«Ως πότε», έργο της Στέλλας Μπορουτζή |
Η πρώτη, με τίτλο «Προς Επισκευήν Ολομελείας - μια διαφορετική προσέγγιση της Ελληνικής Επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα», ανοίγει τις πύλες της στις 17 Δεκέμβρη και θα λειτουργεί ταυτόχρονα σε δύο χώρους, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66) στο Θησείο και στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (πλατεία Καρύτση 8).
Στην έκθεση συμμετέχουν 117 εικαστικοί καλλιτέχνες με 151 έργα. Εχει ως στόχο την αποτύπωση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με άξονα την Επανάσταση του 1821.
Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 16 Γενάρη. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 11.00 - 19.00. Σάββατο & Κυριακή: 10.00 - 15.00. Δευτέρα κλειστά.
Στις 29 Δεκέμβρη ξεκινά η μεγάλη ιστορική έκθεση «Χαρακτική - Από την Προϊστορία, στην Ελλάδα του Σήμερα» στην αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής», στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος).
Πριν από 4 χρόνια, η Εφορεία Χαρακτικής του ΕΕΤΕ καθώς και 10 καλλιτέχνες χαράκτες, ορμώμενοι από τις δύο επιτυχημένες μεγάλες εκθέσεις του ΕΕΤΕ με θέμα «Τέχνη και Αντίσταση 1936 - 1974», ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω σε μία μεγάλη ιδέα. Την ιδέα που οι εικαστικοί - χαράκτες γνωρίζουν μέσα από τον μόχθο της δουλειάς τους. Και είναι αυτή η μικρή ταπεινή χαραγμένη γραμμή πάνω στο ξύλο, στον χαλκό, στην πέτρα, αλλά και σ' άλλα υλικά, που γίνεται έργο χαρακτικό, τυπωμένο σε πολλά αντίτυπα. Και που κάποτε, πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος την χάραξε για πρώτη φορά πάνω σ' ένα βράχο. Και μέσα στους αιώνες αυτή η γραμμή γίνεται σχήμα, παίρνει μορφή, γίνεται σύμβολο, γράμμα, γραφή. Εκτυπώνεται, γίνεται έντυπο, βιβλίο. Πολλαπλασιάζεται, εξαπλώνεται παντού. Και ο κόσμος αποκτά το μεγάλο πλεονέκτημα της γνώσης. Αυτό το τεράστιο επίτευγμα της ανθρωπότητας. Κάποια στιγμή δημιουργείται και η νέα εικαστική τέχνη, η χαρακτική. Με το χαρακτικό έργο πλέον να εκτυπώνεται σε πολλά αντίτυπα, μπορούν τώρα περισσότεροι άνθρωποι να αποκτούν ένα εικαστικό έργο και να έρχονται πιο κοντά στην Τέχνη.
Η έκθεση αναπτύσσεται στον χώρο χρονολογικά. Η πορεία ξεκινά με προϊστορικές βραχοχαράξεις από την Κίνα, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Συνεχίζεται στους αρχαίους ιστορικούς χρόνους με σύμβολα, σφραγίδες, επιγραφές, σφραγιδόλιθους από Μουσεία Αρχαιολογικά και Ιστορικά της Ελλάδας και της Κύπρου. Προχωρά με αρχαίες γραφές αλλά και ιστορικές εκτυπώσεις χαρακτικής τέχνης από Μουσεία της Κίνας. Συνεχίζεται στην ευρωπαϊκή χαρακτική, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του ιμπρεσιονισμού και της ιαπωνικής Τέχνης μέσα από συλλογές, ενώ προχωρά σε λιθογραφίες ξένων περιηγητών στην Ελλάδα από ελληνικά Ιστορικά Μουσεία και σε ξυλογραφίες εικόνων του Αγίου Ορους. Η πορεία αυτή τελειώνει με χαρακτικά Ελλήνων χαρακτών, αφενός με τα έργα χαρακτών που δεν ζουν πια, όπως των Α. Τάσσου, Γ. Βαρλάμου, Γ. Βασιλείου, Κ. Γραμματόπουλου, Χ. Δαγκλή, Γ. Δήμου, Β. Κατράκη, Α. Κινδύνη, Β. Σεμερτζίδη, Γ. Μόραλη, Γ. Φαρσακίδη, και που πολλοί από αυτούς κατέδειξαν με τα χαρακτικά τους σημαντικά γεγονότα και τους αγώνες του λαού μας και αφετέρου με τα έργα σύγχρονων χαρακτών, μερικά από τα οποία καταδεικνύουν και την τεχνική εξέλιξη της ψηφιακής χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Φλεβάρη.
Ως έκτακτο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης έδωσε την πρώτη του συναυλία το 1963, την ίδια μέρα με τον 18χρονο τότε συμμαθητή του και παιδικό του φίλο Βύρωνα Φιδετζή. Με την επιστροφή του από τη Βιέννη, ο Μπαλτάς διετέλεσε επί δεκαετίες κορυφαίος στα βιολοντσέλα της ΚΟΘ και καθηγητής στο ΚΩΘ. Την ορχήστρα του «υπηρέτησε» και ως αντιπρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, ενώ εμφανίστηκε σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου, επανειλημμένα δε στα «Δημήτρια» και στην «Εβδομάδα Νέων Καλλιτεχνών». Ιδρυσε το «Νέο Τρίο Θεσσαλονίκης» με τους Κώστα Πατσαλίδη (βιολί) και Λόλα Τότσιου (πιάνο), δίνοντας πλήθος συναυλιών επί σειρά ετών. Ενίσχυσε αρκετές φορές ως 1ο τσέλο την Κρατική Ορχήστρα Δωματίου της Κύπρου και ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των «Διεθνών Μουσικών Ημερών» της ΔΕΘ, που ιδρύθηκαν - όπως διαβάζουμε στο «Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής» του Τάκη Καλογερόπουλου, «από τον Ορφέα έως Σήμερα» (εκδ. «Γιαλελής») - ως «Μουσική Εβδομάδα Νέων Καλλιτεχνών» και όπου υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος.
© 2021 Nikos Psathoyiannakis S |
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό θέατρο «Μαρίνσκι» της Αγίας Πετρούπολης στις 18/12/1892, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ, λιμπρέτο του Μαριούς Πετιπά και μουσική του Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι. Η υπόθεση του μπαλέτου βασίζεται στο διήγημα του Ε. Τ. Α. Χόφμαν «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών», το οποίο διασκεύασε ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς.
Παραμονή Χριστουγέννων. Η μικρή Κλάρα παίρνει δώρο από τον νονό της Ντροσελμάγιερ, τον τρομερό εφευρέτη, ένα μικρό, ξύλινο στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Τη νύχτα, όταν όλοι κοιμούνται, η Κλάρα πηγαίνει στο χριστουγεννιάτικο δέντρο για να κοιμίσει το αγαπημένο της στρατιωτάκι. Το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα και η Κλάρα βρίσκεται σε έναν μυστηριώδη, φανταστικό κόσμο. Εκεί, σε ένα εφιαλτικό πεδίο μάχης, ο Kαρυοθραύστης καλείται να αντιμετωπίσει τους μοχθηρούς ποντικούς και τη Βασίλισσά τους. Ο Kαρυοθραύστης αναδεικνύεται σε νικητή της μάχης και μεταμορφώνεται σε γοητευτικό πρίγκιπα. Μαζί με την μικρή Κλάρα ξεκινάνε ένα μαγευτικό, ονειρικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις!
Συντελεστές: Λιμπρέτο - χορογραφία: Γιάννης Αντωνίου. Βοηθός χορογράφου: Ολγα Θάνου.
Χορεύουν: Εμμανουέλα Αλεξανδρινάκη, Αγγελική Αναργύρου, Μαρία Καμπανού, Ανναθαλία Καράμπελα, Χριστιάνα Κατσιμπράκη, Μαρία Κίκινα, Ιωάννα Λουπέτη, Νόνη Μπούφη, Errik Nour, Αγγελική Πετράκη, Αλεξία Τσουρεκά, Αννα Φυτιλά, Ορφέας Χατζησπύρου.
Το θρυλικό heavy metal συγκρότημα Iron Maiden έρχεται για μια μεγάλη συναυλία στην Ελλάδα στις 16 Ιούλη 2022 στο ΟΑΚΑ.
Ηδη το συγκεκριμένο σόου έχουν δει 2 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν ορισμένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια του βρετανικού συγκροτήματος από τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ θα παρουσιαστεί ζωντανά και το νέο άλμπουμ τους, «Senjutsu». Ο τραγουδιστής των Maiden, Bruce Dickinson, ανέφερε ότι «ανυπομονούμε για τη συναυλιακή μας επιστροφή στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά και είναι υπέροχο ότι προστέθηκε η Αθήνα».
Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά αύριο Σάββατο.