ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2001
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αδιαφάνεια και υπερβάσεις απειλούν το κτημοτολόγιο

Αποκαλυπτικές επιστολές μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και κοινοτικών αρχών

«Σημεία και τέρατα» σχετικά με την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δεύτερη επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής Γκ. Κράουσερ, την οποία έστειλε στις 11 του Απρίλη ζητώντας από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ πρόσθετες εξηγήσεις. Τα ζητήματα που τίθενται στη νέα επιστολή όσον αφορά τις τεράστιες υπερβάσεις του κόστους, προκειμένου να παραχθεί τόσο λίγο έργο, αλλά και σε ό,τι αφορά τα θέματα διαφάνειας στην ανάθεση των μελετών, είναι τόσα πολλά, που αν δεν μπορέσει να τα αντικρούσει - και προς το παρόν δε φαίνονται ικανοί - τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και η Κτηματολόγιο ΑΕ, τότε άνετα θα μπορεί να μιλήσει κανείς για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα.

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι, εξαιτίας όλων αυτών, η ΕΕ είναι έτοιμη να κόψει κάθε χρηματοδότηση του έργου, γεγονός που αναμένεται να το τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα, όπως ομολογεί άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην απαντητική του επιστολή που έστειλε στις 11 του Μάη, εκλιπαρώντας τις κοινοτικές αρχές να μην το κάνουν. «Θέλω να επισημάνω με έμφαση - αναφέρει συγκεκριμένα ο Κ. Λαλιώτης - ότι η δική μας θέληση είναι να δοθεί, μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, τέλος σε αυτήν την εκκρεμότητα, που μας καθηλώνει σε μια αναμονή και σε μια απραξία, για το παρόν και το μέλλον του Εθνικού Κτηματολογίου. Μια χρονική παράταση της εκκρεμότητας μπορεί να δημιουργήσει πολλά αδιέξοδα και αξεπέραστα προβλήματα στην εξέλιξη του Εθνικού Κτηματολογίου».

Οι κοινοτικές αρχές απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις και στοιχεία, ούτε λίγο ούτε πολύ σε 14 βασικές ερωτήσεις που εξειδικεύονται σε 31 καίρια ερωτήματα που αφορούν στην πρόοδο των εργασιών, στις δαπάνες και το συμπληρωματικό κόστος, στις συμβάσεις των μελετών, στην επιλογή των προς κτηματογράφηση εκτάσεων κλπ. Οπως επισημαίνουν - επικαλούμενοι στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - «προκύπτει ότι 21% των εργασιών του προγράμματος του κτηματολογίου απορρόφησαν 83% του προϋπολογισμού του προγράμματος. Με άλλα λόγια, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις παρατηρείται χονδρικά τετραπλασιασμός του κόστους. Ωστόσο, από τα στοιχεία της Κτηματολόγιο ΑΕ προκύπτει ότι το συνολικό εκτιμώμενο κόστος για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών θα φτάσει τα 95 δισ. δρχ. που οδηγεί χονδρικά σε εξαπλασιασμό του κόστους». Επίσης, σημειώνεται ότι κανένα από τα προγράμματα, ούτε το Α' πιλοτικό, ούτε το Β' πιλοτικό, ούτε το 1ο κύριο πρόγραμμα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από το 1994!

Προς έκτακτο συνέδριο η ΟΣΠΑ

Σε έκτακτο συνέδριο την ερχόμενη Παρασκευή, 1 Ιούνη 2001, προχωρά η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), μετά την παραίτηση των έξι συνδικαλιστικών εκπροσώπων της ΔΑΚΕ (πρόσκειται στη ΝΔ) από το ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Σε χτεσινή συνεδρίαση της ΟΣΠΑ εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας να έρθει σε διαβούλευση με τη ΔΑΚΕ προκειμένου να ανακληθούν οι παραιτήσεις, ή να γίνει συμπληρωματική εκλογή μόνο για τις θέσεις που έμειναν κενές, με δέσμευση των άλλων παρατάξεων να μη θέσουν υποψηφιότητα.

Στην παραπάνω θέση δεσμεύτηκαν όλες οι παρατάξεις πλην της νεοσύστατης συμμαχίας ΚΑΣ - ΑΣΔΗΚ (ΣΥΝ - ΚΕΔΑ), ενώ ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ (ΕΣΑΚ) δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στο προεδρείο αν η ΔΑΚΕ επιμείνει στις παραιτήσεις. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οι παραιτήσεις στην ουσία εξυπηρετούν τα εσωτερικά των παρατάξεων και όχι τους εργαζόμενους, για να υπογραμμίσει ότι ούτως ή άλλως η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ και με τη συμμετοχή της ΔΑΚΕ ήταν και είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τα συμφέροντα των εργαζομένων και σύμφωνη με τις επιθυμίες της κυβέρνησης. Επίσης, δήλωσε ότι η ΕΣΚ είναι έτοιμη να προσφύγει σε εκλογές και ζήτησε από τους εκλέκτορες της ΟΣΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους έξω και πέρα από κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες να αναδείξουν ΔΣ 3ετούς θητείας που να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και των εργαζομένων. Τέλος, υπενθύμισε το συνέδριο στο Καβούρι (1998), όπου σύνεδροι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ανέτρεψαν τους συσχετισμούς του συνεδρίου.

Με ανακοίνωσή της η ΚΑΣ - ΑΣΔΗΚ... εγκαλεί την ΕΣΚ για «ταυτόσημες θέσεις με τη ΔΑΚΕ» και για τη μετατροπή της «σε δύναμη της ίντριγκας, συναλλαγής και μηχανισμών των διαδρόμων με τους "αιώνιους αντιπάλους"».

Για τις εξελίξεις στην ΟΣΠΑ ο Στ. Μανούσος, στέλεχος της ΕΣΚ, υπογραμμίζει: «Εμείς δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε τις πιέσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών των συγκεκριμένων παρατάξεων προς τους εκλέκτορες, αλλά δηλώνουμε ότι ανεξάρτητα από τις διαδικασίες που θα γίνουν στο επίπεδο αυτών των ηγεσιών, η ΕΣΚ σε συνεργασία με τους απλούς εργαζόμενους θα αγωνιστεί για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που ξεπουλά τον εθνικό αερομεταφορέα και ρίχνει τους εργαζόμενους στην ανεργία».

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ΚΑΣ - ΑΣΔΗΚ, τονίζει ότι είναι ανάξια απαντήσεως τα γραφόμενα μιας παράταξης που αποτελεί στο χώρο της ΟΑ κλασικό δείγμα συναλλαγής, ίντριγκας και συνεργασιών διαδρόμων, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι στην ΟΑ.

Ελεύθερος και χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε χτες ο πρόεδρος της εταιρίας «Χαλυβδόφυλλα», Γ. Σωτηρίου, μετά την απολογία του στην 19η τακτική ανακρίτρια Αθηνών Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, που διερευνά την υπόθεση για τις μετοχές - «φούσκες» στο Χρηματιστήριο. Ο Γ. Σωτηρίου κατηγορείται για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ανάκριση δεν προέκυψαν στοιχεία που να ενισχύουν τις κατηγορίες αυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ