ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2001
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Απορρίπτει η Βαγδάτη τις «έξυπνες» κυρώσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Απέρριψε η ιρακινή ηγεσία την πρόταση που συζητιέται, μετά από εισήγηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» σε βάρος του Ιράκ, οι οποίες θα αντικαταστήσουν το υπάρχον πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί από το 1990. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αμερικανο-βρετανική πρόταση προβλέπει τη χαλάρωση των περιορισμών στην εισαγωγή κοινωνικών αγαθών και τροφίμων και τη διατήρηση των αυστηρών απαγορεύσεων σε μια μακροσκελή λίστα προϊόντων, τα οποία οι δύο χώρες εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων.

Για την πρόταση επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες δεσμεύτηκαν να μελετήσουν τη λίστα προσεκτικά, αφού «πολλάκις έχουν καταταχθεί σε αυτήν κομβικά αγαθά για την υγειονομική περίθαλψη, τη βελτίωση της υποδομής και την επιδιόρθωση ιατρικού εξοπλισμού». Πάντως, ασχέτως της απάντησης που θα δώσουν τα τρία υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που, ούτως ή άλλως πιέζουν για πλήρη άρση των κυρώσεων, ο Ιρακινός Πρόεδρος φέρεται να απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας της ιρακινής ηγεσίας. «Η προώθηση δήθεν έξυπνων κυρώσεων αποδεικνύει ότι το 10χρονο εμπάργκο είναι ηλίθιο» δήλωσε, σύμφωνα με το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σαντάμ Χουσεΐν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε οικονομική επιβράδυνση;

ΜΟΝΑΧΟ.-

Μεταδοτική, καθώς φαίνεται, είναι η «ασθένεια της επιβράδυνσης» ή ακόμα και ύφεσης, που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Η «ασθένεια», που έχει εισέλθει στην Ευρώπη, κατ' αρχάς από τη Γηραιά Αλβιόνα, ενώ ήδη τα πρώτα κρούσματα έχει διαπιστωθεί ότι πλήττουν και την οικονομία της κύριας ατμομηχανής της Ευρώπης, της Γερμανίας.

Ετσι, μετά τα «κακά» μαντάτα» για τη νέα αύξηση της ανεργίας για το μήνα Απρίλη, περισσότερο απαισιόδοξοι από κάθε άλλη φορά σε διάστημα σχεδόν δύο χρόνων ήσαν οι Γερμανοί επιχειρηματίες, σύμφωνα με τη σημερινή δημοσιοποίηση του «βαρομέτρου» Ifo. Η μηνιαία έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου «Ifo» του Μονάχου κατέδειξε ότι η πλέον στενά παρακολουθούμενη ένδειξη για το επιχειρηματικό κλίμα στην υπ' αριθμόν ένα οικονομία της ζώνης του ευρώ υποχώρησε τον Απρίλη στο 92,5 - στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάη του 1999 - από 93,9 τον προηγούμενο μήνα. Ενώ το πιο χαρακτηριστικό δείγμα γραφής αυτής της «επιβράδυνσης» θεωρείται ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας υποχωρεί τους δέκα από τους έντεκα τελευταίους μήνες, ενώ οι εκτιμήσεις οικονομολόγων ανέμεναν υποχώρηση τον Απρίλη στο 93,3.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Απρίλη εξηγείται κυρίως από τη σημαντική υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά δύο μονάδες στο δυτικό τμήμα της χώρας στο 88,5 από 90,6 τον Μάρτη, τη στιγμή μάλιστα που οι προοπτικές όσον αφορά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη δεν είναι ευοίωνες: Ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών υποχώρησε τον Απρίλη στο 96,6 από 97,1 το Μάρτη.

Αντιστοίχως, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε και στο ανατολικό τμήμα της χώρας: Ο γενικός δείκτης υποχώρησε στο 102,8 από 104,6 τον Μάρτη, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας υποχώρησε τον Απρίλη στο 122,8 από 124,9 τον προηγούμενο μήνα ενώ ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών υποχώρησε στο 84,1 από 85,5 τον Μάρτη.

ΓΑΛΛΙΑ
Ενδοκυβερνητικές έριδες για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

ΠΑΡΙΣΙ.-

Δύσκολες ώρες αναμένεται να περάσει στο κοινοβούλιο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν κατά τη διάρκεια της, τουλάχιστον, διήμερης συζήτησης για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που απεργάστηκε με αφορμή το κύμα των απολύσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Ελιζαμπέτ Γκιγκού, το νέο νομοσχέδιο «θέτει περισσότερα εμπόδια στις κερδοφόρες επιχειρήσεις στη διαδικασία της απόλυσης, αναγκάζοντάς τες να το σκεφθούν δύο φορές», διπλασιάζει το κατώτερο όριο της αποζημίωσης, ενισχύοντας τις διμερείς (εργοδοτών και εργαζομένων) εργασιακές επιτροπές και πριμοδοτώντας την επιμόρφωση των εργαζομένων και την επανεκπαίδευσή τους. Παράλληλα, οι εργοδότες που θα απολύσουν καλούνται να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων.

Η πρόταση, όμως, της κυβέρνησης δεν ικανοποιεί τους συγκυβερνώντες της. Το ΚΚ απειλεί να μη στηρίξει το νομοσχέδιο, επιμένοντας στα βήματα του δυναμικού διαχωρισμού του από τους σοσιαλιστές κυβερνητικούς εταίρους του που άρχισαν αμέσως μετά την παταγώδη αποτυχία του στις δημοτικές εκλογές. Οπως δήλωναν εκπρόσωποί του, οι 35 βουλευτές του δε θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αν δε συμπεριλαμβάνει ρητά την απαγόρευση απολύσεων για τις σαφώς κερδοφόρες επιχειρήσεις. Προς την καταψήφιση του νομοσχεδίου προσανατολίζεται, επίσης, το, μικρότερης επιρροής, κόμμα Κίνημα των Πολιτών, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως εικάζεται ότι θα πράξουν και ορισμένοι δυσαρεστημένοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να μην εξασφαλίζει την αναγκαία πλειοψηφία.

Στο στόχαστρο ο Σιράκ

Αναβρασμός, όμως, επικρατεί και στη δεξιά πτέρυγα του κοινοβουλίου, μετά από την εισήγηση 30 βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος για παραπομπή του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ στη Δικαιοσύνη για την ανάμειξή του σε υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικών σκανδάλων, κατά τη διάρκεια της 18χρονης θητείας του στη δημαρχία του Παρισιού. Οπως υπογραμμίζουν οι 30 βουλευτές, δύο δικαστικές έρευνες έχουν, ήδη, ενοχοποιήσει τον Ζακ Σιράκ, ενώ 77 άνθρωποι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη για συμμετοχή σε όλες αυτές τις καταστάσεις.

Οι υπογράφοντες αναρωτιούνται για ποιο λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος, σε αντίθεση με σειρά άλλων πολιτικών προσώπων εντός και εκτός Γαλλίας, μπορεί να παραμένει αλώβητος και μάλιστα να θέτει υποψηφιότητα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Η προσπάθεια, πάντως, δε διαφαίνεται να έχει ευτυχή κατάληξη, αφού η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαψεύδει σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι συναινεί και επικροτεί την προοπτική παραπομπής σε δίκη του Ζακ Σιράκ.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αταίριαστο «ντουέτο» συστάσεων...

Από κινητοποίηση των φοιτητών

Associated Press

Από κινητοποίηση των φοιτητών
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Τι θα μπορούσε να φουντώσει περαιτέρω την πολιτική, κοινωνική και οικονομική αναταραχή στην Ινδονησία; Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας αυτής, Αλγουί Σιχάμπ η ενδεχόμενη απόφαση της Βουλής να παραπέμψει τον πρόεδρο Αμπντουραχμάν Ουαχίντ σε έρευνα και δίκη με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης...

«Ο πρόεδρος Ουαχίντ και οι πολιτικοί του αντίπαλοι πρέπει να προχωρήσουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία εάν θέλουν να αποτρέψουν το αιματοκύλισμα στη χώρα μας» δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας με «νόημα»: «Εάν η Βουλή αποφασίσει την παραπομπή του προέδρου... αυτή δε θα είναι ειρηνική»...

Δεν ήταν όμως μόνον ο υπουργός Εξωτερικών που βρήκε χτες την ώρα για προειδοποιήσεις και συστάσεις. Δίχως να τον ρωτήσει κανείς, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ινδονησία, Ρόμπερτ Γκέρμπαρντ, συνέστησε στο στρατό της χώρας να μην επέμβει για να «λύσει» την κρίση λέγοντας: «Είναι αναγκαίο ο στρατός να ακολουθήσει το συνταγματικό του ρόλο και να υπακούει στην πολιτική ηγεσία της χώρας»... Ωστόσο, η «σύσταση» Γκέρμπαρντ προς το στρατό της Ινδονησίας δε στερούνταν βάσης... Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει τον Ουαχίντ, πως δε θα το στηρίξουν στην περίπτωση που προσπαθήσει να διαλύσει τη Βουλή και να κηρύξει στρατιωτικό νόμο για να σώσει την παραμονή του στην προεδρία της Ινδονησίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νεκροί δημοσιογράφοι

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-

Οταν ανακοινώθηκε ότι τρεις δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στη χώρα των Βάσκων, η πρώτη σκέψη που επικράτησε είναι ότι πιθανώς πρόκειται για δολιοφθορά, εκ μέρους της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών.

Ωστόσο, η υπόθεση αυτή καταρρίφθηκε από τα ευρήματα της έρευνας, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, πιθανώς πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, καθώς το ελικόπτερο πετούσε σε πολύ μικρή απόσταση από το έδαφος και μάλλον προσέκρουσε σε εμπόδιο, όπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης. Οσον αφορά πάντως στους νεκρούς πρόκειται για τρεις εκ της δημοσιογραφικής ομάδας του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού της Χώρας των Βάσκων και είναι: ο διευθυντής της τηλεοπτικής εκπομπής με τίτλο «Χώρα των Βάσκων: Μια θέα μαγική», ο εικονολήπτης και ο παραγωγός. Επίσης, ένας φωτογράφος της βασκικής ημερησίας εφημερίδας «Deia» που επέβαινε επίσης στο μοιραίο ελικόπτερο τραυματίστηκε σοβαρά. Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις έξι το απόγευμα της Δευτέρας κοντά στην πόλη Μαρκίνα, όπου μετέβαιναν για κινηματογράφηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ