ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εγκληματικές οι ευθύνες του κράτους που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την αντιπλημμυρική προστασία

Ανάγκη η οργάνωση και η πάλη του λαού για διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης και αποκατάστασης

Πνιγμένη στα νερά η περιοχή Κοσκινά στην Καρδίτσα
Πνιγμένη στα νερά η περιοχή Κοσκινά στην Καρδίτσα
Μετά τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη από την κακοκαιρία «Διομήδης», η «επόμενη μέρα» στη Θεσσαλία βρίσκει εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες γεμάτες απόγνωση και οργή. Τις βρίσκει να προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή και στη συνέχεια τον χιονιά σε ορισμένες περιοχές, προβλήματα που διογκώνονται εξαιτίας των ανύπαρκτων μέτρων πρόληψης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών εξαιτίας έργων που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ

Σε περιοχές της Καρδίτσας, όπως οι Σοφάδες και ο Παλαμάς, και του νομού Λάρισας, όπως τα Φάρσαλα και τα χωριά του κάμπου, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης με σιτάρι, κριθάρι, όσπρια και ελαιοκράμβη θάφτηκαν κάτω από τόνους νερού και λάσπης, ενώ ζημιές υπέστησαν και κτηνοτροφικές μονάδες, όπου πνίγηκαν ζώα, καταστράφηκαν ζωοτροφές και τεχνικός εξοπλισμός.

Οπως τονίζουν οι πληγέντες, όλες οι κυβερνήσεις έδιναν και δίνουν υποσχέσεις χωρίς να κάνουν τίποτα, ενώ όταν έρχονται οι καταστροφές, σπεύδουν να τις αποδώσουν στα ...«έκτακτα καιρικά φαινόμενα», για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Χαρακτηριστικά, τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν προχωρούσαν τα αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα τα οποία είχαν υποσχεθεί κυβέρνηση και τοπικές αρχές στους κατοίκους μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο «Ιανός», τον Σεπτέμβρη του 2020.

Εκκενώθηκαν οικισμοί, παρέμειναν κλειστά σχολεία

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, εκκενώθηκαν τα χωριά Ψαθοχώρα και Κοσκινά του δήμου Παλαμά, στον κάμπο της Καρδίτσας, καθώς έσπασε το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη μεταξύ αυτών των δύο κοινοτήτων και απειλήθηκαν με πλημμύρα σπίτια και χωράφια. Τουλάχιστον 50 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο στον Παλαμά Καρδίτσας για την ασφάλειά τους.

Ταυτόχρονα, χτες, παρέμειναν κλειστές οι σχολικές μονάδες σε μια σειρά από δήμους.

Χωρίς ρεύμα για πάνω από 24 ώρες

Σε πολλά ορεινά χωριά δεν υπήρχε ούτε χτες σταθερή ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, ακόμα και χωρίς θέρμανση και τηλέφωνα.

Σε αυτήν την κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι της ορεινής Καλλιπεύκης του δήμου Τεμπών στο νομό Λάρισας, όπου το χιόνι στους δρόμους της κοινότητας φτάνει το μισό μέτρο. Εκεί, χτες καταγράφηκε και δεύτερη διακοπή στο ηλεκτρικό ρεύμα - μετά την πολύωρη της Δευτέρας.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στη Δυτική και την Ανατολική Αργιθέα του νομού Καρδίτσας, που χτες για δεύτερο 24ωρο δεν ηλεκτροδοτούνταν. Στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα παραμένουν χωρίς ρεύμα το Νεοχώρι, ο Μπελοκομίτης, η Καρίτσα και το Λαμπερό.

Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ

Με ανακοινώσεις τους οι Τομεακές Επιτροπές Καρδίτσας, Μαγνησίας και Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, που εκθέτουν σε μεγάλους κινδύνους την ασφάλεια, τη ζωή του λαού και την περιουσία του, εξαιτίας της έλλειψης σχεδίου, μέσων, κονδυλίων, αντιπλημμυρικών υποδομών και υποδομών πρόληψης που τα θεωρούν «μη επιλέξιμα έργα» επειδή δεν έχουν κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ταυτόχρονα, κλιμάκια του Κόμματος πραγματοποίησαν περιοδείες σε Φάρσαλα, Καρδίτσα, Νότιο Πήλιο και Τρίκαλα. Στα χωριά των Φαρσάλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης μίλησε με κατοίκους για τις δύσκολες ώρες που πέρασαν αφού πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν το νερό άρχισε να μπαίνει μέσα.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε πως ενώ οι κάτοικοι έχουν προτείνει συγκεκριμένα έργα που πρέπει να γίνουν για να προστατευτούν, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που πλημμυρίζουν τα χωριά τους, αυτά δεν γίνονται εδώ και χρόνια.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ δήλωσε πως το Κόμμα είναι στο πλευρό τους, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις για άμεσες και στο 100% αποζημιώσεις, αποκατάσταση των ζημιών, υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες, για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις.

Σημείωσε πως το ΚΚΕ θα αναδείξει τα προβλήματά τους με Ερωτήσεις στη Βουλή, στην Περιφέρεια, στον δήμο, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε τους κατοίκους να οργανώσουν τον αγώνα τους γι' αυτά τα αιτήματα, γιατί και στο παρελθόν όσες λύσεις δόθηκαν ήταν κάτω από την πίεση και τη συλλογική δράση.

Περιοδεία στη ΔΕΗ στον Βόλο

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΔΗΕ στον Βόλο πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους Απόστολο Νάνο, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας και περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και Βασίλη Μεταξά, Γραμματέα της ΤΕ Μαγνησίας. Το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τη διεύθυνση για την κατάσταση του δικτύου και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία καθώς και την πορεία αποκατάστασης των βλαβών στη Μαγνησία. Επίσης συζήτησε με τους τεχνικούς λίγο πριν ξεκινήσουν για τις διάφορες περιοχές του νομού. Από τη συζήτηση αναδείχτηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, απόρροια, και αυτές, της συστηματικής προσπάθειας απαξίωσης της ΔΕΗ από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, ιδιαίτερα με τον κατακερματισμό της ΔΕΗ στο κερδοφόρο και μη κερδοφόρο κομμάτι που αφορά τις υποδομές του δικτύου.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Απροστάτευτος ο λαός απέναντι σε λίγες ώρες βροχής

Μια συνηθισμένη για την εποχή βροχόπτωση δημιούργησε μεγάλα προβλήματα
Μια συνηθισμένη για την εποχή βροχόπτωση δημιούργησε μεγάλα προβλήματα
Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων της περιοχής για τη μη υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια ανέδειξε η πρόσφατη κακοκαιρία, με τον λαό να μένει απροστάτευτος ακόμα και σε μια συνηθισμένη βροχόπτωση.

Για μία ακόμα φορά μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, μερικές ώρες βροχής ήταν αρκετές για να δείξουν την ανεπάρκεια των όποιων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων «διαφήμιζαν» κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση. Οτι στα σχέδια των αστικών επιτελείων και των «επιτροπών ανασυγκρότησης» η προστασία του λαού και η κάλυψη των αναγκών του είναι κόστος που δεν περισσεύει από τη στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο ποταμός Κηρέας ξεχείλισε τα ξημερώματα της Πέμπτης, ανάμεσα στο Προκόπι και το Μαντούδι, «κόβοντας» την Εύβοια στα δύο για ώρες. Διακοπή της κυκλοφορίας υπήρξε επίσης στον δρόμο Λίμνης - Αιδηψού, λόγω πτώσης βράχων κοντά στο χωριό Ηλια. Στο παραλιακό μέτωπο της Αγίας Αννας και στην Κοτσικιά φούσκωσαν ρέματα και πλημμύρισαν δρόμοι και αγροτικές εκτάσεις, ενώ οι κάτοικοι προσπάθησαν να προστατεύσουν τα σπίτια τους τοποθετώντας σάκους με άμμο και άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές.

Προβλήματα υπήρξαν και στη Φθιώτιδα. Στο οροπέδιο του Δομοκού πλημμύρισαν καλλιέργειες και αγροτικές εκτάσεις, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στην αγροτική οδοποιία.

Επίσης, προβλήματα προκλήθηκαν στην Ευρυτανία, στην ορεινή Δυτική Φθιώτιδα και στα ορεινά χωριά της Φωκίδας και της Βοιωτίας από τη χιονόπτωση. Σε αρκετές περιπτώσεις η κίνηση στο οδικό δίκτυο γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ σημειώθηκαν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση χωριών.

Θάνατος 50χρονου εργάτη κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης του ρεύματος στα Καλύβια Πεζούλας

Ενας 50χρονος εργαζόμενος, μέλος συνεργείου εργολάβου, έχασε τη ζωή του χτες την ώρα που εκτελούσε εργασίες στα Καλύβια Πεζούλας για τον ΔΕΔΔΗΕ, για την αποκατάσταση των βλαβών στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εργαζόμενος φέρεται να χτυπήθηκε από ρεύμα κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης της βλάβης. Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τα εργατικά «ατυχήματα» στον κλάδο έχουν γίνει συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Για την «ανταγωνιστικότητα» ακριβώς του ΔΕΔΔΗΕ και την περικοπή του «εργασιακού κόστους», τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν κατά 1.000 και πλέον οι μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ για να καλυφθούν τα κενά της έλλειψης προσωπικού προσλαμβάνονται άγρια εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», που φυσικά είναι ανεκπαίδευτοι και ανειδίκευτοι στο αντικείμενο, και γιγαντώθηκαν οι εργολαβίες ως βασική μορφή για την αποκατάσταση των βλαβών, με τους εργολάβους να κόβουν τα «περιττά» για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Νεκρός άνδρας σε ρέμα και μία αγνοούμενη

Νεκρός στον ορεινό όγκο του Λαγκαδίου, στον δήμο Βισαλτίας Σερρών, εντοπίστηκε μέσα σε ρέμα ένας άνδρας, πιθανώς πρόσφυγας, ενώ μία γυναίκα αγνοείται. Μέχρι αργά χτες παρέμεναν άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο άνδρας έχασε τη ζωή του.

Από τις 12 το μεσημέρι είχε ξεκινήσει έρευνα από αστυνομία και Πυροσβεστική για τον εντοπισμό τους. Είχε προηγηθεί κλήση στον τριψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, μέσω του οποίου ενημερώθηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών και ξεκίνησαν οι αναζητήσεις. Σύμφωνα με την κλήση, στη συγκεκριμένη περιοχή αγνοούνταν τα ίχνη δύο ατόμων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Γύρω στις 4 μ.μ. εντοπίστηκε νεκρός ο άνδρας από πυροσβέστες μέσα στο ρέμα και η σορός του μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νιγρίτας Σερρών. Οι δε έρευνες για τον εντοπισμό της αγνοούμενης διακόπηκαν μόλις νύχτωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ