ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Οι κυνηγημένοι τμήμα της εργατικής τάξης στην πάλη για τον σοσιαλισμό

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση - τηλεδιάσκεψη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας και της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, από εκπροσώπους Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από την Ευρώπη

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα με τη δημοσίευση εκτενών αποσπασμάτων από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συμμετείχαν στην επιτυχημένη εκδήλωση - τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, την περασμένη Παρασκευή, με θέμα «Η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και οι θέσεις του ΚΚΕ».

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Σύγκρουση με την αστική πολιτική

Στην παρέμβασή της η Εκίν Σονμές, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, τόνισε ότι ο ιμπεριαλισμός, η ανισόμετρη ανάπτυξη και οι αδιάκοπες συγκρούσεις μεταξύ των αστικών τάξεων είναι οι αιτίες των πολέμων και της αναγκαστικής μετανάστευσης.

Αναφερόμενη στην πατρίδα της, όπου βρίσκονται πάνω από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε την πολιτική της κυβέρνησης στο Προσφυγικό από τις άλλες αντιδραστικές - αντεργατικές πολιτικές της. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ είναι υπέρ της καπιταλιστικής αγοράς, φιλοϊμπεριαλιστική, με τον εθνικισμό και τον σουνιτικό ισλαμισμό πυλώνες του δόγματός της. Η πολιτική της του νεο-οθωμανισμού, η οποία αντιστοιχεί στην απόκτηση οικονομικής, πολιτικής και διαπραγματευτικής ισχύος στα πρώην εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η συμμετοχή στο δίκτυο των Αδελφών Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης και οι προδοτικές πολιτικές της στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή εκατομμυρίων ζωών.

Η τουρκική αστική τάξη και η τρέχουσα πολιτική της αντιπροσώπευση, η κυβέρνηση του Ερντογάν, δεν δίστασε να υπογράψει μια συμφωνία 6 εκατ. ευρώ με την ΕΕ, στοχεύοντας να λειτουργήσει "ως εμπόδιο για τους πρόσφυγες, προκειμένου να τους εμποδίσουν να εισέλθουν στα σύνορα της ΕΕ". Η συμφωνία αυτή από τη μία δείχνει σαφώς ότι η ανθρώπινη ζωή αξίζει λιγότερα από τα χρήματα στους λογαριασμούς της υποτιθέμενης δημοκρατικής και ανθρωπιστικής ΕΕ, από την άλλη ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την κατάσταση της χώρας ως εργαλείο χειραγώγησης. Πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουμε γίνει μάρτυρες επαίσχυντων περιστατικών με πρόσφυγες που ωθούνται προς τα σύνορα και άλλων βάναυσων προσπαθειών ή απειλών εναντίον τους. Η κυβέρνηση απείλησε την ΕΕ λέγοντας ότι θα αφήσουν τους πρόσφυγες εκτός συνόρων - λες και δεν μιλάνε για πραγματικούς ανθρώπους, αλλά για αντικείμενα. Εκτός αυτού, τους αξιοποιούν ως φτηνή εργατική δύναμη, με πολύ υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης».

Αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Τα δύο κυρίαρχα κόμματα, το CHP και το Καλό Κόμμα, ζητούν την επιστροφή των προσφύγων ή να σταλούν πίσω στη χώρα τους. Οι εκπρόσωποι κάποιων άλλων κομμάτων ρητά ασκούν ξενοφοβία, όπως οι δήμαρχοί τους που στερούν δικαιώματα από τους πρόσφυγες (...) Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική με δυτικό προσανατολισμό ή τις τάσεις υπέρ της αγοράς, η αντιπολίτευση δεν διαφέρει από την υπάρχουσα κυβέρνηση. Στην ουσία δεν προτείνουν κάποια πραγματική λύση στο πρόβλημα».

Και κατέληξε: «Η πραγματική λύση είναι να βασιστείς σε μια σοσιαλιστική προσέγγιση. Από το 2020, σε συνέχεια του 13ου Συνεδρίου του Κόμματός μας στην 100ή επέτειό του, πήραμε συλλογικά την απόφαση να δημιουργήσουμε Γραφείο για τους Μετανάστες Εργάτες, το οποίο έχει συγκεκριμένο στόχο: Να αναλύει τις συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών εργατών, να οργανώνει αγώνες για ίσα δικαιώματα και να διαδίδει σκέψεις χειραφέτησης ανάμεσά τους, κερδίζοντάς τους τελικά στις γραμμές της κομμουνιστικής πάλης.

(...) Επιτρέψτε μου να τελειώσω τονίζοντας τη σημασία της κοινής κατασκήνωσης των οργανώσεων Νεολαίας των δύο Κομμάτων μας πέρυσι στη Μυτιλήνη, η οποία ήταν ένα σαφές παράδειγμα αυτών των αξιών και μια πρακτική που πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε».

ΚΚ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Κοινή οργάνωση με στόχο την επαναστατική λύση ξεπεράσματος του καπιταλισμού

Ο ΓΓ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, Αστορ Γκαρσία, στη δική του παρέμβαση σημείωσε ότι το κόμμα του ,παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, του τμήματος εκείνου της εργατικής τάξης που αναγκάζεται να φύγει από τις εστίες του και τις χώρες του προκειμένου να επιβιώσει από την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και τη φτώχεια, παρόλο που γνωρίζει τις οικονομικές και ανθρώπινες δυσκολίες ξεκινώντας έναν τόσο απελπιστικό δρόμο.

Είναι εύκολο για εμάς, στην Ισπανία, να συσχετίσουμε αυτήν την κατάσταση με δύο ιστορικές στιγμές: Πρώτον, αυτό που έζησαν οι πρόγονοί μας μετά τον εθνικό επαναστατικό πόλεμο του 1939. Κάποιες δεκαετίες νωρίτερα, ήμασταν εκείνοι που φύγαμε από τη φρίκη του φασισμού και αφήσαμε μια ζωή πίσω. Επειτα, ενώ η Γαλλία μας απομόνωσε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι χώρες του σοσιαλισμού μάς υποδέχτηκαν και μας παρείχαν σπουδές και δουλειά, εφαρμόζοντας στην πράξη τον προλεταριακό διεθνισμό.

Η δεύτερη στιγμή σχετίζεται με την καπιταλιστική κρίση του 2008, από την οποία έχει περάσει ήδη παραπάνω από μία δεκαετία. Η συνολική επιδείνωση των συνθηκών ζωής στη χώρα μας ήταν τόσο τρομερή, που η ισπανική μετανάστευση προς τις ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε 100%. Ο αριθμός των Ισπανών που διαμένουν στο εξωτερικό αυξήθηκε από 1.400.000 άτομα το 2009 σε 2.600.000 το 2021, αν και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι πολύ μεγαλύτερα.

Ωστόσο, γνωρίζουμε την ύπαρξη διπλών προτύπων κατά την αξιολόγηση του ανοίγματος των συνόρων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λαμβάνοντας υπόψιν την κάλυψη της ανάγκης των μεγάλων εταιρειών για φθηνό εργατικό δυναμικό».

Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ τόνισε: «Εχουμε δει το κλείσιμο των συνόρων, τον συνωστισμό χιλιάδων προσφύγων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις συνοπτικές απελάσεις - ειδικά στην Τουρκία - τη χρήση σωματικής βίας κατά των προσφύγων σε πολλές περιπτώσεις, τη μη συμμόρφωση με τις συμφωνίες υποδοχής... Αυτό είναι που η Ευρωπαϊκή Ενωση και η χώρα μας προσφέρουν σε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη δυστυχία.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα της Λευκορωσίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι άλλο ένα παράδειγμα του εγκληματικού ρόλου του ιμπεριαλισμού. Ενώ βομβαρδίζουν χώρες, απορρίπτουν επίσης το άσυλο για τους κατοίκους τους και τους καταδικάζουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Σχετικά με τους μετανάστες στην Ισπανία σημείωσε: «Ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους, είναι μέρος της εργατικής τάξης και επομένως τα αντικειμενικά τους συμφέροντα είναι ενάντια στα συμφέροντα της καπιταλιστικής εξουσίας. Ακριβώς επειδή είναι ένα τμήμα της εργατικής τάξης, υπομένουν πιο δύσκολες συνθήκες ζωής και εργασίας.

(...) Εμείς οι κομμουνιστές γνωρίζουμε ότι αυτή η κατάσταση προκαλείται από την ανάπτυξη της ιμπεριαλιστικής δράσης για την αύξηση της δύναμης και επιρροής των μονοπωλίων, είναι σύμφυτη με το ιστορικό στάδιο του καπιταλισμού που βρισκόμαστε. Γι' αυτό, εκτός από την καταγγελία του ρόλου της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες και δείχνοντας ενεργά αλληλεγγύη σε αυτούς, επιμένουμε στην οργάνωση με στόχο την επαναστατική λύση για το ξεπέρασμα του καπιταλισμού. Το εκμεταλλευτικό σύστημα δημιουργεί αυτήν τη δυστυχία και μόνο ανατρέποντας τον καπιταλισμό θα είναι δυνατό ένα μέλλον αντάξιο για όλους τους λαούς του κόσμου».

ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
Η ΕΕ πρεσβεύει την καπιταλιστική βαρβαρότητα και στο Προσφυγικό

Ο Τιμπόρ Τσένκερ, Πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το Κόμμα θεωρεί ότι είναι καθήκον του να λαμβάνει υπόψη τη δυναμική εξέλιξη του αυστριακού πληθυσμού: Προσπαθούμε να οργανώσουμε στο κόμμα και τους μαζικούς φορείς ανθρώπους που έχουν ιστορικό ασύλου ή μετανάστευσης, προσπαθούμε να συνεργαστούμε με προοδευτικές οργανώσεις μεταναστών και φυσικά ασχολούμαστε με το ζήτημα στην πολιτική μας δουλειά.

Σε αυτήν την πολιτική συζήτηση καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι αυστριακές κυβερνήσεις υποστηρίζουν μια απάνθρωπη πολιτική που στρέφεται ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η οποία είναι ξενοφοβική και μερικώς ρατσιστική. Δεν έχει σημασία αν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Συντηρητικοί, η ακροδεξιά ή, όπως σήμερα, ακόμα και οι Πράσινοι εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση - η πολιτική ασύλου και μετανάστευσης παραμένει στην ουσία της ίδια. Βασίζεται στην άμυνα και αποτροπή, με φράχτες και στρατιωτικές περιπολίες, με νόμους που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την απόκτηση του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Αυστρία, με πολιτική και δημοσιογραφική διέγερση κατά των αλλοδαπών, με αστυνομική βία ακόμα και απέναντι σε παιδιά.

(...) Σε αντίθεση με αυτά, απαιτούμε μια ανθρώπινη και κοινωνική πολιτική που να είναι σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα στο άσυλο δεν πρέπει να καταργείται ντε φάκτο. Οι διαδικασίες πρέπει να διεξάγονται δίκαια και γρήγορα, η περίθαλψη πρέπει να εξασφαλίζεται.

(...) Ωστόσο, η Αυστρία δεν είναι μόνο χώρα προορισμού αλλά και χώρα διέλευσης. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Αυστρία στην πραγματικότητα θέλουν να πάνε πιο πέρα, π.χ. στη Γερμανία ή τη Σουηδία. Εδώ, η αυστριακή κυβέρνηση συνεργάζεται με την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες. Οι Αυστριακοί αστυνομικοί και στρατιώτες αναπτύσσονται, για παράδειγμα, στη Βοσνία, στη Βόρεια Μακεδονία, στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία για να σφραγίσουν τα σύνορα της ΕΕ μαζί με τις αρχές εκεί. Αυτό έχει καταστροφικές και απάνθρωπες συνέπειες: Στη Βοσνία υπάρχουν αυτοσχέδιοι καταυλισμοί με σκηνές, όπου οι άνθρωποι λιμοκτονούν και παγώνουν. Αλλά η κυβέρνηση τότε κατηγορεί απλώς τους "εγκληματίες διακινητές".

Η αλήθεια είναι ότι φταίει το καθεστώς των συνόρων της ΕΕ. Οι κανονισμοί της ΕΕ είναι στην πραγματικότητα αυτοί που αναγκάζουν τους πρόσφυγες να προβούν σε αυτές τις απελπισμένες ενέργειες. Για εμάς είναι σαφές: Οι υφιστάμενοι κανονισμοί υπάρχουν για να αποτρέψουν το άσυλο και τη μετανάστευση, ακόμη και με κόστος ανθρώπινες ζωές. Λέμε: Πρέπει να υπάρχουν ασφαλείς και νόμιμες οδοί διαφυγής, πρέπει να υπάρχει η νομικά δεσμευτική δυνατότητα να λαμβάνουν προστασία και βοήθεια στην ΕΕ με τον σωστό τρόπο - σε όλες τις χώρες προορισμού.

(...) Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η ΕΕ είναι μια ιμπεριαλιστική συμμαχία που πρεσβεύει την εκμετάλλευση, την καταπίεση και τον πόλεμο - η ΕΕ δεν πρεσβεύει τον ανθρώπινο πολιτισμό αλλά την καπιταλιστική βαρβαρότητα».

ΚΚ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Απαιτεί να τηρούνται τα δικαιώματα των προσφύγων

Από την πλευρά του, ο Καρλ Γκούναρσον, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Σουηδίας, σημείωσε την πάλη του Κόμματός του για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, για να γίνουν και εκείνοι μέρος της πάλης για τον σοσιαλισμό. Ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Στα τέλη του 2015, η ΕΕ και η Σουηδία είχαν μια απότομη αύξηση στον αριθμό των προσφύγων που εισήλθαν για να ζητήσουν άσυλο. Την εποχή αυτής της εισροής, η Σουηδία είχε σχετικά επιεικείς πολιτικές σε θέματα προσφύγων και μεταναστών. Ως αντίδραση στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση προσάρμοσε μέτρα τα οποία απηχούσαν εκείνα που προηγουμένως απαιτούσαν τα πιο αντιδραστικά κοινοβουλευτικά στοιχεία.

Τα μέτρα που προσαρμόστηκαν για την καταστολή των προσφύγων που ζητούν άσυλο όχι μόνο δυσκόλεψαν τους πρόσφυγες να έρθουν στη Σουηδία και να λάβουν άσυλο, αλλά επίσης τη ζωή για όσους βρίσκονται ήδη στη Σουηδία, οι οποίοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο».

Σχετικά με την πολιτική της ΕΕ ανέφερε: «Οι συμφωνίες που υπάρχουν καθιστούν τους πρόσφυγες διαπραγματευτικά χαρτιά όταν αλλάζει η πολιτική κατάσταση. Οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες, λόγω της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και επιθετικότητας ή λόγω των θεμελιωδών αδικιών που είναι εγγενείς στον καπιταλισμό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιόνια στις μηχανορραφίες των κρατών που συμφωνούν στον περιορισμό τους.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας καταδικάζει σθεναρά την αντιμετώπιση των προσφύγων από την ΕΕ. Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

-- Να επιτρέπεται στους πρόσφυγες να φτάσουν στους προορισμούς τους, όπου θα τους εξασφαλίζεται μια αξιοπρεπής ζωή.

-- Να μη χτιστούν στρατόπεδα συγκέντρωσης για πρόσφυγες στην Τουρκία, στην ΕΕ ή οπουδήποτε αλλού. Είναι μια απάνθρωπη και εξευτελιστική λύση που κρατά τους πρόσφυγες σε μια άθλια κατάσταση, όταν αυτό που χρειάζονται είναι ασφάλεια και αλληλεγγύη.

-- Ο αγώνας κατά του ρατσισμού - που θέτει τους πρόσφυγες ως πρόβλημα και συσκοτίζει τα αίτια της αναζήτησης ασφαλούς ασύλου - πρέπει να στρέψει το βλέμμα του στον καπιταλισμό. Είναι ο καπιταλισμός που ανάγκασε αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και που πρέπει να καταπολεμηθεί, για να τελειώσει όλο αυτό.

-- Οσοι είναι σήμερα πρόσφυγες να μπορούν να ενσωματωθούν στην εργατική τάξη της χώρας όπου φθάνουν, ώστε να γίνουν μέρος της πάλης για τον σοσιαλισμό».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ