ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Ατζέντα για «πιο κυρίαρχη Ευρώπη» στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς

Από ομιλία του Μακρόν ενόψει της ανάληψης της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, υπό το σύνθημα «μιας πιο κυρίαρχης Ευρώπης»
Από ομιλία του Μακρόν ενόψει της ανάληψης της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, υπό το σύνθημα «μιας πιο κυρίαρχης Ευρώπης»
«Ζούμε μια ευρωπαϊκή στιγμή. Απέναντι στις υγειονομικές και οικονομικές προκλήσεις, στα όσα διεκδικούν επιθετικές δυνάμεις ή στην κλιματική αλλαγή, η απάντηση είναι ευρωπαϊκή»: Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν σε μήνυμά του στην ιστοσελίδα της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, που ξεκίνησε την 1η Γενάρη, σε μια περίοδο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλο τον πλανήτη, οι οποίοι μάλιστα διαπερνούν και το εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα.

Με την ΕΕ και τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές αστικές τάξεις να στοχεύουν στην ενίσχυση της θέσης τους σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, η γαλλική προεδρία της λυκοσυμμαχίας έχει καθορίσει μια ατζέντα «για μια Ευρώπη πιο κυρίαρχη», σημειώνοντας στο σχετικό μήνυμα ότι «η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στις μεγάλες οικονομικές, εκπαιδευτικές, μεταναστευτικές ή στρατιωτικές προκλήσεις».

Με «πυξίδα» την προσπάθεια απόκτησης πλεονεκτήματος για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στις κερδοφόρες μπίζνες της «πράσινης και ψηφιακής μετάβασης», αλλά και σε περιοχές και τομείς κρίσιμους για την ανταγωνιστικότητα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η γαλλική προεδρία πρέπει να αποτελέσει στιγμή αλήθειας για τη ρύθμιση και τη λογοδοσία των ψηφιακών πλατφορμών, την τιμή του άνθρακα για τα εισαγόμενα προϊόντα στα ευρωπαϊκά σύνορα, όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό, τη σχέση μας με την Αφρική».

Η γαλλική προεδρία συμπυκνώνει τις προτεραιότητές της σε τρεις άξονες: Για «μια Ευρώπη πιο κυρίαρχη», «μια Ευρώπη πιο ανθρώπινη» και «ένα νέο μοντέλο ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης». Ως στόχους ξεχωρίζουν την «προστασία των συνόρων της Ευρώπης», «μια Ευρώπη πιο ισχυρή και πιο ικανή να δράσει για την ασφάλεια και την άμυνά της», «για την ευημερία και τη σταθερότητα στη γειτονιά της και ειδικά με αφοσίωση στα Δυτικά Βαλκάνια, για την επανίδρυση της σχέσης της με την Αφρική», με «τη συμβολή της για την απάντηση στις παγκόσμιες προκλήσεις».

Σε άμεση σχέση με όλους αυτούς τους στόχους, εξάλλου, μέσα στο εξάμηνο της γαλλικής προεδρίας αναμένονται να «τρέξουν» τα παζάρια και οι διεργασίες για τη λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ.

Μήνυμα «υποστήριξης» και... «ιδιαίτερης ευθύνης» από το Βερολίνο

Υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για τη γερμανική αστική τάξη η πορεία της ΕΕ, η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε με αφορμή την έναρξη της γαλλικής προεδρίας στη λυκοσυμμαχία ότι «οι Γάλλοι φίλοι μας μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας από την πρώτη έως την τελευταία μέρα για να θέσουμε τις σωστές βάσεις εντός της ΕΕ: Για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης, στην ψηφιοποίηση και για μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη στον κόσμο».

Πρόσθεσε ότι «η πολιτική κατάσταση και στις δύο πλευρές του Ρήνου επαναφέρει ως θέμα γενικά το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου», εκτιμώντας ότι η γαλλική προεδρία αποτελεί «μια σημαντική ευκαιρία, που θέλουμε να εκμεταλλευτούμε από κοινού για να ενισχύσουμε την Ευρώπη και να την καταστήσουμε ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του αύριο».

Η Γερμανία και η Γαλλία, «ως οι πιο στενοί φίλοι στην καρδιά της Ευρώπης, φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για μια ενωμένη ΕΕ, ικανή να δράσει, προσανατολισμένη προς το μέλλον», κατέληξε.

Τα παραπάνω βέβαια δεν αναιρούν τις μεγάλες αντιθέσεις και εντός του λεγόμενου γαλλογερμανικού άξονα, μεταξύ άλλων για τα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης (βλ. σχετικό θέμα στην ίδια σελίδα), το μείγμα δημοσιονομικής διαχείρισης που ευνοεί περισσότερο τα μονοπώλια κάθε πλευράς κ.ο.κ.

Σημειωτέον, η έναρξη της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ συμπίπτει και με την έναρξη της γερμανικής προεδρίας στο G7, με το Βερολίνο να παίρνει τη σκυτάλη από τη Βρετανία.

ΕΕ - «ΚΑΘΑΡΗ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σκληρά παζάρια για πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο

Αντιδράσεις στο προσχέδιο της Κομισιόν

Αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα και γεωπολιτικές αντιθέσεις εντός της ΕΕ φέρνει στην επιφάνεια το προσχέδιο Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λεγόμενη «καθαρή Ενέργεια».

Μεταξύ άλλων προβλέπει να χαρακτηριστούν «φιλικές προς το περιβάλλον» οι επενδύσεις σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που βασίζονται στην καύση φυσικού αερίου και στην πυρηνική ενέργεια, με επίκληση σε ορισμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

«Εάν αυτό το σχέδιο υποβληθεί ως έχει, θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη», έσπευσε να διαμηνύσει η Αυστριακή υπουργός Δράσης για το Κλίμα, Λεονόρε Γκεβέσλερ, αποτυπώνοντας το γεγονός ότι οι ενδοκαπιταλιστικές αντιπαραθέσεις και τα σκληρά παζάρια εντός ΕΕ για το τι θα πρέπει να θεωρείται «καθαρή Ενέργεια» θα συνεχιστούν με ένταση.

Στο φόντο της σχετικής αντιπαράθεσης κυρίως μεταξύ Γερμανίας - Γαλλίας (με την πρώτη να έχει επενδύσει στο φυσικό αέριο ως μεταβατική πηγή για την «πράσινη μετάβαση» και τη δεύτερη να στηρίζει στην πυρηνική ενέργεια τα σχέδια ενίσχυσής της), η πρόταση της Κομισιόν φαίνεται να επιχειρεί έναν συμβιβασμό.

Σε αυτή αναφέρονται ως «πράσινες» και οι δύο μορφές Ενέργειας, περιλαμβάνοντας ορισμένους όρους για να χαρακτηρίζονται οι σχετικές επενδύσεις «φιλικές προς το περιβάλλον». Για παράδειγμα, οι επενδύσεις σε ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που αξιοποιούν πυρηνικούς αντιδραστήρες θα χαρακτηρίζονται «πράσινες» εάν αξιοποιούν «σύγχρονα τεχνολογικά πρότυπα και συμπεριλαμβάνουν πλήρη σχέδια για τα απόβλητα», καθώς και «εάν τίθενται σε λειτουργία έως το 2050 το αργότερο» και έχουν «εξασφαλίσει άδειες κατασκευής έως το 2045».

Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης Γαλλίας - Γερμανίας, στελέχη του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), που συγκυβερνά με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, τόνισαν πως «η Γερμανία πρέπει να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για να αποτρέψει την προώθηση αυτής της τεχνολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη και σε καμία περίπτωση δεν έχει νόημα από οικονομική σκοπιά», επέμεινε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Επισήμανε ακόμη το κόστος της αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων και το ότι νέα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια δεν θα μπορούσαν να κατασκευαστούν χωρίς «μαζική δημόσια χρηματοδότηση».

«Εάν προστεθούν ενισχύσεις για την πυρηνική ενέργεια στην τιμολόγηση (σ.σ. των εκπομπών διοξειδίου) του άνθρακα, το αποτέλεσμα θα είναι η τεράστια στρέβλωση του ανταγωνισμού. Αντ' αυτού, χρειαζόμαστε να γίνει διάλογος για την ανάλογη τιμολόγηση της πυρηνικής ενέργειας», υπογράμμισε ο Μίερς, αποκαλύπτοντας μέρος των παζαριών, που προφανώς καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία του περιβάλλοντος.

Το σχέδιο Οδηγίας επιταχύνει διεργασίες και στην Ιταλία, όπου ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της «Λέγκας» (άκρα Δεξιά), έριξε ξανά στο τραπέζι την πιθανότητα να ανεγερθούν πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια στο ιταλικό έδαφος. Η Ρώμη έπαψε να αξιοποιεί την πυρηνική ενέργεια μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι η «Λέγκα» είναι έτοιμη να αρχίσει συλλογή υπογραφών για να οργανωθεί δημοψήφισμα, για «ένα ανεξάρτητο, ασφαλές και καθαρό ενεργειακό μέλλον»...

ΣΟΥΔΑΝ
Συνεχίζεται η φονική καταστολή των διαδηλώσεων

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Α. Χάμντοκ, 6 βδομάδες μετά τη συμφωνία του με τους πραξικοπηματίες

Με άγρια καταστολή και δεκάδες δολοφονίες διαδηλωτών απαντούν οι δυνάμεις καταστολής του Σουδάν στις συνεχιζόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο πραξικόπημα της 25ης Οκτώβρη 2021 υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν.

Τις προηγούμενες μέρες δύο ακόμα διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες του στρατού, με τον τραγικό απολογισμό μετά το πραξικόπημα να ξεπερνά τους 50 θανάτους, ενώ ορισμένες πηγές κάνουν λόγο ακόμα και για 57 νεκρούς. Οι δυνάμεις του στρατού έχουν κλιμακώσει τη βία και την καταστολή τις τελευταίες μέρες, προχωρώντας σε διακοπή της πρόσβασης στο ίντερνετ και σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενώ καταγράφονται καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Σουδανός πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ ανακοίνωσε την Κυριακή την παραίτησή του. Υπενθυμίζεται ότι ο Χάμντοκ, πρωθυπουργός πριν το πραξικόπημα στο μεικτό πολιτικό - στρατιωτικό κυβερνητικό σχήμα, απομακρύνθηκε αρχικά από τη χούντα, σε περίπου ένα μήνα όμως επανήλθε στα καθήκοντά του μετά από συμφωνία με τους πραξικοπηματίες. Η συμφωνία αυτή καταγγέλθηκε από πολλά πολιτικά κόμματα, καθώς και από τους διαδηλωτές και μαζικούς φορείς, οι οποίοι συνέχισαν τις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένας «διάλογος» με τη χούντα.

«Αποφάσισα να ανακοινώσω την παραίτησή μου, να δώσω τόπο σε άλλους», είπε ο Χάμντοκ, πρώην οικονομολόγος του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Στη ρευστή κατάσταση έσπευσαν να παρέμβουν οι ΗΠΑ, με το Γραφείο Αφρικανικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι «μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Χάμντοκ οι Σουδανοί ηγέτες πρέπει να αφήσουν τις διαφορές τους στην άκρη, να επιτύχουν συναίνεση και να διασφαλίσουν συνεχή πολιτική διακυβέρνηση».

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν εμφανίστηκε να «προειδοποιεί» ότι «είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλους όσοι επιδιώκουν να εμποδίσουν τους Σουδανούς να συνεχίσουν την πορεία τους για να αποκτήσουν πολιτική και δημοκρατική κυβέρνηση».

ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στον λαό του Σουδάν!

Σε ανακοίνωσή του για το Σουδάν, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη χούντα του Σουδάν, που συνεχίζει την εγκληματική πρακτική σε βάρος των λαϊκών διαδηλώσεων, ασκώντας βάναυση καταστολή που από τις 25/10/2021, όταν και επιβλήθηκε, έχει στοιχίσει συνολικά τη ζωή 53 πολιτών.

Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό του Σουδάν, στο Σουδανικό ΚΚ, και απαιτεί την αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Κάτω τα χέρια από τον λαό του Σουδάν!».

ΧΙΛΗ - ΗΠΑ
Μπόριτς και Μπάιντεν συζήτησαν για τις «κοινές προκλήσεις» τους

Για τη «χαρά τους για τους αντίστοιχους εκλογικούς θριάμβους» σε Χιλή και ΗΠΑ, αλλά και για τις «κοινές προκλήσεις» τους στο «δίκαιο εμπόριο», στην «κλιματική αλλαγή» και στην «ενίσχυση της δημοκρατίας» συζήτησαν ο σοσιαλδημοκράτης νεοκλεγείς Πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς Φοντ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφώνημα που έκανε ο δεύτερος προκειμένου να συγχαρεί τον Μπόριτς για τη νίκη του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Οπως αναφέρει δε η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν εξήρε ως «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» αυτές που διεξήχθησαν στη Χιλή, σημειώνοντας ότι «μπορούν να αποτελέσουν δυνατό παράδειγμα για την περιοχή και για τον υπόλοιπο κόσμο». Επίσης υπογράμμισε στον συνομιλητή του «τη σημασία που δίνει στη συνεργασία των ΗΠΑ και της Χιλής για να προωθηθεί πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη από τον αντίκτυπο της πανδημίας και να αντιμετωπιστεί η υπαρξιακή απειλή που είναι η κλιματική αλλαγή».

Αντίστοιχα, ο Μπόριτς σε διαδικτυακή ανάρτησή του για την επικοινωνία με τον Μπάιντεν σημείωσε ότι οι δυο τους «μοιράστηκαν τη χαρά τους για τους εκλογικούς θριάμβους τους», αλλά και ότι «συζήτησαν για τις κοινές προκλήσεις για ένα δίκαιο εμπόριο, την κλιματική κρίση και την ενίσχυση της δημοκρατίας», ενώ πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε επίσης τα «συλλυπητήριά» του για τον θάνατο της 14χρονης Χιλιανής Βαλεντίνα Ορεγιάνα - Περάλτα, που έπεσε νεκρή σε ένα δοκιμαστήριο πολυκαταστήματος στο Λος Αντζελες, όταν χτυπήθηκε από πυρά αστυνομικών στη διάρκεια καταδίωξης ενός άνδρα στις 23 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ