παραμένουν και οι δράστες της τοποθέτησης βόμβας στην είσοδο της κατοικίας του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών, Κώστα Αρτεμίου. Σε δίκες όμως προσάγονται καθημερινά εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που αναπτύσσουν συνδικαλιστική δραστηριότητα και υπερασπίζονται τα νόμιμα δικαιώματα και ελευθερίες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ