Εκδήλωση χτες στο υπουργείο Παιδείας παρουσία του πρωθυπουργού
Από μια επιτηδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, να εμφανίσει τις αλλαγές που επεκτείνει και στο περιεχόμενο του σχολείου ως τάχα απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, χαρακτηρίστηκε η χτεσινή εκδήλωση για τα νέα προγράμματα σπουδών, με παρεμβάσεις από τον πρωθυπουργό, την υπουργό Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα 166 νέα προγράμματα σπουδών που έχουν εκπονηθεί και που μετά την πιλοτική εφαρμογή τους στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία για δύο χρόνια, στόχος της κυβέρνησης είναι από τον Σεπτέμβρη του 2023 να εφαρμοστούν σε όλα τα σχολεία.
Από πλευράς κυβέρνησης, οι αλλαγές εμφανίζονται σαν μία ακόμα εμβληματική παρέμβαση αναβάθμισης της Εκπαίδευσης. Ωστόσο, η φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων όπως παρουσιάστηκαν, βασίζεται στις ίδιες αρχές της σκόρπιας αποσπασματικής γνώσης αντί για στέρεα εφόδια, των δεξιοτήτων στα μέτρα της «αγοράς». Χτες, δεν έλλειψε από τις αναφορές της υπουργού Παιδείας η σύνδεσή τους με το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που πέρασαν το τελευταίο διάστημα, την «τράπεζα θεμάτων», την καθιέρωση των πανελλαδικού τύπου εξετάσεων της «ελληνικής PISA», την επέκταση της «διαθεματικότητας», την καθιέρωση του πολλαπλού βιβλίου που σπάει τον όποιο ενιαίο χαρακτήρα της γνώσης, την αξιολόγηση και την προώθηση του σχολείου των χορηγών και της ταξικής κατηγοριοποίησης που φέρνει. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ψηφιακή διάσταση των νέων προγραμμάτων και την οριζόντια χρήση της τεχνολογίας, ενώ τονίστηκε πως οι αλλαγές είναι συνέχεια αναδιαρθρώσεων προηγούμενων κυβερνήσεων. Και αυτό, γιατί στον πυρήνα τους έχουν αρχές της κυρίαρχης αστικής παιδαγωγικής.
Για αλλαγές στην καρδιά του σχολείου έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, για «επανάσταση» μίλησε ο πρωθυπουργός, ενώ και οι δύο στάθηκαν στο γιατί σημαντικές αλλαγές προωθούνται γρήγορα και απότομα. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που γίνονται σε βάθος χρόνου», σημείωσε, αναφερόμενος στις αλλαγές στα προγράμματα. Ωστόσο, αυτό δεν δίνει απάντηση στην κραυγαλέα αντίφαση μεταξύ της σπουδής της κυβέρνησης να ψηφίζει εν μέσω πανδημίας τη μία αντιδραστική αλλαγή μετά την άλλη, υψώνοντας νέους φραγμούς και οδηγώντας σε χειρότερους όρους για την πλειοψηφία, αντί για όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της μορφωτικής διαδικασίας, για την αναγκαία στήριξη των σχολείων που λειτουργούν με ελλείψεις, που καθημερινά εμφανίζουν παραδείγματα υποδομών να καταρρέουν.
Καμιά μέριμνα από το υπουργείο για τις αυξημένες απουσίες των μαθητών
INTIME NEWS |
Στις μορφωτικές απώλειες των δύο προηγούμενων χρόνων με το ανοιγοκλείσιμο των σχολείων και την τηλεκπαίδευση, έρχονται να προστεθούν τώρα και αυτές της φετινής νέας κατάστασης με έναν μεγάλο αριθμό μαθητών να μένει σπίτι ενώ το υπόλοιπο τμήμα προχωράει. Σε αυτά προστίθενται και τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, με περιπτώσεις που μαθήματα δεν έχουν διδαχθεί καθόλου από την αρχή του χρόνου ή περιπτώσεις όπου ένας εκπαιδευτικός χρειάζεται να λείψει με άδεια και δεν υπάρχει κανείς στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να τον αναπληρώσει.
Με τον αυξημένο όγκο των κρουσμάτων δε πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πραγματοποίηση δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές, πολλές εκ των οποίων δεν λειτουργούν μετά το μεσημέρι ή δεν υπάρχουν κοντά στην περιοχή τους, «σπρώχνοντας» τους γονείς είτε να τα κάνουν σε ιδιωτικές δομές είτε να αναγκάζονται τα παιδιά να λείψουν τις πρωινές ώρες από το σχολείο προκειμένου να ελεγχθούν για να μπορούν με ασφάλεια να πάνε στις τάξεις.
Παράλληλα με τον κορονοϊό κυκλοφορούν ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες και άλλες ιώσεις, που δεδομένων των συνθηκών κρατούν τους μαθητές στο σπίτι ή και τους οδηγούν σε επιπλέον τεστ, για να αποκλείσουν ότι πρόκειται για κορονοϊό.
Αθροιστικά όλα τα παραπάνω οδηγούν πολλούς μαθητές σε έναν αυξημένο αριθμό απουσιών, χωρίς να έχουμε φτάσει ακόμα καν στο μέσον της σχολικής χρονιάς. Ομως, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει στα σχολεία καμιά οδηγία ελαστικότητας στην καταμέτρηση των απουσιών, όπως έκανε την περσινή χρονιά, λες και δεν συνεχίζονται η πανδημία και οι συνέπειές της, λες και δεν είναι αυξημένες οι απουσίες των μαθητών καθαρά για λόγους υγείας των ίδιων και των συμμαθητών τους...
Κοινό κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν δέκα υποψήφιοι
Προς τους φιλολόγους της δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης καθώς και τους πτυχιούχους Τμημάτων Φιλοσοφικής σε όλη την Ελλάδα απευθύνονται τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ), μπροστά στις εκλογές της Ενωσης που γίνονται στις 17 Δεκέμβρη.
Κοινό κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν δέκα υποψήφιοι στις εκλογές: Αβραμίδου Νατάσα, Κάρτσακα Χρυσούλα, Αθανασόπουλος Φίλιππος, Δουλκέρης Μιχάλης, Σαραντόπουλος Γιώργος, Καρακώνης Γιώργος, Ντιντή Λεμονιά, Καλόβουλος Αντώνης, Πεσκετζή Μαρία και Παπαδόπουλος Μπάμπης.
Στο κάλεσμά τους καταθέτουν μεταξύ άλλων προβληματισμό για τις πολιτικές υποβάθμισης των γλωσσικών και γενικότερα των φιλολογικών μαθημάτων: «Προβληματιζόμαστε γιατί η υποβάθμιση πλήττει πρώτα και κύρια την ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας των νέων, αλλά και την ικανότητα σκέψης και κατανόησης με αντίκτυπο σε όλα τα μαθήματα». Και προσθέτουν: «Είμαστε αντίθετοι στις αλλαγές που έχουν προωθηθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε Γυμνάσια και Λύκεια, ως προς τα γλωσσικά μαθήματα αλλά και συνολικότερα. Θεωρούμε ότι σήμερα είναι ακόμη πιο κρίσιμη η επέκταση της γενικής παιδείας και όχι ο περιορισμός της όπως προωθείται. Στα άμεσα ενδιαφέροντα του ΔΣ πρέπει να ενταχθεί η συσπείρωση μεγαλύτερου αριθμού συναδέλφων φιλολόγων στην ΠΕΦ, και από την Αττική και από την Περιφέρεια. Να ανανεωθεί το δυναμικό και να αποκτήσει η ΠΕΦ δυναμικότητα», επισημαίνουν και θέτουν μια σειρά προβληματισμούς για την έως τώρα λειτουργία της Ενωσης.
Καταλήγουν καλώντας τους φιλολόγους: «Να ψηφίσουμε συναδέλφους που εναντιώνονται από επιστημονική, παιδαγωγική σκοπιά - και όχι μόνο από τη σκοπιά της υπεράσπισης των εργασιακών επαγγελματικών δικαιωμάτων - στις εκπαιδευτικές αλλαγές που προωθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Να ψηφίσουμε συναδέλφους που μαζί με άλλα μέλη Επιστημονικών Ενώσεων παλεύουν να ανοίξει πιο συστηματικά η συζήτηση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, στα σωματεία τους, αλλά και στις επιστημονικές ενώσεις πάνω στο περιεχόμενο της σχολικής γνώσης, ιδεολογικό και επιστημονικό. Να ανοιχτούν δίαυλοι ενημέρωσης και κοινής δράσης με τους γονείς των μαθητών μας για ζητήματα που αφορούν στα παιδιά τους. Να οργανωθεί η αντιπαράθεση με το αντιδραστικό περιεχόμενο του σχολείου, να ανέβει ο πήχης των διεκδικήσεων».
Η ψηφοφορία στην Αθήνα θα γίνει με προσωπική προσέλευση των μελών στα γραφεία της ΠΕΦ (Πολυτεχνείου 6), την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη, από 9 π.μ. έως 7 μ.μ. ή ταχυδρομικώς, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της Ενωσης (αν μέλος από την επαρχία βρίσκεται στην Αθήνα, κατά τη μέρα των εκλογών μπορεί να ψηφίσει στα γραφεία της ΠΕΦ).
Οι επιστολικές ψήφοι πρέπει να σταλούν εγκαίρως, ώστε στις 17 Δεκέμβρη να παραληφθούν από την Εφορευτική Επιτροπή. Αλληλογραφία που δεν θα έχει ημερομηνία αποστολής έως και τις 17 Δεκέμβρη, δεν θα ληφθεί υπόψη και θα καταστραφεί, χωρίς να αποσφραγιστεί.
Αναλυτικά μπορεί να βρει κανείς οδηγίες για την εγγραφή στην ΠΕΦ, καθώς και για τη συμμετοχή στις εκλογές στην ιστοσελίδα της Ενωσης (http://www.p-e-f.gr/).
-- Στο Γεωλογικό ΕΚΠΑ στις 4 μ.μ., στην αίθουσα Γ12, θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας Αθήνας.
-- Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στις 5.30 μ.μ., στο κυλικείο, θα μιλήσει ο Σάκης Αθανασάτος, στέλεχος του ΚΚΕ.
Πλούσια δραστηριότητα προγραμματίζουν και οι Οργανώσεις της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης γύρω από την πρόταση του ΚΚΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα κορυφωθεί με εκδήλωση με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Πέμπτη 9 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Επίσης, σήμερα Παρασκευή η ΤΟ Πολυτεχνείου και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στις Σχολές Πληροφορικής σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Κέρδος: Το μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη της επιστήμης και την κατάκτηση της γνώσης. Υπάρχει λύση;», στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Φρίξο Μπρούζγο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Για την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων σπουδών από το υπουργείο Παιδείας και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του τονίζει:
«Οσο και να στήνει φιέστες το υπουργείο Παιδείας, όσο και να προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια από ένα σχολείο που εξοντώνει και δεν μορφώνει - και που η τωρινή αλλά και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων διαμόρφωσαν - η αλήθεια είναι ότι τίποτε πραγματικά νέο δεν μπορεί να έρθει από μια πολιτική που βλέπει σαν κόστος τις μορφωτικές ανάγκες των πολλών και δίνει τη γνώση με το σταγονόμετρο.
Τη δήθεν "κοσμογονία" των αλλαγών την έχουν ζήσει στην πλάτη τους, χρόνια τώρα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Τα νέα προγράμματα σπουδών ούτε νέα είναι ούτε σύγχρονα. Συνεχίζουν στην ίδια αδιέξοδη ρότα της αποσπασματικότητας, των ρηχών δεξιοτήτων, της διαστρέβλωσης της αλήθειας. Τα προγράμματα αυτά έχουν παράξει αποτελέσματα και είναι γνωστά. Δεν μπορεί ο δρόμος που μας έφερε ως εδώ να αποτελεί και τη διέξοδο. Χαρακτηριστικό δείγμα της απροκάλυπτης προσπάθειας για την ιδεολογική χειραγώγηση των νέων είναι και η τοποθέτηση του κ. πρωθυπουργού ότι "τα μεταναστευτικά ρεύματα οφείλονται στην... κλιματική αλλαγή".
Το πραγματικά νέο και καινοτόμο στην Παιδεία μπορεί να το δώσουν οι διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου και όλου του λαού για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Ενα μορφωτικό ρεύμα που θα απαιτεί και θα διδάσκει την αλήθεια και όχι τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις γι' αυτήν την υπόθεση».