ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2001
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Αυταπάτες ελέγχου και μηχανισμός καταστολής
  • Ψηφίστηκε επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ
  • «Θα μπορούν να τα βάλουν οι επιθεωρητές με τα μεγάλα συμφέροντα, καθώς η Υγεία μπαίνει ως εμπόρευμα στην αγορά εργασίας;» αναρωτήθηκε ο Π. Κοσιώνης

Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να τάσσονται υπέρ, ψηφίστηκε χτες επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη σύσταση Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, που προτάσσει την αυταπάτη ότι θα λύσει τα προβλήματα της Υγείας χωρίς όμως να αγγίξει την ουσία τους.

Η δημιουργία ελεγκτικών κατασταλτικών μηχανισμών, δε θα αποτελέσει λύση για τα δομικά προβλήματα της Υγείας στη χώρα, ούτε θα καταπολεμήσουν τις γενεσιουργούς αιτίες των προβλημάτων, που είναι η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα με τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, επισήμανε χτες στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του, το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να «φαίνεται στην κοινή γνώμη ότι γίνεται ένας μηχανισμός που θα διορθώσει το σύστημα της Υγείας» λέγοντας κατηγορηματικά ότι «δε θα τη διορθώσει», ότι η λύση των προβλημάτων «είναι θέμα γενικότερης πολιτικής όχι ελεγκτών και καταστολής»! Αναφερόμενος στην ουσία των προβλημάτων ο Παναγιώτης Κοσιώνης επισήμανε πως «ο τομέας της υγείας που είναι κερδοφόρος δεν μπορεί να μείνει έξω από την αντίληψη (σσ της κυβέρνησης) της μερικής και στο τέλος ολικής ιδιωτικοποίησης», προσθέτοντας ότι «εδώ υπάρχουν δομικές αλλοιώσεις μετά το 1983. Θέριεψε ο ιδιωτικός τομέας. Πώς θέριεψε; Από μονός του;».

Αναφερόμενος στους στόχους που θέτει η κυβέρνηση για τις Επιθεωρήσεις Υγείας τόνισε ότι «η Υγεία μπαίνει ως εμπόρευμα στην ελεύθερη αγορά» και απηύθυνε το ερώτημα προς την κυβέρνηση αν «θα μπορούν να τα βάλουν οι επιθεωρητές με τέτοια μεγάλα συμφέροντα;». Οσον αφορά τους μηχανισμούς ελέγχου που προβλέπονται ο βουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε «με ποιο μηχανισμό θα δουλέψει; Φεύγουν υπάλληλοι του ΕΣΥ από μάχιμες θέσεις», ενώ «δεν αναπληρώνονται» καταλήγοντας στο ότι «υπάρχουν 22.000 θέσεις κενές. Ποιος θα το διορθώσει αυτό; Οι επιθεωρητές;».

Τέλος σημείωσε ότι με βάση τα ισχύοντα δεν είναι δυνατόν οι Επιθεωρήσεις Υγείας να παρέμβουν σε φαινόμενα που υφίστανται στο χώρο της Υγείας, όπως για παράδειγμα η «κατευθυνόμενη συνταγολογία».

Με θριαμβολογίες περί «κάλυψης ενός κενού» στο χώρο της Υγείας, εισηγήθηκε υπέρ του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βλασόπουλος, σημειώνοντας ότι ο προτεινόμενος θεσμός «αποτελεί μια πραγματικότητα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και τονίζοντας πως θα βάλει τέλος στις «δυσλειτουργίες του συστήματος Υγείας», αντιμετωπίζοντας την παραοικονομία, την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής του κόμματος, Ελευθέριος Παπανικολάου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε «μωσαϊκό» διατάξεων υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να θίξει τα κακώς κείμενα στο χώρο της Υγείας, ζητώντας τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο των συμβάσεων των νοσοκομείων. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός πως επί χρόνια στα νοσοκομεία έχουμε «όργιο παρανομίας», δεν έχει φθάσει ούτε μια υπόθεση στον εισαγγελέα.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Συνασπισμός, ενώ ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Αμπατζόγλου ζήτησε διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προτεινόμενου ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς και τη δημιουργία τμήματος «εσωτερικών υποθέσεων στο χώρο της Υγείας προκειμένου να «ελέγχονται οι ελεγκτές».


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Οι ιατρικές μετοχές οδηγούν στα περιττά χειρουργεία

Αμείλικτα ερωτήματα για την εισαγωγή των επιχειρήσεων Υγείας στο Χρηματιστήριο

«Οταν η ιατρική μετοχή πέφτει, τότε το περιττό χειρουργείο τη στηρίζει. Αυτή είναι η ρίζα του κακού, που όψιμα ο τέως υπουργός κατακεραυνώνει».

Τα παραπάνω τονίζει, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΕΓΒΚΠ), με αφορμή τις επισημάνσεις του πρώην υπουργού Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού ότι μεγάλος αριθμός χειρουργικών Ιατρικών Πράξεων γίνονται για λόγους οικονομικούς χωρίς ιατρική ένδειξη.

Η ΠΕΕΕΓΒΚΠ σημειώνει ότι «με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Κρεμαστινός θέλει να δείξει στην κοινή γνώμη ότι εκτός από καταξιωμένος επιστήμονας είναι και ένας άνθρωπος αρχών που εξεγείρεται με τη βρωμιά του ιατρικού παρασκηνίου», αλλά του καταλογίζει και ευθύνες, γιατί επί υπουργίας του «μεθοδεύτηκε η είσοδος στο Χρηματιστήριο των πρώτων επιχειρήσεων Υγείας, Διαγνωστικών Κέντρων και Κλινικών πολυτελείας».

«Αυτά που καταγγέλλει τώρα ο κ. Κρεμαστινός ήταν προδιαγεγραμμένα να γίνουν με μαθηματική ακρίβεια, επειδή η σταθερότητα της μετοχής μιας επιχείρησης στο ταμπλό της Σοφοκλέους εξαρτάται ευθέως από τον κύκλο εργασιών της και όταν η ιατρική μετοχή πέφτει τότε το περιττό χειρουργείο τη στηρίζει», επισημαίνει η ΠΕΕΕΓΒΚΠ και στη συνέχεια αναφέρεται στην πολιτική της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί, κ. υπουργέ της Υγείας, η Ελλάδα ως μέλος της ΟΝΕ δε συγκλίνει στην πρακτική των άλλων προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου απαγορεύεται η είσοδος στα Χρηματιστήρια επιχειρήσεων Υγείας;
  • Γιατί, κ. υπουργέ, που τόσο ωραία τα είπατε για τα πιράνχας της Υγείας που κατατρώγουν τις σάρκες του Υγειονομικού και Ασφαλιστικού Συστήματος, δεν πράξατε τίποτα για το απαράδεκτο καθεστώς της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων Υγείας ή της εισαγωγής εισηγμένων επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας με το νέο Προεδρικό Διάταγμα, που πρόσφατα δημοσιεύσατε στο ΦΕΚ 70 της 10 Απριλίου 2001;
  • Ποια είναι τα πιράνχας της Υγείας, κ. υπουργέ; Οι επιχειρήσεις Υγείας του Χρηματιστηρίου με τα υποκαταστήματα και τις αλυσίδες, που κατ' αρχήν εννόησε η ελληνική κοινή γνώμη και εμείς μαζί ή μήπως εννοούσατε τον Ελληνα επαγγελματία γιατρό, αδιακρίτως εάν είναι στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ, στο Κολωνάκι ή στο Πέραμα, τον Ελληνα επαγγελματία γιατρό που θίγεται καίρια από το νέο σας Προεδρικό Διάταγμα και τα νέα σας Νομοσχέδια, που εξυφαίνουν οι σύμβουλοί σας και που εξυπηρετούν όλα χωρίς εξαίρεση το χρηματιστηριακό κεφάλαιο της Υγείας, παρ' όλα όσα εσείς φέρεστε να διακηρύσσετε δημόσια;

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Επιμονή στο ξεπούλημα

Από παλιότερη διαμαρτυρία των εργαζομένων για το ξεπούλημα της διώρυγας
Από παλιότερη διαμαρτυρία των εργαζομένων για το ξεπούλημα της διώρυγας
Αρνείται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων στη διώρυγα της Κορίνθου και να πάρει την πολιτική ευθύνη ώστε να μην προχωρήσει τελικά στο ξεπούλημα της Διώρυγας αλλά και να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χτεσινής συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας στην οποία συμμετείχαν τα δύο σωματεία των εργαζομένων, ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Ανώνυμης Εταιρίας Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΥΚ), δύο εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάσος Χωρέμης.

Οι εργαζόμενοι τόνισαν πως η Διώρυγα με τους 154 εργαζόμενους, αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί καθώς αδυνατεί να επανδρώσει τις νυχτερινές βάρδιες και έθεσαν το ζήτημα πώς είναι δυνατόν να δουλέψουν και με τι εργασιακό καθεστώς όταν η «Sea Containers» αξιώνει να χρησιμοποιήσει μόνο 90 άτομα όταν η Διώρυγα για να λειτουργήσει κανονικά χρειάζεται 210 άτομα. Να σημειώσουμε ότι τα 90 άτομα που αξιώνει η πολυεθνική εταιρία αναγράφονται στη σύμβαση παραχώρησης την οποία έχει υπογράψει και η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γ. Δρυς δεν άφηνε τα στελέχη της ΑΕΔΥΚ να πάρουν θέση και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των εργαζομένων για το αν η Διώρυγα μπορεί να λειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της απέφυγε να δεσμευτεί για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και πρότεινε στους εργαζόμενους ένα σχέδιο με τις εξής κατευθύνσεις - συναλλαγές: Υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει να πείσει(;) την πολυεθνική εταιρία «Sea Containers» να πάρει λίγο περισσότερους εργαζόμενους και στη συνέχεια οι υπόλοιποι, είτε θα πάρουν απόσπαση σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είτε θα αποχωρήσουν με εθελούσια έξοδο.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς υποστηρίζουν ότι δε διασφαλίζονται τα εργασιακά, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα στο βαθμό που θα ισχύσει η αποικιοκρατική σύμβαση κυβέρνησης με την «Sea Containers».


ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ
Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Καθορίστηκαν οι κατηγορίες δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου κατά το έτος 2001, με κοινή απόφαση των υφυπουργών Εργασίας και Οικονομικών. Στην απόφαση αναφέρονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο δικαιούχος και το ποσό επιδότησης που εξαρτάται από την οικογενειακή του κατάσταση. Επιδότηση δικαιούνται: Συνταξιούχοι Οργανισμών Κύριας Ασφάλισης μισθωτών με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και συνταξιούχοι λόγω γήρατος, που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα οικονομικού έτους 2001 δεν υπερβαίνει τα 2.800.000 δρχ. Μεμονωμένα άτομα ηλικίας τουλάχιστον 60 ετών ή και ζευγάρια, από τα οποία ο ένας από τους συζύγους έχει συμπληρώσει το εξηκοστό ( 60ό) έτος της ηλικίας του και το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα οικονομικού έτους 2001 δεν υπερβαίνει τα 2.800.000 δρχ. Νέα ζευγάρια, που τέλεσαν το γάμο τους μέσα στα δυο (2) τελευταία ημερολογιακά έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για επιδότηση, εφόσον κανείς από τους δύο δεν έχει υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας του και το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα οικονομικού έτους 2001 δεν υπερβαίνει τα 2.800.000 δρχ. Οσοι το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 2.650.000 δρχ. και δεν υπάγονται σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως καθαρά εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή του προηγούμενου της υποβολής της αίτησης έτους, πλην εφ' άπαξ αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, των επιδομάτων ανεργίας, των τόκων καταθέσεων και των επιδομάτων παραπληγίας - τετραπληγίας, του επιδόματος πολυτέκνων, του επιδόματος ενοικίου που έλαβαν το προηγούμενο έτος και τα αναδρομικά σύνταξης του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος όρος των μηνιαίων μισθωμάτων των δικαιούχων που καταβλήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους 2000 δεν πρέπει να είναι ανώτερος των 80.000 δρχ. για τα μεμονωμένα άτομα και ζευγάρια.

Το ποσό της επιδότησης καθορίζεται σε 25.000 δρχ. μηνιαίως για μεμονωμένα άτομα και ζευγάρια.

Χρόνο υποβολής των σχετικών αιτήσεων για τη χορήγηση της επιδότησης ενοικίου ορίζουμε το χρονικό διάστημα από 4 Ιουνίου έως 2 Οκτωβρίου 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ