ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER
Απεργούν σήμερα και αύριο για δουλειά με δικαιώματα

Η εργοδοσία από τη μία δεν αναγνωρίζει τους «ενοικιαζόμενους» ως προσωπικό της επιχείρησης και από την άλλη εκβιάζει, απειλεί και στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό

INTIME NEWS

Απεργούν σήμερα και αύριο στην Αττική εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier μαζί με το σωματείο τους, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), ενάντια στο καθεστώς «ενοικίασης» εργαζομένων και διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα για όλους. Να σημειωθεί ότι η απεργία έχει ξεκινήσει από τις 10 το βράδυ χτες και ολοκληρώνεται αύριο στις 10 το βράδυ.

Σήμερα 8 Δεκέμβρη, πρώτη μέρα της απεργίας, θα γίνει προσυγκέντρωση στις 7 π.μ. στο ΚΔΔ Ρουφ (Δωρίδος 5), ενώ θα ακολουθήσουν μοτοπορεία και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Κέντρο Διοίκησης ΕΛΤΑ (Απέλλου 1), νέα μοτοπορεία και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Φραγκούδη 1, Καλλιθέα). Αύριο, 9 Δεκέμβρη, θα γίνουν προσυγκέντρωση στις 7 π.μ. στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier στη Λένορμαν και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην έδρα των ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier στην Αγία Παρασκευή.

Στο πλάι των εργαζομένων στέκονται δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες, μεταξύ αυτών και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, και άλλοι μαζικοί φορείς, δίνοντας δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα τους.

Απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις από την εργοδοσία

Οσο για τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, μπορεί να μην αναγνωρίζει τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους ως προσωπικό της επιχείρησης, από την άλλη όμως κάνει ό,τι μπορεί για να τους φοβίσει ώστε να μη συμμετάσχουν στην απεργία, δείχνοντας άλλη μια πλευρά του «θεσμού» της «ενοικίασης» ως οχήματος που εξασφαλίζει ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα. Θυμίζουμε ότι η εργοδοσία δεν τους αναγνωρίζει ως δικούς της εργαζόμενους και αρνείται να διαπραγματευτεί μαζί τους, όμως την ίδια στιγμή από προχτές «έχει βαλθεί να διαδίδει ψέματα, απειλές και μια σειρά εξυπνάδες», όπως καταγγέλλει το ΣΕΤΤΑ. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει ότι η διοίκηση των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier μαζί με διάφορους παρατρεχάμενους οργανώνουν και καθοδηγούν απεργοσπαστικό μηχανισμό. «Προϊστάμενοι και άλλα στελέχη των διοικήσεων πιέζουν ενοικιαζόμενους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά τις μέρες της απεργίας. Με τι θράσος πιέζουν εργαζόμενους που δεν τους αναγνωρίζουν ως δικούς τους; Είχαν το θράσος μάλιστα μέσα από τους προϊσταμένους τους να ζητούν από τους εργαζόμενους να βγάλουν προσωπικό ασφαλείας για την απεργία. Αυτούς τους εργαζόμενους που δεν αναγνωρίζουν ως δικούς τους. Πήραν όμως την απάντηση από τους ίδιους τους συναδέλφους», σημειώνει το Συνδικάτο, που έχει ήδη προβεί σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Εκτός από την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, το ΣΕΤΤΑ απαιτεί ανάμεσα σε άλλα: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους (μόνιμους, αορίστου, ορισμένου, ενοικίασης) και κατοχυρωμένα όλα τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα. Σταθερό χρόνο εργασίας, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο. Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα. Οριοθέτηση συγκεκριμένου τομέα για κάθε εργαζόμενο. Παροχή ατομικών μέσων προστασίας. Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Νέο κύμα απολύσεων για τους γουνεργάτες και νέες ενισχύσεις στους επιχειρηματίες

Κάλεσμα στους γουνεργάτες να συσπειρωθούν στο σωματείο προκειμένου να αντιπαλέψουν το κύμα δεκάδων απολύσεων που είναι σε εξέλιξη σε μονάδες της περιοχής και να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους απευθύνει το Σωματείο Εργατών-τριών Γούνας Σιάτιστας.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, δεκάδες εργαζόμενοι στη Σιάτιστα, στην Καστοριά και τη Γαλατινή έρχονται αντιμέτωποι με απολύσεις, καθώς λήγουν οι 3μηνες και 4μηνες συμβάσεις που επιβάλλουν οι εργοδότες ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους και τον όγκο παραγγελιών που έχουν οι επιχειρήσεις τους. Παράλληλα, πολλοί είναι επίσης αυτοί που αναγκάζονται να υπογράψουν κάτω από την πίεση της εργοδοσίας «οικειοθελείς αποχωρήσεις», ελπίζοντας ότι οι εργοδότες όταν (και αν) πάρουν παραγγελίες θα τους επαναπροσλάβουν ή θα τους δώσουν δουλειά στο σπίτι (φασόν, χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη).

Η πρακτική των «οικειοθελών αποχωρήσεων» είναι χρόνια για τους εργαζόμενους της περιοχής, που σε μεγάλο βαθμό εργάζονται στον κλάδο της γούνας. Οπως τονίζει το σωματείο, «για πάνω από 50 χρόνια οι επιχειρηματίες της περιοχής έπαιρναν επιδοτήσεις, δάνεια και πάλι από την αρχή νέες ρυθμίσεις, νέα δάνεια, ξανά επιδοτήσεις». Μάλιστα, παρά τον πακτωλό κρατικών ενισχύσεων, οι εργαζόμενοι εργάζονται με μεροκάματα πείνας, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και σε πολλές περιπτώσεις ανασφάλιστοι, με ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας στη διαδικασία παραγωγής, μέσα στις αναθυμιάσεις από τοξικά χημικά και χρώματα.

Το εισόδημα των γουνεργατών της περιοχής έχει χτυπηθεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια, μέσα στην πανδημία, καθώς τον Μάρτη του 2020 περίπου 1.000 εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας από το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής, ενώ σε Σιάτιστα και Βόιο υπολογίζονται περίπου σε 2.000 οι άνεργοι του κλάδου.

Παράλληλα, το σωματείο τονίζει μεταξύ άλλων πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κοζάνη, ο πρωθυπουργός το μόνο που είπε είναι πως υπάρχει ένα «στρατηγικό σχέδιο» που μελετάται για τον κλάδο της γούνας, ο οποίος αντιμετωπίζει «λειτουργικό πρόβλημα», και πως θα στηριχθεί από την κυβέρνηση. «Λίγους μήνες πριν, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ», θυμίζει το σωματείο, «ψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την απαγόρευση εκτροφής ζώων σε κλουβιά, τσουβαλιάζοντας στην ουσία και τα γουνοφόρα, ενώ την ίδια στιγμή όλοι τους δίνουν όρκους πίστης και βοήθειας στους μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής.

Αυτά δείχνουν ότι το νέο "στρατηγικό σχέδιο" θα περιλαμβάνει νέες ενισχύσεις στους επιχειρηματίες της γούνας, προσαρμογές στα νέα δεδομένα της αγοράς και θα φέρει νέα συγκέντρωση σε λιγότερα χέρια. Για τους γουνεργάτες θα σημάνει αύξηση της ανεργίας, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, πατώντας στο νέο αντεργατικό πλαίσιο (π.χ. νόμος Χατζηδάκη)».

Το σωματείο ξεκαθαρίζει πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν το μέλλον που τους επιφυλάσσουν κυβέρνηση και εργοδότες, να περιοριστούν στα ληξιπρόθεσμα προγράμματα κατάρτισης που έχουν στόχο να ενσωματώσουν τις όποιες αντιδράσεις, αλλά να διεκδικήσουν εφαρμογή της ΣΣΕ, με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους του κλάδου στο 80% του βασικού μισθού, χορήγηση έκτακτου επιδόματος 1.000 ευρώ κ.λπ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΘ
Συγκοινωνία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μετακίνησης του λαού

Σε διαμαρτυρία μπροστά στα γραφεία του ΟΑΣΘ, αύριο Πέμπτη 9 Δεκέμβρη στις 10.30 π.μ., καλεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ. Απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να δώσουν ενιαία και μαζική απάντηση για την κατάσταση που βρίσκονται οι αστικές συγκοινωνίες της πόλης με αποκλειστική ευθύνη υπουργείου - κυβέρνησης - διοίκησης ΟΑΣΘ.

Με ανακοίνωσή της αναδεικνύει ότι το αφήγημα της κυβέρνησης πως με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα λυνόταν το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης κατέρρευσε. Η βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου είναι ελάχιστη και πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες του λαού της πόλης.

Οπως αναφέρει, «είναι γνωστή η καθημερινή άθλια κατάσταση μέσα στα γεμάτα λεωφορεία, σε συνθήκες πανδημίας και νέων μεταλλάξεων. Οι εργαζόμενοι έχουμε ήδη πληρώσει ακριβά, με εκατοντάδες κρούσματα συναδέλφων και 7 νεκρούς, την άρνηση κυβέρνησης και διοίκησης ΟΑΣΘ να πάρουν μέτρα για να προστατευτεί η υγεία των επιβατών και των εργαζομένων, όπως η πύκνωση των λεωφορειακών γραμμών». Την ίδια ώρα που η ακρίβεια θερίζει, αντί για μέτρα μείωσης του κόστους μετακίνησης, ο ΟΑΣΘ για να αυξήσει τα έσοδά του, με τα οποία χρηματοδοτεί τους ιδιώτες, προχωράει σε περισσότερους ελέγχους με την καθιέρωση των "στάσιμων ελεγκτών". Και τέλος, διοίκηση ΟΑΣΘ και υπουργείο δεν αποδέχθηκαν την παράταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, παγιώνοντας τις μειώσεις μισθών που επέβαλαν μονομερώς από την αρχή του χρόνου.

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ καλεί σε αγώνα για:

Συγκοινωνία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μετακίνησης του λαού. Φθηνό εισιτήριο στο μισό της σημερινής τιμής, απαλλαγή για ανέργους και χαμηλόμισθους. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις. Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και επιβατών από την πανδημία. Αξιόπιστα και κατάλληλα οχήματα που να καλύπτουν τον επιβατικό φόρτο κάθε γραμμής. Μείωση του χρόνου αναμονής στις στάσεις. Χρονικές ζώνες ελεύθερης μετακίνησης στις ώρες προς και από την εργασία. Επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη ώστε να καλύπτονται περιοχές που σήμερα δεν εξυπηρετούνται.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Τερτίπια για να μην επιστρέψει στη δουλειά ο απολυμένος συνδικαλιστής

Αναβάλλεται η σημερινή δίκη. Σε αγωνιστική ετοιμότητα τα σωματεία

Αναβάλλεται η κινητοποίηση που είχαν προγραμματίσει εργατικά σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας για σήμερα το πρωί έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, καθώς η πλευρά της εταιρείας «Edilmac» ζήτησε αναβολή της δίκης για την απόλυση του Νίκου Τζανετή, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Β. Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), την πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο Χατζηδάκη. Τα εργατικά σωματεία παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη νέα δικάσιμο που θα οριστεί τις επόμενες μέρες.

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΜΛΑ σημειώνει πως από τη νέα τακτική της εργοδοτικής πλευράς «γίνεται ξεκάθαρο για μία ακόμη φορά ότι η εταιρεία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Οπως έκανε ζητώντας παρατάσεις, αναβολές στη διαδικασία της Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι κάνει και τώρα εξαντλώντας τα περιθώρια που της δίνουν οι νόμοι, για να καθυστερήσει την επιστροφή του προέδρου του Συνδικάτου μας στο μεταλλείο».

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι, όπως καταγγέλλει το σωματείο, «η εταιρεία "Edilmac" ανέβαλε, προ μίας βδομάδας, και τη συνάντηση για την πληρωμή των αναδρομικών - από το Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι σήμερα - της προσαύξησης για τα Σάββατα». Γι' αυτό καλεί όλους τους εργαζόμενους να έρθουν σε επικοινωνία μαζί του για τις επόμενες κινήσεις.

Σήμερα το συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών στην Πάτρα

Συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου

Αγωνιστικό «ραντεβού» στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, στις 10.30 π.μ., δίνουν σήμερα σταφιδοπαραγωγοί από την Αιγιάλεια, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνουν με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων.

Σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεών τους και στις τρεις περιοχές, της συμμετοχής τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των πληγέντων από φυσικές καταστροφές στην Αθήνα, τονίζουν ότι δεν πρόκειται να κάτσουν με «σταυρωμένα χέρια» απέναντι στο οξύ πρόβλημα της τιμής της κορινθιακής σταφίδας που αντιμετωπίζουν.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε από τον Αγροτικό Σύλλογο «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» στο Αίγιο, αλλά και από την Επιτροπή Αγώνα των αγροτών στη Ζάκυνθο. Μεταξύ άλλων, οι σταφιδοπαραγωγοί, που βρίσκονται επί ποδός σχεδόν απ' την άνοιξη και μετά, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν στην παραγωγή, διεκδικούν: Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού, μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης, μείωση του κόστους παραγωγής, μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των χαρατσιών στα αγροτικά τιμολόγια. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά.

Στο πλευρό τους, τέλος, αναμένεται να βρεθούν εκπρόσωποι συνδικάτων και άλλων φορέων της Πάτρας και των άλλων δύο νομών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ