Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και δύο ακόμα συνδικαλιστές, που τα σωματεία τους πρωτοστάτησαν το προηγούμενο διάστημα στην οργάνωση αγώνων σε χώρους του λιμανιού
Eurokinissi |
Απευθύνουν το κάλεσμα στους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους στο Εργατικό Κέντρο, να ενισχύσουν ακόμα πιο αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο της ΔΕΣΚ, που εδώ και 9 χρόνια είναι στο τιμόνι της διοίκησης του ΕΚΠ, ως πρώτη δύναμη, για να μπορεί με μεγαλύτερη ορμή να πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης των εργατών, για να αποκρούσουν την ένταση της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι σε κάθε εργασιακό και λαϊκό δικαίωμα στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Η επίθεση αυτή εκδηλώνεται με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα σε μία περιοχή όπως ο Πειραιάς, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των στρατηγικών σχεδιασμών και εμβληματικών επενδύσεων του κεφαλαίου (εφοπλιστών, COSCO, εταιρειών πετρελαιοειδών, ναυπηγεία, logistics, Ελληνικό) όπως και των σφοδρών ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων για την πίτα. Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε γι' αυτήν τη μεγάλη μάχη του συνεδρίου με τον πρόεδρό του Νίκο Ξουράφη, τον πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO Μάρκο Μπεκρή και τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Θανάση Ευαγγελάκη.
Νίκος Ξουράφης: Το Συνέδριο του ΕΚΠ πραγματοποιείται σε μία περίοδο που η αντιλαϊκή πολιτική ανεβάζει ρυθμούς. Τα κυβερνητικά μέτρα και οι σχεδιασμοί που προωθούνται το τελευταίο διάστημα έχουν στρατηγική στόχευση και συνέχεια. Διακρίνονται από ταξικό μίσος, είναι ευθυγραμμισμένα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι σίγουρο με βάση αυτά ότι η ζωή των εργαζομένων θα επιδεινώνεται, οι συνθήκες της εργατικής τάξης θα χειροτερεύουν και η εκμετάλλευση θα εντείνεται. Το δείχνουν η ακρίβεια, η ένταση της καταστολής, τα βαριά δεσμά που χαλκεύουν με το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Βέβαια, όλο το αντεργατικό σχέδιο της κυβέρνηση υλοποιείται πάνω στο έδαφος της πανδημίας, την οποία η κυβέρνηση αξιοποιεί, για να προχωρήσει πιο γοργά τα αντεργατικά μέτρα. Αποδεικνύεται ότι είτε με κρίση είτε με ανάκαμψη η εργατική τάξη θα πληρώνει το μάρμαρο. Την ώρα που η COSCO και οι εφοπλιστές στο λιμάνι του Πειραιά κατακτούν το ένα ρεκόρ κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας μετά το άλλο, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, στην ακτοπλοΐα, στη ναυπηγοεπισκευή και σε άλλους κλάδους μετρούν εργασιακή ζούγκλα, δεκάδες εργατικά ατυχήματα, νεκρούς, ενώ η ανεργία και η φτώχεια καλπάζουν.
Μ. Μπεκρής: Το Συνέδριο είναι κρίσιμο, γιατί το ζητούμενο είναι η προσπάθεια για ανασύνταξη του κινήματος, η συσπείρωση στα συνδικάτα, να αντιπαλέψουμε την πολιτική που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις σε βάρος των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς. Το λιμάνι είναι επίκεντρο στα σχέδια της καπιταλιστική ανάπτυξης. Εκφράζεται με έντονο τρόπο - εμείς το ζούμε - η επίθεση των εφοπλιστών, της COSCO, των άλλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των συμφερόντων των εργατών.
Αρα εδώ μπορούμε να πούμε ότι το ΕΚΠ έχει τον ρόλο του οργανωτή της πάλης των εργαζομένων σε όλο τον Πειραιά, που αποτελεί επίκεντρο σε στρατηγικά σχέδια για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας. Εχει ρόλο και στην αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που καλούν τους εργαζόμενους να εγκλωβιστούν και να στοιχηθούν πίσω από τη μια ή την άλλη παραλλαγή των επιχειρηματικών συμφερόντων και των ανταγωνισμών. Δυνάμεις που καλούν τους εργαζόμενους να διαλέξουν αφεντικό και όχι να οργανωθούν και να παλέψουν για ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), συγκροτημένα δικαιώματα, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα όπως πρόσφατα έγινε με τον συνάδελφό μας στις προβλήτες της COSCO.
Θ. Ευαγγελάκης: Ο Πειραιάς και το λιμάνι είναι στο επίκεντρο των ανταγωνισμών των μονοπωλίων, που επιδιώκουν να διαμορφώσουν εργασιακές συνθήκες γκέτο με εργάτες χωρίς δικαιώματα. Κυβέρνηση, εργοδοσία προετοιμάζουν την εφαρμογή του συνόλου του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου τους με προμετωπίδα τον νόμο 4808/2021 (Χατζηδάκη), με στόχο να βάλουν στον «γύψο» το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, τις ταξικές δυνάμεις, που αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
-- Ποιος είναι ο απολογισμός δράσης του ΕΚΠ; Ποια μέτωπα οργάνωσε και ποιες πρωτοβουλίες πήρε;
Ν. Ξουράφης: Το ΕΚΠ το προηγούμενο διάστημα, με την αποφασιστική πρωτοβουλία της ΔΕΣΚ και των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πάλης, των αγώνων και του συντονισμού της δράσης των σωματείων και των συνδικαλιστών του εργατικού - λαϊκού κινήματος στον Πειραιά.
Βρέθηκε έμπρακτα δίπλα στον συγκλονιστικό αγώνα των λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά. Στήριξε τους αγώνες σε μεγάλους και κρίσιμους κλάδους και χώρους δουλειάς.
Στήριξε τους αγώνες των ναυτεργατών στα καράβια, τους αγώνες του Μετάλλου για υπογραφή ΣΣΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Βρέθηκε δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων στην «e-food» στους εκπαιδευτικούς, στους υγειονομικούς. Πρωτοστάτησε στην πάλη ενάντια στην ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, οργάνωσε τέσσερις απεργιακές μάχες τον τελευταίο χρόνο, άλλες κινητοποιήσεις, ενημερώσεις, διαμαρτυρίες εναντίωσης σε αυτήν την πολιτική.
Μπήκε μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας της εργατικής τάξης και του λαού, ενάντια στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική στη διαχείριση της πανδημίας.
Θανάσης Ευαγγελάκης: Το ΕΚΠ ήταν στην πρώτη γραμμή με έμπρακτη αλληλεγγύη ενάντια στην εργοδοσία που οδηγεί κάθε απεργιακή απόφαση των σωματείων στα δικαστήρια. Ανέδειξε ότι η πολιτική του κεφαλαίου είναι υπεύθυνη για τις τραγικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις επιπτώσεις που προκαλεί στη ζωή των εργαζομένων, όπως τα καζάνια σε Πέραμα, Δραπετσώνα, η κατασκευή προβλήτας στην Πειραϊκή, η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό, αλλά και με προτάσεις για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων στις περιοχές του Πειραιά, που έχει πραγματικά ανάγκη η λαϊκή οικογένεια.
Μ. Μπεκρής: Το ΕΚΠ όλο αυτό το διάστημα και μέσα στην πανδημία και όπου υπήρχε ανάγκη να μπει μπροστά στην πάλη των εργαζομένων έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Πρωτοστάτησε στην οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων σε μια σειρά από χώρους όπως στον δικό μας στις προβλήτες της COSCO.
Πρέπει να κρατήσουμε αυτόν τον απολογισμό, πρέπει να κρατήσουμε ένα Εργατικό Κέντρο που θα είναι αποκούμπι για όλους τους εργαζόμενους και όχι μηχανισμός ενσωμάτωσης και εξαγοράς που να βολεύει τους εφοπλιστές, την COSCO, τους μεγαλοεργολάβους και άλλους εργοδότες, ελέγχοντας το κίνημα και τους εργαζόμενους.
-- Πώς εκφράζεται η παρέμβαση της εργοδοσίας στις διαδικασίες του Συνεδρίου και ποιος είναι ο στόχος της;
Ν. Ξουράφης: Η εργοδοσία προσπαθεί να εμποδίσει αυτόν τον αγωνιστικό προσανατολισμό του ΕΚΠ, να το μετατρέψει σε πειθήνιο όργανο του κοινωνικού εταιρισμού και προώθησης των επιχειρηματικών συμφερόντων στην πόλη του Πειραιά. Να το μετατρέψει σε στήριγμα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι υπερασπιστή των συμφερόντων της εργαζομένων.
Αυτό επιχειρείται μέσω μιας σειράς σωματίων - μηχανισμών των εφοπλιστών, ορισμένα εκ των οποίων είναι εξαφανισμένα από το ΕΚΠ εδώ και 10 χρόνια και τώρα θέλουν να πάρουν μέρος, χωρίς να φέρουν τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για πλήθος παρατυπιών στις εκλογές τους και διατηρούν τον αναχρονιστικό και αντεργατικό νόμο 330/76.
Θ. Ευαγγελάκης: Χαρακτηριστικά, τα 8 ναυτεργατικά σωματεία με πρώτο και κύριο την ΠΕΠΕΝ δεν πληρούν ούτε μία από τις προϋποθέσεις που θέτουν το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου και ο Ν. 1264/82 για να πάρουν μέρος. Διεξάγουν εκλογές με τον Ν. 330/1976, ενώ αρνούνται να προσκομίσουν καταστάσεις ψηφισάντων μπας και κρύψουν έτσι το όργιο νοθείας, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία των «επιστολικών ψήφων».
Μ. Μπεκρής: Αυτήν τη στιγμή κάνει ξεκάθαρη προσπάθεια το μεγάλο κεφάλαιο, οι εφοπλιστές να πάρουν στα χέρια τους το ΕΚΠ. Ξέρουμε πολύ καλά τι διαδικασίες έχουν ακολουθήσει συγκεκριμένα σωματεία που προσπαθούν τώρα να βάλουν αντιπροσώπους που έχουν εκλεγεί από νόθες διαδικασίες, είναι τα παιδιά των εφοπλιστών. Λειτουργούν σαν πέμπτη φάλαγγα για να αλλοιώσουν συσχετισμούς, για να εκφράζεται όχι ο εργάτης, ο ναυτεργάτης αλλά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν πρέπει να αφήσουμε το ΕΚΠ στα χέρια τους.
-- Ποιος είναι ο στόχος των αντιπροσώπων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για το Συνέδριο του ΕΚΠ;
Ν. Ξουράφης: Οι αντιπρόσωποι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναδείξουν τα προβλήματα στον χώρο δουλειάς, θα μεταφέρουν την πείρα από τους αγώνες, θα βάλουν στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων αλλά και τι Εργατικό Κέντρο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι του Πειραιά.
Οι συνδικαλιστές που συγκροτούμε το ψηφοδέλτιο της ΔΕΣΚ μπορούμε και έχουμε αποδείξει ότι είμαστε η δύναμη μέσα στο ΕΚΠ που μπορούν να εγγυηθούν την αγωνιστική του κατεύθυνση. Γι' αυτό απευθύνουμε πλατύ ενωτικό κάλεσμα σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που θέλει να συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση της δράσης του ΕΚΠ προς όφελος των συμφερόντων των εργαζομένων και να σκεφτεί τι θα ήταν σήμερα το Εργατικό Κέντρο αν δεν ήταν στην πρώτη γραμμή η ΔΕΣΚ.
Μ. Μπεκρής: Ο στόχος μας είναι να γίνει ένα γνήσιο εργατικό και δημοκρατικό Συνέδριο, χωρίς παρεμβάσεις της εργοδοσίας, με συλλογικές διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με την αποκρουστική εικόνα που παρουσιάζουν, για παράδειγμα, τα συνέδρια της ΓΣΕΕ με τις άδειες αίθουσες και την ψηφοθηρική αναμέτρηση των εργοδοτικών παρατάξεων.
Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι οικοδόμοι, οι ναυτεργάτες μέσα στα καράβια έχουν πλούσια πείρα δεκαετιών στις συλλογικές διαδικασίες, στη δημοκρατική συζήτηση, στη σύνθεση και στη διαπάλη απόψεων και ιδεών, στην αγωνιστική δράση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μια τέτοια λειτουργία έχει περάσει στο DNA των συνδικάτων μας.
Αυτό, άλλωστε, μπορεί να το δει καθένας στον τρόπο με τον οποίο οι λιμενεργάτες της COSCO οργανώνουν τις κινητοποιήσεις τους και τη λειτουργία του σωματείου τους, της ΕΝΕΔΕΠ, με τις συχνές συνελεύσεις των μελών του. Αυτό επιδιώκουμε και στο Συνέδριο του ΕΚΠ, να γίνει πλούσια συζήτηση, να αναπτυχθεί προβληματισμός για το πώς θα δυναμώσει η οργανωτική και αγωνιστική πορεία του ΕΚΠ.
Θ. Ευαγγελάκης: Κάθε τίμιος συνδικαλιστής που αναγνωρίζει, παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες του, ότι χωρίς τη δράση των εκλεγμένων συνδικαλιστών με την ΔΕΣΚ το Εργατικό Κέντρο θα ήταν ένας μηχανισμός της εργοδοσίας, που αγωνιά πραγματικά για την κατάσταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και οργίζεται με τα σωματεία - σφραγίδες, τη νοθεία και τη σαπίλα των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών στη ΓΣΕΕ, θα πρέπει να δώσει δύναμη στις ταξικές δυνάμεις της ΔΕΣΚ.
Ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ΕΚΠ απέναντι στην προσπάθεια παρέμβασης των μηχανισμών της εργοδοσίας
Ομόφωνη απόφαση απάντησης στην προσπάθεια παρέμβασης των μηχανισμών της εργοδοσίας ενόψει του 36ου Συνεδρίου πήρε στη χτεσινή της συνεδρίαση η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Οπως αναφέρει:
«Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά με ευθύνη στέκεται μπροστά στους χιλιάδες εργαζόμενους του Πειραιά και στα σωματεία - μέλη του ενόψει του 36ου Συνεδρίου, διασφαλίζοντας τις διαδικασίες διεξαγωγής του με βάση το καταστατικό του.
Προκαλούν ερωτηματικά οι ανακοινώσεις συγκεκριμένων ναυτικών σωματείων, αλλά και η στάση τους απέναντι στο επικείμενο Συνέδριο. Τα σωματεία αυτά, ενώ είχαν κάθε δυνατότητα να φέρουν τα απαιτούμενα από το καταστατικό χαρτιά για να πάρουν μέρος, όπως το μητρώο μελών και η κατάσταση ψηφισάντων, δεν το έπραξαν. Αντίστοιχα απόντα από το 2012 - εκτός του σωματείου των θαλαμηπόλων - ήταν και από τα προηγούμενα Συνέδρια του ΕΚΠ. Οι ίδιοι που εγκαλούν σήμερα τη διοίκηση του ΕΚΠ για μια σειρά ζητήματα είναι οι ίδιοι που θυμήθηκαν σήμερα την ύπαρξη του Κέντρου μετά από σχεδόν μια 10ετία.
Είναι ψέμα ότι η χρηματοδότηση του ΕΚΠ από τον ΟΑΕΔ και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό εξαρτάται από την παρουσία των ναυτικών σωματείων, μιας και αυτή προέρχεται μόνο προσμετρώντας τα σωματεία της στεριάς και όχι της θάλασσας.
Ολα τα σωματεία - μέλη μας που θα πάρουν μέρος στο 36ο Συνέδριο του Κέντρου έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα χαρτιά, έχουν διεξαγάγει τις αρχαιρεσίες με τον ν. 1264/82 και όχι με τον ν. 330/76, και σε αυτό δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Είναι οξύμωρο, και υποκρύπτει βαθιά αντιδημοκρατική και αντιδραστική αντίληψη, αυτοί που αποκλείουν τη δημοκρατική - πλουραλιστική εκπροσώπηση στα σωματεία τους να διεκδικούν το αντίθετο για το ΕΚΠ.
Επαναλαμβάνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως το Εργατικό Κέντρο Πειραιά είναι και θα παραμείνει Εργατικό Κέντρο των εργαζομένων του Πειραιά και δεν είναι "τσιφλίκι" κανενός. Οι διοικήσεις των 7 σωματείων είναι αποκλειστικά υπεύθυνες και υπόλογες για τις αποφάσεις που έχουν πάρει τα όργανα του ΕΚΠ. Στο 36ο Συνέδριό του πρέπει και θα εκφραστεί η φωνή των εργαζομένων. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα παραμείνει αποκούμπι των εργατικών σωματείων. Στην οργάνωση η δύναμή μας. Στον αγώνα η ελπίδα. Οπλο η αλληλεγγύη».
Εργατικά συνδικάτα - μέλη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά καλούν σε συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., την ώρα που θα ανοίξουν οι εργασίες του Συνεδρίου, όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του Πειραιά, «για να το παρακολουθήσουν και να διατρανώσουν πως το ΕΚΠ είναι των εργατών και όχι της κυβέρνησης και των εφοπλιστών».