ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2022 - Κυριακή 30 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο σύντροφος Γιάννης Κιούσης

Το ΚΚΕ αποχαιρετά ένα στέλεχος του Κόμματος, πρωτοπόρο αγωνιστή στην πάλη για το δίκιο της εργατικής τάξης

Με μεγάλη θλίψη το ΚΚΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Γιάννη Κιούση, στέλεχος του Κόμματος στις Μεταφορές, που «έφυγε» από τη ζωή την Παρασκευή 28/1.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον σύντροφο Γιάννη Κιούση που "έφυγε" σήμερα από τη ζωή. Ο Γιάννης Κιούσης ήταν μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεταφορών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής και για πολλά χρόνια στέλεχος του Κόμματος και συνδικαλιστής στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών, μέλος για χρόνια της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ από τον Μάρτη του 2000.

Γεννήθηκε το 1963 στη Λιβαδειά Βοιωτίας, ενώ από το 1986 εργαζόταν στα λεωφορεία ως οδηγός και μετέπειτα ως σταθμάρχης. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ στα Γιάννενα το 1979 και δύο χρόνια αργότερα, το 1981, εντάχθηκε στις γραμμές του Κόμματος.

Ο σύντροφος Γιάννης σε όλη του τη ζωή υπήρξε στην πρώτη γραμμή του αγώνα στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών, πρωτοπόρος, μαχητικός και αγαπητός από όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην σύντροφό του Μίκα και στον γιο του Κωνσταντίνο».

Τον δικό τους αποχαιρετισμό και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του συντρόφου Γιάννη, «στελέχους του Κόμματος, πρωτοπόρου αγωνιστή στην πάλη για το δίκιο της εργατικής τάξης», εκφράζουν το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική Συνδικαλιστική Δουλειά και η Τομεακή Επιτροπή Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Η πολιτική κηδεία του σ. Γιάννη Κιούση θα γίνει τη Δευτέρα 31 Γενάρη στις 15.00 στο νέο Νεκροταφείο Κορωπίου.

ΠΑΜΕ: Στην πρώτη γραμμή των αγώνων της τάξης μας

Με μεγάλη θλίψη και πόνο αποχαιρετά τον σύντροφο Γιάννη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ως μέλος για χρόνια της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έχει τη δική του συμβολή στη συνολική καταξίωση του κύρους του ΠΑΜΕ στην εργατική τάξη της χώρας. Ο συνάδελφος Γιάννης ήταν συνεπής μαχητής στην πρώτη γραμμή των αγώνων της τάξης μας, στην καθημερινή ταξική πάλη, στη μάχη για το μεροκάματο, τις απολύσεις, στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αφήνει σε όλους μας ισχυρή κληρονομιά και όπλο, το παράδειγμα της αγωνιστικής ζωής, την καθημερινή ακούραστη δράση του».

Τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του Γ. Κιούση εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδικάζει τη σύλληψη μαθητών του 26ου Λυκείου Αθήνας

Τη σύλληψη μαθητών, μελών του 15μελούς του 26ου ΓΕΛ Αθήνας (Μαράσλειο), καταδικάζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ και καταγγέλλει την ένταση της καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων. Αναλυτικά στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταδικάζει τη σύλληψη μαθητών του 26ου ΓΕΛ Αθήνας (Μαράσλειο), την Τετάρτη 19 Γενάρη, από αστυνομικές δυνάμεις. Οι δύο μαθητές, ο ένας πρόεδρος του 15μελούς και μέλος της ΚΝΕ και ο δεύτερος μέλος του 15μελούς, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Το "έγκλημα" των μαθητών ήταν ότι προσπάθησαν να υλοποιήσουν τη συλλογική απόφαση των μαθητών του σχολείου για συμμετοχή στις μαθητικές κινητοποιήσεις με κλειστά σχολεία. Το γεγονός αυτό μόνο μεμονωμένο δεν είναι. Εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών και ποινικοποίησης των αγώνων τους.

Η κυβέρνηση, αφού δεν πήρε κανένα μέτρο για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, αντί να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, τους απαντά με ομάδες ΔΙΑΣ έξω από σχολεία, υποχρεώνοντας τους εκπαιδευτικούς - που κατά χιλιάδες αντιδρούν - να κάνουν Webex στα σχολεία που κινητοποιούνται. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να προχωρά σε προσαγωγές αγωνιστών μαθητών και να επαναφέρει μαθητοδικεία!

Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού μπορούν να φοβίσουν τους μαθητές, να τους αποτρέψουν από τη συλλογική διεκδίκηση και δράση. Η μαζική συμμετοχή χιλιάδων μαθητών στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 20 Γενάρη, μαζί με φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, δείχνει ότι αυτές οι πρακτικές θα πέσουν στο κενό, ότι οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους για μέτρα προστασίας στα σχολεία τους, για σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει!».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Την Πέμπτη η Γενική Συνέλευση στη Λάρυμνα

Βδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που έρχεται για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, καθώς την Πέμπτη 3 Φλεβάρη το Επιχειρησιακό Σωματείο της Λάρυμνας έχει συγκαλέσει Γενική Συνέλευση ενημέρωσης και καθορισμού των επόμενων αγωνιστικών βημάτων. Της Γενικής Συνέλευσης θα προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία, που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 1η Φλεβάρη, ενώ την επόμενη μέρα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.

Η εγκληματική διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης, με σκοπό την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, έχει οδηγήσει στην απόλυτη απαξίωση τις εγκαταστάσεις, αλλά και τους εργαζόμενους στα όριά τους, καθώς δύο χρόνια τώρα ζουν με την ανασφάλεια για το αύριο. Η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και τώρα να ενημερώσει για το πώς σχεδιάζει να διασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη στιγμή που το εργοστάσιο και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις υπολειτουργούν.

Την προηγούμενη βδομάδα προέκυψε σοβαρό πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην ανανέωση της θητείας του ειδικού εκκαθαριστή. Παράλληλα, εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν ακόμα και για πάνω από 30 ώρες στο εργοστάσιο εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ η έλλειψη συντήρησης θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλειά τους.

ΞΑΝΘΗ
Την Τρίτη η δίκη για τον νεκρό εργάτη στην ΕΛΒΙΖ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δικαστήριο για το εργοδοτικό έγκλημα, που εκκρεμεί από το 2017

Σε παράσταση διαμαρτυρίας θα προχωρήσει την Τρίτη 1 Φλεβάρη στις 9 π.μ., τη μέρα που είναι προγραμματισμένη η δίκη για την υπόθεση του εργατικού «ατυχήματος» που κόστισε τη ζωή του 53χρονου Φ. Γ. στην Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, στο Πετροχώρι Ξάνθης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, καλώντας παράλληλα σε συμμετοχή σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Η οικογένεια του εργάτη περιμένει ακόμα, από το 2017, την ολοκλήρωση τη δίκης και την απονομή δικαιοσύνης, καθώς το δικαστήριο μέχρι στιγμής έχει αναβληθεί 5 συνεχόμενες φορές.

Στις 2/11/2017 ο εργαζόμενος πραγματοποιούσε εργασίες συντήρησης στη δεξαμενή συμπυκνωμάτων στο λεβητοστάσιο, όπου σημειώθηκε έκρηξη, και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Ξάνθης. Τα φριχτά τραύματα του εργοδοτικού εγκλήματος κατέκαψαν το 90% του κορμιού του, με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη για τη ζωή δυο μέρες μετά, στις 4/11. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο εργασιακό χώρο συνέβη και δεύτερο θανατηφόρο «ατύχημα» τον Ιούνη του 2020, μια χρονιά κατά την οποία οι θάνατοι εργαζομένων έφτασαν τους 3 στην ΠΕ Ξάνθης, μετά από ακόμη δύο θανατηφόρα «ατυχήματα» σε εργοτάξιο της κατασκευής του τμήματος του Κάθετου Αξονα (Βουλγαρία - Εχίνος - Ξάνθη) κοντά στο Δημάριο.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης καλεί σωματεία και φορείς της περιοχής να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην οικογένεια του νεκρού εργάτη, και να απαιτήσουν την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την άμεση απονομή ευθυνών, όπως και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο της ΕΛΒΙΖ και σε κάθε εργασιακό χώρο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Ξεκίνησε το 26ο Συνέδριο

Με σύνθημα «Δυναμώνουμε τον αγώνα. Με πείσμα, αντοχή και αλληλεγγύη, χτίζουμε τις προϋποθέσεις για το σήμερα και το αύριο των αναγκών μας» ξεκίνησε την Παρασκευή το 26ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται την Κυριακή 30 Γενάρη. Την πρώτη και δεύτερη μέρα θα γίνουν οι τοποθετήσεις των συνέδρων, ενώ την Κυριακή, μετά το κλείσιμο των εργασιών από τον πρόεδρο της απερχόμενης διοίκησης, τις προτάσεις και τα ψηφίσματα, θα ξεκινήσει η ψηφοφορία για τα νέα όργανα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ